kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
ух, немам прецизна математика околу ова, но претходно ако биле 1500-1700, сега најголема ми е 1200. но тоа најголема е една во 6 сметки, најниската е 900. ако земам дека во просек ми е 1000 ден, тогаш сум барем 500 во ќар (и тоа ако штедам и готвам само на ефтина, после 22ч). ......... ок, обратно пак, трошок е 900 ден за боца плин. таа трае 6 месеци сигурно (за да биде “сигурно“ најубаво е да си ја полниш сам на плинара, наместо да заемнуваш во макпетрол). 900/6=150 ден на месец. ок, ќе кажеш дека 500-150=350 ден заштеда на месец, али на подолг период .... 1год на пример тоа е 4000+ ден, а тоа се ...... 3 сметки за струја? не е баш малку. и како бонус на сето ...... не си врзан со тоа кога ќе готвиш, ......... ручекот секогаш може да биде топол, а не подгреванСе извинувам и јас за офтопик, ама прилично ме интересира ова.
Смртта за зони и пајаци, ги направи долу-цитираниве пресметки кои велат дека плинот не е поисплатлив од струјата, барем не во однос на евтината тарифа. Спрема тие пресметки, дури и на скапата тарифа разликата во цени е мала.
Ме интересира како ја пресмета заштедата, и јас сум со намера да користам плин за готвење... или бев, пред да ги направат пресметкиве.
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
презадоволен сум од плинот, и го препорачувам на секого. раат за секој во куќата, особено за жената.