Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.797
Поени од реакции
1.546
Користам адитив за гориво е сега прашањето ми е дали треба да дојде до 0 резерварот па да го полнам пак со гориво или не ?

K

kicodarker

Гостин
Летово планирам да земам нешто на старо. Буџетот 4-5000, ако нешто стварно вреди ете и 6. Не сакам BMW, мерцедеси, аудиа, скапи се деловите за одржување. Што да барам? Некои совети? Може и линкче да пратите ако знаете некое добро количе.
Мерцедеси aудијa беемвињa спaѓaaт вo луксузнa клaсa нa кoли и не мoжеш дa ги купиш зa 5000 еврa. Уствсри мoжеш aмa немa дa биде истo беемветo кaкo штo билo и ќе вoзиш лименкa склoпенa oд незнaен мехaничaр и беџ нa хaубa oд луксузнa кoлa. Или дуплирaј ценaтa нa беемветo плус тoлку дa дaдеш зa дa зaличи нa кoлa и мaлку дa oсетиш oд луксузoт штo нoвa кoштaлa 30K +.

Зa тие пaри aкo сaкaш ЕВТИНА кoлa и евтини делoви земиси пунтo oд пoнoвите 2005 пa нaгoре oд увoз стегни гo кaмен дa биде сите пoтрoшни мaтеријaли сервис нaпрaј гo и ќе се изнaвoзиш. Кaкo втoрa aлтернaтивa Peugeot 307 aмa HDI мoтoр е пoскaпи се aмa ќе се изнaвoзиш дoкaжaн мoтoр е.
Пoследнa стереoтипнa пoнудa е....гoљф 4 или 5кa зaвиси дo кaј дoсигa кесетo.
Сoвет. Кoлa oд увoз првo пaркирaње дa ти биди вo гaрaжa oд некoј мехaничaр. Сменувaш се штo е фaлшивo кaиши филтри мaслa и други делoви и рaaт си пoсле некoе време.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Едно решение е да си наместиш типски платнени навлаки, преку лето ќе ги ставаш, зимо ќе си ги вадиш ако сакаш. Убаво изгледаат, сам ќе си одбереш дезени, можеш да ги переш. Цена: ~60€ Евростил или Самад
Јас 800ки ги зедов во Прилеп од обична продавница, не беа специјално за мојата (бидејќи има рачки на седиштата и клупа за храна оставање) па си зедов точна мера каде се рачките и клупата што е позади и на шивач ми ги досредија за 300денари. Не се поти како со кожа и не се гребат седиштата, ги перам на 3-4 месеци и кога ги вадам од седиште седиштата се како нови, подобра инвестиција немам направено во колава :)[DOUBLEPOST=1467007197][/DOUBLEPOST]
2 денара од грам..Ако собира 600 грама,1200 денара..Нема разлика,полнењето трае околу 30 минути..Ама дали е до фреонот,може компресорот е расипан.
А како да проверам дека ми ставил онолку колку што треба?
Јас ја полнев минатата година и сега е пак празна, пишува на спецификации дека собира 745 +/- 35
а лани платив 1500 денари за полнење.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
Јас 800ки ги зедов во Прилеп од обична продавница, не беа специјално за мојата (бидејќи има рачки на седиштата и клупа за храна оставање) па си зедов точна мера каде се рачките и клупата што е позади и на шивач ми ги досредија за 300денари. Не се поти како со кожа и не се гребат седиштата, ги перам на 3-4 месеци и кога ги вадам од седиште седиштата се како нови, подобра инвестиција немам направено во колава :)[DOUBLEPOST=1467007197][/DOUBLEPOST]
А како да проверам дека ми ставил онолку колку што треба?
Јас ја полнев минатата година и сега е пак празна, пишува на спецификации дека собира 745 +/- 35
а лани платив 1500 денари за полнење.
Ako ne ti stavil kolku treba nema da ti ladi kako sto treba. A za toa sto ti go nema treba da mu kazes za da stavi i boja vo sistemot za posle nedela dena pak da otides za da vidi od kaj ti pusta.

M

mordekaj

Гостин
Внатрешноста на колата ми е кожа и алкантара, па би сакал да ги сменам. Да знаете некој што се занимава со таква работа?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.259
Поени од реакции
15.359
Летово планирам да земам нешто на старо. Буџетот 4-5000, ако нешто стварно вреди ете и 6. Не сакам BMW, мерцедеси, аудиа, скапи се деловите за одржување. Што да барам? Некои совети? Може и линкче да пратите ако знаете некое добро количе.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.037
Поени од реакции
2.126
При возење на пример при висок обратај, да речеме у 3/4 брзина на 3/4000 вртежи ми се појавува она знакчето на шалтабла за сервис и така некој 10 - 20 секунди колку и да стискам на педало за гас дига ко мравка и од после ко ќе го снема знаков си работи ко што треба. Пред некое време сменив некои сензори маф ово она, сега за 3000км треба да правам редовен сервис. Пред некој ден ја однесов колата за проверка на дијагностика, на компјутер ништо не покажа... Има некој на ум што може да е проблемот?

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Ako znaes tocno kakov antifriz ima vnatre kupi si takov i doturi.Razlicni tipovi na antifriz ne e preporacano da se mesaat. Ako neznaes dostavi destilirana voda, ti treba okolu 200 ml.Treba da znaes deka nivoto na tecnosta na zagreana i ladna kola ne e isto. Koga kolata e zagreana nivoto e povisoko malku.
истиот проблем, при вожња ми го испушти антифризот, кога застанав ми јави на шалттабла и вода имав дотурено за да се вратам дома, антифриз дотурив многу малку колку да не е без ич... имав некоја капа во шишето...

2 денара од грам..Ако собира 600 грама,1200 денара..Нема разлика,полнењето трае околу 30 минути..Ама дали е до фреонот,може компресорот е расипан.
ја однесив некни... ја зирна виде дека е празна скроз (немаше фреон).... ја постави на азот (демек да види дали ќе му крени или ќе испушта некаде од притисокот) и ми рече дека имам скинати црева најверојатно...
па сега треба да ја отвора да види дали се скинати црева во прашање или нешто друго
инаку за скинати црева (незз што ќе му прави), за полнење со фреон и работна рака ми вели 2500 ден., ако се правеле... ако не сум морал нови да земам...
да не ме шета по тавани?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Внатрешноста на колата ми е кожа и алкантара, па би сакал да ги сменам. Да знаете некој што се занимава со таква работа?
Јоој сите сакаат такви само ти не ... стави си навлаки и чувај си ја кожата
зависи што кола е ако толку сакаш од растурена купи си платнени седишта

M

mordekaj

Гостин
Јоој сите сакаат такви само ти не ... стави си навлаки и чувај си ја кожата
зависи што кола е ако толку сакаш од растурена купи си платнени седишта
Не сум се изразил добро. Јас сакам да ги обновам седиштата а не да ги сменам. Барам некој тапацер кој добро си а работе работата и нормално да има материјал на лагер, а не јас да барам материјали :icon_mrgr:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.259
Поени од реакции
15.359
Vo Kičevo ima dvajca braća profesionalno se zanimavaat so tapaciranje na sve vo kolite-vrati, maska,sedišta.....

Koj saka neka piši pp pa ke mu dadam broj i samiot neka se dogovara.

Rabotat i poskapi koli

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756

Дали има можност да се поврзува на фабричко радио од мерцедес c220 w203 ваков усб порт за пуштање на музика, имам видено на една постара кола затоа прашувам, и дали знаете некој што знае да поврзува.

Kajgana Shop

На врв Bottom