Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

Комфорт обичниот, мерен на истиот сервер ко и deXterche

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Добро,што можи да биди што не ми ја достигнува брзината 5 мегабита????А еве 2 месеци поминаја.Нема шанса да е до сплитерот,пошто и директно да ја ставам жицата во модемот,не ми достигнува.

А на ова програмчево sm50b ми покажува 5124мбпс.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Не ќе е до телеком пошто они имаат капацитет

АДСЛ2 максимална брзина што може да ја постигни е ~12Мбпс при одалеченост од 500-600 метра од централа
АДСЛ2+ максимална брзина што може да ја постигне е ~24Мбпс при истата одалеченост, се што е поголема одалеченоста овие две технологии се понашаат исто, односно немаат разлика.
АДСЛ2+ работи на принцип што двојно ја зголемува пропусноста но треба посебен кабел кој може да поднесе (АДСЛ2+ даунстримот иде на фрекфенции од 0,14 до 2,2MHz)

Секој корисник што е подалеку од 2КМ од централата нема теорија до добие поголема брзина од 10Мбпс, односно 10Мбпс можат да имаат корисниците кои не се подалеку од 2,5 км од централата
Од 2,5-3,5 км брзината опаѓа до 4Мбпс

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Не ќе е до телеком пошто они имаат капацитет

АДСЛ2 максимална брзина што може да ја постигни е ~12Мбпс при одалеченост од 500-600 метра од централа
АДСЛ2+ максимална брзина што може да ја постигне е ~24Мбпс при истата одалеченост, се што е поголема одалеченоста овие две технологии се понашаат исто, односно немаат разлика.
АДСЛ2+ работи на принцип што двојно ја зголемува пропусноста но треба посебен кабел кој може да поднесе (АДСЛ2+ даунстримот иде на фрекфенции од 0,14 до 2,2MHz)

Секој корисник што е подалеку од 2КМ од централата нема теорија до добие поголема брзина од 10Мбпс, односно 10Мбпс можат да имаат корисниците кои не се подалеку од 2,5 км од централата
Од 2,5-3,5 км брзината опаѓа до 4Мбпс
Интересни информации си напишал, а види јас сум одалечен од централата 5-6 км, колку максимум може да добијам ?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

Еве види си на графикот
Значи ли ова дека ако планираат да пуштат иптв, таа брзина од 8 мега бита е достапна само на корисници одалечени 1 км од централите и дека само тие ќе можат да ја користат оваа услуга ?

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.205
Поени од реакции
8.298
Ma brzinata si e ok kaj mene problemot e sto samo paga intermecov....

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Значи ли ова дека ако планираат да пуштат иптв, таа брзина од 8 мега бита е достапна само на корисници одалечени 1 км од централите и дека само тие ќе можат да ја користат оваа услуга ?
Најверојатно со оптика ќе решаваат, еден прстен околку Скопје па ќе крпат некако. Но штом се решиле на овој чекор сигурно имаат решение

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Ma brzinata si e ok kaj mene problemot e sto samo paga intermecov....
Смени сплитер, доколку имаш 2 телефона едниот исклучи го и пробај. И ако имаш некој телефон приклучен ПРЕД сплитерот, исто исклучи го.
Промени го телефонскиот кабел што доаѓа од сплитерот до модемот/рутерот.

п.с. истово ќе ти го кажат и ако се јавиш во техничка

HGD

Член од
16 септември 2005
Мислења
315
Поени од реакции
14
Епа вака....
THOMSON ST780 - Му давам на комшијава нет...преку Wireless но секогаш доаѓа до карање....ете како денес...
Синоќа намерно не го пуштив пц-во да симиња....и напрајв дисејбл на мрежната....и доаѓа до ее....јас немам спуштано ништо...али ај да не ве замарам и да си прашам...

Дали постои опција на овој рутер да го лимитирам одреден ПЦ- со одредена мак адреса на брзина и лимит на доунлоад??

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Епа вака....
THOMSON ST780 - Му давам на комшијава нет...преку Wireless но секогаш доаѓа до карање....ете како денес...
Синоќа намерно не го пуштив пц-во да симиња....и напрајв дисејбл на мрежната....и доаѓа до ее....јас немам спуштано ништо...али ај да не ве замарам и да си прашам...

Дали постои опција на овој рутер да го лимитирам одреден ПЦ- со одредена мак адреса на брзина и лимит на доунлоад??
Може братче само овој јузер има рестрикции мора некако да се најде хак и да се креира нов јузер па после се подесува не е сложено инаку малце е глупо менито.А за брзината не сум сигурен но можеш да му ставиш на пр. 1Мбит на безжичниот и нема шанси да добие поголема брзина од 1Мбит.на пр............

Х

Ханзо

Гостин
account.adsl.com.mk:443 uses an invalid security certificate.

The certificate expired on 10/16/2008 3:51 PM.

(Error code: sec_error_expired_certificate)

Фино...ми симнаа на 64/64, а имам уште еден гига отприлика...
Знае некој што е работава?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Епа вака....

Мислам дека неможе да се ограничи брзината. Сега го разгледав менито за вајрлесот, такво нешто не видов:toe:

account.adsl.com.mk:443 uses an invalid security certificate.

The certificate expired on 10/16/2008 3:51 PM.

(Error code: sec_error_expired_certificate)

Фино...ми симнаа на 64/64, а имам уште еден гига отприлика...
Знае некој што е работава?
Ова со сертификатов се појавува кога првпат ќе ја отвориш страната... а во врска со лимитот, јави се на 080012345 пожали им се нека видат што е работа

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Шо е работава колку е чудно ова еве шо вели спеедтест

а еве колку ми е пуштено на thompsonot

DSL Connection

Link Information
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]:869 / 8.188

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Еве од рутерот
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]:765 / 4.587

еве спидтест

еве оннет спидтест
[SIZE=+1]
Вашата моментална брзина е:[/SIZE]
[SIZE=+2]2.55 Mbps
[/SIZE][SIZE=+0]што значи дека може да симнувате со 326.88 KB/sec. од нашите сервери.[/SIZE]
[SIZE=+2]

[/SIZE]

Kajgana Shop

На врв Bottom