Автентичност. Дека тоа што го купуваш не е нешто друго т.е. не е друг состав и квалитет. Ќе ти е од корист ако сакаш сребрените монети да ги препродадеш на друг. Но ако купиш од златара и после пак во златара го продадеш двата пати тие ќе го проверат секако.Што добиваш со сертификатот?
Дали тоа значи дека во чаршија во Скопје, знаејќи ги како работат браќава, нема да ми дадат сертификат?Автентичност. Дека тоа што го купуваш не е нешто друго т.е. не е друг состав и квалитет. Ќе ти е од корист ако сакаш сребрените монети да ги препродадеш на друг. Но ако купиш од златара и после пак во златара го продадеш двата пати тие ќе го проверат секако.
Sent from my Alpha 20 using Tapatalk
Sertifikat izdava mintot i toa obicno za pracki ili moneti ko kanadskata. Dobro e na kloci sto ne te izbrkale, pogotovo ako mislele deka gi zezas.Во чаршија во 5 дуќани влегов и прашав за сертификат, едни рекоа дека не даваат, други дека може гаранција колку сакам да ми дадат, но не и сертификат, трети кога прашав за сребро прво ми рекоа дека имаат, за отпосле откако им побарав сертификат културно ме избркаа и ми рекоа дека им се потрошиле.
Значи во чаршија сребро купување никако.
Ги прашав и за сребро 999, ми рекоа дека немаат и да барам само плочки/парички оти бил мек и како ланче и нараквица тешко би ги нашол.
Бев и во Сигма и Алтинбаш, они немаат.
Трето место каде би купил сребро со сертификат стварно не знам.
Во Златара Рубин и во онаа претходно што постираа во ТЦ Бисер.Во чаршија во 5 дуќани влегов и прашав за сертификат, едни рекоа дека не даваат, други дека може гаранција колку сакам да ми дадат, но не и сертификат, трети кога прашав за сребро прво ми рекоа дека имаат, за отпосле откако им побарав сертификат културно ме избркаа и ми рекоа дека им се потрошиле.
Ги прашав и за сребро 999, ми рекоа дека немаат и да барам само плочки/парички оти бил мек и како ланче и нараквица тешко би ги нашол.
9999 сребро е чисто сребро и е меко затоа и го мешаат со друг метал најчесто бакар за да добие цврстина и да биде употребливо како накит.Во чаршија во 5 дуќани влегов и прашав за сертификат, едни рекоа дека не даваат, други дека може гаранција колку сакам да ми дадат, но не и сертификат, трети кога прашав за сребро прво ми рекоа дека имаат, за отпосле откако им побарав сертификат културно ме избркаа и ми рекоа дека им се потрошиле.
Од муабет со други луѓе и со брокерите како некој лимит за евтини провизии се 3.000. Јас досега dollar cost average терам по 3000$, но и по 2.500$ и севкупните провизии ми се 2,44 сите купувања. Но имајќи го предвид она пто претстои и помала сума би ставил оти ќе си излези провизијата.Се исплати ли 1000€ да се вложат во ETF или ќе те изедат провизиите на брокерот?
Zosto pobogu bi go pravel toa? I vaka si imaat vrednost, cuvaj gi ko sto si se.Здраво дечки. Имам стари бугарски левови од 1930те, пребарувајки на нет видов дека пишува silver .500 - претпоставувам дека половина е сребро половина никел. Ако сакам да ги стопам за да извадам само сребро каде би можел да го направам тоа?