Соларните панели да имаат многу корисна и јака примена никој не го оспорува тоа ама и
дека се BULLSHIT И тоа е точно, најдобра и нај
евтина примена која до сега сум ја забележал кај еден соларен панел се оние на Калкулатор, и на сателитите, тие на сателитите се каде
каде со поголем квалитет од оние кој се продаваат во мк или во светов и не ги ставаат од што се нешто посебно добри ! туку ги ставаат од
што мораат неможе да се инсталира на сателит мини нуклеарен реактор, нити па да се пушти продолжен кабел од земјата туку се ставаат
панели бидејки се едноставно за такви услови нај евтини решенија,друга некоја примена неможам да им замислам во комерцијални цели или
цивилни или пак во секојдневниот живот на обичниот човек, посебно не овие со ШКМРЉ квалитет какви што ги нудат одредени здруженија и
организации во мк,секако ако сум во некоја воена формација би сакал да имам еден таков мал компактибилен кој би ми служел како бекап,
но бидејки воените материјали ги плаќа државата не ме боли курот колку кошта и ке ми биде добре дојден, да ја спасувам планетава за која
искрено кажано не ме заболе курот ( со должна почит и извинување на сите на форумов за изразот и можните идни изрази од таков вид) и
да сакам да ја спасам преку купување на ваков панел сигурно нема да ја спасам бидејки за да се направи нешто вакво,загадувашето е
стотици пати поголемо од тоа што панелот ке го произведе и ке заштеди на енергија и со тоа ке се избегне загадуванје значи еколошката
страна паѓа во вода,одиме сега на елементите кој го сочинуваат самиот панел какви акумулатори користи и со што се полнети?? ако се со
течно полнење киселината ке мора после година две пет да се истури негде ( екологија до курца ваму штитиш на друго место загадуваш )
ако се суви алкани акумулатори тие се бетер во загадуванјето а ако се литиумски тогаш поголемо загадуванје здравје кај капнал литиум таму
више ни пиреј не расне, идеме на тоа дека треба да се развиваат алтернативни извори во ред но алтернативната енергија би требало да
биде поевтина од конвенционалната ! или се лажам ? наместо тоа се нуди производ за кој ке платите одредена сума на пари а потоа во рок
од неколку децении ( не сметајки тековни одржувања ) ке ви се врати 5% до 9% од влогот другото е чиста була ако ги сметаме и
одржувањата тогаш и после 50 години ке бидеш во минус. Значи по сите логички размислувања Bullshit Технологијата е не исплатлива не
само за домашна употреба туку и за секаква друга употреба било каде и во било која друга свера ( освен во оние кој ги наведов погоре ) и
истата е перење пари причина за формирање на разно разни НВО здруженија за којшто знам и сум запознат дека по дифолт ги раководат
паразити и мрзливи луѓе кој постојано измислуваат разни шеми за изнудување на пари од некого е сега по дефиниција продажбата на овој
панел е чист грабеж и ништо повеќе ова е игра исто како со перпетум мобиле машините,таквите измами по светов ги има многу од дамна
само што ваквите со алтернативни извори се малку по софистицирани и се сведени на уметност на преварата и лажењето,перпетум
мобилашите обично бараат само еден човек кој ке го заебат и ке му соберат поголема сума на пари додека ваквите алтернативци со ваква
енергија целат на целата популација. Пази сега секој кој што ке направи поголема централа што ке произведува поголемо количество на
алтернативна енергија евн мора да му ја откупува по поголеми цени повластени додека тие им ја откупуваат ке мора ние да им ја плаќаме
истата дубара