Генерале,во било кој главен град во светот работникот не можит да си дозволит да купит стан на атрактивно место ако не влегуваат 3 плати .....
Како не ти беше јасно дека истото го напишав?
Во Скопје или било каде во позиција главен град, домицилно население купува имот затоа што не сака и не планира генерациски да се сели на друго место (без разлика дали во или вон границите на дадена држава).
Е сега дали ќе се стискаат во истиот стан од 50 квадрати барем 2 генерации или ќе си дозволат надвор од центар куќа или поголем стан (можеби два помали или комбо стан + гарсоњера) е прашање на избор и моментални можности. Во право си, не секој има такви можности па плаќаат колективно еден стан сите заедно затоа што не може да си дозволат повеќе - цените се високи.
Еве кај што живеам имаш имот од пола милион, како и таков од 300к еур и тако даље. Ти сам избираш дали трособен стан ќе го платиш пола милка во центар или ќе земиш куќа на „периферијата“ (7-8км од центар) каде ќе може да живееш ко паша.
Пример, во еден соседен град има едно ромско семејство од бт кое е тука со генерации. Случајно ги запознав и направивме муабет од нога што се вика. Тие наместо да купуваат рентале цела куќа, секоја генерација си има по 1 спрат, таткото со старата еден, синот еден и другиот син уште 1 спрат. Живеат сосема комотно и поволно иако под кирија, не им е висока. Не размислуваат за купување.
Секој сам си одбира каде и како ќе го проведе животот во однос на решавање на имотно прашање, убаво би било да го има и реши имотот што поскоро, што му дава (отвора) други комодитети потоа.
Тоа во однос на каде би живеел и како во Скопје или било каде (јас лично секогаш на периферија), а во однос на инвестиции Скопје би бил последното место каде би затворил пари во цигла. Нема инфраструктура никаква, презагаден е, не нуди ништо посебно како град за да ми е привлечен и да гледам негов развиток во догледна иднина па инвестицијата да ми расти пропорционално со развитокот на градот.
Потенцијал има, нема кој да го реализира во права насока тој потенцијал. На власта едноставно и е гајле.
Искрено, во МКД (освен градот од каде потекнувам и каде имотното прашање ми е решено)
не би инвестирал никаде, Охрид можеби би купил имот за стари години бидејќи е место каде со задоволство одам (не само за одмор, него онака - енергетски таму полнам батерии во МКД) или можеби би инвестирал Берово или во Малешевијата за викендица. Но и на тоа не би гледал како инвестиција пар екселанс туку затворање на пари во цигла за сопствен комодитет и сопствен мерак. Дури и како такво, на некоја си листа од приоритети ми е на најдолните места засега.
Пари во цигла како инвестиција не го гледам како привлечна ствар во принцип, пре би отворил нов или купил разработен бизнис со X сума на евра отколку да богатам некој транзиционен или новопечен инвеститор кој ќе крени зградичка со сумлив квалитет на X локација.