Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
16 мај 2016
Мислења
481
Поени од реакции
642
Супер што ке поефтинат, ама ако има рецесија и платата моја ке падне.
Џабе ке биде станот ефтин ако јас немам пари да го купам.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
457
Поени од реакции
767
Па пророкот потенцираше, светски познат и распросстранет занает.
Само во тој запад (што и да ти значи тоа) не моеш туку така да менуваш дупови, да уништуваш зеленило и тротоари и национални паркови и да градиш кај и што ќе ти текне. Надзор нула, контрола нула

Сите високи згради во New York се изградени од Италијанската мафија. Не тропај глупости. Во секоја држава мафијата е највеќе вмешана во градежништвото. Кеш се плаќаат материјали и работници. Обично само земјата легално се зема.
Автоматски споено мислење:

Становите ќе поефтинат, само ако се воведе данок на имот за втор/трет стан.
Кога ќе му земеш 300евра за втор стан, 800евра за трет стан, итн, ќе видиме колку бргу ќе има пад.
Држи вода ова. Само никој неќе богатите да ги казнува.

Читам некни на фб ми искочи бугарска дискусија околу тамошните цени, баш се зачитав коментари, повеќето викаат дека мафијата си ги перела "прљавите пари"и цените во Софија се како во Скопје. Ама дека ќе пукне балонот кај и да е.
Домачице имам другар кој е ист како аналитичариве и експертиве на форумов. Он уште Кисела Вода кога се продаваа станови по 650 евра чекаше да падне. Сеуште чека до ден денес. Битно парите му стојат на транзакциска сметка без камата. Добра идеа. Глеам уште чека да паднат оваа година.

Член од
28 март 2006
Мислења
18.035
Поени од реакции
12.813
Сите високи згради во New York се изградени од Италијанската мафија. Не тропај глупости. Во секоја држава мафијата е највеќе вмешана во градежништвото.
:tapp:
само потврдуваш тоа што со пророкот го велиме.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
457
Поени од реакции
767
:tapp:
само потврдуваш тоа што со пророкот го велиме.
Вие темава сте ја отруле со глупости 5 години пророк ти треба сеа :pos: Пробуваш дс се праиш паметен за работи што не се разбираш

Член од
28 март 2006
Мислења
18.035
Поени од реакции
12.813
Вие темава сте ја отруле со глупости 5 години пророк ти треба сеа :pos: Пробуваш дс се праиш паметен за работи што не се разбираш
секој втор збор ти е глуп и глупости. Тоа ако за себе го мислиш, ок.
Човечето кое не знаеше дека инвеститорите ставаат клими на новите згради и дека зградите и фасадите имаат гаранција.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.126
Поени од реакции
3.862
Сите високи згради во New York се изградени од Италијанската мафија. Не тропај глупости. Во секоја држава мафијата е највеќе вмешана во градежништвото. Кеш се плаќаат материјали и работници. Обично само земјата легално се зема.

Држи вода ова. Само никој неќе богатите да ги казнува.

Домачице имам другар кој е ист како аналитичариве и експертиве на форумов. Он уште Кисела Вода кога се продаваа станови по 650 евра чекаше да падне. Сеуште чека до ден денес. Битно парите му стојат на транзакциска сметка без камата. Добра идеа. Глеам уште чека да паднат оваа година.
За дијаспората што има роднини кои би се ангажирале да им ги издаваат становите во Скопје ок е нека купуваат, јас неам кој да ми се ангажира имам ама не сакаат обврски родителите ми се пензионири и не сакаат да се замараат а и зашто би се замарале кога сега имаш камата во Стопанска 3.4% во денари, орочени на 13 месеци наместо маки да мачиш со кираџии и да те малтретираат да ти руинираат и стан,да ти прават штета, вака паричките во банка и чиста работа, колку за споредба стан во Центар од 50 квадрати кошта 100.000 евра, така ако го продаваат по 2000 квадрат, кирија можеш да му земеш 250 евра максимум 300 ако ти е добро опремен, а во банка каматата за 100.000 евра орочени на 13 месеци, ќе ти е 3400 евра, значи 261 евро месечно има и опција месечно да се вади, камата, кај е тука исплатливоста да се купи стан во центарот и да се издава, поише у зијан ќе си.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.257
Поени од реакции
68.929
За дијаспората што има роднини кои би се ангажирале да им ги издаваат становите во Скопје ок е нека купуваат, јас неам кој да ми се ангажира имам ама не сакаат обврски родителите ми се пензионири и не сакаат да се замараат а и зашто би се замарале кога сега имаш камата во Стопанска 3.4% во денари, орочени на 13 месеци наместо маки да мачиш со кираџии и да те малтретираат да ти руинираат и стан,да ти прават штета, вака паричките во банка и чиста работа, колку за споредба стан во Центар од 50 квадрати кошта 100.000 евра, така ако го продаваат по 2000 квадрат, кирија можеш да му земеш 250 евра максимум 300 ако ти е добро опремен, а во банка каматата за 100.000 евра орочени на 13 месеци, ќе ти е 3400 евра, значи 261 евро месечно има и опција месечно да се вади, камата, кај е тука исплатливоста да се купи стан во центарот и да се издава, поише у зијан ќе си.
Станови во Центар на Скопје лесно се издаваат за над 400-450Е. Проблемот со парите во банка е дека прво, 13 месеци се долг рок, второ, 100,000 евра денес, и 100.000 за 13 месеци малтене ке имаат иста куповна моќ заради инфлација. Станот има опција да иде нагоре, каматите на депозити тешко.

Исплатливо беше да се стават пари во банка кога имаше 7-9% камата, убави пари се направија тогаш.

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.126
Поени од реакции
3.862
Станови во Центар на Скопје лесно се издаваат за над 400-450Е. Проблемот со парите во банка е дека прво, 13 месеци се долг рок, второ, 100,000 евра денес, и 100.000 за 13 месеци малтене ке имаат иста куповна моќ заради инфлација. Станот има опција да иде нагоре, каматите на депозите тешко.

Исплатливо беше да се стават пари во банка кога имаше 7-9% камата, убави пари се направија тогаш.
Screenshot_2025-04-09-12-00-49-761_com.facebook.katana.jpg

Еве ти најнов оглас од пред пола саат, Аеродром оди квадрат 1700 евра одприлика, овој стан вреди 170.000 евра, а го издаваат за 400 евра, ако ги чуваат парите во банка би земале 444 евра месечно ако ги орочат на 13 месеци би добивале 3.4%. Да одат нагоре, ама и паѓаат надоле, пазар на недвижности никогаш не бил рамна линија туку брановита горе доле, флуктуации имаш големи.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.257
Поени од реакции
68.929
Tи кажувам од лично искуство, не од огласи. Секој со својата математика, таман работа сите исто да правиме.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.126
Поени од реакции
3.862
Tи кажувам од лично искуство, не од огласи. Секој со својата математика, таман работа сите исто да правиме.
Зависи колкав стан колкава квадратура и во каква зграда издаваш, исто така колку добро ти е реновиран и опремен, за да издаваш стан за 450 евра треба да го опремиш тип топ, да вложиш добри 30 до 50к, да ти е во нова зграда со лифт и да е не помал од 80-90квадрати. Не можеш да кажеш стан во центар се издавал за 450 евра, зависи каков стан.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
729
Поени од реакции
1.073
Problemot e kiriite vo Skopje se seuste niski. Sekade vo svetot Edna Plata odi za kirija na prosecno zivealiste I toa prazno, neopremeno a ne ko kaj nas so mebeli, klima, tv mashini za perenje. No se ocekuvav da se kacat kiriite vo idnina

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.126
Поени од реакции
3.862
Problemot e kiriite vo Skopje se seuste niski. Sekade vo svetot Edna Plata odi za kirija na prosecno zivealiste I toa prazno, neopremeno a ne ko kaj nas so mebeli, klima, tv mashini za perenje. No se ocekuvav da se kacat kiriite vo idnina
Кириите се во сооднос со стандардот, и минимална плата. Во мк минималец е 400 евра, не е 1500 ко во Германија, во Германија на пример ретко вака опремени станови, да се издаваат, и ако оштетиш нешто ти одземаат од влогот,а ваму ќе им го уредиш тип топ, ќе ти го закакаат максимално и на крај у зијан ќе си, немаме култура кираџиска.

А колку па младина има МК за да опстојат кириите како што се, ја би рекла за 20 години ќе молат да издадат стан нема да има на кој, нема студенти нема младина, нема работна сила. Ќе биде држава на пензионери. Со оглед на процентот на иселени и сеуште што се селат.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
457
Поени од реакции
767
Секој со своја математика и размислувања. Еве за твојот случај може подобро ти е на штедна книшка или пак во некој инвестициски фонд.

Јас лично сега не би купил во центар, overvalued ми е. Би ги гледал другите оштини кајшто е поефтино.

секој втор збор ти е глуп и глупости. Тоа ако за себе го мислиш, ок.
Човечето кое не знаеше дека инвеститорите ставаат клими на новите згради и дека зградите и фасадите имаат гаранција.
Што збориш бе арен ли си ти? Какви клими и фасади? :pos:

Член од
24 август 2017
Мислења
637
Поени од реакции
1.477
Не брале, не ојт едното со другото, не моеш да очеквиш тон згради нели од огромната побарувачка а во исто време кириите да растет, на кого ќе ги издавет на сами себе ли ???

Член од
28 март 2006
Мислења
18.035
Поени од реакции
12.813
Колку години имаш и дали некогаш си користел инвертер клима и знаеш колку доаѓа сметка?

во многу земји во странство не ставаат парно пошто не е практично.
Јас 80 квадрата објект со 2 инвертер клими го топлам, сметките се многу ниски и сами се гасат климите кога ке се достигне температура.

2 клими имал ко у Пакистан. Ете ти горе нормален свет дал му висат клими на фасада. Ајт сега, порасни и научи се да дискутираш.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom