Софиja - импресии

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не реков дека ја класифицирате како најубава престолнина,само немате претстава каде се наоѓа во тоа скалило на споредби.Значи ако некој видел неколку престолнини,Софија неможе да ја смести ни во споредба.Јас незнам зошто се лутите,кога навистина не вреди ни едно евро да се фрли таму.Има милион места каде може да се потрошат парите и да се ужива.Но добро е за секој случај да се посети,за да се има претстава до каде оди кичот во некои земји.
Инаку кога одам некаде одам да се одморам и разонодам,а не да глумам некој филм. Секој со својот вкус.

Тука ти е грешката... Софиja не е за одмаране,ни за шетане.
Зависи со кои престолнини и во кои правци. Да, Софиja има многу проблеми и сум кажал зашто. Коjто и голем град во Европа го дуплираш за 10 години ке видиш истата состоjба.
За това дали си чини да се фрлат пари во Софиja зборува статистиката. Около 50% от надворешните инвестиции во Бугариja са во Софиja. За прошетка и за туризам-навистина не е наjдоброто место. Зависи што бараш. Многу ми е интересно што за тебе е кич,заштото точно за кич да ми зборуваш от Скопje...това е малце хумористично :) Да чува Господ ние поне немаме Софиja 2014. Това навистина можеш да го наречеш кич.
Главната ми поента е - Софиja има што да видиш,ако бараш културен туризам.
Но трагите от минатото ке мора да се лечат подолг период.

А и да добавам нешто много интересно. Само во Софиja во Европа (ако не е во светот) можете да видите православен храм,католички храм,синагога и джамиja на 200 метра една от друга.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тука ти е грешката... Софиja не е за одмаране,ни за шетане.
Зависи со кои престолнини и во кои правци. Да, Софиja има многу проблеми и сум кажал зашто. Коjто и голем град во Европа го дуплираш за 10 години ке видиш истата состоjба.
За това дали си чини да се фрлат пари во Софиja зборува статистиката. Около 50% от надворешните инвестиции во Бугариja са во Софиja. За прошетка и за туризам-навистина не е наjдоброто место. Зависи што бараш. Многу ми е интересно што за тебе е кич,заштото точно за кич да ми зборуваш от Скопje...това е малце хумористично :) Да чува Господ ние поне немаме Софиja 2014. Това навистина можеш да го наречеш кич.
Главната ми поента е - Софиja има што да видиш,ако бараш културен туризам.
Но трагите от минатото ке мора да се лечат подолг период.
Скопје има душа...Тешко ме разбираш чим ми споредуваш Скопје 2014...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Скопје има душа...Тешко ме разбираш чим ми споредуваш Скопје 2014...
Ако това,което гледам ке наречеш душа...Да,Скопие имаше душа-тук се согласувам...
Споменувам ти този проект за да можеш да се насетиш на него,когато ми зборуваш за кич.
Този проект можам да го сравнам само со себичниот порив на една влада во БГ да изгради нешто како НЛО чиниja на хребета на планината за да има зала за N-тиот конгрес на партиjaта.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ако това,което гледам ке наречеш душа...Да,Скопие имаше душа-тук се согласувам...
Споменувам ти този проект за да можеш да се насетиш на него,когато ми зборуваш за кич.
Този проект можам да го сравнам само со себичниот порив на една влада во БГ да изгради нешто како НЛО чиниja на хребета на планината за да има зала за N-тиот конгрес на партиjaта.
Вие сте европјани,Вие немате проекти од типот на Скопје 2014. Но затоа се радувате на црвена штикла.Секој народ со свои проблеми.Вие како европска веле сила имате што да му понудите на светот.Ете му ја Софија :)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Вие сте европјани,Вие немате проекти од типот на Скопје 2014. Но затоа се радувате на црвена штикла.Секој народ со свои проблеми.Вие како европска веле сила имате што да му понудите на светот.Ете му ја Софија :)
Извини но се уште не сум видел жена во Софиja на црвени штикли...а доволно време веке живеja тамо. Трагите от минатото не се лечат лесно. Преку двете црвени преку црвени штигли...
Европа и света повеке цени това што е како културно наследство от това какви шмигли има на улица или каква триомфална капиja е изградена преди 5 дни.
И уште еднаж, кога почнеш да зборуваш за кич во коjто и краj на Европа - спамти си този проект.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Извини но се уште не сум видел жена во Софиja на црвени штикли...а доволно време веке живеja тамо. Трагите от минатото не се лечат лесно. Преку двете црвени преку црвени штигли...
Европа и света повеке цени това што е како културно наследство от това какви шмигли има на улица или каква триомфална капиja е изградена преди 5 дни.
И уште еднаж, кога почнеш да зборуваш за кич во коjто и краj на Европа - спамти си този проект.
Скопје и со триумфалната капија/шмизли и бикови е пред Софија.Тоа спомени си го кога ќе ја опишуваш некаде Софија.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Скопје и со триумфалната капија/шмизли и бикови е пред Софија.Тоа спомени си го кога ќе ја опишуваш некаде Софија.
Ти заборави кога е градено Скопje?
За нешто друго да-но не и за култура. :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти заборави кога е градено Скопje?
За нешто друго да-но не и за култура. :)
Не зборувам ни за историја ни за култура,зборам за сегашен изглед.
И да те цитирам:Но трагите от минатото ке мора да се лечат подолг период

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не зборувам ни за историја ни за култура,зборам за сегашен изглед.
И да те цитирам:Но трагите от минатото ке мора да се лечат подолг период
Е,кажи така дека ти ми зборуваш за изглед...
Сега веке можам да се посагласам со тебе.
Интересно е како балканците гледат дискотеки и кафичи,а други гледат и мерат по култура,ама што да се прави трагите от минатото ке мора да се лечат подолг период .

Член од
8 февруари 2011
Мислења
10
Поени од реакции
0
:pipi:Aide be ,si napolno sigurna i odkrovena ?????????? he he he he
Poradi shto jaz ,a i ne samu jaz shetaiki po europskite i svetski arhitekturni forumi smetame deka Skopje e najgolemiot kich vo svetot posle Las Vegas.(Estestveno Skopije nema i 1: 1000 000 od izgledot i duhut na Las vegas )
I mi e mnogu interesni kakuv e duhut na Skopje e so sto ratana e pervektna i po dobra od bulgarskata.
Jaz po gnasen burek na skopskata charshia ne sum jal,ama ne kajuvam deka sichko u vas e gnasno.
Zemi si nameri ediin momak da te poraztushi malko:eek:jea:

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
Kolko e razlika megju Sofia i New York,tolkos e razlika megju Sofia i Skopie. Sum ujival i u trite grada. Skopie e kako maala, a so Program 2014 ke bide i kich prestolnina vo sveto.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Kolko e razlika megju Sofia i New York,tolkos e razlika megju Sofia i Skopie. Sum ujival i u trite grada. Skopie e kako maala, a so Program 2014 ke bide i kich prestolnina vo sveto.

Tи Боро,можеш бурек да јадеш колку сакаш...ама со коњско месо, со коњетина усмрдена... Ти како прво незнаеш што е кич, како второ целиот си кич и живееш у држава која немаш ни сам појма колку е кич.. Вие да имавте проект СК 2014 , вие на коња ќе бевте...а сега ни за мудата на лавот неможете да се фатите

http://opentravel.com/blogs/worlds-ugliest-capitals/ - God bless you

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
De4ko ti pojma si nemash kade jivea kako parvo, vtoro sam bil u 80 - 90 drjavi po svetot. Nito si mi na akal, ni na pari, ni na imoti, ni na godini za opit da ne sboruvam. Odi se slikaj so konevi na kamennio most i ujivaj. Edno mesto koe ima dusha u skopie e turska charshia i to e to!

Kajgana Shop

На врв Bottom