Па пресот е на 2 дена а не на месец дена затоа што намерно се чекаше тој период да „пукне“, пошто ова ти е ваљда фракција на есдеес која форсала за коалиција со есдеес, го испушила курот и на најпичкарски начин изреагираа на крај.presov e na 2 dena pred izbori, ama cel ovoj muabet od presot se forsirase mesec dena pred izborite, toa ja ti go zboram, vsusnost nisto novo ne rekoa na toj pres, odamna bea jasni poziciite na taa frakcija od levica, bez video sodrzina samo.
Za toa deka si niciv, ti tamu si pretstavnik na narodot, utre ti da si kandidat za pratenik, od bilo koja partija, u normalna zemja, ili za zemja za koja javno propagira deka se bori neli zaev, po nekoj zapaden terk ti rekov mi rece, ke mozes da funkcioniras nezavisno od partijata, ne moras pod difolt da se soglasuvas so Se ona sto go forsira partijata so koja si koaliciral, ili samata tvoja partija, koga izlagas na govornica ne te kontrolira nekoj sto ti ke kazes, i kakov stav ke imas, ili da moras da glasas za nekoj zakon a voopsto ne se soglasuvas so istiot ...
Ok e, Makedonija e vo prasanje, obratno funkcionirame nie u Se, ali ja vo kontekst na Levica, sum ubeden, i ti garantiram, deka tamu ima luge, koi dokolku bi stignale do parlament, makar i so koaliciranje so sds ( a u momentov samo taka mozat, drugacie ne ), ke funkcioniraat na nacinot na koj ti pisuvam tuka, nezavisno od politikata na sdsm, vo slucaj da ne se soglasuvaat so niv za odredeni prasanja neli, sto e eden od nekolkute primeri za demokratijata za koja ete e pobornik ZZ.
Ама не, го ситнат отпорот. Левичари се а не коалицирале со есдеес, пеерчиња.Не знам што ви е муабетот за левица, ама тие во Македонија се комплетно ирелевантни и како партија, и како идеологија.
covek, po neznam koj pat, ti izgleda voopsto ne si sledel sto sve se pisuvase za Levica toj period, mesec dena se zborese za frakciite u levica, za tuzbite kontra apasiev, i da de, frakcija se koja sakala da koalicira so sds, toa celo vreme od start ti go zboram, se potelija vo predizboren proces sto e samoubistvo za edna politicka partija, pogotovo za nekoi ko levica, sto grebat za eden edno pratenicko mesto vo parlament.Па пресот е на 2 дена а не на месец дена затоа што намерно се чекаше тој период да „пукне“, пошто ова ти е ваљда фракција на есдеес која форсала за коалиција со есдеес, го испушила курот и на најпичкарски начин изреагираа на крај.
Јас знам дека официјално си претставник на народот ама неофицијално си алатка на коалициониот партнер поради кој си пратеник. Секогаш било така, секогаш и ќе биде така.
Не можеш да бидеш убеден бе брат, едностанво не можеш. Како тоа си убеден за нешто што не знаеш? Под кој основ? Пошто коалициониот партнер е есдеес а не дпмне?
Ништо тие не ситнат, ниту имаат моќ да раситнат. Со текот на времето тие што ќе останат политички активни ќе преминат во некоја од поголемите партии, и толку ќе биде приказната. Еден куп такви примери има во западна Европа, Солана на пример, ми се чини дека и Могерини е таков случај.Ама не, го ситнат отпорот. Левичари се а не коалицирале со есдеес, пеерчиња.
covek, po neznam koj pat, ti izgleda voopsto ne si sledel sto sve se pisuvase za Levica toj period, mesec dena se zborese za frakciite u levica, za tuzbite kontra apasiev, i da de, frakcija se koja sakala da koalicira so sds, toa celo vreme od start ti go zboram, se potelija vo predizboren proces sto e samoubistvo za edna politicka partija, pogotovo za nekoi ko levica, sto grebat za eden edno pratenicko mesto vo parlament.
I na krajot, ako nekoj ispusil kur, toa se levica ko partija, duplo pomalce glasovi od Ljubco, svetlosni godini od dolgoposakuvaniot mandat, i vidno bese razocaruvanjeto kaj niv posle izborite, vo samite nivni izjavi, zasto dobija mnogu pomalce od ocekuvanoto ...
A ako odea na onaa varijanta koja ja ti ja zborev, ke dobiea so sigurnost edno pratenicko mesto, bez pritoa da se primorani da funkcioniraat onaka kako nekoj drug bi im nalozil, i namerno ti go spomnav demiri, covek koj nikad ne bi teral onaka kako sto ti mislis deka bi bilo, dokolku dobiele mandat na smetka na koaliciranje so sds.
Има, трета опција е Левица, само што не е трета опција која може (барем сега за сега) да биде некаков фактор во политиката во МКД.Ништо тие не ситнат, ниту имаат моќ да раситнат. Со текот на времето тие што ќе останат политички активни ќе преминат во некоја од поголемите партии, и толку ќе биде приказната. Еден куп такви примери има во западна Европа, Солана на пример, ми се чини дека и Могерини е таков случај.
Трета опција во Македонија моментално нема. И не верувам дека скоро ќе ја има, освен ако некоја голема сила не реши да создаде и финансира партија во Македонија, потфат кој се чини џабе.
Каква е таа опција која не е фактор?Има, трета опција е Левица, само што не е трета опција која може (барем сега за сега) да биде некаков фактор во политиката во МКД.
Во ред, се слагам, сега не е фактор. Според мене, доволно е што при прв напад не подпаднаа под притисок и не коалицираа со есдеес, што значи дека ако правилно се развиваат, можеби ќе бидат фактор (еве нека биде) во иднина.Каква е таа опција која не е фактор?
Како и партиите на Павле Трајанов и таа пукачката на генералот. Мали партии се праат за да крадат гласови од големите.Во ред, се слагам, сега не е фактор. Според мене, доволно е што при прв напад не подпаднаа под притисок и не коалицираа со есдеес, што значи дека ако правилно се развиваат, можеби ќе бидат фактор (еве нека биде) во иднина.
На Македонија Левица и е потребна како дупка во главата. На Македонија и е потребна партија, не знам точно како да се изразам, од германски или швајцарски тип, со нула екстремизам во било кој правец, и со луѓе кој си ја работат работата. На Македонија и е практично потребна партија на технократи. СДСМ има огромен багаж од минатото, ДПМНЕ се политичко и морално дно во моментов, а албанските партии освен тендери преку мантрање на зборот права ништо друго не знаат.Во ред, се слагам, сега не е фактор. Според мене, доволно е што при прв напад не подпаднаа под притисок и не коалицираа со есдеес, што значи дека ако правилно се развиваат, можеби ќе бидат фактор (еве нека биде) во иднина.
Не се курчи бе сфе ќе ти...90 посто од цела левица се политички неуки хипстери без никакво влијание на случувањата во земјава и без никакво разбирање за случувањата у земјава. Тоа е истата „Слободен индекс" багра рециклирина у ново руво. Првиот момент кога ќе станат некаков фактор во Македонија, ќе си го шитнат гзот за 500 евра. „Другарот Че" и „Берни Сандерс" муабетите, палат само у Ла Кања и Менада после третиот апсинт.
Togas ti samiot frlas kal vrz eden od najistaknatite clenovi na Levica, so toa sto ne si siguren deka bi funkcioniral onaka kako nekoj drug bi mu dirigiral, samo ako bi dobiel pratenicki mandat na smetka na koalicija koja e sozdadena samo za da se sruzi Diktaturata, kako sto velat i oni, i esdees, znaci ne u normalni okolnosti, tuku u nenormalni za edna '' demokratska '' zemja.Па пресот е на 2 дена а не на месец дена затоа што намерно се чекаше тој период да „пукне“, пошто ова ти е ваљда фракција на есдеес која форсала за коалиција со есдеес, го испушила курот и на најпичкарски начин изреагираа на крај.
Јас знам дека официјално си претставник на народот ама неофицијално си алатка на коалициониот партнер поради кој си пратеник. Секогаш било така, секогаш и ќе биде така.
Не можеш да бидеш убеден бе брат, едностанво не можеш. Како тоа си убеден за нешто што не знаеш? Под кој основ? Пошто коалициониот партнер е есдеес а не дпмне?[DOUBLEPOST=1489003047][/DOUBLEPOST]
Ама не, го ситнат отпорот. Левичари се а не коалицирале со есдеес, пеерчиња.
поубаво не можеше да ги опишеш90 посто од цела левица се политички неуки хипстери без никакво влијание на случувањата во земјава и без никакво разбирање за случувањата у земјава. Тоа е истата „Слободен индекс" багра рециклирина у ново руво. Првиот момент кога ќе станат некаков фактор во Македонија, ќе си го шитнат гзот за 500 евра. „Другарот Че" и „Берни Сандерс" муабетите, палат само у Ла Кања и Менада после третиот апсинт.
Не, јас не фрлам кал по него пошто не сум сигурен во него, туку затоа што сум сигурен во насилноста на владеењето на дпмне/есдеес. Два саати дискутираме на темава и уште не сфати што сакам да ти кажам? Дека есдеес е вана би дпмне, како и нивните членови. Никаде ги нема 10 години и оддеднаш, кога излегоа бомбите почнаа да го дудлаат на фб како биле против режим а на пола протест немаат излезено. Сфаќаш? Класични лиглиња кои чекаат да се напикаат во администрација.Togas ti samiot frlas kal vrz eden od najistaknatite clenovi na Levica, so toa sto ne si siguren deka bi funkcioniral onaka kako nekoj drug bi mu dirigiral, samo ako bi dobiel pratenicki mandat na smetka na koalicija koja e sozdadena samo za da se sruzi Diktaturata, kako sto velat i oni, i esdees, znaci ne u normalni okolnosti, tuku u nenormalni za edna '' demokratska '' zemja.
Oni na krajot od kraistata, ne ni napravija napor za takvo nesto, od start si teraa svoja agenda koja gi odvede u izborna katastrofa, si imas pregovori so partija, ke preciziras na sto si, ako gi odbijat ok, ama oni ne ni napravija nekoj poznacitelen napor za takvo nesto.
Sto se odnesuva do Presot, neka e 2 dena, 3, den, pola saat pred izboren molk, seedno, toa se vlecese veke mesec dena, sto e bitno koga e presot, se znaese toa od start, deka vo levica ima frakcija, deka partijata e podelena, deka ima tuzba kontra apasiev, i deka se rasturija vo predizboren period, odnosno, im se desija kalakurnici vnatre u partija, toa e fakt, ne Pretpostavka, ne e ova od 2 dena pred izbori, presot e 2 dena pred izbori.
A Apasiev veli, istiot den, ocekuva mandat i pokraj se, a dozivea katastrofa, realno gledano, sto dovolno govori kolku samo se precenil samiot sebe, a i moznostite na partijata.