Србија вознемирена од парадата во Нови Пазар

Статус
Затворена за нови мислења.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.159
Поени од реакции
5.933
Денеска српскиот дел на Санџак има 4.504 км2 , со 238.777 жители , од кои:

-бошњаци: 142.373 (60%)
-срби: 77.565 (32,5%)
-муслимани: 12.441 (5,2%)

Муслиманите секоја година го зголемуваат својот удел.

Во 2013та:
-божњаците+муслиманите имаат 2.337 родени деца
-србите: 606 родени
Не ви се мешам во дискусијата за WW2, но како и @Bibo, и мене ме интересира зошто "муслиман" се води како етничка припадност. Кои се тие?

Дарди ти ја отвори темава со очигледно не доволно познавање од областа па затоа немаш реплицирано, но те молам консолидирај си ги фактите и одговори ми на прашањето.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.618
Поени од реакции
5.256
Филозоф е тежок. Ама не сум јас крив што скокал часови по Историја. Имаше за сите држави во околинава лекции:
Рашка, историска српска земја и област во југозападна Србија кој името го добила според истоимената река. Рашка била значајна српскажупа во периодот на Средниот век, а великиот жупан Стефан Немања успеал да ја направи Рашка најмоќна меѓу српските жупи, така преземајќи го приматот од Зета. Престолнина на Рашка бил градот Рас, недалеку од денешен Нови Пазар. Од Рашка ќе се развие средновековното кралство Србија на чело со династијата Немањиќ.
Алооо, никој не спомна средновековие, овде стануваше збор за времетижо после падот на турците, факт е дека санџакот имал значителен процент на албанци, факт е дека се исчистени од таму и не само од таму.

Ако одиме според твоја логика тогаш во антиката србите не биле воопшто овде, значи нема срби воопшто.

Е сега не може да знаеме дали убиените биле фашисти, но знаеме дека србите имаа тогаш цели стратегии за чистење на балканот од муслиманите, изработени од академии на науки, не само маалски тепања, или непослушни генерали. Најдобар тајминг за чистење се баш светските војни, целото внимание е на друго место.[DOUBLEPOST=1409940476][/DOUBLEPOST]
Не ви се мешам во дискусијата за WW2, но како и @Bibo, и мене ме интересира зошто "муслиман" се води како етничка припадност. Кои се тие?

Дарди ти ја отвори темава со очигледно не доволно познавање од областа па затоа немаш реплицирано, но те молам консолидирај си ги фактите и одговори ми на прашањето.
Можеби се мисли на роми.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Алооо, никој не спомна средновековие, овде стануваше збор за времетижо после падот на турците, факт е дека санџакот имал значителен процент на албанци, факт е дека се исчистени од таму и не само од таму.

Ако одиме според твоја логика тогаш во антиката србите не биле воопшто овде, значи нема срби воопшто.

Е сега не може да знаеме дали убиените биле фашисти, но знаеме дека србите имаа тогаш цели стратегии за чистење на балканот од муслиманите, изработени од академии на науки, не само маалски тепања, или непослушни генерали. Најдобар тајминг за чистење се баш светските војни, целото внимание е на друго место.
Ако Санџакот Нови Пазар бил во состав на Косовскиот Вилает кој го опфаќал денешно КосМет и други делови од Европска Турција не мора да значи дека населението во тој вилает било белокапо (читај Shiptare-ско).
Си слушнал за СС Ханџар Дивизија? Епа таа братче жареше и палеше во НДХ, претежно по српските села, а поддржана од НДХ и Хитлер. Значи и четниците да биле на власт после ВСВ, и тие би ги стрелале припадниците на истата дивизија кои убивале.

Значи ако Србите имале план да ги убиваат несрбите во и после ВСВ, тогаш што ќе кажеш за фактот дека Голи Оток кој бил логор формиран од Белград, повеќе од половина од затворениците биле срби. Србија креира логор за заробеници со 7000 срби? Албанци имало 431.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.618
Поени од реакции
5.256
Ако Санџакот Нови Пазар бил во состав на Косовскиот Вилает кој го опфаќал денешно КосМет и други делови од Европска Турција не мора да значи дека населението во тој вилает било белокапо (читај Shiptare-ско).
Си слушнал за СС Ханџар Дивизија? Епа таа братче жареше и палеше во НДХ, претежно по српските села, а поддржана од НДХ и Хитлер. Значи и четниците да биле на власт после ВСВ, и тие би ги стрелале припадниците на истата дивизија кои убивале.

Значи ако Србите имале план да ги убиваат несрбите во и после ВСВ, тогаш што ќе кажеш за фактот дека Голи Оток кој бил логор формиран од Белград, повеќе од половина од затворениците биле срби. Србија креира логор за заробеници со 7000 срби? Албанци имало 431.
Не викам дека биле мнозинство, викам сигурно имало, знам семејства кои потекнуваат од таму, повеќето сега се во Турција.

Не сум слушал за таа дивизија, само сакам да кажам дека не можеме да знаеме дека убиениве биле убијци, но истотака не можеме да знаеме дека биле невини, но ако има жени, деца и старци меѓу убиените?

Интересно како завземето страна вака.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не викам дека биле мнозинство, викам сигурно имало, знам семејства кои потекнуваат од таму, повеќето сега се во Турција.

Не сум слушал за таа дивизија, само сакам да кажам дека не можеме да знаеме дека убиениве биле убијци, но истотака не можеме да знаеме дека биле невини, но ако има жени, деца и старци меѓу убиените?

http://en.wikipedia.org/wiki/21st_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Skanderbeg_(1st_Albanian)
А за оваа си слушнал ?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032

Како наеднаш муслиманите и Албанците стануваат жртвина крвожедните Срби, Македонци, Марсовци, и диносауруси.
Нема слушнато за злосторнички дела на оваа формација. Тие се татковци на УЧК и ОНА. Наследници. Ист метод, иста територија. Тогашни сојузници Германија и Италија. Денес САД.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Во Босна има срби и потурчени срби(мислимани).Тоа и лично го рече Гадафи кој на прашање зошто не помога во босанската војна,рече дека е тоа братоубиствена војна

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Во Босна има срби и потурчени срби(мислимани).Тоа и лично го рече Гадафи кој на прашање зошто не помога во босанската војна,рече дека е тоа братоубиствена војна
Тогаш Хрватите се католицизирани срби по твојава логика. Македонците се срби со говорна мана. Црногорците се мрзливи и планински срби.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Море што подалеку од тоа муслимаништата......, кај се они, таму мора да има и некој проблем:)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Овие не се со сите, жими мама. Ебате инцесоидите :mad:
До кога ќе ги трпиме (мислам овде на Балканов)? Марш у Кавказ

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
дарди тема ќе ти отвори и се половични факти

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Какви теми ви подметнува дардиво и ние ко слепи за стап се фаќаме и криви дрини ќе оправаме а он од страна се сити и смее по мустаќ.

N

NikolaMKD91

Гостин
Е сега не може да знаеме дали убиените биле фашисти, но знаеме дека србите имаа тогаш цели стратегии за чистење на балканот од муслиманите, изработени од академии на науки, не само маалски тепања, или непослушни генерали. Најдобар тајминг за чистење се баш светските војни, целото внимание е на друго место.
Пуно стреланите муслимани биле припадници на SS-Polizei Selbstschutz Regiment Sandschak . Има уште живи луѓе што се бореле на тој фронт и можат тоа да ти го потврдат. Значи уште постојат живи сведоци . Друга работа, југословенските партизани не биле исклучиво Срби . Меѓу нив имало македонци, хрвати, црногорци, албанци ... комунистите стрелале фашисти . Што не ти е јасно . Не разбирам зошто цело време сакате на овој историски настан да му дадете верски и етнички предзнак. Тие стрелани муслимани биле соучесници во холокаустот, германскиот империјализам и светскиот геноцид извршен од страна на нацистите. Воени криминалци биле . Го добиле тоа што го заслужиле

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386

Затоа што така се чувствуваат.Иако никогаш тоа нема да го признаат, Бошњаците се доста млад народ тек неколку декади стар. Како посебна нација се оформуваат од мелтигн потот на сите муслимани од српско-хрватско говорно подрачје и бараат некое упориште во средновековното Босанско кралство.Пошто се толку млад народ процесот не е баш завршен и има муслимани кои едноставно не се идентификуваат како Бошњаци по националност.
За други тоа е навика и спомен останат на некои подобри времиња уште од СФРЈ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom