Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Абе не го плашете човекот. Навистина не знам со кој памет не си ставил антифриз а си ја возел.

Иначе 100 степени не е страшна температура. Над 100 степени веќе треба да ти се тресат нозете а на 110 отиде :))

90 степени е кога сказалката е на средина, а често при отперетувања знае да се покачи нагоре накај HOT или црвеното поле.

Е сега совет. Пред да ја запалиш види каква ти е состојбата со водата внатре. Ако има вода, немаш гајле! Ако немаш вода ...имаш гајле :) и најди си другарче да си ја однесиш на мајстор со влечкање.

ВАЖЕН СОВЕТ: Избегнувај да ставаш ладна вода во загреан мотор! Ако ти е вжештена главата и да проциркулира ладна вода ќе ја пукниш главата!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Здраво дечки

Абе ми излезе еден проблем со колава моја, значи бев пред малку излезен овде низ Битолава и по 2-3 км возенје температура ми крена на 100 степени ( ова е премногу апсполутно премногу) е сега во текот на возењето парното од топло почна да дува ладно, ја паркирав колата и оставив да олади. Кога го отворив капачето да проверам за вода, внатре немаше ИЧ што значи причина била немањето на вода, али во мисла ми е зошто не се уклучи перката за ладење кога достигна екстремна температура колата??? потоа му купив дестилирана вода, ставив и дојде до 80 степени што е нормално за Опел Вектра дизел.... имате некој совет што да проверам, цревата ова-она, не ми е јасно каде отиде водата?? нити истече нити незнам што не видов во гаражата капа вода на земја..... утре сабајле треба да излегувам пак со неа, али ми е страв пичку матер, да не се деси нешто.....ако имате нешто совет добредојден е ....

Благодарам ♥:smir:
Уба дијагноза ти дале колегите погоре, си ја возел колата без течност за ладење. Колку дестилирана вода му дотури? Сега треба да одиш на мајстор, да измери колку е антифризот разреден, и на колку замрзнива, па да му дотуриш концентрат антифриз.

ВОда имаше, антифриз не мислам...
Чим си ја возел вчера, на битолското ладно шо стегна неделава... сигурно си имал антифриз.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Имало антифриз, му дотуривме се со татко ми и денес ја средивме, сега само што си дојдов колата без проблем работи, само ми е дилема каде отиде водата што беше внатре? зошто не вртеше перката на 100степени???? иначе Volkswagen му дотурив кога беше изладен моторот, на загреан сигурно не.... после пак ќе одам да ја проверам некаде кај некој што добро знае, да види да не е некое црево ебано, а сабајле кога ја отворив внатре вода имаше, што значи не истече во текот на ноќта...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Имало антифриз, му дотуривме се со татко ми и денес ја средивме, сега само што си дојдов колата без проблем работи, само ми е дилема каде отиде водата што беше внатре? зошто не вртеше перката на 100степени????
Просто е... Прекидачот за перката се наоѓа на ладилникот, или на некое од цревата, додека мерачот за температура на моторот се наоѓа на блокот. Така да кога возиш без вода, моторот се загрева (мерачот внатре покажува 100 степени) додека ладилникот е празен и е загреан некои 60-70 степени (недоволно за да се вклучи перката). Исто така и да ја вклучиш перката рачно, нема ништо да добиеш бидејќи нема што да лади...

Е кај ти ојде водата е прашање

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Имам едно прашање.
Да не знае некој по која цена се движат EOS моделите од Volkswagen?

Член од
22 мај 2010
Мислења
630
Поени од реакции
109
Да прашам и јас нешто : каде може да се информирам колку ке треба да платам давачки при увоз на возило ?!

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Имам едно прашање.
Да не знае некој по која цена се движат EOS моделите од Volkswagen?

http://www.koli.com.mk/novi_cenovnik.aspx?id=279

а можи и да се ценкаш и да ти намалат околу 10%

оти така прави македончето (не ти гарантирам ништо за попустот оти немам купено нова кола) ама како шо слушам и читам луѓето така ги земаат колите

и плус ако имаш фирма минус 18 % ДДВ

28 % поевтино
:vozbud:

Член од
30 октомври 2010
Мислења
221
Поени од реакции
127
Пред некој ден прашав за некакво искуство со Seat Ibiza 1.4 44kw 2000 г.
Зар никој немал искуство со овој модел?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Да прашам и јас нешто : каде може да се информирам колку ке треба да платам давачки при увоз на возило ?!
Ако имаш некој што работи на царина, он сигурно знае. :)

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Пред некој ден прашав за некакво искуство со Seat Ibiza 1.4 44kw 2000 г.
Зар никој немал искуство со овој модел?
Мислам дека Корун го има овој модел. -={K-O-R-U-N}=-

Член од
1 октомври 2010
Мислења
29
Поени од реакции
0
Da gi prasam strucnacite edno prasanje :D
Zedov nova benzinska pumpa (potopna za citroen ax 1.1) i sega sitoto za filtriranje na benzinot sto mi e ne se faka na novata pumpa,posirok e za 1mm vlezot na novata pumpa kaj sto treba da vleze staroto sito ... i kako mozam toa da go zaglavam nekako bez da pravi problemi na kolata..

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Da gi prasam strucnacite edno prasanje :D
Zedov nova benzinska pumpa (potopna za citroen ax 1.1) i sega sitoto za filtriranje na benzinot sto mi e ne se faka na novata pumpa,posirok e za 1mm vlezot na novata pumpa kaj sto treba da vleze staroto sito ... i kako mozam toa da go zaglavam nekako bez da pravi problemi na kolata..
Така ти е кога од мајстор за предаватели и линкови сакаш да станеш механичар :)))))

-Врати ја таа пумпа од каде што си ја купил и оди да си купиш оригинална! Таа што си ја земал не одговара за тој модел или пак доколку е декларирана за него тога питај бога кој и каде ја произвел. Не праи трипер-комбинации зашто бензинот може да протече каде што не треба и од кола да добиеш ќумур!

Kajgana Shop

На врв Bottom