Стравот - предност или мана?

Член од
22 јули 2008
Мислења
0
Поени од реакции
0
Нема што да се заобиколува на оваа тема за стравот може да се каже само дека тој служи и како предност и како мана.Ако е застапен во преголем процент кај нас,тогаш е непријатна мана,а ако си е онолку колку што треба тогаш е предност во животот за свесно размислување за донесувањето на позрели одлуки :) :tapp:
 
Член од
6 ноември 2008
Мислења
11
Поени од реакции
1
Стравот со голем интензитет не може да онесе ништо добро. Стравот со помал интензитет во одредени ситуации може да не поттикне да бидеме поборбени со цел да го постигнеме она што сакаме да го постигнеме, значи може да биде позитивен.
 

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
маана дефинитивно, те кочи во се!
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
stravot e dobar posto te opomenuva za opasnost, a samo treba da go napravis ona sto se plasis da go napravis ako se plasis.
 

rkalo88

Били Талентиран
Член од
26 август 2008
Мислења
33
Поени од реакции
0
Сигурно после овој коментар ќе кажете :“ ОО КОПИЉ ЕДЕН НЕИСКУСЕН ТИ СИ НАШОЛ ДА МИ ЗБОРИШ ЗА СТРАВ ... ИТН ИТН ... “

ама искрено да ви кажам ... барем според сопствено искуство ... стравот е живо срање и за ништо друго не служи осим да ве направи да се чувствувате послаби од другите ...
вие имате страв од височини друг нема ... тоа го прави подобар од вас ? НЕ !
Стравот е дефиниран како емоционален одговор на закани и опасност . Тој е основен одбранбен механизам за заштита од опасности . Ама што е со смртта од страв ? Мажот ја плаши жената на шала и жената вели : “ Пу бе педер еден ме исплаши до смрт ! “
А сеуште е жива ебем ја у гз ... туку не е тоа финтата ... финтата е дека навистина постои смрт од страв ... знаете ли дека 70 и нешто посто од луѓето што се фрлиле од згради умреле пред да паднат на дното ? ЧИСТ СТРАВ !!
И ова би го сметале за предност ?? Што ако доле одеднаш излезела огромна гума да го спаси човекот ? И прерано умрел мислејќи дека ќе падне на тврдо ? :pos2:
лош пример ама што е со последиците од стравот ? Параноја,недоверба,терор... мислам дека заклучивме дека стравот е повеќе мана отколку предност.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.329
Поени од реакции
7.796
Стравот е многу лоша емоција според мене голема мана.
 

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Може да биде и предност и маана, зависи во која мера е застапен, но во двата случаја стравот не постои, бидејќи е измислица на нашиот ум.
Може некој да ми дефинира страв
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Стравот е чуство како и сите други.... А дека е негативно потполно се согласувам...
 
V

[vladimir]

Гостин
Стравот е стратегија за преживување, ни полага да се заштитиме од опасностите што можат да ни го загрозат животот.Меморираме лоши искуства од животот, несакани случки, надворешните околности ги поврзуваме со чувствата што подоцна во животот се појавуваат инстинктивно, заштитнички и сосема лоѓично е дека ке се држиме понастрана од таквата ситуација.
Добро е да се има одредена доза на страв, во границите на контролата се што е надвор од тоа не влијае добро.Не е ниту маана ниту предност , едноставно треба да научиме да се носиме со тоа чувство, дел од нашата инстинктивност.
 
Член од
13 ноември 2008
Мислења
18
Поени од реакции
1
Дали стравот кој сите го имаме и помалку или повеќе го чувствуваме, може да го наречеме наша предност или мана?
Не спречува да живееме послободно и поавантуристички (со што на некој начин ни штети) или е добар дека доколку го имаме, сме позаштитени од многу опасни работи за нашиот живот општо?
I prednost i mana........ Mnogu pati kako sto velis moze da ne spreci da ziveeme avanturisticki no sepak i za toa mora da postoi opravdanie odnosno rizik na koj ednostavno ne bi trebalo da se izlozime..Znaci vo vakov slucaj stravot poveke go smetam kako sistem za samoodbrana sto ponekogas bi mozel da rezultira i kako pozitiven..Od druga strana pak, sepak mislam deka poveke e negativna otkolku pozitivna osobina zatoa sto sepak mnogu cesto e potrebno da se prevzeme nekoj rizik za da se dobie posakuvanoto..Sekako se dodeka ne stanuva zbor za zivotna opasnost ili nesto slicno. . . Sepak pohrabrite luge se daleku pouspesni od onie koi nikogas vo zivotot ne rizikuvaat za sto i da stanuva zbor
 
M

MIL

Гостин
Незнам дали постои човек кој е бестрашен , секој се плаши од нешто и затоа кога постои страв значи постои и ризик од нешто. За мене во некој случаи е предност зашто многу пати сум ризикувал и сум успеал , ако не пробаш ако се плашиш никад нема да постои ни успех особено ако е за голема работа :toe: Мечка стра , мене не ме стра !
 
Член од
2 јули 2009
Мислења
59
Поени од реакции
3
стравот је мана дефинитивно. у претходните постои видов дека ''добро е да се има одредена доза на страв''-со ова не се слажем уопште. мислим дека е добро да се има доза (поголема) претпазливост а не страв
 

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
стравот је мана дефинитивно. у претходните постои видов дека ''добро е да се има одредена доза на страв''-со ова не се слажем уопште. мислим дека е добро да се има доза (поголема) претпазливост а не страв
Ако немаш воопште страв, ќе погинеш доста млад.
Да речеме немаш воопште страв, искачаш на улица, не си предпазлив, затоа што немаш страв. :)
 
S

smart ass

Гостин
Поентата е НИКОЈ да не ПОТЦЕНУВАШ!!!

А инаку БОЛКАТА е најдобар ДАР од природата и заштитен механизам.(ДА-еве видете риба прободена со харпун не осеќа болка се движи и ги разорува органите и умира,замислете човекот да нема осет за бол...раката на релна:pos2:

Некој отпозади косата ви ја запали...вас ве запали-а изгоре ли 30% од човечката кожа-рачунај мртовец!

Или пак ако се повредите(скршена нога нема да се движите многу баш од болката...оти ако одите на нормала има Пуздер да направите...па и ризик за губење екстремитет.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom