Apsolutno, univerzalno, kosmicko sovrsenstvo ne postoi... ne moze da postoi... do dusa moze po pravilno kazano e deka nie ne mozeme da go dostigneme, a i samiot univerzum veruvam deka ne moze. Ke izgubi od svojata lepota, ke izleze i otstapi od negovite definicioni "granici", od svojata "prirodnost"...
Природата на совршенсвото е манифестацијата,така?
Ако е така,значи твојот заклучок за негово непостоење се базира на хаотично експанзионистичкиот макрокосмос и можеби уште по-хаотичниот микрокосмос во кој живееме.
Со целата манифестација на нескладности,конфликти и разединувања кои се случуваат во нашето постоење и во општиот универзален тек,некои луѓе(особено верниците)доаѓаат до заклучок дека совршенството доаѓа во за нас невозможното за конципирање.
Манифестација која ние неможеме да ја перцепираме.Безграничниот тек на чистата енергија.
Сум ги читал хипотетичките етапи на еволуцијата после овој наш стадиум.Завршната транседентална фаза е баш тоа наводно ослободување од телото и безвременско постоење како духовна манифестација,која ќе ги асимилира сите единки во една енергија на врховно постоење.Something like a new Demigod.(најверојатно затоа тој Бог би спречил напредок нели?Квари бизнис.Квари монопол...)
Но,и покрај идеалистичките небулози,Бог не постои,а совршенството е слободно поле за наша интерпретација,доживување и е далеку од еволутивен чекор.Не е вера,туку е порив.
Ако се препуштиме на нашиот порив за совршенство во себичниот микрокосмос,ако почнеме со разградување на себеси,со отворање на сопствената психа и добивање свесност за сопствените потреби,желби и соништа,тогаш можеме да се префрлиме кон нивна манифестација.
Нема Утопизам,а со тоа нема и колективно совршенство.
Тоа е само комбинација на сетилното,искуственото,идеолошкото и манифестационото.....со успехот или неуспехот во нивната манифестација како загради кои релативизираат индивидуално достигнување на индивидуално совршенство.
Во кратки црти...да,Моника Белучи е еблеста....ама незнае да глуми.
Ја би рекол Никол Кидман(особено во Eyes Wide Shut)
Kolku trae toj moment na premin, dali nasiot mozok i nasata svest raboti na tolkava frekfencija, dali nie ke imame moznost toa da go uvidime i primetime?
Znaes, vo edna sekunda video ima 24 sliki ( ili taka nesto, ne sum bas siguren ). Nie gi gledame slikite ili nesto drugo?
Знаеш што е совршен момент?
Земавме снимка од една домашна веселба и таму кај седмата минута од филмот вметнавме еден фрејм во кој имаше слика од две крвави девојки во невестински фустан.Тој фрејм,според мојата и пресметката на моите другари,би траел дел од секундата.
Им ја пуштивме снимката на едни дечки од друштво и кога се појави тој момент,прво имаше мала пауза,после сите не прашуваа дали сме приметиле нешто чудно.Се правевме наудрени.Не убедуваа да вратиме наназад.Бла бла бла,од цела таа монотонија,тој фрик фрејм беше забележан,го направи своето,и остана запаметен уште долго време.
Никој не ни ја спомна дебелата тетка која го испраќаше синот во Ирак со солзи во очите.
Совршенството е перманентен човеков стремеж, баш затоа што, во овој живот, е неостварливо.
Но, е позитивен стремеж, во секој случај, кој не тера да дадеме се од себе и да правиме близу-до-совршенството нешта.
Позитивен?
Нели има само еден Бог?И само тој дава привилегии на негови синови да му се доближат до неговото совршенство?
И нели стремежот како таков е дуален,па може да ја искривоколчи сликата која е замислена во "Седумдневниот План"?
Не е убаво,според таа дефиниција,да даваш се од себе за работи кои одат според divine plan теоријата.(А таа е-Обама победува,Мекејн губи,грците-ура-Хелас ел Гранде,Македонце нема сиски,сиски се наси)