Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Аббееееее сите ми викате што и да земеш нема да згрешиш. Мене срце ме влече накај џез а џебот накај ц3. Поентата е што јас ја возам колата и татко ми не е баш заинтересиран за поише од 500 денари неделно за гориво. Така да...не знам. Со цитроенот ќе бидам неограничен, а со хондата ќе бидам убав и ограничен. Тоа ти е оноа....ко он.нет. Брз интерент и стабилен а немаш доволно трансфер. Ама хондата за разлика од ц3 е далеку поубава и покомфорна и постабилна. Ги возев двете од скопје до соње на тест вожња пошо го знам тој пат и можам да се опуштам хондата спие...ц3 не е толку динамично. А и пак хондата троши 7.5 бензин...ц3 6.0 дизел...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ц3 6.0 дизел низ град? Според мене тоа е премногу (но и да е така), на отворен ке имаш потрошувачка од 4. Јас имам Форд ескорд 1.8 дизел караван, па низ град имам потрошувачка од 5.5л. Ц3 гарант е подолу од 6 низ град (мислам дека би можел и 4.5 да изваде) особено ако го возиш домакински т.е. променуваш брзина на 2.000-2.500 вртежи. А од друга страна од прилика дизел и бензин се изедначија, прогнозирам дека дизелот ке биде повисок од бензинот за 1 година... Разликата е во тоа што дизел возилата се поекономични. А си видел што кубикажа е Хондата? Рачунај фордот со 1.800 цм кубни и 44 KW (60 KS) за регистрација е 11.000 Колку повеќе кс и кубици, повисока регистрација. Пр. фиат типо со 1.9 TD со некаде 90-тина коња 14.000 за регистрација. А нема некоја голема разлика во перформанси/потрошувачка. колку за уште еден пример Ауди 2.5 тди со 150 кс, 20.000... Размислувај и од таа страна.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Земи си бензинец, заеби нафтена печка.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Па и кога ке видиш каква опрема оди со Хондата.. Топ е. Јас кога ја разгледав, се премислувам сега. Земај Хонда не се думај ич, батали ц3. Внатре Хондата е авион во споредба со евтините пластики на ситроен, а да не споменувам дека побрзо би земал кола од помала класа со фул опрема отколку кола од повисока класа штура!

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Абе....јас сум копиљ од 19 години, јас сакам да ставам гориво за 300 денари и да го истерам викендот, да тркнам до соње и сл. Кубикажата и коњажата на хондата се потполно исти со тие на цитроенот. Јас прееска кажав дома, што и да ми купат ќе бидам среќен. Све ќе биде поекономично од гетзот и тоа многу. На хондата кога ќе биде 4-5 години ќе и постои варијантата плин и тоа е тоа. А цитроенот можам да го земам за 800 евра поефтино од хондата (дека не ми се свиѓа тоа радио, ќе ми дадат уште 200 евра попуст и без радио ќе ми го дадат) и со 800 евра за гориво ќе можам цела година да се фрцкам низ скопјево со таа потрошња долго време. Не знам. Чекам да се разбудам со клучеви, јас го кажав тоа. Што и да ми купат ќе биде топ.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
И треба да бидеш среќен да ти купат ново количе :)... Немаат сите таква прилика. Сепак кога ке земиш официјално, да се пофалиш! (ако евентуално се приклучиш кон клубот на дизелаши баш ме интересира колку ке троши ситроенот низ град)

ivanco

Herbie the Love Bug
Член од
17 јануари 2008
Мислења
175
Поени од реакции
0
Имам слушнато дека Ц3 троши како упаљач негде 5-5,5л во град

А што мислење имате за ови корсиве Б сто сега ги има еден тон кај нас земав една 1,0 3цилиндра работи како дезел :) , само некогаш као да неке да прими се гуши сум слусал дека тоа може да е до Luft masr ili RG ventil несто во врска со протокот на воздух (на германски е ,вајда така несто му доага ако знае некој нека ме исправи ) и ти е чудата биле негде по 400 еври.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
E јбг, затоа поштовам дизел, особено оние што се чисти без електроника. Освен пумпа за висок притисок нема што да откаже! Нема ни сензори ни ништо... А за 400 евра, вадиш стариот мотор, ставаш половен за тие пари (или за 500 комплет ремонт се прави) и терај. Нема друга мака.

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
Има еден другар ц3 хди,и му троши 5 литри градска,толку показува на борд компјутерот,најмногу до сега што има покажано е 5,5 литри ама тогаш и самиот кажа дека повеке ја стискал низ град со намера да види колку ке потроши со такво возење.

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
Имам слушнато дека Ц3 троши како упаљач негде 5-5,5л во град

А што мислење имате за ови корсиве Б сто сега ги има еден тон кај нас земав една 1,0 3цилиндра работи како дезел :) , само некогаш као да неке да прими се гуши сум слусал дека тоа може да е до Luft masr ili RG ventil несто во врска со протокот на воздух (на германски е ,вајда така несто му доага ако знае некој нека ме исправи ) и ти е чудата биле негде по 400 еври.
Не не кој те лажел,какви 400 евра,јас мењав пред извесно време на вектра,и цените беа различни,ако сакаш оригинал бош тогаш е 250 евра,ама има и некоја италијанска марка викаа дека е добра и јас земав таков за 70 евра,а инаку тоа сто ти гуши и не иде сигурно е од тој сензор за проток на воздух,смени го и не се секирај нека не те лажат,не е толку скап.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
C3-ката е постар модел, jazz-от го имаат преценето барам така сум читал по странски форуми баш и јас кога земав автомобил ја гледав и таа опција. За 12000 колу што вреди jazz-от можеш да разгледаш и toyota jaris или па почекаја новата фиеста е лудница после имаш сеат ибица...твое е, автомобил не се купува секој ден размисли добро

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Јас би пак хјундаи гетз. Многу ми е жал што веќе го немам. Сега веќе све што ми нудат е со 80 коња. Хјундаи Гетз е најдобра кола во таа класа. Пак би го купил само татко ми нејќе.

Ибицата ми е страшно сељачка. Имам аверзија кон форд. Стварно се одлични коли, меѓутоа јас не би ги возел. Истото ми е и за опел.

Мазда 2 е страшна кола. Најдобра за парите, ама ќе треба да ја чекам до јули.

Јас го кажав моето. Што и да ми купат ќе бидам страшно среќен. Било кое од двете понудени ќе троши помалку од гетзот. Така да чекаме да дојде понеделник да видам што клуч ќе добијам. А може и да одлучи мазда два па да добијам клуч во јули.

Иначе цитроенот и маздата имаат кабадајски клуч, онаков на дугме што се расклопува, а хондата има обичен.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А што не поглендеш Поло? Доста добро делуваат, а цената им е околу 10.000 евра за бензин, 12.000-13.000 дизел.

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Го гледав полото. Страшно ми е пластично. 1.2 бензинецот троши нешто ко 7 и е економичен. 1.4 тди троши 6-7. Тамо ми кажаа дека ептен не ми се исплати да го купувам дизел. Некако, не ми се свиѓа, пластиките, тапацирот, фиоката, све како е наместено не ми се свиѓа. Ништо од полото, јест да и попуст имам тамо, ама не бре. Ц3 или хонда или мазда 2. Ќе видиме. Утре ќе одам до сузуки да видам свифтот новиот. Може и тој да ме бендиса, го читав на интернет многу добри оцени има. Знае некој кај има сузуки салон?

Kajgana Shop

На врв Bottom