Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.803
Поени од реакции
43.784
Здраво друштво, во потрага сум по автомобил и љубител на BMW, случајно на фб најдов 316d 2010 година. Е сега јас сум скептичен околу hp бидејќи е 2.0 116 и мислам дека е слаб мотор за таа кола.
Некој доколку возел да сподели искуство?
не е нешто слаб за таа шасија. Нема да можеш да го дрифташ само. Тој мотор имаше проблем со ланчето мислам.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.091
Поени од реакции
1.583
Здраво друштво, во потрага сум по автомобил и љубител на BMW, случајно на фб најдов 316d 2010 година. Е сега јас сум скептичен околу hp бидејќи е 2.0 116 и мислам дека е слаб мотор за таа кола.
316D 116ks e motor so oznaka N47. Lanceto e nazad na motorot i za promena se vadi cel motor a toa kosta pari. Isto taka E90 318D 143ks e motor so N47 so lanec pozadi motor.
E90 318D 122ks M47 motor lanecot e napred no problem kaj ovaj motor e so znaj da pregrej,puka glava na motor.
Podobra opcia ti e da zemis 320D M47 163ks
ili 530D 218ks. M57.
E sega vo vrska so ova so e 116ks nemas nesto mnogu snaga no ako go remapiras so dobar usis i izduv ke dobies dosta snaga. Mada izbegavaj bmw so oznaka N na motor.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.353
Поени од реакции
15.553
316D 116ks e motor so oznaka N47. Lanceto e nazad na motorot i za promena se vadi cel motor a toa kosta pari. Isto taka E90 318D 143ks e motor so N47 so lanec pozadi motor.
E90 318D 122ks M47 motor lanecot e napred no problem kaj ovaj motor e so znaj da pregrej,puka glava na motor.
Podobra opcia ti e da zemis 320D M47 163ks
ili 530D 218ks. M57.
E sega vo vrska so ova so e 116ks nemas nesto mnogu snaga no ako go remapiras so dobar usis i izduv ke dobies dosta snaga. Mada izbegavaj bmw so oznaka N na motor.
Па...немора моторот да се вади, можи и менувачот со се кардан да заврши работа....:vozbud:

Шала на страна, има механичари кои се обидуваат да го раздвојат старото ланче, па на крајот да го спојат новото и да го вртат моторот, и на крај пак ќе го поврзат новото. Но во таков случај ролерите не се менуваат, а тоа можи кобно да испадни

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.661
Поени од реакции
1.526
Mozebi prasanjeto ,,ne mi e na soodvetno mesto,, no me interesiraat ,,kasko opciite za osiguruvanje,,.
Postoi li nekoj ,,grub kalkulator,, za presmetka //barav po sajtovite ,,na kompaniite,,// ili ,,da zvonam,, od kompanija do kompanija za ponuda.
Dokolku nekoj ,,ima kasko osiguruvanje,, bi bilo polezno da spodeli informacii.
Blagodaram
Za ova najdobro e da prasas vo osiguritelnite kompanii bidejki cenata ke zavisi od kolata. Jas vadam granicno i kasko koga doagjam vo Mk ali valjda plakjam poskapo poso so stranski tabli e kolata plus volan na desna strana. Bas deneska mi pustija ponuda od Eurolink bidejki doagjam za Veligden i e okolu 100evra za 30 dena. Kolata e Audi A4 2.0tdi quattro od 2018 i ima okolu 15000evra samo u dodatna oprema.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
395
Поени од реакции
541
Тоа дали е слаб/јак е субјективна работа, колку ти треба тебе :) Пробај го па ќе оцениш самиот. Неколку години возев М47 во 118Д со 122 КС и скоро никогаш не ми бил слаб.
Инаку точно е да тие годишта имаат одредени проблеми со ланчињата (сепак не толку често како што може да се заклучи читајки по Нет), така да ако си во можност барај од 2011 год. нагоре.

Шала на страна, има механичари кои се обидуваат да го раздвојат старото ланче, па на крајот да го спојат новото и да го вртат моторот, и на крај пак ќе го поврзат новото. Но во таков случај ролерите не се менуваат, а тоа можи кобно да испадни
Не сум чул досега за ваков начин на менување и би изгледало идеално, но тука е проблемот тој што и ти го споменуваш ролерите/затегачите остануваат исти а исти се и пластичните лизгачи кои се и најголемиот проблем кај Н моторите до 2011-2012 год. така да нема да се заврши голема работа со менување само на ланчето. Кај М моторите не сам што се менуваат полесно (без вадење на моторот) туку се и многу поиздржливи, лично познавам луѓе кои со тој мотор поминале 350,000 км со првиот ланец и уште тераат.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.369
Поени од реакции
9.265
Дали напонот на акумулаторот преку читање со OBD2 скенер е веродостоен?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.314
Поени од реакции
6.403
Прашање до искусните,дали во Македонија воопшто постои плац каде се продаваат половни возила без враќани километражи и каде трговците дозволуваат возилото да се провeри на Car Vetical?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
559
Поени од реакции
1.051
Прашање до искусните,дали во Македонија воопшто постои плац каде се продаваат половни возила без враќани километражи и каде трговците дозволуваат возилото да се провeри на Car Vetical?
Iskusen ,,ne sum,,. No sum kupil ,,nekolku koli polovni,, od kaj nas.
Na decata ,,ponovi,, im zemav od automilano , ne bese vrakjana kilometrazata //sto ne e ,,opsto garancija,, za drugi koli sto imaat//, na zena mi od plac vo Kriva palanka //okej kilometrazata proverena// a za sebe si ja uvezov jas od Francija.
Se pogodija kolive, izminaa kilometraza ,,eve maka nemaat,,. Srekja ili ,,dobar izbor,, koj da znae.

Drugar, carvertical ako ,,ne ti dava prodavacot,, broj na sasija da ja proveris ,,batali go,, , ako ne ti dava ,,kolata da odi vo oficijalen servis,, da ja ,,proverat ubavo,, i da izvlecat celosna elektronska servisna istorija isto batali.
Ne ja kupuvaj ,,od kade i da e,, bez carvertical proverka i ,,bez da posetis oficijalen servis,,. Ako kolata ,,ne e prethodno odrzuvana vo ovlasten,, i nema elektronska istorija jas bi ja batalil. Moe dosegasno iskustvo.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.314
Поени од реакции
6.403
Drugar, carvertical ako ,,ne ti dava prodavacot,, broj na sasija da ja proveris ,,batali go,, , ako ne ti dava ,,kolata da odi vo oficijalen servis,, da ja ,,proverat ubavo,, i da izvlecat celosna elektronska servisna istorija isto batali.
Ne ja kupuvaj ,,od kade i da e,, bez carvertical proverka i ,,bez da posetis oficijalen servis,,. Moe dosegasno iskustvo.
Затоа и потенцирав проверка на Car Vertical затоа што тргнувајки лично од себе ако јас сум чист и знам што продавам ќе му речам на потенцијалниот купувач што сака и колку сака нека проверува.Читав за Auto Milano како потенцијален плац дека не се манипуланти а исто и за еден или 2 плава во Паланка бидејки имам пријатели таму кои ми ги потенцираа за половни возила.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
1.296
Затоа и потенцирав проверка на Car Vertical затоа што тргнувајки лично од себе ако јас сум чист и знам што продавам ќе му речам на потенцијалниот купувач што сака и колку сака нека проверува.Читав за Auto Milano како потенцијален плац дека не се манипуланти а исто и за еден или 2 плава во Паланка бидејки имам пријатели таму кои ми ги потенцираа за половни возила.
АутоМилано, и Домино не се лоши, имам 3 коли проверено од различни места, километражата на коли од Холандија не ја регистрира, зашто незнам и јас, и пак земав кола увезена од Холандија :D
Обрати внимание на увезени коли од Италија, не ги фалат баш генерално, а како најздрави коли ги фалат колите од Швајцарија, демек за тој пазар колите се со најдобар квалитет и опрема.
И разгледај во АутоВелт од Кочани.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.418
Поени од реакции
5.660

Сум пишал и претходно, увоз од Норвешка со возење до тука. Сите коли што ги проверив беа со точна километража, дури и цена колку е купена стоеше на карвертикал.Даваше гаранција од 9 месеци на мотор, не знам сега дали е така.

Претежно не рекламирам бизниси за да не заебам некој ама за човекот дека продава коли со точни информации гарантирам. Сега останатото дали е без проблеми тоа си зависи од секоја кола.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.815
Поени од реакции
5.602

Сум пишал и претходно, увоз од Норвешка со возење до тука. Сите коли што ги проверив беа со точна километража, дури и цена колку е купена стоеше на карвертикал.Даваше гаранција од 9 месеци на мотор, не знам сега дали е така.

Претежно не рекламирам бизниси за да не заебам некој ама за човекот дека продава коли со точни информации гарантирам. Сега останатото дали е без проблеми тоа си зависи од секоја кола.
ако ги носи колите од норвешка можеш бесплатно да провериш тука: https://www.car.info/en-no/
ако ги носи колите од шведска можеш бесплатно да провериш тука: https://www.car.info/en-se/

Добро де истата страна е само менуваш за која држава сакаш, имаш по неколку проверки на ден да направиш бесплатно ако претераш или ќе ти бара да платиш или да чекаш до следниот ден (смениш пребарувач, смениш од телефон на компјутер или друг телефон итн итн)

Барем за шведска можам да ти кажам дека странава ги дава податоците кои ти се внесени најчесто при регистрација

Последно уредено:

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
1.296
ако ги носи колите од норвешка можеш бесплатно да провериш тука: https://www.car.info/en-no/
ако ги носи колите од шведска можеш бесплатно да провериш тука: https://www.car.info/en-se/

Добро де истата страна е само менуваш за која држава сакаш, имаш по неколку проверки на ден да направиш бесплатно ако претераш или ќе ти бара да платиш или да чекаш до следниот ден (смениш пребарувач, смениш од телефон на компјутер или друг телефон итн итн)

Барем за шведска можам да ти кажам дека странава ги дава податоците кои ти се внесени најчесто при регистрација
Проблемот не е во другите држави, километрите кај нас во Македонија се враќаат, ниеден Швајцарец не се замара да враќа км, плус тоа е нелегално таму и се плаќаат казни.
Да може директно од таму сам да си најде и сам да си ја увезе е најдобра варијанта, ама мн е замарање.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.815
Поени од реакции
5.602
Проблемот не е во другите држави, километрите кај нас во Македонија се враќаат, ниеден Швајцарец не се замара да враќа км, плус тоа е нелегално таму и се плаќаат казни.
Да може директно од таму сам да си најде и сам да си ја увезе е најдобра варијанта, ама мн е замарање.
Јасно ми е мене каде се враќаат, ама ако одиш на плац и вика 140к
А на страната ја гледаш дека на некоја контрола била 220к, што е битно каде е враќана очигледно е дека ја вратиле :)

проблем со страната и Шведска може да биде ако гледаш коли понови од 3 години зашто тие не биле на технички и нема да најдеш многу податоци за нив, освен ако не била претходно објавена за продажба

како пример можеш да ја земеш KPR71A, пример јас ја купив со 700-800км поминати (демо возило била) беше 6 месеци стара, ја продадов кога беше 2.5години

хипотетички следниот купев да си бил ти и ја носиш за претпродажба во мкд, кој и да ја гледа во мкд неможе да ја провери зашто колата не била на технички во тој период (ОК сега се веќе скоро 3 години поминати од кога ја продадов и била ама нели хипотетички збориме)

Член од
28 ноември 2022
Мислења
559
Поени од реакции
1.051
Se soglasuvam apsolutno. Najubavo ,,preku poznat,, sam da ja uveze. Bez ,,poznat,, e mnogu zamaranje navistina //+ potrebno e i znaenje vo mehanika//.
Jas Pezoto ,,go uvezov sam,, no go kupiv Francuzin, moj kolega, kako i ,,dolgogodisen prijatel,,.

Carina, homologacija, registracija i ,,zavrsena rabota,,. Go ,,zapaliv od Paris,, i eve go vo Skopje. Odrzuvano ,,pod konec,, od nula kilometri vo ovlasten, taka i jas prodlziv //pristapni ceni imaat Euroimpex//. Sega, zasega ,,sekoja pofalba,, za kolata.

Kako sto kaza ,,najubavo e sam da si doneses kola,,. Za od Svajcarija i jas ,,imam slusano,, deka se super kolite, dodeka Italija ,,begaj podaleku,, , tocno kako sto kaza i ti.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom