Dejstvieto zapo~nuva pred mojata ku}a vo Maxari, pred podrumot.Tamu stoime jas, tatko mi i baba mi.Baba mi po~nuva da mi objasnuva kako vo podrumot pozadi buriwata za vino ima taen vlez kade {to so godini ~uvaat eden ~ovek zatvoren vo kafez koj navodno gi znael site tajni na svetot.Tuka tatko mi po~nuva da zboruva za toj ~ovek i kako koga bil mal bil da go poseti i po~na da mi go opi{uva ~ovekot.Toj bil mnogu visok isto taka i mnogu krupen, so dolga kosa i bil mnogu temen i skoro celiot bil prekrien so mov.Go imal najdlabokiot glas koj tatko mi nekoga{ go slu{nal.Izgledal tolku stra{no {to ~ovek samo da go gleda ke umre na mesto. Interesno e toa {to kolku i da bil stra{en prodirala i nekoja ubavina kaj toj ~ovek.Kako {to rekov ~ovekot bil ~uvan vo kafez zatvoren so katanci no mo`el vo sekoj moment da izleze od tamu bidejki poseduval ne~ove~ka sila, mo`el da gi stopi katancite samo so dopir mo`el da odi niz zemja niz beton niz {to i da e.... no ne sakal, ubavo mu bilo tamu.Deluval mnogu omalksano koga zboruval, mnogu usporeno.Najmnogu ne{to {to mrazel ~ovekot e koga nekoj la`e, nemo`el da podnese lu|e {to la`at bidejki znael se {to mo`e da se znae na svetov. Zapo~nal da mu raska`uva na tatko mi kako ke dojde vreme koga Debelite ( ne znam koi se ovie ne mi e jasno) so ne~esnite ke bidat u{te pone~esni a so ~esnite u{te po~esni, odnosno ke gi uni{tat ne~esnite a ke gi vozdignat ~esnite. Baba mi bidejki po~esto idela kaj nego da go hrani i ka`al kako celo vreme go ose}a moeto prisustvo i deka sum moral i jas da odam kaj nego.... a za{to, ne doznav bidej}i taka mi zavr{i sonot.