Станови во Скопје, совети за купување.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Ostajte toa nego tie zgradi se od 1960 godina ...
Автоматски споено мислење:

Se cudam kako postigaat tie ceni vo karpos vo starit zgradi. Site tie se komunisticki raspadnati zgradi od 60te

Член од
10 март 2022
Мислења
213
Поени од реакции
411
Има ли некој да живеел и во руските во карпош и во нова градба да направи споредба

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661
Има ли некој да живеел и во руските во карпош и во нова градба да направи споредба
1.Poradi starosta na zgradata vlezot mirisa na muvla,staro.
2.Skoro site zgradi imaat nadgradba so sto e narushena statikata,zasto prvobitno tie nemaat liftovi
3.Cevkite za kanalizacija odvodot se truli I toaletite mirisaat.I da renoviras sepak ne mozes da ja smenis glavnata cevka
4. Tie gradbi se bez plocha megju spratovi
5. Pred zgrada nikogas nema mesto osven Ako nema garaza
6.Vo kolku stanot ne e kompletno renoviran treba da dades uste pari 28x300eu=8400eu minimum,no so segashnite ceni I poveke ti treba za renoviranje.
Verojatno se raboti za Stan koj bil pomal pa se pregradila terasata za da dobie vo kvadratura Ili navistina nema terasa.
Cenive luda rabota.
7.Nikogas ne bi ziveela vo zgrada od 1960 god.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Има згради во Карпош од пред земјотресот, значи ја преживеале 1963, што би требало да значи дека се сеизмички подобри од новите градби градени без правила така ?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Не. Земјотресот од 63та не ни бил многу силен земјотрес, Скопје е подложно на многу посилни земјотреси од тој. Имало многу жртви поради лошиот квалитет на градбите тогаш во Скопје. Ако некоја градба од тогаш преживеала тоа значи дека е оштетена и при следен голем потрес има поголем ризик за рушење или оштетување.
Ја лично ако купувам стар стан би купил градба од 80те или ганц нов стан.
Во цел карпош се ужас старите станови. Само како пишуваат цени од 1500 евра квадрат не можам да се изначудам. Па тоа треба да се руши и да се гради ново а не да се продава.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048
што се дешава ако имаш стан во зграда стара и за пример 2-30 години веке се распага зградата?

Член од
10 март 2022
Мислења
213
Поени од реакции
411
Има згради во Карпош од пред земјотресот, значи ја преживеале 1963, што би требало да значи дека се сеизмички подобри од новите градби градени без правила така ?

Како што ми одговорија мене погоре. Јас живеам во руска зграда што го преживеала земјотресот. Има направено доградба. Биле по околу 50м² и сега се дојдени околу 65м². Ставен е лифт. И за сметка на ова, станарите му дозволуваат на инвеститорот да направи уште 3 ката нагоре станови по 80-100м². Незнам колку и дали сеизмечки изгубиле квалитет али дефинитивно не се веќе истите околности.

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661

Toa e vo red Ako ne se istite nadgradeni uste dva -tri sprata I pusteni terasite kon napred.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.222
Поени од реакции
12.038
што се дешава ако имаш стан во зграда стара и за пример 2-30 години веке се распага зградата?
Се дешава да не си го продал навреме станот.

Доколку статиката е нарушена, пошто мислам дека живееш Битола и истата е трусно подрачје, сериозно размисли дали ќе го продаваш или не станот.

Опција ти е да земиш некоја куќа брусничко, буковски ливади или лавци *(тука поретко ги даваат) каде до град ќе ти треба кола пошто толку е развиен градот што автобуските линии цутат, но истата ќе ја најдиш во далеку подобра состојба од било кој порано изграден стан или од било кој нов изграден стан каде комшиите ќе ти знаат кој ден гаќи менуваш.

Ако ти е океј донекаде зградата, а уствари ти смета само станот, реновирање. Почни тоа што знаеш сам, за тоа што не знаеш мајстори.

п.с. штета Бистрица не е решен проблемот со вода/одвод инаку 5 мин не би се мислел за имот таму.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048
Се дешава да не си го продал навреме станот.

Доколку статиката е нарушена, пошто мислам дека живееш Битола и истата е трусно подрачје, сериозно размисли дали ќе го продаваш или не станот.

Опција ти е да земиш некоја куќа брусничко, буковски ливади или лавци *(тука поретко ги даваат) каде до град ќе ти треба кола пошто толку е развиен градот што автобуските линии цутат, но истата ќе ја најдиш во далеку подобра состојба од било кој порано изграден стан или од било кој нов изграден стан каде комшиите ќе ти знаат кој ден гаќи менуваш.

Ако ти е океј донекаде зградата, а уствари ти смета само станот, реновирање. Почни тоа што знаеш сам, за тоа што не знаеш мајстори.

п.с. штета Бистрица не е решен проблемот со вода/одвод инаку 5 мин не би се мислел за имот таму.
не е тоа е проблемот :D
вака, не ми треба во моментов стан него да ми се најде за во иднина, ако го купам сега некој скапан у стара скапана зграда ама за поевтина цена нека си стои така,
што ке се деси кога ке се распадне зградата? дали инвеститор прави нова поголема на пример и ако компезира со станарите со стан, тие што се плус за него?

Kajgana Shop

На врв Bottom