Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.894
Поени од реакции
5.026
Мајка ви ве тера таму да пазарите.
Одлична забелешка-не пазарувам во навадениот маркет, ниту имам намера да сторам такво нешто.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
За ова ако добро разбрав од медиумите автобусот пробал да избегне ѓубре и шут на патот и отишол во спротивна лента. 17 годишник има право да вози веќе Б категорија. Од вакви работи очекувам повеќе да гинеме. Тука е крива цела нефунцкионална држава од тоа што нема каде да се фрла ѓубре, циганаријата што не се става во ред и и се дозволува да фрла и пали се и сешто и службите што не го собрале кога веќе било на пат.
Дада ѓубре колку сакаш а за тоа дека има право сериозно мислиш дека имал дозвола? :D

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.018
Поени од реакции
24.576
Но, како што проверив со личен експеримент, Албанците и така на пазар и по продавници купуваат само од Албанци.
Ама па затоа кога ќе им затреба стручна помош каде што треба образование како адвокат, доктор, сметководител, програмер и слично како попчиња (оџиња) се цртаат кај каурот. Тогаш куранот, алах, мухамед, çivsha kauri си го бутаат во гз кога им е животот загрозен или кога се во прашање пари.

Член од
14 декември 2021
Мислења
805
Поени од реакции
3.129
ej mnogu be ste glupavi.. epten glupava nacija ste Zhiti sve.
Да бе глупава нација сме, кога ќе има ваков проблем за Македонците и кога ќе се пожалиме тогаш сме глупава нација, ама на вас вакво нешто да ви се случи насекаде ќе плачете како сте обесправени и деградирани. Мрш таму!!!!

Член од
8 август 2013
Мислења
1.247
Поени од реакции
1.837
Да бе глупава нација сме, кога ќе има ваков проблем за Македонците и кога ќе се пожалиме тогаш сме глупава нација, ама на вас вакво нешто да ви се случи насекаде ќе плачете како сте обесправени и деградирани. Мрш таму!!!!
Pa isto i na nas ni se slucuva, sekoj pat vo VERO, KAM ili sekade. Pa isto i na kipper koga rabotnicite se Makedonci, mora makendonski da zboruvame..
Shto im precil na lugeto zas prvo ne albanski im se obratil.. ova e drug stepen na gluposta.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.012
Поени од реакции
83.407
Не знам како е законски. Веројатно во илиридава има право да ти се обраќа на Албански јазик.
Ако е така, нема што да се буните.
Ова ме потсеќа на тоа кога се бунат за веење на албанско знаме.
Закон го дозволува тоа веење на албанско знаме, така да можете вашите поплаки у гз да си ги ставите. Закон кој го донесе Груевски.
Ако има закон кој тоа го дозволува сите приговори се безвезни.

Она што може да се напраави е да се проблематизира законот кој тоа го дозволува, а не самото веење знаме или употреба на странски јазик. Може да се посочи субјектот кој законот го донел.
А втора работа е што сите сте господари на своите пари. Исто како што Албанците купуваат само кај Албанци, можете и вие. Кој кур барате у Кипер?

Тука ќе споменам повторно за KFC. KFC од почеток на свое постоење па се до сега, само на Албански им се екраните во кои гледате што ви куцаат на шалтер. За цело време до сега. Единствен KFC на кој не му се на Албански овие екрани е тој во Автокоманда, каде беа покриени тие делови од екранот.
Зарем Македонците не купуваат од KFC, иако е така?

Последно уредено:
Член од
8 август 2013
Мислења
1.247
Поени од реакции
1.837
Не знам како е законски. Веројатно во илиридава има право да ти се обраќа на Албански јазик.
Ако е така, нема што да се буните.
Ова ме потсеќа на тоа кога се бунат за веење на албанско знаме.
Закон го дозволува тоа веење на албанско знаме, така да можете вашите поплаки у гз да си ги ставите. Закон кој го донесе Груевски.
Ако има закон кој тоа го дозволува сите приговори се безвезни.

Она што може да се напраави е да се проблематизира законот кој тоа го дозволува, а не самото веење знаме или употреба на странски јазик. Може да се посочи субјектот кој законот го донел.
А втора работа е што сите сте господари на своите пари. Исто како што Албанците купуваат само кај Албанци, можете и вие. Кој кур барате у Кипер?

Тука ќе споменам повторно за KFC. KFC од почеток на свое постоење па се до сега, само на Албански им се екраните во кои гледате што ви куцаат на шалтер. За цело време до сега. Единствен KFC на кој не му се на Албански овие екрани е тој во Автокоманда, каде беа покриени тие делови од екранот.
Зарем Македонците не купуваат од KFC, иако е така?
Zakonski e da zboruvash na makedonski, ili na jazikot koj shto go zboruva poveke od 20 posto od etnitetot.
Albancite se poveke od 20 posto, znaci mozhe da se zboruva.

Ne znam kako imate volja so ovie raboti da se zamarete, dodeka imate kredit za 3000 den za eden toster vo Neptun (gazdate e Albanec, a site rabotnici se makedonci).. prodolzhuvate da se zamarete so ovie raboti, dodeka lugeto napreduvaat vo biznisi, vie ke ostanete obicni rabotnici so rati bez kamati.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.012
Поени од реакции
83.407
Zakonski e da zboruvash na makedonski, ili na jazikot koj shto go zboruva poveke od 20 posto od etnitetot.
Albancite se poveke od 20 posto, znaci mozhe da se zboruva.

Ne znam kako imate volja so ovie raboti da se zamarete, dodeka imate kredit za 3000 den za eden toster vo Neptun (gazdate e Albanec, a site rabotnici se makedonci).. prodolzhuvate da se zamarete so ovie raboti, dodeka lugeto napreduvaat vo biznisi, vie ke ostanete obicni rabotnici so rati bez kamati.
Ако законот дозволува она да ми збори у продавница на Албански, нема тука што. Тој закон е донесен од луѓе кои се избрани од мноштвото тука.

Она што може и треба да се направи е да се води сметка каде се даваат парите од страна на каурите, кои ќе треба поприлежно да ја усвојат албанската пракса на купување кај своите. Ако не му се свиѓа тоа што му се обраќаат на Албански, може да не купува кај нив и може да врши притисок врз своите политичари за промена на тој закон.

Они сакаат да се праат космополити, во услови кога Албанците им праат тоа што им праат. Епа, чорба.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.894
Поени од реакции
5.026
Ако законот дозволува она да ми збори у продавница на Албански, нема тука што. Тој закон е донесен од луѓе кои се избрани од мноштвото тука.

Она што може и треба да се направи е да се води сметка каде се даваат парите, од страна на каурите, кои ќе треба поприлежно да ја усвојат албанската пракса на купување кај своите. Ако не му се свиѓа тоа што му се обраќаат на Албански, може да не купува кај нив и може да врши притисок врз своите политичари за промена на тој закон.

Они сакаат да се праат космополити, во услови кога Албанците им праат тоа што им праат. Епа, чорба.
Проблемот е во тоа што кај Маќедонето е слабо изразен осетот за „патриотска економија„, што значи лична одлука за начинот на арчење на своите пари пред се‘ во корист на својата/домашната економија.

Ако земеме дека Маќедоне појќе размишља за Солун и за Халкидик, зашто уопште да му забележувам што арчел пари во наведениот дуќан, па дури и ако на Маќедоне му се обраќаат на албански јазик. Ама ете. „Кипер„ бил поевтин од другите продавнички ланци па тоа било причина за пазарување кај нив...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
...во позадина, главниот финасер и ,,газда" на Кипер е Турчин, познатиот Ердоган,

...инаку госпоѓица касиерка е должна да ја каже цената на македонски јазик, зашто тој е официјален јазик во државата доколку се обраќа на Македонка, доколку купувачот е од албански етникум касиерката може да ја каже цената на мајчин албански јазик, ама нели секогаш погрешно се прави кога ни одговара погрешно протолкувајќи го законот, затоа е и касиерка.

...ако госпоѓица касиерка не сака да каже на македонски јазик, тогаш ќе ја сметаме како да има хендикеп од незнаење на официјалниот јазик во државата каде живее и должна е да го сврти екранот на фискалната каса со крајната цена да види купувачот колку треба да плати.

...инаку такви иредентистички патриотски егземплари не е по мерка на бизнисот на газдата, па бидите сигурни дека за некој ден ќе ја кажува цената на македонски јазик НА МАКЕДОНСКИ КУПУВАЧ, инаку ќе лета од работа избркана од самиот газда.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
Нема врска дали македонецот има кредит од 3000 денари за тостер или албанецот бил тата-мата за бизниси.
Во Македонија, официјален јазик е македонскиот. На странки им се обраќаш на македонски.
На албански можеш да се обратиш ако си сигурен дека купувачот е албанец и/или не разбира македонски (се познавате или сл.).
Во Дајмонд на пример, во кафич каде 99% од гостите беа албанци, келнерот сепак ми се обрати на македонски. Значи, ако се сака, се може.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.754
Поени од реакции
5.683
Јас албанските бизниси одамна ги бојкотирам, но редовно гледам македонци да влезат во кипер или нептун, и не мислам дека проблемот е кај нив, туку во информираноста но и во партиите, ако сме до толку партизирана држава барем на членовите кажи им не одете да купувате кај шошонот.
GTv8AV6WsAgkn3Y.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom