Телешката супа на мама....
Телешко месо околу 200-300 гр., се пропржува со кромид, се додаваат зачини (сол, crn пипер, вагета ..), се додава зеленчук по избор, целер, морков, брокула и т.н. и се налева вода и се остава да се вари. Кога месото ќе биде сварено се сече на мали парченца, се додава фиде, се вари уште малце и после се срка директ од тенџере
Денес ќе ја направам, ама мама нешто ми крие, знам дека става некој таен зачин...
И чорбата на баба (лесна и земја). Дури денес дознав дека е всушност шќембе чорба, со дробче и цревца и мозок мислам, и ориз, но месото толку ситно го сецкаше што не се познаваше од што е ... - ова сигурно нема да го зготвам јас, зошто баба како и мама имаше тајни зачини кои ги користи и да си пукнеш од мака кога јадењето нема да излезе исто како нивното..