Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Член од
25 ноември 2010
Мислења
292
Поени од реакции
84
Помош!!! Упомош ....

Имам конкретно проблеми со симињање на торенти, (на телекабел сум) .... Кога ќе пробам да симнам торент од некој сајт или тракер, ми се појавува еррор или воопшто нејќе да ја наполни страната ...
Дали на некој му се има случено истото, (на телекабел) и доколку некој има искуство со овие работи нека сподели искуство и решение некое ... Фала однапред (Сумјам дека телекабел блокира сајтови)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Помош!!! Упомош ....

Имам конкретно проблеми со симињање на торенти, (на телекабел сум) .... Кога ќе пробам да симнам торент од некој сајт или тракер, ми се појавува еррор или воопшто нејќе да ја наполни страната ...
Дали на некој му се има случено истото, (на телекабел) и доколку некој има искуство со овие работи нека сподели искуство и решение некое ... Фала однапред (Сумјам дека телекабел блокира сајтови)
Кај мене rutracker.org не го отвара а ми треба, за други тракери не сум приметил проблем али овој не ми го отвара 3-4 дена а прашав во друга тема им работи сајтов, вероватно они не се на ТК а ја сум на ТК.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Кај мене rutracker.org не го отвара а ми треба, за други тракери не сум приметил проблем али овој не ми го отвара 3-4 дена а прашав во друга тема им работи сајтов, вероватно они не се на ТК а ја сум на ТК.
До антивирусот треба да е, јас имав проблеми исто за други сајтови не ми ги отвараше, дека нов корисник на Близу, викам да не лимитираат нешто момциве, али неќе да е тоа, пробав избришав АВИРА гледам супер функционира, јас вратив повторно гледам пак не ми отвара некој сајтови, во сетинзи не можеше да се среди па пошто лиценциран е, го купив од официјалниот сајт, чекам одговор чаре што да преземеме :)

Член од
25 ноември 2010
Мислења
292
Поени од реакции
84
Истиот случај, рутракер не ми го отвара, ем од кикасс торент неможам да симнам торент, вчера се јавив во техничка подршка, нормално ќе кажат дека немаа од нивна страна обструкција ... а во моментот пробував да симнам торент од бтџанки и оп ко од магија се симна додека зборев ....

Е сега правев неколку тестови, дали ИПС ми го блокира трансферот, искочи дека ми ги блокираат проти 6681 која мислам дека е порта за битторент ситуации .... на другар му реков да провери дали му ја отвара рутракер (исто на телекабел) рече отвара .... заклучок е или бидејќи се зголеми лимитот за 500 денари на 100 гига има преоптеретување на мрежа, па не отвара некои сајтови или телекабел почнал да блокира ИП адреси стрикно за торрент тракери кои ги имаат забележано како доста активни ...
--- надополнето: 17 декември 2011 во 14:04 ---
До антивирусот треба да е, јас имав проблеми исто за други сајтови не ми ги отвараше, дека нов корисник на Близу, викам да не лимитираат нешто момциве, али неќе да е тоа, пробав избришав АВИРА гледам супер функционира, јас вратив повторно гледам пак не ми отвара некој сајтови, во сетинзи не можеше да се среди па пошто лиценциран е, го купив од официјалниот сајт, чекам одговор чаре што да преземеме :)
Исто и јас имам авира .... пред некој месец почна да блокира некои сајтови, чим е таква ситуација ќе мора да се мења ... ќе пробам со антивирусов да го избиршам

login.php

404 Error on index.php
Член од
5 јуни 2009
Мислења
696
Поени од реакции
28
а да пробате со google dns бидеќи тоа на днс најчесто блокирваат од операторот бидејки е пиратерија ....
8.8.8.8
8.8.4.4

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.108
Поени од реакции
1.391
Значи еве ви трик за малку побрз интернет.Како што кажава login.php обидете се да ги смените DNS адресите од Телекабел.Адресите од Телекабел се ептен спори,никакви и преблокирани во услови кога сите сурфаат и често пати знаат да блокираат одредени сајтови.Имам приметено дека и порано одредени торент тракери се блокирани од нивна страна и морав да користам или прокси или да ги сменам DNS адресите за да барањата одат преку друг именувач.Добра препорака е да ги користете или Google DNS адресите што ги постави login.php 8.8.8.8 и 8.8.4.4 но јас би препорачал да го користите OpenDNS затоа што Google присилно собира "анонимни податоци за подобрување на сервисот" во кој е вклучено и се она што отварате.Тоа го немаа порано но сега го има и затоа не го користам.OpenDNS го користам 4 години и сум презадоволен и со тоа побрзо ми ги отвараше страните преку Телекабел.Едноставно Google DNS,OpenDNS имаат далеку понапредни алогритми за именски опслужувач од тие античките на Телекабел.Двата ДНС сервиса се многу побрзи,посигурни и понапредни.Адресите за OpenDNS се 208.67.222.222
208.67.220.220​

Член од
12 октомври 2011
Мислења
377
Поени од реакции
116
Значи еве ви трик за малку побрз интернет.Како што кажава login.php обидете се да ги смените DNS адресите од Телекабел.
Чекај малце кај да го најдам login.php ? А за менување лесно. Ако не можеш тука прати пп. Фала

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Дали истото би го добиле ако се подесат на LAN-от или?

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.108
Поени од реакции
1.391
Чекај малце кај да го најдам login.php ? А за менување лесно. Ако не можеш тука прати пп. Фала
login.php е член на овој форум.За да смениш ДНС адреса треба да одиш Properties на конекцијата во Network connections и во ipv4 протокол properties и таму

Член од
12 октомври 2011
Мислења
377
Поени од реакции
116
на login.php прв пријател му e access denied
Disabled
Not Allow Access

This page has been disabled, you cannot access it.

Изгледа опасно се скарале нешто.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ако ти е лесно за менување тогаш што го бараш login.php коа све е објаснето погоре од Аpple?
Може и вака да го дефинирам погорното: Зашто login.php или било кој тука би го трошел своето време да ти објаснува нешто за што има мал милион информации на нет, наместо да си го подружиш Google ти самиот.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
377
Поени од реакции
116
Ако ти е лесно за менување тогаш што го бараш login.php коа све е објаснето погоре од Аpple?
Може и вака да го дефинирам погорното: Зашто login.php или било кој тука би го трошел своето време да ти објаснува нешто за што има мал милион информации на нет, наместо да си го подружиш Google ти самиот.
Има многу миљон начини како да смениш днс, мене конкретно ме интересираше за Thomson модем, кој никој друг освен телекабел не може да го смени, освен да го ресетира на фактори подесувања. Но повеќе саkаат луѓето да се прават гикови и да кажуваат прашај гo гугл зарем не?

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Имам некој проблем изгледа, само не знам дали е до Телекабел или не. Повеќето интернет страни можам да ги отворам, ама некои не можам. Не е до Chrome, бидејќи истото ми се случува и со IE9. Да не знае некој до што е проблемот?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Има многу миљон начини како да смениш днс, мене конкретно ме интересираше за Thomson модем, кој никој друг освен телекабел не може да го смени, освен да го ресетира на фактори подесувања. Но повеќе саkаат луѓето да се прават гикови и да кажуваат прашај гo гугл зарем не?
Пак ке ти повторам "Apple све фино објасни" само што ти ем шо нечиташ ама очигледно и неразбираш шо кажува па тупиш со прашања место да гуглаш. Во твојот случај (како и на 90% тука) има Еден и единствен начин да смениш ДНС и не се миљон, и не се мења во модем, и тоа Апле ти го допиша во вториот пост на странава т.е. тука. Еве ти и изџвакано кај се мења да не се замараш да бараш.

Да беше рутер Thomsonot наместо модем е тогаш ке мењаше у него.
--- надополнето: 20 декември 2011 во 02:28 ---
Имам некој проблем изгледа, само не знам дали е до Телекабел или не. Повеќето интернет страни можам да ги отворам, ама некои не можам. Не е до Chrome, бидејќи истото ми се случува и со IE9. Да не знае некој до што е проблемот?
Некои страни ко на пример? Иначе знае :)

Kajgana Shop

На врв Bottom