Стравот - предност или мана?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Стравот е емоција која кога се доживува емитува вибрации со ниска фреквенција,обично далеку под 20 MHz. Краткотрајниот страв предизвикан од адреналински удар при опасност е еволутивно вграден и е корисен за да се опстане и да се избегнат опасности.Ги изоштрува сетилата,ја активира мускулатурата и придонесува за tunnel vision перцепција со цел да се совлада или избегне опасноста. Долготраен страв кој постои под разни имиња како грижи,несигурност,параноја,паника,анксиозност...е штетен и за поединецот и за околината,погубен е за психо-физичкото здравје и се пренесува (бидејќи е вибрација) и на оние околу нас,иако се губи нешто од интензитетот...последиците варираат од ситни недоразбирања до тотално психо-физичко пропаѓање...:(

:vozbud:
 
T

theTinule

Гостин
Страв од што?
Страв од некоја надворешна инфлуенца или страв за некоја постапка што ние би требало да ја направиме, а незнаеме дали е правилна?

Што се однесува до стравот од околината, од луѓето (и слично) да, добро е да имаш таков „страв“. Не би го анреклатоа страв, би го нарекла претпазливост, контрола и мудрост. Ваквиот страв секогаш е предност.

А страв за некоја постапка што би требало да ја направам? Нах...мислам дека овој страв само предизвикува стрес и умор. Овој страв Е маана.
Секогаш е подобро да го правиме тоа што навистина го чувствуваме и тоа што навистина го мислиме, без разлика дали е тоа правилно или не. Ако не е лажно од наша страна, ако тоа се нашите емоции, нашите чувства, go ahead! Don't be afraid, you won't be wrong! Само што многу малку луѓе ја имаат таа доблест да бидат искрени и да се водат според своите инстинкти и емоции. Вклучувајќи ме и мене...
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Stravot vo umerena doza e zdrav. Toj e nasiot premordial instinkt. Toj ne predupreduva za opasnosti i treba da se slusa.

Ali, ako stravot stane nesto sto ne koci vo uspeh, togas toa treba da se eliminira.
 
Член од
9 септември 2008
Мислења
115
Поени од реакции
13
Дали Санчо Панса е страшливец или само претпазлив, Дон Кихот е храбар или луд?
Анализирајќи ги, професорката го класифицираше Панса како претплазив. Ама дали е таков. Релативноста повторно замешува прсти и тука. Оние што се склони кон плашливост ке го потврдат нејзиното размислување, и зошто, само со цел да го оправдаат своето однесување. Оние пак похрабрите, дефинитивно ке бидат посурови и ќе го осудат како кукавица.

Стравот само не кочи во се, и може да биде само мана, а не и предност. Меѓутоа тој е вграден во нашиот генетски код, и тоа не можеме да го промениме. Нешто што може да се направи е негово совладување од страна на свеста. Мислите дека големите војсководци не се плашеле пред легендарните походи? Опишани се како бестрашни, да, но не бидејќи не се плашеле, туку поради тоа што имале способност и сила да го прикријат од останатите. Храбрите личности стравот го оставаат само за себе. Не сакаат да го делат со другите и така да им влијаат негативно, намалувајќи им ја и таа малку останата сила.
 
Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.579
Стравот е предност затоа води кон претпазливост,будност, брза реакција во случаи кога треба брзо да се реагира, снаодливост во случај кога треба да се опстане.
 

Кајганеро

Немој не ме радуј!
Член од
3 јули 2010
Мислења
2.839
Поени од реакции
2.709
Според мене,стравот е дефинитвна маана,нешто што го чуствуваме,и неможеме да го отстраниме..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom