Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Мислиш тие македонците што работат по вакви установи , сите да се собират вредат повеќе од пола човек?
Ај биди искрен, ама пред тоа врти го филмот, кога одиш во државните институции да бараш некој документ!
Знаеш ли е што е најголемиот проблем на вас,шип.тарите,и општо муслиманите секаде по светот? И најинтелегентиот,најписмениот шип.тар,муслиман може било кој човек да го направи да испадне најглуп на светот.Доволно е само да извреѓа некој рандом козоебач од твоето племе што се снимал на тик ток како пали шума,и џабе што си ти понапреден,поцивилизиран,писмен кога инстинктот племенски што ти е вроден да рипнеш у одбрана на соплеменикот е посилен од се.Ке почнеш да постираш примери од Македонци сељачишта што немаат врска,ке постираш снимки од Заев од Арачиново и со тоа ке ги докажеш тезите дека сите шип.тари се исти.И тие писмените,што не палат шуми за забава,ги подржуваат тие што ги палат.Со сила ке се правиш глуп иако не си,уместо да кажеш да,маме му ебам на козоебачот цела шума ке изгори.Значи не е битно кој е у право,туку по дифолт да се застане у одбрана на некој пироман шип.тар.Толку ли е ти е тешко да се согласиш со Македонците кога се во право?

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Мене чудно ми е што според бројот на гласови Македонците изгледа како да се најмалку иселени од другите соседи. Пример во 2016 година ако бројката на излезност беше 68% сигурно околу 75% беше кај етничките Македонци. Пример во Бугарија, Косово, Албанија, Србија вакви бројки на доминантните заедници тешко се достигаат. За Хрватска да не коментирам, таму е константно околу 50% излезноста(на овие избори мислам дека беше 40%). Toa не може да се објасни само со тоа дека ,,не биле мотивирани гласачите".
Некој полни кутии изгледа.
Автоматски споено мислење:

Не.Не. Не.
Тоа е друг настан.
Тоа беше во Синѓелич, кога дедото си ја шетал внуката. Поминал некој Албанец на коњ и онака го упуцал, па си избегал у Арачиново. Ваљда си замислувал дека е Адем Јашари, кој на коњ иде и тепа каури, ја чисти земјата.

Ова е друго, ова е во Арачиново. Станува збор за последниот Македонец од Арачиново, кој несакал да се исели и останал таму. Му влегле и го убиле.
Може да постираш некој линк за овој случај?

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Што ти згрешиле Бошњаците и Торбешите?
Ни сам не знаеш ама ај.
Додека не ти дојде некој за комшија. :icon_mrgr: Кај нас Бошњаците се познати демек "шаливџии", Мујо и Хасо, весел народ а во реалност овие нашиве се некое племе Санџачко и од Црна Гора. Покварени, те испитува со задна намера, те користи, на крајот ќе ти го зачука квалитетно во првата погодна прилика. Албанците се барем Албанци, резервиран си со нив и тоа е тоа, кон овие сме генерално отворени од наивност и имаме тотално погрешна претстава. А да не збориме што генерално имаат и по некој Албанец во фамилија и тоа ти е страва комбинација тело словенско и кога ќе додадеш малце крв Албанска ..:rolleyes::popce:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Знаеш ли е што е најголемиот проблем на вас,шип.тарите,и општо муслиманите секаде по светот? И најинтелегентиот,најписмениот шип.тар,муслиман може било кој човек да го направи да испадне најглуп на светот.Доволно е само да извреѓа некој рандом козоебач од твоето племе што се снимал на тик ток како пали шума,и џабе што си ти понапреден,поцивилизиран,писмен кога инстинктот племенски што ти е вроден да рипнеш у одбрана на соплеменикот е посилен од се.Ке почнеш да постираш примери од Македонци сељачишта што немаат врска,ке постираш снимки од Заев од Арачиново и со тоа ке ги докажеш тезите дека сите шип.тари се исти.И тие писмените,што не палат шуми за забава,ги подржуваат тие што ги палат.Со сила ке се правиш глуп иако не си,уместо да кажеш да,маме му ебам на козоебачот цела шума ке изгори.Значи не е битно кој е у право,туку по дифолт да се застане у одбрана на некој пироман шип.тар.Толку ли е ти е тешко да се согласиш со Македонците кога се во право?
Не бе друже, скоро кај сите случаеви за делата на поединци ја обвинувате целата нација, за секој излоиран случај пишувате еве што прават албанците. Еве читај го и твојот пост, кога ќе бидеш трезен и ќе сфаќаш што сакам да ти кажам.
Не е бранење, туку само сакам тој што го прави делото да одговара, не и јас.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.440
Поени од реакции
84.808
Може да постираш некој линк за овој случај?
Автоматски споено мислење:

Не бе друже, скоро кај сите случаеви за делата на поединци ја обвинувате целата нација, за секој излоиран случај пишувате еве што прават албанците. Еве читај го и твојот пост, кога ќе бидеш трезен и ќе сфаќаш што сакам да ти кажам.
Да, така е, на хартија. Но, како да гледаме на работите/Албанците, во пракса, кога власта ќе се обиде да го санкционира убиецот, насилникот и ќе се судри со останатите Албанци, кои независно дали убил деца на Велигден, или направил нешто друго насилно протестираат во одбрана на тој кој ти сакаш да го прикажеш како изолиран.

Последно уредено:
Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
Мене чудно ми е што според бројот на гласови Македонците изгледа како да се најмалку иселени од другите соседи. Пример во 2016 година ако бројката на излезност беше 68% сигурно околу 75% беше кај етничките Македонци. Пример во Бугарија, Косово, Албанија, Србија вакви бројки на доминантните заедници тешко се достигаат. За Хрватска да не коментирам, таму е константно околу 50% излезноста(на овие избори мислам дека беше 40%). Toa не може да се објасни само со тоа дека ,,не биле мотивирани гласачите".
Навистина тешко да се одговори без попис. За разлика од македонските Албанци каде може да користиме Косоварите како разумен прокси, нема таква работа за етничките Македонци. Останува да се нагаѓа која е цифрата.

Можам само да додадам пар коментари за Хрватска и Србија. Хрватска е речиси етничко чиста земја, одамна во ЕУ/Нато, а истовремено има класични проблеми со корупција , класно раслојување и Курто/Мурто владеење. Многу тешко е да се мотивира гласачкото тело да излези на избори во услови на апатија. Во Србија е слично со пар разлики. Белград е свет за себе, остатокот е воглавно клинентистички. Апатија и таму.

За разлика на нив во Македонија до 2016/17 се некои драми, името, Албанците, Бугарите, Грците, афери нонстоп, живот , смрт итн. Практично во состојба на опсада од 1991 (како резултат на тоа поголема излезеност) со тоа што после капитулациите од 2018 најпосле личиме на апатичните гласачки тела во соседството.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Па кога не ги осудувувате таквите до каков заклучок треба да дојдеме освен дека се сите Албанци исти? Да пишувате поштено тој е ваков и ваков,реално,после ке каже некој ама не се сите исти,ете Пуно беше згрозен од тој чин.А вака кога Пуно ги брани убијците на деца само поради тоа што се Албанци што друго може да се каже?

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Додека не ти дојде некој за комшија. :icon_mrgr: Кај нас Бошњаците се познати демек "шаливџии", Мујо и Хасо, весел народ а во реалност овие нашиве се некое племе Санџачко и од Црна Гора. Покварени, те испитува со задна намера, те користи, на крајот ќе ти го зачука квалитетно во првата погодна прилика. Албанците се барем Албанци, резервиран си со нив и тоа е тоа, кон овие сме генерално отворени од наивност и имаме тотално погрешна претстава. А да не збориме што генерално имаат и по некој Албанец во фамилија и тоа ти е страва комбинација тело словенско и кога ќе додадеш малце крв Албанска ..:rolleyes::popce:
Види ако не знаеш да поставиш некоја граница помеѓу таквите познаства може и дома да му дојдат и жената да му ја поебат. Секој што е муслиман го има тоа кај себе кон христијаните, колку и да е добар човек а за овие Бошњаците во право си, па они тука се повеќе гето него Албанците и баш поради тоа што го имаат тоа словенското во нив прават такви сплетки што не ги прават Албанците , исти се како Хрватите и Србите, ќе те заебат во секоја прилика.

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Станува збор за последниот Македонец од Арачиново, кој несакал да се исели и останал таму. Му влегле и го убиле.
Веднаш по убиството непознатиот кој во телото на Јаневски испукал неколку куршуми најверојатно од пиштол, го ограбил и избегал
Ова ми е муабетот, дело на криминалец и убиец конкретни берик сака да ја обвинува целата албанска нација.
Ова е многу опасно за општествово, не само што ја поделува јавноста, туку и дава можност на криминалците да се кријат позади народот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.440
Поени од реакции
84.808
Ова ми е муабетот, дело на криминалец и убиец конкретни берик сака да ја обвинува целата албанска нација.
Ова е многу опасно за општествово, не само што ја поделува јавноста, туку и дава можност на криминалците да се кријат позади народот.
Зошто не ми одговориш на прашањето, што се случува кога народот масовно ќе застане зад нив? Најскорешен пример - Синѓелич во време на полициски час и најеклатантен пример - протести за ослободување на убијците од Смилковско.
Има и уште такви примери.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Зошто не ми одговориш на прашањето, што се случува кога народот масовно ќе застане зад нив. Најскорешен пример - Синѓелич во време на полициски час и најеклатантен пример - протести за ослободување на убијците од Смилковско?
Има и уште такви примери.
Сингелич не е никаков пример, ни 50 - тина не беа на протестот.
А протестот за смилковско не е бранење на убијци, не се знаеше тогаш уште дали се убијците тие, а веќе беа обвинети како убијци без судење. Имаше милион неправилности и истрагата и судењето, барем во јавност намерно такви информации пласираа. Едно такво од јанкулоска беше и тоа што кај осомничените нашле курани на арапски. Според мене намерно вакви изјави даваа, и секако прптестот беше киднапиран од група со арапски знамиња.
Општо така вмро владееше, поделување на народот, безброј инциденти, и војници како тебе по форуми и социални медиуми додатно делувавте кон тоа, поделба, а не спроведувањето на правдата, правна држава.

TheGhegClan

Slobodna Vojvodina
Член од
8 септември 2020
Мислења
505
Поени од реакции
154
Beric i Ilko odrabotuvaat za MICKO HIDROCENTRALA nivnata cel e da nema razbiranje megu albanec i makedonec vo forumot zatoa gi ima i vo forumot za religija kade plukaat i navreduvaat po verska osnova a tuka po etnicka nivna cel e sto poveke razdor, ne gledas kako plukaat po site etnikumi? albanci bosnjaci torbesi toa e sistematsko sirenje na omraza za da oformat javno mnenie deka realnosta e taa koja tie ja prezentiraat toa e kaznivo po zakon za sirenje verska i rasna netrpelivost zatoa jas gi povikuvam site dobronamerni clenovi da gi prijavat ovie dvajca barabi koi sirat omraza vo site nivni postuvanja ovoj Beric veke ima 52 prijavi za preteruvanje so PROVOKACII i nesoodvetno odnesuvanje.
Action please, report these trolls for sharing hatred on racial and religious grounds.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Beric i Ilko odrabotuvaat za MICKO HIDROCENTRALA nivnata cel e da nema razbiranje megu albanec i makedonec vo forumot zatoa gi ima i vo forumot za religija kade plukaat i navreduvaat po verska osnova a tuka po etnicka nivna cel e sto poveke razdor, ne gledas kako plukaat po site etnikumi? albanci bosnjaci torbesi toa e sistematsko sirenje na omraza za da oformat javno mnenie deka realnosta e taa koja tie ja prezentiraat toa e kaznivo po zakon za sirenje verska i rasna netrpelivost zatoa jas gi povikuvam site dobronamerni clenovi da gi prijavat ovie dvajca barabi koi sirat omraza vo site nivni postuvanja ovoj Beric veke ima 52 prijavi za preteruvanje so PROVOKACII i nesoodvetno odnesuvanje.
Action please, report these trolls for sharing hatred on racial and religious grounds.
Хахахаххах како бе плукам по сите етникуми а и јас сум друг етникум?

Јас не ширам омраза, пола форум размислува така. Читај ако сакаш што пишувам за Мицкоски и ја и Берик и ќе ти стане јасно дали сме за него или не.

Kajgana Shop

На врв Bottom