Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Абе има моменти кога џандарите се изгорени за да те казнат... да знаеш дека со фолиите ке им бидеш најлесна жртва во такви моменти. Имам еден комшија има Форд Галакси, имаше фолии на стаклата. Му велев ке донираш 200 евра во државата, несакаше да ме слуша. Неговите биле на власт :tapp:. Е арно ама неговите не се на власт во Скопје па прво одење натака ги издонира тие 200 евра (што му беа оддвоени за државата :baeh:) па откако се врати и убо ги испцу (едно 15 минути) отиде во сервис да ги одлепат фолиите. За одлепувањето му зедоа 500 денари, арно ама мораше да му земат и 200 евра за да му текни да ги одлепи.

Јас да ти кажам колку е одлепување на фолија, оти ако те лупнат 200 евра и ти ке сакаш да ги одлепуваш.

Член од
5 ноември 2008
Мислења
264
Поени од реакции
72
Плинот го купуваат (мислам не сум сигурен 100%) од ГаМа (Гас Македонија) компанијата за која се тужеа Мак петрол и владата кој е доминантен сопственик (и ке го има монополот нели).

Е сега кој каков гас продава е прашање, мада колку што имам правено муабет со таксистите во гасот што го дистрибуираат како погонско гориво за автомобилите (LPG) ставаат и прегорено масло. Па така на 200-300 изминати километри таксистите испуштаат по 150-200 грама моторно масло од расплињачата. Колку е ова точно и го има по градовите незнам, го кажувам од искуството на неколку битолски таксисти.
LPG e liquefied petroleum gas, naften derivat, a Gama uvezuva zemjen gas(priroden gas, metan)
Maslo ne stavaat tuku toa e derivat na procesot na sogoruvanje vo avtomobilot i normalno e da se sozdava toa maslo, zatoa i rasplinjacata ima shtopna bas za toa proektirana.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
LPG e liquefied petroleum gas, naften derivat, a Gama uvezuva zemjen gas(priroden gas, metan)
Maslo ne stavaat tuku toa e derivat na procesot na sogoruvanje vo avtomobilot i normalno e da se sozdava toa maslo, zatoa i rasplinjacata ima shtopna bas za toa proektirana.
и да е сево ова така...

гасот се движи од резервоар (боца), расплињача, мотор каде што согорува и се претвора во топлинска + кинетичка енергија.

Како доаѓа маслото до расплињачата кога согорувањето е во моторот? Пологично ми делува да исфрла масло низ издув, или да го согорува маслото во цилиндарот... ама да се создава во расплињачата?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Друштво, ај ако има некој(од искуство или) подобро упатен од мене да ми објасни нешто!!! У план сум да земам Корса од овие над 2001 година шо се од увоз.. е сеа ми нудат нешто 1.0 12 вентилска, ама разбрав дека на таа кубикажа на Корси со 3 клипа ако почнеле со кварови клиповите им немало спас т.е имале хронични кварови. Муабетот ми е, дали да ризикувам со таква Корса од 1.0 кубици или да барам 1.2 16 вентилска па и на крај Спорт верзија од 1.4 :)
Еден мој познаник од Хрватска имаше Корса 2002 год. 1,2 16v-75КС баш е погоден моторот за колата, влече и работи тивко на семафор ти се чини изгасено е, а не троши многу освен ако не ја газиш премногу. Дури и беше на пат со неа 2000км без никаков проблем. Му излезе 12500 на ново со се опрема на крај ја замени за Астра и колата без мана беше со неполни 100 000km му ја проценија на 3000 евра .

За разлика од неа претходниот модел во кој денеска се возев е класа подоле од на пример VW Polo од истата година. Помала е, внатре е тесно, дупките се осеќаат многу (а јас мислев Полото е неудобно :kesa:) нема ни обртомер и завршната обработка е послаба.

Biker_boy89

Driver
Член од
17 јануари 2009
Мислења
105
Поени од реакции
0
Абе возев и јас кола со затемнети стакла ама со осет за затемнетост некаде околу 30% сум одел секаде па до сега ниеднаш ме немаат казнето.За тоа ти ич да не се секираш јас само прашав дали има некој кој може да ми каже каде да најдам квалитетни фолии за затемнување на стаклата.

Член од
5 ноември 2008
Мислења
264
Поени од реакции
72
и да е сево ова така...

гасот се движи од резервоар (боца), расплињача, мотор каде што согорува и се претвора во топлинска + кинетичка енергија.

Како доаѓа маслото до расплињачата кога согорувањето е во моторот? Пологично ми делува да исфрла масло низ издув, или да го согорува маслото во цилиндарот... ама да се создава во расплињачата?
toa maslo ne e motornoto maslo, procesot vo rasplinjacata ne go znam tocno, bi trebalo da e vtecnuvanje na gasot, togas najverojatno se sozdava toj otpad....
zborot mi bese deka muabetot stavale pregoreno maslo vo plinot e vo najmala raka neseriozen, mudri misli na taksist pretpostavuvam

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
toa maslo ne e motornoto maslo, procesot vo rasplinjacata ne go znam tocno, bi trebalo da e vtecnuvanje na gasot, togas najverojatno se sozdava toj otpad....
zborot mi bese deka muabetot stavale pregoreno maslo vo plinot e vo najmala raka neseriozen, mudri misli na taksist pretpostavuvam
Појма неам искрено да ти кажам, така ми рекоа, така кажувам. И тоа тој муабет ми го кажаа двајца различни таксисти што не се познаваат :toe:

hriste

Fire Star
Член од
12 март 2008
Мислења
218
Поени од реакции
54
Дали може некој да ми даде некој текст за сензори за автомобили за мерење на температура

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906
Обратно. Гасот во боцата е втечнат, оди во расплинача (самото име кажува ...расплинити...разгаснување :)) ) и влегува во карбуратор а со тоа во моторот.

Е сега, дали ставале прегорено масло во плинот...Зошто да ставаш прегорено масло? Масло моторно прегорено? Тоа нема некакво значајно испарување па да подобрува нешто. И каде би го ставал?! Во боцата? Баш сакам да видам некој тоа да го изведи. В карбуратор? хмм..идеална работа да сјебаш мотор. Замастување свеќици во најмала рака (карбонитни депозити?)

Crnko

Излуфтиран, комплетно
Член од
4 јули 2008
Мислења
203
Поени од реакции
5
Бого, ти пишува биди свој и следи ги своите инстинкти
Е сега за биди СВОј, тоа ти значи од сега сам себе..онака..
А следи ги своите инстинкти, то ти е као следи се до у ПМ... Ме разбра нели, не е убаво да се подебаваш со некои кој сакаат да помогнат на други, а Струмикс баш си ја одбира таа работа, БЕЗ ПАРИ... Затоа малку благодарност...
А за дека ти смрдат нозете:):):), не знам, ама дека имаш жуто у уши...
У ПМ офтопик, се извинувам, ама ми дојде добро ко у млади дани пред да затепам некого...:):):) Така ми дојде, уште еднаш извинете...

За маслото во плинот...само во авто плинот го има како адитив, а можеби како остаток од процесот на загревање на плинот кога од течна состојба преминува во гасна, во расплињача, маслото како потешко останува на дното, паѓа...??? Инаку во расплињача секогаш има остаток и од метални струготини кој се чистат со сува крпа и магнет:):):) Инаку, плинот за коли и оној во боци е различен по состав....

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Ви избришав 3 мислења, и Бого, ако немаш ништо попаметно да кажиш подобро не коментирај. Насловот мислам дека е доволно јасен.

TE-EN

кибицер
Член од
18 септември 2009
Мислења
50
Поени од реакции
5
Незнам дали за овде е прашањето али сепак ке го поставам!!!

Вчера така возејки се низ градот (да напоменам дека температурата 40+)забележав дека стрелката која покажува температура на моторот не мрднува ни милиметар...прашав некој што болје разбира од тие работи и ми вели дека постоела некаква ампула која мерела и која прегорела па затоа не покажувало...(иначе колата Шкода Фелиција 94-95 купена). Сакав да видам дали некој друг има такво искуство и до што мозе да е работата...поз
можно е и термостатот да е закочен на отворен,но повејќе ми асоцира на термодавачот,средувај под хитно оти може да ја прегрееш :jaj: машината,имав и јас Фелиција

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Здраво дешки.
Има ли некој линк од вас за детални спецификации на автомобили поконкретно барам спецификации за Мерцедес МЛ 63 АМГ последен најнов модел?
Побарав на интернет но подетални спецификации има само за малку постарите модели од 2007 па надоле а за овие 2008/09 само основните спецификации ги најдов но мене ми треба нешто подетално.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Здраво дешки.
Има ли некој линк од вас за детални спецификации на автомобили поконкретно барам спецификации за Мерцедес МЛ 63 АМГ последен најнов модел?
Побарав на интернет но подетални спецификации има само за малку постарите модели од 2007 па надоле а за овие 2008/09 само основните спецификации ги најдов но мене ми треба нешто подетално.
тука нема?

http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_ML-Class

Kajgana Shop

На врв Bottom