До форумот е, имат проблеми. Не е до Телекабел.Не рачунаат ако си на 500+
летото (јуни или јули) по цел ден го оставав на сидинг и за 1 месец свиткав 40 гб само аплоад и 50 данлоад вкупно 90 и си платив 500 денарас
и затоа на замунда ми се крена ратиото од 0,7 на 3,5 (за 2-3 месеци)
ама имав еден куп филмчиња (ххх)
п.с форумот многу ми е бавен денес поготово во хит на денот и не можам јутуб да гледам (како dial up да е) мамата да му ја тиит
Не сум експерт за мрежа, ама обично адресата на модемот е Gateway. Фиксната адреса можеш да ја ставиш колку ти дозволува опсегот (range) а за да имаш интернет со фиксна ќе треба да подесиш DNS адреса. Кај мене, исто на Телекабел:Имам интернет од Телекабел и еден проблем со ип адресите.
Имам неколку мрежни принтери кои мора да имаат фиксни ип адреси.
Ако на компјутерот ип адреста е динамичка има интернет, ама принтеририте не ги гледам.
Ако ставам фиксна ип на компјутерот принтерите ги гледам и фунцкионират нормално ама нема интернет.
Ип адресата на модемот од телекабел е 192,168,100,1.
Знае ли некој решение како да ми биде фиксна ип адресата на компјутерот, а да има интернет.
Во тој случај би требало и принтерите да ги гледам во мрежа и да има интернет.
Стави им на принтерите 192.168.100.150, 192.168.100.151.... Ако и вака не ти проработи ти треба рутер. WAN и Lan се мешаат.Имам интернет од Телекабел и еден проблем со ип адресите.
Ако на компјутерот ип адреста е динамичка има интернет, ама принтеририте не ги гледам.
Ако ставам фиксна ип на компјутерот принтерите ги гледам и фунцкионират нормално ама нема интернет.
Знае ли некој решение како да ми биде фиксна ип адресата на компјутерот, а да има интернет.
Така е бе Ацо, убаво кажи им, да се знае, раја да разбере, Скопјани - Меганет особено ќе те разберат.Јас од кога сум на Телекабле нон стоп си е 6-9мб/с на торент симнувам со 1000кб/с а на вас ако не ви е во ред тогаш жалете си се
30 јануари
Многу текст малце инфо си дал . Дај опиши колку точно уреди (ПЦ+принтери) сакаш да поврзеш и што имаш од мрежен хардвер, значи мрежни карти, свич, хаб, рутер ??? нешто мора да имаш чим ти се поврзани мрежно со едно ПЦ колку шо разбрав...дај podetalen опис после ке ја решимеИмам интернет од Телекабел и еден проблем со ип адресите.