Uli Hoeneß
Präsident
- Член од
- 6 август 2010
- Мислења
- 14.330
- Поени од реакции
- 26.273
Нели во кошарка тоа фунцкионира со години веќе?За новата лига пишував на други теми па да не се повторувам...
А со една таква регионална лига, најголем проблем е што може да се случи Хрватска, Србија, Бугарија или што ти знам кој се ќе учествува, да остане можеби и неколку години без квалификации за ЛШ (во случај да не се формира нешто друго ), а со тоа ќе дојде само до национално препукување. Нема лесно да прифатат ДЗ или ЦЗ, да останат дале од најдобро европско натпреварување.
Особено ако некоја држава повеќе ги подржува своите клубови.
Има милион зезнати работи...
Со 12 ќе почне, после тоа ќе се приклучат и останати и ќе завршат на 20. Германците и Французите како и секогаш тактизираат. Ама во случајов ова не е ЕУ, па да го имаат главниот збор.Ливерпул-Реал пример пред некој ден беше живо срање, досадно и никакво. Со само 12 екипи репетитивноста, предвидливоста па и досадата со тек на време (секако не отпочеток) ќе биде сигурица.
Што Лестер?Лестер.
Мислам дека не е потврдено колку клубови ќе учествуваат и на кој начин ќе се стигнува до неа. За сега, се зборува само за клубови основачи кои нема да може да испаднат.Ливерпул-Реал пример пред некој ден беше живо срање, досадно и никакво. Со само 12 екипи репетитивноста, предвидливоста па и досадата со тек на време (секако не отпочеток) ќе биде сигурица.
Останува да се види, како што споменав ваква идеја за супер-лига постои барем 30 години уназад...Со 12 ќе почне, после тоа ќе се приклучат и останати и ќе завршат на 20. Германците и Французите како и секогаш тактизираат. Ама во случајов ова не е ЕУ, па да го имаат главниот збор.
Што Лестер?
Кошарка е друга приказна, по вложувања, интерес и многу друго. А тоа и не е најдобар пример, затоа што кошаркарската регионална лига не донесе некој бенефит. Не видов полни сали, голем интерес, стабилизирање на клубови, зголемување на квалитет и др.Нели во кошарка тоа фунцкионира со години веќе?
BTW не ми е јасно како Тотенхем во една таква лига би имал повеќе приходи отколку што има сега во ПЛ.
Веројано би било дабл раунд робин значи 44 кола, имајќи превид дека нема да играат купови, лига купови, постоечки еуро-купови. Сингл раунд робин со 22 кола би било премалку текми, значи 44 кола.Ни фалат многу детали за концептот и форматот на натпреварувањето за да знаеме дали сме за или против, засега gut feeling ми е дека сум против.
Мора да се покриени правнички и да ја предвиделе реакцијава од УЕФА пред да пристапат до ова, ќе видиме што ќе испадни.
Да, ама сега за прв пат има официјално дејствување. По ова што пишуваат, вечер Флорентино Перез ќе каже повеќе.Останува да се види, како што споменав ваква идеја за супер-лига постои барем 30 години уназад...
Од тоа што се збореше:Ни фалат многу детали за концептот и форматот на натпреварувањето за да знаеме дали сме за или против, засега gut feeling ми е дека сум против.
Мора да се покриени правнички и да ја предвиделе реакцијава од УЕФА пред да пристапат до ова, ќе видиме што ќе испадни.
Пишав и на друга тема, токму ваква лига им е најдобар начин да го воведат. Мислам дека и имаше некои најави.Се додека не се воведе salary cap фудбалот ќе иде у неповрат