Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
27 мај 2013
Мислења
3.527
Поени од реакции
4.706
Во потрага сум по стан и наидов на оглас на Elena Luka објектот Futura 2 во Кисела Вода. Веќе имаат изградено Futura 1 зграда па сакав да прашам дали има некој да живее во објектот или да има информации за истиот? Или општо што имате слушнато за Elena Luka.
Najdobri se od site investitori, imam iskustvo so 3 razlicni, Elena Luka od menadzment do kvalitet se def na prvo mesto.
Elena Luka kako brend stoi inaku Zikol gradi.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
5+ godini se daleku od seniori, mnogu daleku (mada pa i taa titula junior/senior voopsto ne e merodavna vo IT sverata kade realno ti treba da imas razbiranje za materijata a ne kolku godini kucas na tastaturata)

Plus podatocive ti se od 2022 sto znaci 200-300 plus na ova imas, samo lani im ripnaa platite na skoro site sto gi poznavam za 10+%

Dopolnuvanje: Na linkot vika 50% od ispitanicite imaat poniski primanja od 90000, znaci ako se samo 50% kako prosekot e ispod toa?

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
894
Поени од реакции
1.374
5+ godini se daleku od seniori, mnogu daleku (mada pa i taa titula junior/senior voopsto ne e merodavna vo IT sverata kade realno ti treba da imas razbiranje za materijata a ne kolku godini kucas na tastaturata)

Plus podatocive ti se od 2022 sto znaci 200-300 plus na ova imas, samo lani im ripnaa platite na skoro site sto gi poznavam za 10+%

Dopolnuvanje: Na linkot vika 50% od ispitanicite imaat poniski primanja od 90000, znaci ako se samo 50% kako prosekot e ispod toa?
whatever makes you happy really.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Земаат 40000-50000 денари ама плаќаат европски цени, еден бургер ти е 5 евра Скопје 5 евра ти е и Германија.

2000 евра ретко кој зема (нето) во Скопје, ИТ во просек земаат по 60000-80000 нето, да бидиме реални, да директори можеби земаат 1700-2000 евра, ама колку директори има на сектор/фабрика/компанија ? Реална цена според мене би требало да биде 1000 евра м2, ама сите што имаат во сопственост стан имаат видено дека сите ги продаваат по ненормална цена, па и тие така, оти да продаваат поефтино кога можи поскапо ? Ако има теле, ќе го одерат, едноставно.

Кога можи Србите да продаваат станови во Белград поскапо отколку во метрополи во Европа, оти и Скопје да не можи, така ? Дери го народот :tapp:

Прегледај го приврзокот 407165
Mene mi e misterija dali sam si veruvas u ova so go pisuvas, ili ne vozis tuka da tepame muabet.
Hamburger i vo Germanija i tuka ima ista cena ako jades vo BKW tuka a tamu vo nekoe tursko geto.
Da se vratime na temata, ima logika toa so go zbori.Ripnaa dosta i trosoci i plati, parata izgubi vresnost pa normalno e toa da se odrazi vo sekoj sektor. It e relativno mala brojka na vraboteni za da vlijae tolku, nebitno e dali zemale iljada ili dve.
Za realnata cena, sva srekja ne ja odreduvas ti. Zaso nekoj bi go dal ispod cena, kje go dade kolku mozhe pivisoko.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Za realnata cena, sva srekja ne ja odreduvas ti. Zaso nekoj bi go dal ispod cena, kje go dade kolku mozhe pivisoko.
Е ми тука е „кваката„:
- како се одредува цена на нов стан?
- зашто стан, стар 40г. има цена која е 2/3 од нов стан?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.353
Е ми тука е „кваката„:
- како се одредува цена на нов стан?
- зашто стан, стар 40г. има цена која е 2/3 од нов стан?
cena se odreduva zavisno od pobaruvacka i ponuda... koga dvete strani se zadovolni imas prodazba...

star stan ima obicno podobra lokacija. ja plakas lokacijata prvo i osnovno, toa u globala treba da e klucniot faktor zosto kvadrat kosta X cena.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
cena se odreduva zavisno od pobaruvacka i ponuda... koga dvete strani se zadovolni imas prodazba...

star stan ima obicno podobra lokacija. ja plakas lokacijata prvo i osnovno, toa u globala treba da e klucniot faktor zosto kvadrat kosta X cena.
.....
Автоматски споено мислење:

Mn lesno, stavas oglas, i ako ti go kupat, toa e cenata. Ako ne, ides nadole.
Да поедноставиме: цената на становите се одредува не според „понуда-побарувачка„, туку според количината од пари која треба да биде „испрана„, преку градењето и продажбата на станбено-деловен простор.

До сега немам видено економска анализа на вкупните трошоци за градење „по м2„...што значи дека цените се одредуваат на „друг„ начин, а не на пазарно-економска основа.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
.....

Да поедноставиме: цената на становите се одредува не според „понуда-побарувачка„, туку според количината од пари која треба да биде „испрана„, преку градењето и продажбата на станбено-деловен простор.

До сега немам видено економска анализа на вкупните трошоци за градење „по м2„...што значи дека цените се одредуваат на „друг„ начин, а не на пазарно-економска основа.
Koj ti kazal deka cenata na gradenje po m2 ja odreduva finalnata cena?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Koj ti kazal deka cenata na gradenje po m2 ja odreduva finalnata cena?
Младиќу,

во пазарната економија, постои понуда на производи и услуги. Нивната цена се одредува според вкупните пресметани трошоци за/по единица производ, плус заработката (не го земам во превид данокот), која нели, треба да се оствари од продажбата на производот односно извршената услуга.

Цените од становите во „нашата земјата„ се одредуваат...како?

Еве како:
- градам и продавам „м2„ според тоа колку сакам да заработам (како инвеститор), а сакам „што повеќе“.
- цената ја одредувам јас, како инвеститор, ме боли qr дали е висока-кој сака и има пари, нека купи.
- објектите се изведени од бетон, тула и гипс-картон; купците нека се каат, откако ќе ми ги дадат парите.
- додека има „побарувачка„ на станови, како инвеститор, ќе ги “пумпам„ цените до бесвест.
- во цената од станот, треба да има „и за тате, и за бате„. Затоа се појавија ликови, кои се „комшии со цела населба„.
- „севернава„ влезе во ОТАН, што значи ќе има прилив на пари „од надвор„, така да цените можат бесконечно да дивеат (нагоре, секако).

Имало „понуда-побарувачка„ на станови?...Како да не!...

Познато е дека само во Шкуп веќе има 30 000 празни станови, а станбени објеки се градат на секое тревник.

Логика?...Каде?...Во „нашата земјата„ пазарната логика одамна е отселена....

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.353
Младиќу,

во пазарната економија, постои понуда на производи и услуги. Нивната цена се одредува според вкупните пресметани трошоци за/по единица производ, плус заработката (не го земам во превид данокот), која нели, треба да се оствари од продажбата на производот односно извршената услуга.

Цените од становите во „нашата земјата„ се одредуваат...како?

Еве како:
- градам и продавам „м2„ според тоа колку сакам да заработам (како инвеститор), а сакам „што повеќе“.
- цената ја одредувам јас, како инвеститор, ме боли qr дали е висока-кој сака и има пари, нека купи.
- објектите се изведени од бетон, тула и гипс-картон; купците нека се каат, откако ќе ми ги дадат парите.
- додека има „побарувачка„ на станови, како инвеститор, ќе ги “пумпам„ цените до бесвест.
- во цената од станот, треба да има „и за тате, и за бате„. Затоа се појавија ликови, кои се „комшии со цела населба„.
- „севернава„ влезе во ОТАН, што значи ќе има прилив на пари „од надвор„, така да цените можат бесконечно да дивеат (нагоре, секако).

Имало „понуда-побарувачка„ на станови?...Како да не!...

Познато е дека само во Шкуп веќе има 30 000 празни станови, а станбени објеки се градат на секое тревник.

Логика?...Каде?...Во „нашата земјата„ пазарната логика одамна е отселена....
ok covece aj teraj si magareto... ti objasnivme kako e, ako mislis deka ne e taka ne kupuvaj, cekaj duri dojde po tvoe ili idi raspravaj se so investitorite ili koj tamu mislis... nikoj ne te tera da kupis sekako, ocigledno i bez tebe i tvojte pari ete ima pazar sto si funkcionira.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
3-soben-42 m2 stan + 12 m2 terasa + 35 m2 podrum,
....
cena - 100.000 evra

:confused:

подрум ќумез, стари врати, прозори, паркет и плочки...1500 евра
Затоа добар дел од огласите ги вртат со години

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
3-soben-42 m2 stan + 12 m2 terasa + 35 m2 podrum,
....
cena - 100.000 evra

:confused:

подрум ќумез, стари врати, прозори, паркет и плочки...1500 евра
Затоа добар дел од огласите ги вртат со години
Ako 42m2 stan e trosoben, ondak ocekuvam podrumot so 35m2 da e barem dvosoben :D

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Прашањето е колкави се тие соби и чудно ми е, зошто цената на квадратот на стан е поголема од таа на куќа. Порано било обратно. Веројатно побарувачката ја диктира цената?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
ok covece aj teraj si magareto... ti objasnivme kako e, ako mislis deka ne e taka ne kupuvaj, cekaj duri dojde po tvoe ili idi raspravaj se so investitorite ili koj tamu mislis... nikoj ne te tera da kupis sekako, ocigledno i bez tebe i tvojte pari ete ima pazar sto si funkcionira.
Ништо ти @kano не си ми објаснил, затоа што и самиот не можеш да најдеш економско-пазарна логика ви одредувањето на цените на становите, па што друго ти преостанува, освен наместо одговор, да користиш фрази кои во себе немаат ништо објаснувачко...

Ај да ти помогнам...

Кога се гради стан, односно пред да се гради, за станбениот објект се изработува проектна документација, во чиј состав се наоѓа и предмер-претсметка за грубо одредената цена на објектот, одредена според цените од проектантот.

Према томе, дури и ориенационата цена на изградбата на објектот може да биде репер за одредување на цената на станот, а не цената за станот извадена од левиот тестис...

Прашањето е колкави се тие соби и чудно ми е, зошто цената на квадратот на стан е поголема од таа на куќа. Порано било обратно. Веројатно побарувачката ја диктира цената?
Не. Цената на станот не е одредена од побарувачката, иако на прв поглед се чини дека е така.

Kajgana Shop

На врв Bottom