Сите високи згради во New York се изградени од Италијанската мафија. Не тропај глупости. Во секоја држава мафијата е највеќе вмешана во градежништвото. Кеш се плаќаат материјали и работници. Обично само земјата легално се зема.Па пророкот потенцираше, светски познат и распросстранет занает.
Само во тој запад (што и да ти значи тоа) не моеш туку така да менуваш дупови, да уништуваш зеленило и тротоари и национални паркови и да градиш кај и што ќе ти текне. Надзор нула, контрола нула
![]()
Власта ќе им даде на поединци и компании да градат јавни објекти за процент од изграденото
Владата „скрои“ нови измени на Законот за градење кои во вклучија алармот кај архитектонската фела поради контроверзните решенија кои овозможуваат централната и локалната власт на мала врата...samoprasaj.mk
Држи вода ова. Само никој неќе богатите да ги казнува.Становите ќе поефтинат, само ако се воведе данок на имот за втор/трет стан.
Кога ќе му земеш 300евра за втор стан, 800евра за трет стан, итн, ќе видиме колку бргу ќе има пад.
Домачице имам другар кој е ист како аналитичариве и експертиве на форумов. Он уште Кисела Вода кога се продаваа станови по 650 евра чекаше да падне. Сеуште чека до ден денес. Битно парите му стојат на транзакциска сметка без камата. Добра идеа. Глеам уште чека да паднат оваа година.Читам некни на фб ми искочи бугарска дискусија околу тамошните цени, баш се зачитав коментари, повеќето викаат дека мафијата си ги перела "прљавите пари"и цените во Софија се како во Скопје. Ама дека ќе пукне балонот кај и да е.
Сите високи згради во New York се изградени од Италијанската мафија. Не тропај глупости. Во секоја држава мафијата е највеќе вмешана во градежништвото.
Вие темава сте ја отруле со глупости 5 години пророк ти треба сеа
само потврдуваш тоа што со пророкот го велиме.
секој втор збор ти е глуп и глупости. Тоа ако за себе го мислиш, ок.Вие темава сте ја отруле со глупости 5 години пророк ти треба сеаПробуваш дс се праиш паметен за работи што не се разбираш
За дијаспората што има роднини кои би се ангажирале да им ги издаваат становите во Скопје ок е нека купуваат, јас неам кој да ми се ангажира имам ама не сакаат обврски родителите ми се пензионири и не сакаат да се замараат а и зашто би се замарале кога сега имаш камата во Стопанска 3.4% во денари, орочени на 13 месеци наместо маки да мачиш со кираџии и да те малтретираат да ти руинираат и стан,да ти прават штета, вака паричките во банка и чиста работа, колку за споредба стан во Центар од 50 квадрати кошта 100.000 евра, така ако го продаваат по 2000 квадрат, кирија можеш да му земеш 250 евра максимум 300 ако ти е добро опремен, а во банка каматата за 100.000 евра орочени на 13 месеци, ќе ти е 3400 евра, значи 261 евро месечно има и опција месечно да се вади, камата, кај е тука исплатливоста да се купи стан во центарот и да се издава, поише у зијан ќе си.Сите високи згради во New York се изградени од Италијанската мафија. Не тропај глупости. Во секоја држава мафијата е највеќе вмешана во градежништвото. Кеш се плаќаат материјали и работници. Обично само земјата легално се зема.
Автоматски споено мислење:
Држи вода ова. Само никој неќе богатите да ги казнува.
Автоматски споено мислење:
Домачице имам другар кој е ист како аналитичариве и експертиве на форумов. Он уште Кисела Вода кога се продаваа станови по 650 евра чекаше да падне. Сеуште чека до ден денес. Битно парите му стојат на транзакциска сметка без камата. Добра идеа. Глеам уште чека да паднат оваа година.
Станови во Центар на Скопје лесно се издаваат за над 400-450Е. Проблемот со парите во банка е дека прво, 13 месеци се долг рок, второ, 100,000 евра денес, и 100.000 за 13 месеци малтене ке имаат иста куповна моќ заради инфлација. Станот има опција да иде нагоре, каматите на депозити тешко.За дијаспората што има роднини кои би се ангажирале да им ги издаваат становите во Скопје ок е нека купуваат, јас неам кој да ми се ангажира имам ама не сакаат обврски родителите ми се пензионири и не сакаат да се замараат а и зашто би се замарале кога сега имаш камата во Стопанска 3.4% во денари, орочени на 13 месеци наместо маки да мачиш со кираџии и да те малтретираат да ти руинираат и стан,да ти прават штета, вака паричките во банка и чиста работа, колку за споредба стан во Центар од 50 квадрати кошта 100.000 евра, така ако го продаваат по 2000 квадрат, кирија можеш да му земеш 250 евра максимум 300 ако ти е добро опремен, а во банка каматата за 100.000 евра орочени на 13 месеци, ќе ти е 3400 евра, значи 261 евро месечно има и опција месечно да се вади, камата, кај е тука исплатливоста да се купи стан во центарот и да се издава, поише у зијан ќе си.
Станови во Центар на Скопје лесно се издаваат за над 400-450Е. Проблемот со парите во банка е дека прво, 13 месеци се долг рок, второ, 100,000 евра денес, и 100.000 за 13 месеци малтене ке имаат иста куповна моќ заради инфлација. Станот има опција да иде нагоре, каматите на депозите тешко.
Исплатливо беше да се стават пари во банка кога имаше 7-9% камата, убави пари се направија тогаш.
Зависи колкав стан колкава квадратура и во каква зграда издаваш, исто така колку добро ти е реновиран и опремен, за да издаваш стан за 450 евра треба да го опремиш тип топ, да вложиш добри 30 до 50к, да ти е во нова зграда со лифт и да е не помал од 80-90квадрати. Не можеш да кажеш стан во центар се издавал за 450 евра, зависи каков стан.Tи кажувам од лично искуство, не од огласи. Секој со својата математика, таман работа сите исто да правиме.
Кириите се во сооднос со стандардот, и минимална плата. Во мк минималец е 400 евра, не е 1500 ко во Германија, во Германија на пример ретко вака опремени станови, да се издаваат, и ако оштетиш нешто ти одземаат од влогот,а ваму ќе им го уредиш тип топ, ќе ти го закакаат максимално и на крај у зијан ќе си, немаме култура кираџиска.Problemot e kiriite vo Skopje se seuste niski. Sekade vo svetot Edna Plata odi za kirija na prosecno zivealiste I toa prazno, neopremeno a ne ko kaj nas so mebeli, klima, tv mashini za perenje. No se ocekuvav da se kacat kiriite vo idnina
Секој со своја математика и размислувања. Еве за твојот случај може подобро ти е на штедна книшка или пак во некој инвестициски фонд.За дијаспората што има роднини кои би се ангажирале да им ги издаваат становите во Скопје ок е нека купуваат, јас неам кој да ми се ангажира имам ама не сакаат обврски родителите ми се пензионири и не сакаат да се замараат а и зашто би се замарале кога сега имаш камата во Стопанска 3.4% во денари, орочени на 13 месеци наместо маки да мачиш со кираџии и да те малтретираат да ти руинираат и стан,да ти прават штета, вака паричките во банка и чиста работа, колку за споредба стан во Центар од 50 квадрати кошта 100.000 евра, така ако го продаваат по 2000 квадрат, кирија можеш да му земеш 250 евра максимум 300 ако ти е добро опремен, а во банка каматата за 100.000 евра орочени на 13 месеци, ќе ти е 3400 евра, значи 261 евро месечно има и опција месечно да се вади, камата, кај е тука исплатливоста да се купи стан во центарот и да се издава, поише у зијан ќе си.
Што збориш бе арен ли си ти? Какви клими и фасади?секој втор збор ти е глуп и глупости. Тоа ако за себе го мислиш, ок.
Човечето кое не знаеше дека инвеститорите ставаат клими на новите згради и дека зградите и фасадите имаат гаранција.
Не брале, не ојт едното со другото, не моеш да очеквиш тон згради нели од огромната побарувачка а во исто време кириите да растет, на кого ќе ги издавет на сами себе ли ???Problemot e kiriite vo Skopje se seuste niski. Sekade vo svetot Edna Plata odi za kirija na prosecno zivealiste I toa prazno, neopremeno a ne ko kaj nas so mebeli, klima, tv mashini za perenje. No se ocekuvav da se kacat kiriite vo idnina
Колку години имаш и дали некогаш си користел инвертер клима и знаеш колку доаѓа сметка?
во многу земји во странство не ставаат парно пошто не е практично.
Јас 80 квадрата објект со 2 инвертер клими го топлам, сметките се многу ниски и сами се гасат климите кога ке се достигне температура.