Тато и мама православни, јас атеист

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
RedStarFan не си во право, во врска и во брак се прават компромиси. Имаш атеисти кои се венчаваат во црква од почит кон партнерот. Имаш атеисти кои одат по слави и имендени кај пријатели од почит кон пријателите. Не гледам ништо лошо ако атеист стои пред црква или во црква со партнерот или со друштво или за фаќање сеир. Атеисти сме затоа што не веруваме во божества ама тоа никако не подразбира одредени правила на однесување, атеизмот не е идеологија нити религија.

Јас лично во црква не одам освен за венчавки и погреби, ама во некои околности, како оние на Пумата, би влегол. Тоа за мене нема никакво значење. На луѓето отворено им кажувам дека сум атеист ама не можам на баба ми кога ќе ми рече „Христос воскресе“ да и речам „Како да не?!“ :) Од почит ќе кажам Вистина воскресе а сеирењето ми е за форум и за пријатели.
А ако го исклучиме случајот на пумата и не зборуваме во случај на врски и бракови? Иронично ли е атеист да иде во црква и да се крши со јајца(од никого ни побаран ни замолен)? Тоа е друга работа кога се работи за почит, посебно за слави и имендени.

Не знам дали се приметува од постовиве, ама и јас сум атеист, само ми се мачи од овие кои јас ги опишувам а ги познавам еден тон, не зборам на празно. А не се само за обичаите и во муабет коа се наоѓаш на оваа тема незгодно им е отворено да си признаат или да го застапат тоа нивно мислење.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не знам дали се приметува од постовиве, ама и јас сум атеист, само ми се мачи од овие кои јас ги опишувам а ги познавам еден тон, не зборам на празно. А не се само за обичаите и во муабет коа се наоѓаш на оваа тема незгодно им е отворено да си признаат или да го застапат тоа нивно мислење.
А бе у реду е баче, на твои години веројатно и јас сум познавал повеќе такви кои ти ги опишуваш, сепак возраста има влијание, но почитување на некој си адет (кој во суштина и не е христијански него пагански) кој што се прави или заради забава и дружење или од почит према верниците, нема да го смени нивниот став, ако го имаат, а некои пак се на пола пат ни ваму ни таму. Не е тоа толку страшно. Пострашно е вернициве кои пропагираат Љубов, очи ќе ти извадат ако не си од „нивните“, пропагираат 10 божји заповеди а ги почитуваат само првите 4 (па дури и тие кој знае), кои редовно постат за сите пости а и секоја среда и недела, одат во црква секој ден, а со цел колектив е скаран заради материјални интереси.....итн, да не редам, многу повеќе вакви примери знам, за жал.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
А ако го исклучиме случајот на пумата и не зборуваме во случај на врски и бракови? Иронично ли е атеист да иде во црква и да се крши со јајца(од никого ни побаран ни замолен)? Тоа е друга работа кога се работи за почит, посебно за слави и имендени.

Те разбирам за кои случаи мислиш. Јас не ги оправдувам ама не ги ни осудувам. Секој човек си е приказна за себе. Познавам луѓе кои живеат во строго традиционални семејства и кои не сакаат да се декларираат јавно за да не си навлечат триста бељи без потреба. Некои од нив не се изјаснуваат за да не ги навредат родителите и да не си ги расипат односите дома. Кај сега јас да инсистирам да се изјаснуваат, кога не сум им во кожа. Јас се изјаснив одма кога ми прегоре чипот, но познавајќи си ги најблиските знаев дека тоа нема да биде проблем за нив или за мене. Во други околности можби и јас ќе кршев јајца во црква. Што знам...

И да, се приметува дека си атеист, обележан си со своите богохулења и ќе гориш во пеколот. Спиро води евиденција за сите :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.637
Поени од реакции
34.044
Ха. Дали ако сум атеист под дефулт значи дека не треба да си ја сакам фамилијата..?
Зошто треба да ме тангира со каква намера седнуваат моите и кршат паричка?
Јас кршам?
Јас седам и јадам.
Која е разликата дали тато ќе ја скрши погачата или мама ќе го расече купениот леб?
Секојдневна вечера.
Секој кој одбива мирна вечера со целата фамилијата ради атеизам е морон и ништо повеќе.

Со јајца не си играм, свеќи не палам.. бев до црква дека пред тоа кафана, цело друшто нагоре, па после сите во бар и немаше каде, а и не ми пречи да постојам со другари и женска на улица некоја минута.

Идиотски прашања, во секој случај.

Атеизмот не е вера. Значи ако идеш у црква, не значи дека некој ти забранува да идеш во таква црква. Или билокаква. Јас ќе се венчам некој ден во црква. Затоа што она така сака. Затоа што моите така сакаат. Затоа што ги почитувам.

Мене курето нема да ми се еректира докажувајќи ви дека сум атеист, ако некоја амеба се избаци со муабети ти потајно веруваш. Јас сум си атеист кој си ги сака ближните (wow ова се дешавало и ако не си бил верник). Секој кој различно го протолкува атеизмот мене ми е идиот или исфрустрирано, хормонално дисбалансирано тинејџерче.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Значи друго е религија,друго е верба,ти можеш да си ја почитуваш религијата како начин на живот а да не веруваш во господ.
Јас го почитувам православијето поради тоа што Црквата во Македонија и Охридската Архиескопија се борела за автентичноста на Македонија низ темни времиња кога сме биле поробени

С

Само Човек

Гостин
Да, ме носеле по цркви, крстена сум во црква, но од многу, многу мала сум сфатила дека никој друг, освен човекот, не го контролира овој живот.
Ти пораснало егото , ништо не си сватила.
--- надополнето: 19 април 2012 во 10:27 ---
Зависи. Има атеисти хомофобици.
Јас ќе ги ,,благословам,, (на твој јазик) децата.
Такво ми е родено, такво ќе си го сакам. И ич таквото не ми чуе за другите.
ее сите да се ко тебе до сега легални бракови ќе имаше за хомосексуалци.
--- надополнето: 19 април 2012 во 10:42 ---
Да се потсетиме што бидна со Исус оти смисли нова вера.... :)
ц, не смисли нова вера
--- надополнето: 19 април 2012 во 10:57 ---
Имено, ако пушам и добијам рак на бели дробови, тоа е зошто јас самата сум го предизвикала тоа - не зошто ,,бог,, така сакал. Ако некој умира од глад, не е тоа зошто ,бог, решил така, туку зошто човекот решил така... Итн ;)
Хмм. рак не се добива од пушење само, јас ти гарантирам декаа ако пушиш чист тутун никад нема да добиеш рак, проблемот е во друга хемија која создава зависност и од јадење на вештачка храна. И да човекот решил точно, затоа бог му дал слободна воља. Бог не вика да пиеш детус, да јадеш нешто кое е труено со хемија . Бог одредил колку време треба да порасне едно пиле,но луѓето мислеа дека тие го контролираат животот,дека тие се богови и ете ни си умираме од рак.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.038
Поени од реакции
83.473
Испаднав јас дека сум поголем христијанин, од христијаните...! :vozbud:
Да, но реков поголем од мене*. А тоа не е тешко. Поише пути иам кажано колку добар Христијанин сум јас.

* Не споменав ништо за сите други Христијани
--- надополнето: 19 април 2012 во 11:37 ---
мене ме викаат јасновидец
Од Кравари беше ти дете?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Од Кравари беше ти дете?
Тие се лажни јасновидци само еден е вистински ентелигентен, начитан, бистар, секси, духовит, личен, паметен, деликатесен, елоквентен јасновидец - јас!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да, но реков поголем од мене*. А тоа не е тешко. Поише пути иам кажано колку добар Христијанин сум јас.

* Не споменав ништо за сите други Христијани
Немав намера да потценам никого со постот, секој е добар на свој начин и си има свои квалитети.;)

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
Што барам да идам во црква. За мене Бог не постои . Не го познавам така да не идам во негов дом.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Значи насловот гласи "Тато Мама православни јас атеист" на местото на православни и атеист ставете било кои други но ставете различни една во однос со друга вера и одговорете ми: како е можно во едно семејство таткото и мајката да имаат една вера а детето да има сосема трета, дали е тоа резултат не неинформираност, неваспитаност или...?, дали тука грешката е на родителите?, или е виновно друштвото на тоа дете? или пак самото дете забегува со паметот?
На 16г сите мислат дека се што лита , се јаде.
Не се криви мама и тате, пубертетот е крив.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Атеизмот е заснован на јас сум многу интелеген не сум како другите, тие се примитивни ништо не знаат.
Но ова е карактеристика на егото, а вербата љубовта и надежта се од срцето кое е центарот на душата.
Е сега ако сте атеисти, верувате дека животот е хемиски процес, нема верба, надеж ниту вистинска љубов ако се хемиски процес.
A има и некои што се атеисти ама незнаат тоа што значи.
Живеј распуштено, развратно, лицемерно и сл тоа атеизмот го потигнува.
Зрем мислите дека зајдисонсцето е случајно, љубовта од тато и мама, баба и дедо, тоа што се живи мислите дека е случајно така се случило. Дека вие не сте создадени како и се што постои оти така случајно настанало се.
Голема е вашата интелегенција или не?
Атеизмот е дело на сатаната за да не ја спознаете никогаш вистината.
Но тоа за вас се приказни поради вашето его кое бара зошто и затоа.
Но Бог не ги напушта своите деца никогаш, и покрај заблудата која е наметната врз лугето од сатаната но поради тоа се создаваат војни, вируси, болести, сиромаштија и беда. А Божјата војља за среќа, љубов и радост на земјата е отурната од луѓето.
Во Светото Писмо ги имате сите одговори но сатаната ви креира мисли во вас да не ја читате, или ако почнете ќе ви создава чуство на сомнеж и вина.

Kajgana Shop

На врв Bottom