Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
331
Ceedot se pravi vo sosem nova fabrika na kia vo Slovacka, kaj nas ima 5 godini garancija a vo evropa 7 poradi podobroto gorivo i patista. Taka da toa deka ke ima defekti ne mi se veruva bidejki firmata ne e budala garancija od 7 godini na nesto sto brzo ke se rasipi.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Корејска работа...ефтина набавна цена со многу опрема...изработка просечна, катастрофални фабрички вградени гуми...
И потоа:
За година - две ќе се тресе цела внатрешност, ќе почне со глупи електронски дефекти, па заебанции со навистина скапи делови...
Фирма што прави 10-15 години коли не се споредува со фирма која зад себе има столетна традиција...
Изгледот понекогаш лаже!
Башка, цената вртоглаво им паѓа на Корејците(ако мислите да ја препродавате за 5-6 години)
Без разлика дали ке ја продаваш или мислиш дека ке ја возиш 10 години, не знаеш во каква ситуација ке те донесе животот...
Колата ти е една доста добра резерва пари која можеш во секое време да ја шитниш и да се извадиш во лоша состојба. А тоа кај корејците, некако слабо оди. Побрзо ке продадеш европска кола и по повисока цена отколку корејска. Како што гледам денеска интересот за купување Хјундаи Акцент е многу слаб во споредба со Корса или пунто... (да не споменувам дека корсата и пунтото се продаваат поскапо)

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Гетзот отиде од прва, за повеќе одошто очекувавме.
Киа Прајд ја продадовме за 4.000 евра пред година дена, а 2001 ја купивме за 10.000 марки.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Е незнам за тоа, знам за ова... Киа прајд и форд фиеста во 94-та беа исто пари. Јас куќата ја купув 30.000 марки, а тој што ми ја продаде, со дел од парите се двоумеше измеѓу овие 2 модели и купи Киа. Лани зеде Ситроен Ц4, па за киата едвај 2.000 евра му дадоа (80.000 поминати, прв газда, гаражирана, неудирана, нефарбана), а Фиестите се продаваа за 3.500 евра. Ете таа е разликата.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.909
Поени од реакции
726
Moze nekoj da mi kaze kolku ke cini eden ubav tuning na Skoda Felicia ama saglam onaka so branici ubavi spojleri auspuh ......Fala odnapred:salut:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кој може тоа да ти го каже точно, освен некој што се бави со таа работа? Таков сеуште на форумов нема, така да можеме да нагаѓаме. Еве ти едно страниче, има неколку истјунирани шкоди, искрено жолтата ми прави мерак.... Само ова ке те кошта, тјунингот е скап спорт. Само бандажи и гуми, ако купуваш на ново се некаде 1.000 евра (на старо 250-300), башка за спојлери, и фарба.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Tuning-от е вреќа без дно.
Секогаш ќе сакаш апгрејди, и никогаш нема да е доволно.
Ти требаат многу пари за било што!

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.909
Поени од реакции
726
Кој може тоа да ти го каже точно, освен некој што се бави со таа работа? Таков сеуште на форумов нема, така да можеме да нагаѓаме. Еве ти едно страниче, има неколку истјунирани шкоди, искрено жолтата ми прави мерак.... Само ова ке те кошта, тјунингот е скап спорт. Само бандажи и гуми, ако купуваш на ново се некаде 1.000 евра (на старо 250-300), башка за спојлери, и фарба.
Tuning-от е вреќа без дно.
Секогаш ќе сакаш апгрејди, и никогаш нема да е доволно.
Ти требаат многу пари за било што!

фала момци :salut:па можеби и ке се снајдам па ке се возам низ Скопјево:vozbud::vozbud:

Filip89

Македоникус
Член од
1 март 2007
Мислења
528
Поени од реакции
4
Само едно прашање, знае ли некој границата на годиште до кое можеш да увезеш кола во МК(не знам сега како е, не сум многу по колите ама мислам дека постара од 6 години не можеш да внесеш, може грешам). Не сум сигурен па затоа мислев некој што знае да ми даде информација. ( не ме тепајте ако имало вакво прашање, итна ми е информацијата) Иначе се работи за БМВ 318 2002 год(почеток на 2002)

Итноооо
Фала

П.С на царина како се царини, само на кубикажа и старост на аутото или и на дополнителна опрема???

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
331
Treba da ima motor koj zadovoluva Euro3 standardi a toa e 2000 goidna negde.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Filip89 горе долу вака е работата: Како што кажа Incognito, треба да задоволува еуро 3 стандарди во издувни гасови, велур седишта дрн дрн (речиси сите над 2000та година задоволуваат освен Опел Корса 1.5 дизел, еуро 2 исполнува до 2003-та модел). Значи тоа не ти е проблем со BMW-то.

Освен царина (која се одредува каталошки според староста на возилото и продажната цена во авто салон+ опремата ако имаш електрика на прозори клима тоа ти дига царина), А-тест, и хомологација треба да платиш акциза. 318 ако не се лажам 1.8 кубици е = 2.000 евра за акцизата. Е кога ке го собереш се на се...

Груба проценка до регистрација би платил 4.000-5.000 евра (во зависност од опремата)+ набавната цена на возилото (донесено до тука). На mobile.de цените се од 4.500 евра па нагоре + 500 евра за да ти го донесе некој.... за тие пари ке си земеш од тука ич глава да не те боли за царини, хомологации и слични глупости.

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
Најдобро ти е со број на шасија и број на мотор да одис во овластениот увозник на бмв и таму да си прашаш дали ги исполнува условите,одма ке ти кажат,затоа што како што кажа дзисх за секоја кола е различно,јас ке ти дадам пример дека мерцедес а класа од 2001 година не поминува кај нас.А и јас прасував пред некое време што треба да исполнува колата за да ја увезеш и не е само еуро 3 норма има листа од усте 34 други параметри сто треба да ги исполнува.листата ја даваат на машински или во кисела вода во станицата за технички преглед бидејки и таму прават А тест.
Ако те интересира нешто поконкретно околу процедурата слободно прашај,затоа што пред 3 години јас увезував и се сам трчав додека ја преведов колата,па работите ми се многу добро познати.

Член од
1 февруари 2006
Мислења
380
Поени од реакции
17
kade mozam da najdam K&N filter za vozduh???

Член од
15 октомври 2007
Мислења
101
Поени од реакции
0
Увозникот за К&Н филтри за македонија е во кавадарци или неготино незнам.Еве ти мобилен 076-565-882 , дечкото се вика Роберто,јави му се и он се ке ти каже што те интересира околу К&Н филтрите.
Или еве ти линк од еден друг форум каде што е пишувано околу тоа што е плус ако ставиш ваков филтер.

http://www.koli.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=485

Kajgana Shop

На врв Bottom