Се прави доста едноставно, била наменета за поскромната класа, и во Франција станува редовен оброк после француската револуција.
Се прави од многу кромид - за 4 порции ви треба килограм кромид.
Начин на подготовка:
Во малку путер се пропржуваат главиците кромид, исечени на крупни но тенки парчиња.
Пржете на тивко 30 мин, да стане карамелизиран кромидот.
Во тенџере на страна, во литар вода ставете две коцки бујон супа, говедска е најдобар избор. Оставете ја супата да се вари 20 мин. на силен оган, па исклучете ја.
Откако ќе биде испржен кромидот, налејте од варениот бујон, и мешајте. Додајте ловоров лист, бибер и по желба сол. Нека врие неколку минути.
Во одделни длабоки садови, ставете од супата. Одозгора наредете дебели парчиња багет, сув леб или пак кришки од обичен домашен леб. Нарендајте гриер, или друг тврд кашкавал обилно врз секоја чинија.
Ставете ги чиниите во рерна и печете во рерна додека да се фати коричка на кашкавалот.
Внимавајте лебот да плива, не го топете во супата.
Многу прост, едноставен рецепт, но вкусот е... Ух!