Студирање во странство

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Аман бе луге, скоро 3 месеци никој не ми одговорил на барањето. Ајде некој да каже општо за Скандинавија, не мора да е Финска, може и Шведска. Колку се плака месечно, кои се условите за запишување, визи, ова - она. И дали има студентска работа и ако има, колкав дел од месечните трошоци се покриваат со неа?
Уписите за Шведска се веќе завршени.
Образованието е бесплатно, но повеќето факултети држат настава на Шведски.

Член од
29 јуни 2008
Мислења
460
Поени од реакции
27
дали има некој што студира во Словенија....ме интересира дали би можела да се префрлам од втора година?
и каколку се плаќа за семестар
А за кој факултет те интересира и за на кој универзитет? Љубљана е отприлика 1500-2000 евра годината, зависи кој факултет.

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Убаво е ова. :) А во врска со животот? Колку euros ќе ти одат месечно за живот? Има ли можност тоа некако да се покрие со работа за време на студирањето?

krembil0tina

Обзервер!
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
6
Убаво е ова. :) А во врска со животот? Колку euros ќе ти одат месечно за живот? Има ли можност тоа некако да се покрие со работа за време на студирањето?
За работа, може да се најде ама на почетокот малку потешко. Инаку животот е доста скап и да се работи нема да се покрие целата сума која ти е потребна за животот таму која изнесува некаде околу 700 евра па нагоре зависи од тоа каков човек си и колку трошиш.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.500
Поени од реакции
8.179
Ако има за Франција некој што се интересира, нека праша слободно. Јас сум таму.
Ме интересира преку што отиде таму и дали полагаше нешто (француска верзија на нашата матура и сл). Колку плаќаш од семестар?

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Ме интересира преку што отиде таму и дали полагаше нешто (француска верзија на нашата матура и сл). Колку плаќаш од семестар?
Запишав прва година на факултет, нема одење преку „нешто“. Документите треба да се испратат преку Француски Културен Центар (има дел за образование во Франција) кога си 4та година, негде после Нова Година... Јас бев во билингвална и полагав француска матура. За тие кои не се од билингвалната, се полага тест за познавање на јазик. Плаќам 180 евра годишно (+150 задолжително здравствено, зашто не сме од ЕУ).

I

Intex

Гостин
За работа, може да се најде ама на почетокот малку потешко. Инаку животот е доста скап и да се работи нема да се покрие целата сума која ти е потребна за животот таму која изнесува некаде околу 700 евра па нагоре зависи од тоа каков човек си и колку трошиш.
А со работа колкав дел од трошоците се покриваат и најчесто што се работи?

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Точно, зависи како трошиш и каде живееш.
Инаку, доколку живееш во интернат можеш да поминеш и со околу 500 евра.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.500
Поени од реакции
8.179
Дали има некаде да се запише у странство, ама без полагање на математика?
Пошто знам дека претежно на многу места се бара...

I

Intex

Гостин
За студирање во Шведска ми кажаа дека средното школо завршено во Мк не се признава таму. Точно е воа?

krembil0tina

Обзервер!
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
6
За студирање во Шведска ми кажаа дека средното школо завршено во Мк не се признава таму. Точно е воа?
Разлистај малку по темава ќе видиш назад дека објаснувам за студирање во Шведска затоа што сум примен на факултет годинава. Инаку имам завршено во Корчагин, значи признаени се.

Eмилија

Reina Gitana
Член од
29 јули 2009
Мислења
25
Поени од реакции
4
Сакам да студирам во Америка,тоа ми се допаѓа а таму би сакала да стигнам преку Бугарија,ако успеам да се запишам таму на англиски и потоа да заминам,наставничката по наглиски кажа дека уште 1 година може да се оди во Америка.Дали има некој на тој начин одено до Америка и како е таму?Ако некој знае нека каже?

Член од
13 јуни 2009
Мислења
31
Поени од реакции
12
Од 2010 ќе се наплаќаат студиите во Шведска, така? На кој факултет си ти, ако може да знам?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Дали има некаде да се запише у странство, ама без полагање на математика?
Пошто знам дека претежно на многу места се бара...
Да Бугарија можи бе никакво полагање на што сакаш да се запишиш.

Сакам да студирам во Америка,тоа ми се допаѓа а таму би сакала да стигнам преку Бугарија,ако успеам да се запишам таму на англиски и потоа да заминам,наставничката по наглиски кажа дека уште 1 година може да се оди во Америка.Дали има некој на тој начин одено до Америка и како е таму?Ако некој знае нека каже?
Можи значи прво треба да дојдиш бугарија да се запишиш на некој универзитет кој што врши размена на студенти со некој американски универзитет. Или пак да завршиш нешто на англиски во Бугарија па да одиш во америка. Инаку во америка да студираш ти е прескапо, незнам вака од тука таму да одиш , минимално 10 000 долари најефтино и тоа во некој полош универзитет.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Бев 4 година средно во Америка си добив америчка high school diploma :)))
Сега се селам во Литванија на факултет, па можеби втора година пак во Америка:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom