Станови во Скопје, совети за купување.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.864
Поени од реакции
3.081
ako stanot e pod hipoteka, hipotekata se rascistuva pri prodazba na stanot od sredstvata za sopstvenikot, prakticno prvo bankata zima pari pa sto ostane ide kaj sopstvenikot.

drugiot del si nejasna
Во имотен лист станот не е ставен на име на банката туку на име на сопственикот, парите при купопродажба одат на сметката од сопственикот а потоа тој треба да ја плати хипотеката со дел од парите а дел да задржи за себе. Дали тој ќе ја плати хипотеката или не не знам како оди тоа правно и дали е регулирано? Гаранција има ли дека одкако ќе прими пари ќе ја плати хипотеката???
Зашто реално тој примил пари веќе, зашто би ја платил хипотеката кога веќе станот не е на негово име? И да не плати нема да го изгуби станот, нема да изгуби ништо зашто пари за станот легнале на негова сметка. Тука губи новиот сопственик т.е тој што го купил станот под хипотека.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.738
Поени од реакции
66.937
Во имотен лист станот не е ставен на име на банката туку на име на сопственикот, парите при купопродажба одат на сметката од сопственикот а потоа тој треба да ја плати хипотеката со дел од парите а дел да задржи за себе. Дали тој ќе ја плати хипотеката или не не знам како оди тоа правно и дали е регулирано? Гаранција има ли дека одкако ќе прими пари ќе ја плати хипотеката???
Зашто реално тој примил пари веќе, зашто би ја платил хипотеката кога веќе станот не е на негово име? И да не плати нема да го изгуби станот, нема да изгуби ништо зашто пари за станот легнале на негова сметка. Тука губи новиот сопственик т.е тој што го купил станот под хипотека.
MИСЛАМ, не сум 100% сигурен. Не можеш да купиш стан со хипотека, се дур таа хипотека не се тргне од имотниот лист. Значи, чист имотен лист. Кога гледав да купам стан пред месец дена, веќе изграден, иако нов и невселуван, адвокатот ми спомна дека се врши проверка дали станот е оптеретен со хипотека. Не знам како кажа дека се вика агенцијата која ја прави таа проверка, не обратив внимание, зашто сопственикот на станот испадна дебил, и смени цена во тек на договарање. Ама 100% има процедура која ке те заштити тебе како купувач.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.225
MИСЛАМ, не сум 100% сигурен. Не можеш да купиш стан со хипотека, се дур таа хипотека не се тргне од имотниот лист. Значи, чист имотен лист. Кога гледав да купам стан пред месец дена, веќе изграден, иако нов и невселуван, адвокатот ми спомна дека се врши проверка дали станот е оптеретен со хипотека. Не знам како кажа дека се вика агенцијата која ја прави таа проверка, не обратив внимание, зашто сопственикот на станот испадна дебил, и смени цена во тек на договарање. Ама 100% има процедура која ке те заштити тебе како купувач.
Катастар се вика агенцијата. Секоја хипотека на имот нотарите по службена должност ја пријавуваат како терет. Станот не може да биде продаден без согласност на доверителот.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.864
Поени од реакции
3.081
Screenshot_2025-01-11-17-14-38-300_com.facebook.katana.jpg
Screenshot_2025-01-11-17-14-47-416_com.facebook.katana.jpg

Член од
28 ноември 2022
Мислења
437
Поени од реакции
800
Би имало ли проблем доколку купи човек стан под хипотека? Преку агенција каде ти гарантираат правна заштита од агенцијата?
Ima nesto nareceno ,,pred dogovor,,. Tamu se naveduvaat site ,,etapi na uplata,, od strana na kupecot kon prodavacot.
Kon Banka za da se isplati hipotekata
Kon prodavac transakciska za da se isplati oatatokot
,,tehnicka rabota,, nisto slozeno i bez rizik.
Samo ,,normalen advokat,, t.e. pismen da e //zosto bogami dosta nepismeni gi ima// i se ke ti objasni.
Zaklucno, rizik kon tebe nema. Kupuvaj slobodno imot koj e pod hipoteka. Imaj si dobar advokat, sto ke izgotvi dobar ,,pred dogovor,,.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.611
Поени од реакции
24.986
ne funkcionira toa taka. ti objasni @Inglourious Basterd sekoja hipoteka se prijavuva vo kataster i koga se prodava imot prvo se isplakaat hipotekite pred da se isplati sopstvenikot.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
437
Поени од реакции
800
Tolku e ednostavno, ne znam ,,sto se blokirate,,.
Sum kupuval imot ,,zaglaven,, pod hipoteka plus ,,zaglaven,, kaj izvrsitel plus ,,zaglaven vo neplateni smetki,,.
Vo pred dogovorot se ke se navede, site etapi na isplata.
Od moja smetka tolku tamu, onolku onamu, ostatokot od iznosot kaj prodavacot.
Toa e cista ,,tehnicka rabota,, i 100 nasto bezbedna. Kupuvajte slobodno!

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.864
Поени од реакции
3.081
Sum kupuval imot ,,zaglaven,, pod hipoteka plus ,,zaglaven,, kaj izvrsitel plus ,,zaglaven vo neplateni smetki,,.
Може да наведеш пример за какви поточно етапи на исплата мислиш?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
437
Поени од реакции
800

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.611
Поени од реакции
24.986
Може да наведеш пример за какви поточно етапи на исплата мислиш?
de be ocajna...

znaci ako ti si sopstvenik i abc banka ima hipoteka tie se doveritel #1. ako potoa si zela pari od lihvar i si potpisala nekakov dogovor on vo kataster moze da stavi beleska i e doveritel #2. ako imas neplateni smetki pred da se prefrli stanot na drugo ime se proveruva se toa i tie stanuvaat 3,4,5... ako ne si platila danok drzavata obicno (neznam za mkd ali 99% od svetot) automatski stanuva priritet #1 pa hipotekarot itn...

parite sto treba da gi zemes za stanot pred da se isplatat na tebe ke se iskoristat za site ovie da se iscistat pod toj redosled... ona na kraj sto ke ostane ide kaj tebe na smetka.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.864
Поени од реакции
3.081
Како оди процедурата кој тоа ги плаќа тие онаму и оваму сметки од твојата сметка, парите немаат крила да летаат од сметка на сметка не објасни баш, убаво и транспарентно.
Автоматски споено мислење:

de be ocajna...

znaci ako ti si sopstvenik i abc banka ima hipoteka tie se doveritel #1. ako potoa si zela pari od lihvar i si potpisala nekakov dogovor on vo kataster moze da stavi beleska i e doveritel #2. ako imas neplateni smetki pred da se prefrli stanot na drugo ime se proveruva se toa i tie stanuvaat 3,4,5... ako ne si platila danok drzavata obicno (neznam za mkd ali 99% od svetot) automatski stanuva priritet #1 pa hipotekarot itn...

parite sto treba da gi zemes za stanot pred da se isplatat na tebe ke se iskoristat za site ovie da se iscistat pod toj redosled... ona na kraj sto ke ostane ide kaj tebe na smetka.
Првпат слушам дека за позајмица од лихвар се потпишувал договор.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.611
Поени од реакции
24.986
Како оди процедурата кој тоа ги плаќа тие онаму и оваму сметки од твојата сметка, парите немаат крила да летаат од сметка на сметка не објасни баш, убаво и транспарентно.
Автоматски споено мислење:

Првпат слушам дека за позајмица од лихвар се потпишувал договор.
zavisi kako ke se dogovoris... ako potpises pomala kamata i pomalku kotek :icon_mrgr:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.096
Поени од реакции
5.293
Најдов оглас Хром продаваат стан 1500е квадрат, нови станови еден инвеститор најави веќе 1600. А Хром, иако има цевки за парно, не ставаат инсталации по новите згради. Се греат на клими што ниту е практично ниту нешто поефтино.
Од друга страна Н Лисиче (на имоти 24/7) има оглас стан 3 кат, со парно и лифт, 1430е квадрат. Зашто толку брзо се качува Хром (каде има доста затемнети станови) па да го стигне и НЛ, дали тие 2-3 инвеститори диктираат/креваат цени монополски, не знам. Или од ракав ги тресат цените. За 1500-1600 евра не е нешто уау. К Вода 2500е, Центар и тоа гарсоњера 1250.
На вакво кревање цени само неколку фирми и занимања може да се радуваат, кои имаат ќар од тоа.
Точно; кога инвеститор одлучува да гради во некој дел (населба) од градов (Скопје), цената на становите која ја нуди ја одредува „по уво„, односно градителот дознава по која цена се градат становите во околината во која самиот гради па и тој ги нуди по слична/иста цена.

Ајде некој нека посочи економска анализа, од која јасно ќе се види кои се‘ ставки и трошоци влегуваат во цената од „м2„ од станот...па да видиме сите зашто цените се ненормални и непазарни.

Kajgana Shop

На врв Bottom