Соларна енергија

S

smart ass

Гостин
Wow, we are dealing with lots of anger here...

:zlo:
Нема тука никаква негативна енергија,туку имаме аргументирана дискусија добро познат убаво објасни т.е укажа на ФАКТОТ дека глупите луѓе со мозоци=Бронтосаурс(колку зрно грав) имаат ШЕМА!!!!

Тоа е чиста разработена шема на дубари,и ујдурми...И ПЕЧАЛАТ НА МАКАТА НА НАРОДОТ-тоа се БАЈАЧИ БИЛКАРИ(надри ванаби лекари) кои на мака начекале ЧОВЕК иналет парата абе и ЗДРАВЈЕТО му го земаат...а овие соларниве панели...па ќерата ако беа Исплатливи зарем немаше до сега да имаме СИТЕ?????

Очигледно е БУЛШИТ т.е пис оф ШИТ...исплатливо е бојлер,вентил,црна боја и туш....остатокот ПРЕВАРА и од економски аспект ТРОШОК за ЏАБЕ...ова не е ИНВЕСТИЦИЈА...а ако чека некој 8 години за нешто да му се "исплати" тоа е мижи асан да ти баам...исто како и овие што прават ваков чај,па лечат од епилептични напади,канцери...СТОКИИИ!!!!!

Абе на МАКА заработува!!

Ај овие со соларниве пак ете има енергија-НО ЛАЖАТ..ко бош ете нешто ново е ова,може вака,онака:vozbud:

Може и ДАМПЕР на соларна да направиш:pos2:

Polar Bear

Absolute Predator
Член од
22 април 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
Со се се слагам, само нема потреба да се псуе.

Инаку веќе се изјаснив, продавањето на вакви соларни панели за напојување куќи или викендици е превара. Во развиените земји, а сигурен сум дека и во МК има таква регулатива, може да се поведе судска постапка за неверодостојно рекламирање - значи припишување на атрибути кои производот ги нема. Има нели некаква институција за заштита на потрошувачи, па јавен обвинител, еден треба да опашат стотина илјади евра казна, и сите други на маштеница ќе дуваат.

Македонија има прекрасни услови за сончево затоплување на вода. Ефтина и едноставна технологија, лесно се инсталира и одржува. Да се переш и бањаш секој ден и по двапати ако сакаш, а не само во с’бота.
:pos2:

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Тоа со затоплувањето на водата го имам веќе 5-6 години и стварно е ептен добра работа.

Инаку сигурен сум дека има фотопанели со поголема полезна искористеност, само јебига, бизниси треба да се тераат. Затоа ни пропаѓа човештвово, само од алчност за пари, моќ. Абе сите тие се ѓубрина на човештвото, ги имаат сите пари, сите технологии, ама само за нив. То треба да се убие и одма да им се конфискува за да дојде во општа корист на општеството и да не заборавиме на ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА!

Alien_sr

Ultimate Survivor!
Член од
14 мај 2007
Мислења
2.978
Поени од реакции
143
Фала ти што се согласуваш со мене а што се однесува на текстот очогледно не ме познаваш. уште стојам на ставот дека тоа тие BULLSHIT

технологија и очигледно дека ти ги продаваш ваквите панели жими куров што ке ти се поврати инвестицијата за десет години сеуште стојам

на ставотвот дека преваранти ја гураат оваа технологија каква што е, јебем ти ја европски закони ништо не ми значат пошто сум државјанин
на една земја членка на европска унија. И таму се пека против тие глупи закони.

а дека се преварнати овие што ја продаваат оваа технологија се преваранти, сека

пљачкаат народ пљачкаат без пардон и тоа тие животен факт ако се обидеш да ме убадиш

дека ке ми се поврати инвестицијата за 10 години малку потешко можеш само некој со многу пари малку

мозок тоа да му го потуриш,зборите ко за тие десетр години да нема никакви тековни

одржувања продавате технологија со штедливи сијалици од 15W итн итн а што не им

кажете фино лепо на народот дека имаат и друга алтернатива?? и дека немора да ги купуваат тие

bullshit панели ???

Иначе вака раздвоено пишувам, за да можеш полесно да разбереш пошто се сомневам

дека ако го збијам текстот ке се потрудиш да го прочиташ дали ти дали некој друг али

битно е секој да го разбере и да знае дека си има работа со лопови и преваранти кој гледаат само да им ги украдат парите и што ти беше зборот у ствари??

АЛИЕНср ТИ СИ ??:pos2:
Што? Ај прашај го на Ацид или администрацијата дали сум јас ,,тој - новиот член'' или не, ако сум јас тој, ти ветувам оти ќе го избришам профилот... Ама ако излезе оти не сум, и оти ти само тропаш глупост и си праваш поголема замисла од тоа што си... што ќе направиш ти за возврат а?

Инаку во врска со темата, јас се изјаснив доволно добро, еве ти оглас ако ти треба да прашаш нешто јави се ако сакаш... и немам намера да разврзувам разни муабети да докажувам... но немој да помислиш оти бегам од ,,вистинити,, работи кои ти ги пишуваш... оти не е ефикасно или не е добро... туку сеуште не сум добро запознаен со сите работи, сеуште ги проучувам работите како одат, и несакам да пишувам само за да излезе оти јас сум во право. Незнав дека толку многу љубоморни луѓе има во Македонија :) Човек да не напише нешто и право како да сум ти убил некој роднина... или тебе те погодува оваа работа, си имаш свој бизнис па можеби твојата иднина зависи од тоа а ? Цело време сум овде ги читам твоите постови но не сакав да навлезам на карање...

Во огласот едно ми падна во очи кога ви треба струја за цена не се прашува :) Значи се иде на варијанта го начекуваш у тесно го обработуваш фино лепо му врзуваш машна му крадеш пари и му викаш ајде дечко на здравје сега имаш неупотреблива електрична енергија на здравје бричење,иначе кој е заентересиран да снабдува викендица со струја нека се јави давам бесплатно планови направи сам и целиот проект самите да си го направите нема да ве чини повеќе од 8000 денари не наседнувајте на превари луѓе
Ова ме навреди...
Ти на мене само може да ми го :pusk: и затоа подалеко со навредата, не биди љубоморен, гледај си ја својата работа :pipi:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Тоа со затоплувањето на водата го имам веќе 5-6 години и стварно е ептен добра работа.

Инаку сигурен сум дека има фотопанели со поголема полезна искористеност, само јебига, бизниси треба да се тераат. Затоа ни пропаѓа човештвово, само од алчност за пари, моќ. Абе сите тие се ѓубрина на човештвото, ги имаат сите пари, сите технологии, ама само за нив. То треба да се убие и одма да им се конфискува за да дојде во општа корист на општеството и да не заборавиме на ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА!
hmmm.nivniot plan e podrug...tebe treba da te nema...precis....:)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Што? Ај прашај го на Ацид или администрацијата дали сум јас ,,тој - новиот член'' или не, ако сум јас тој, ти ветувам оти ќе го избришам профилот... Ама ако излезе оти не сум, и оти ти само тропаш глупост и си праваш поголема замисла од тоа што си... што ќе направиш ти за возврат а?

Инаку во врска со темата, јас се изјаснив доволно добро, еве ти оглас ако ти треба да прашаш нешто јави се ако сакаш... и немам намера да разврзувам разни муабети да докажувам... но немој да помислиш оти бегам од ,,вистинити,, работи кои ти ги пишуваш... оти не е ефикасно или не е добро... туку сеуште не сум добро запознаен со сите работи, сеуште ги проучувам работите како одат, и несакам да пишувам само за да излезе оти јас сум во право. Незнав дека толку многу љубоморни луѓе има во Македонија :) Човек да не напише нешто и право како да сум ти убил некој роднина... или тебе те погодува оваа работа, си имаш свој бизнис па можеби твојата иднина зависи од тоа а ? Цело време сум овде ги читам твоите постови но не сакав да навлезам на карање...

Ова ме навреди...
Ти на мене само може да ми го :pusk: и затоа подалеко со навредата, не биди љубоморен, гледај си ја својата работа :pipi:
Ако не си ти тогаш за возврат ке ти се извинам бидејки реков дека тоа си ти но го реков тоа бидејки многу слично ми беше пишувањето а за пушење курови ти го попуши одамна а дека сте преваранти сте преваранти и за љубомората КХМ КХМ зошто би му бил љубоморен на лопов и преварант ??
ПС МРАЗАМ ПРЕВАРАНТИ

Alien_sr

Ultimate Survivor!
Член од
14 мај 2007
Мислења
2.978
Поени од реакции
143
Ако не си ти тогаш за возврат ке ти се извинам бидејки реков дека тоа си ти но го реков тоа бидејки многу слично ми беше пишувањето а за пушење курови ти го попуши одамна а дека сте преваранти сте преваранти и за љубомората КХМ КХМ зошто би му бил љубоморен на лопов и преварант ??
ПС МРАЗАМ ПРЕВАРАНТИ
Добро де добро... 100 пати кажа оти мразаш преваранти. Не ми требат на мене твоите мислења и твоите размислувања, затоа престани да ме цетираш, не сакам да заглавам јас да бидам баниран поради тебе. Ако си го кажа своето во ред, и јас си го кажав моето, па народот нека процени дали е добро или не. За твоја информација има многу заитересирани и задоволни луѓе од нашата работа така да нема потреба од препукување и од љубомори. Кисс :pipi:

S

smart ass

Гостин
Стварно:raz:...чуму Љубомора на преваранти???

И повеќе членови потенцираа дека е НЕИСПЛАТЛИВО и дека не е никаква инвестиција...т.е имаме хиперболизирање и форсирање на технологија која уствари е неефикасна и непрактична...конкретно за домашна употреба :icon_excl.

Туку нешто интересно.

[/URL]

Eco Factor: Seven emerging solar technologies to be tested under Chevron’s Project Brightfield.

Chevron Corporation is currently conduction a comprehensive test of emerging solar technologies on a site in Bakersfield, California. Dubbed Project Brightfield, the development is making use of seven emerging photovoltaic technologies that are lined up side-by-side.

Six of the test products are thin-film photovoltaic technologies, while the last one is a crystalline-silicon photovoltaic technology. The company states that the test is one of the most comprehensive solar energy tests of its kind and is an innovative approach to evaluating new technologies. The 7700 solar panels on the site will be able to generate up to 740KW of electrical power, which will be directed to the local utility and Chevron’s oil production operations.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Добро де добро... 100 пати кажа оти мразаш преваранти. Не ми требат на мене твоите мислења и твоите размислувања, затоа престани да ме цетираш, не сакам да заглавам јас да бидам баниран поради тебе. Ако си го кажа своето во ред, и јас си го кажав моето, па народот нека процени дали е добро или не. За твоја информација има многу заитересирани и задоволни луѓе од нашата работа така да нема потреба од препукување и од љубомори. Кисс :pipi:
Прво разграничи љубомора од презир . Кажи ми дали на сите тие луѓе кој се

многуууууууууу им ги дадовте сите параметри за исплатливоста колку плаќаат колку

добиваат колку се еколошки дека уствари инвестицијата им е неисплатлива и дека имаат

друга алтернатива освен вашата ?

Дека со опремата која ги чинела од 2000 до 10 000 еу за дваесет години ке произведат ел

енергија за 5% од вкупниот износ кој што ко платиле за таа ваша технологија дека има

тековни одржувања во тие 20 години

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
@dobro poznat
работата е шо сите претходни постови можеше да ги напишеш на многу покултурен начин ... не на гневен и навредлив ...

инаку да .... се согласувам дека не е исплатливо ...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Поголема навреда од тоа некој да ти ја навредува интелигенцијата нема , со тоа што ке се обиде да те убеди дека срањето е добро и ке се обиде да ти протне нешто што невреди 5 пари а ке се обиде да ти земе големи пари за тоа со тоа те смета за глупав човек кој што може да го заебе, значи превара сие превара успешна или не сепак е превара и е ите каква навреда

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
@dobro poznat
работата е шо сите претходни постови можеше да ги напишеш на многу покултурен начин ... не на гневен и навредлив ...

еххх, тогаш не би БИЛ ДОБРО ПОЗНАТ!! :)
Инаку , ако се погледа малку по одалеку..откај Уран, или десеттиот камен Плутон на пример, станува јасно дека се на планетата земја е ЕНЕРГЈА ДОБИЕНА ОД СОНЦЕТО!!!
Прашањето е како да ја ЗАФАТИМЕ и претвориме во чиста електрична.
Сите други досегашни конверзии на таа енергија се гадно нечисти во експлоатација, да не зборуваме дека тоа што се собирало со милениуми...човечштвото го списка за 200 години..при енормно нарушувањена сите природни процеси на ревитализација....
Фотонапонските панели , ако Клингтонците во некој случај не дојдат како што ветуваат со своите напредни технологии, се единствената реална сега за сега ЧИСТА ВАРИЈАНТА...и во збир гледано и НАЈЕФТИНА варијанта , ако се исклучи безобзирната пљачка и девастирање на природата..
..се надевам дека , ако глобалистиве заради себични причини тоа не го спречат, за десетина-дваесет години да се изнајде масовно и евтино решение.....сега за сега навистина овие фотопанели се ЧИСТО БАЕЊЕ и надрилекарство....

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
@dobro poznat

токму ова јас го зборев а не дека не дал аргументи... зборев за вулгарноста... не потребна е... има по културни зборови како на пример, ШИКАНИРАЈ ГИ таквите наместо одјебиги, или ИГНОРИРАЈ...

а инаку, јас веќе реков дека со добро познат се знаеме меѓусебно само што он сеуште не знае кој сум:helou:
и не сум тој што ги рекламира електро соларите, бидејки и јас јасно кажав дека сум против нив, бидејки се економски не исплатлива инвестиција, односно дадените пари за опрема нема да можат да се вратат како инвестиција за минимум 50 години, под услов да нема никакви расипувања и технички одржавања, а такви има, значи би требало за 1 век (100 години) да се вратат парите????? и тоа пак со претставката можеби ќе биде...

--- надополнето ---

ај вака да речеме, ако ми ги дадете беспари панелите со капацитето од 5 киловат на саат, со се комплет целата потребна апартура (акумулатори, претварачи и слично) тогаш ќе ги монтирам и ќе ги користам... во таа ситуација ќе биде колку толку економски исплатливо да мењам акумулатори на секои 5-10 години...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
токму ова јас го зборев а не дека не дал аргументи... зборев за вулгарноста... не потребна е... има по културни зборови како на пример, ШИКАНИРАЈ ГИ таквите наместо одјебиги, или ИГНОРИРАЈ...

а инаку, јас веќе реков дека со добро познат се знаеме меѓусебно само што он сеуште не знае кој сум:helou:
и не сум тој што ги рекламира електро соларите, бидејки и јас јасно кажав дека сум против нив, бидејки се економски не исплатлива инвестиција, односно дадените пари за опрема нема да можат да се вратат како инвестиција за минимум 50 години, под услов да нема никакви расипувања и технички одржавања, а такви има, значи би требало за 1 век (100 години) да се вратат парите????? и тоа пак со претставката можеби ќе биде...

--- надополнето ---

ај вака да речеме, ако ми ги дадете беспари панелите со капацитето од 5 киловат на саат, со се комплет целата потребна апартура (акумулатори, претварачи и слично) тогаш ќе ги монтирам и ќе ги користам... во таа ситуација ќе биде колку толку економски исплатливо да мењам акумулатори на секои 5-10 години...
Абе Кано системи да не продавате сега и сончеви колектори ? за пред греење ??

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
добро е хахаха... ти работел мозокот, значи си високо интелегентна особа... а тоа значи дека лесно сваќаш и конташ што ти се кажува, поготово во делот за вулграноста... ама сепак тоа си е твое мислење и желба за изразување...

а за прашањето: не, не продаваме сончеви колектори... нашата соработка околу тоа прашање е со етерена солар, и сите клиенти мои кои изразуваат желба за сончеви колектори, ги поврзувам со етерна солар, а понатака они си гледаат дали ќе се договорат или не, јас немам ништо од тоа нити финансиски нити материјално...

а за електро соларите (фотоволтиците), се изјаснив погоре... не ги оправдувам за домашно користење... инвестиција преголема во однос на бенефит... и како што реков претходно, ако ми ги дадат беспари и инсталираат комплет се што треба, ке ги користам, а да ги купам, боже пази... никогаш... освен ако по некое чудо добијам лиценца за продажба во квотата за македонија од барем 1 мега ват на час, тогаш веројатно ќе инвестирам во фотоволтици... не заборавај дека ние сме фирма со термичка стручност, а тука спаѓа и проктирањето на соларна енергија за топлавода, ама тоа се одлучивме да го оставиме и да не го работиме, бидејки ако една фирмаработи повеќе од 3 различни технички струки, ке затаи во напредувањето на сите полиња... затоа, парно, клими и кано системите се нашите цели и професионални ангажмани.... доволни се... а плус и во грција летно време чукаме со клими, така да не се залетуваме...

Kajgana Shop

На врв Bottom