Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Бугарите пуштени на најјако деновиве. Ќе видиме дали и како нашите кловнови ќе го изманеврираат тоа или ќе молчат како залиени.
Jbg,gradime prijatelski odnosi, a “nasive” hmm, zarem ima ovde nasi? Vo nase ime ke svitkaat kicma ko I obicno, zatoa I se doneseni, drugo I ne znaat.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
И 50 евра плата би земал само да ти и таквите ко тебе бидат северномакедонци и да не смеат на македонски да зборат никаде. Можеш да се тешиш и да бидеш смешен со плати и слични работи, но вистината е дека ти за брзо ќе си северномакедонец и историјата ќе ти се избрише, тоа највеќе те боли а мене ми е мило што ти се посраа врз името и идентитетот.
Па затоа треба акција, да не се случи тоа. Ако не сега, кога ќе може.[DOUBLEPOST=1544394899][/DOUBLEPOST]
Човеков е „легенда непревазиџена“. Ваков „лапте“ тешко да се најде...

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Па затоа треба акција, да не се случи тоа. Ако не сега, кога ќе може.[DOUBLEPOST=1544394899][/DOUBLEPOST]
Човеков е „легенда непревазиџена“. Ваков „лапте“ тешко да се најде...
Ќе се случи, а јас ќе бидам тука да фаќам сеир.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
И 50 евра плата би земал само да ти и таквите ко тебе бидат северномакедонци и да не смеат на македонски да зборат никаде. Можеш да се тешиш и да бидеш смешен со плати и слични работи, но вистината е дека ти за брзо ќе си северномакедонец и историјата ќе ти се избрише, тоа највеќе те боли а мене ми е мило што ти се посраа врз името и идентитетот.
Не можам да го ставам во темата за глупи постови зошто не е ни малку глуп.Кога би имало тема за најфиромски постови овој би освоил прво место.Луѓе селете се колку што можете подалеку од овде зошто во државава останаа само вакви луѓе кои имаат тешки облици на фрустрации и се спремни на се само за да ги уништат своите.Не ме чуди членов некој ден да пука по некои рандом Македонци.Штета што во нашата држава институциите не ги следат социјалните мрежи па навреме да реагираат за вакви ликови да бидат згрижени и да им се помогне.Искрено ги жалам и дечково и оној од битолско.Се надевам дека ќе им помогне некој.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.889
Поени од реакции
12.425
Еве она што го барав, што ќе се менувало, доколку бугарите и грците не продолжат да аздисуваат. Асном дека ќе се брише, нема да се брише, ако некој бил загрижен.
https://vlada.mk/nacrt-amandmani

Овие амандмани се составен дел на Уставот на Република Македонија и влегуваат во сила со денот на влегување во сила на Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на важноста на Привремената спогодба од 1995 г. и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните и ратификацијата на Протоколот за членство во НАТО од страна на Република Грција

АМАНДМАН XXXIII

Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија“, а зборот „Македонија“ се заменува со зборовите „Северна Македонија“, освен во член 36.

АМАНДМАН XXXIV
Во Преамбулата на Уставот на Република Македонија зборовите „одлуките на АСНОМ“ се заменуваат со зборовите „Прогласот од Првото заседание на АСНОМ до македонскиот народ за одржаното заседание на АСНОМ“, по зборот „година“ се додаваат зборовите „и на Охридскиот рамковен договор“, а се бришат зборовите „одлучија да“.

АМАНДМАН XXXV
  1. Републиката го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните држави.
  2. Со точката 1 на овој амандман се дополнува членот 3.
АМАНДМАН XXXVI
  1. Републиката го штити, гарантира и негува историското и културното наследство на македонскиот народ.
  2. Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или престојуваат во странство и ги унапредува нивните врски со татковината.
  3. Републиката се грижи за припадниците на македонскиот народ кои живеат во странство.
  4. Републиката притоа нема да се меша во суверените права на други држави и во нивните внатрешни работи.
  5. Со овој амандман се заменува членот 49 од Уставот на Република Македонија.

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ќе се случи, а јас ќе бидам тука да фаќам сеир.
Ако, ама може и друг сеир да гледаш. За овие кршења на закони треба некој да „го лежи“.[DOUBLEPOST=1544449645][/DOUBLEPOST]Човекот од Небрегово ја србизира нашата азбука. Неговата величина е огромна, ама за србизирањето нема величина.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Човекот од Небрегово ја србизира нашата азбука. Неговата величина е огромна, ама за србизирањето нема величина.
Ем ти смета договорот со Бугарија, ем ти смета што некој ја србизирал азбуката, која пред тоа беше бугаризирана.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ем ти смета договорот со Бугарија, ем ти смета што некој ја србизирал азбуката, која пред тоа беше бугаризирана.
Од каде бугаризирана? Не е така. Пред тоа си имаше азбука која се користеше на овие простори. Српската азбука има букви кои се воведени од Караџиќ, кои не се дел од кирилицата (ј, џ,ђ,ћ..). Буквите кои ние сме ги користеле колку што знам не се специјално воведени... Јас не барам бугарска азбука, туку природната која се користела овде.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Од каде бугаризирана? Не е така. Пред тоа си имаше азбука која се користеше на овие простори. Српската азбука има букви кои се воведени од Караџиќ, кои не се дел од кирилицата (ј, џ,ђ,ћ..). Буквите кои ние сме ги користеле колку што знам не се специјално воведени... Јас не барам бугарска азбука, туку природната која се користела овде.
Ајде да видиме како изгледаше таа азбука што ја бараш. Знаеш да ја напишеш?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
Човекот од Небрегово ја србизира нашата азбука. Неговата величина е огромна, ама за србизирањето нема величина.
Не ми смета договорот со Бугарија, ама ми смета србизиранава новокомпонирана азбука што ни ја убутаа за да бидеме поразлични од Бугарите и послични со Србите. Во таа азбука има букви кои воопшто не одговараат на македонскиот јазик. (ѕ - не е една од нив)
И покрај тоа што сум свесен за состојбата која вештачки ни ја импутираа некаде после 45-та, сметам дека е сосема непрактично сега да се вратиме на нашиот, да кажам природен, правопис кој сме го користеле со векови.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Значи прво, не ја знаеш ама знаеш дека неа сакаш да ја користиш, и второ, скоро потполно е идентична со бугарската, ама ти смета договорот со Бугарија.
И што со овој пост? Што има врска дали јас јас знам таа азбука (мислам дека ја знам), не сум ја изучувал. Ако идентична со бугарската, не значи дека е бугарска. Бугарите ја прифатиле, ја создал Климент, нема причина ние да ја менуваме, штом народот ја користел. И каква врска има договорот со Бугарија со азбуката? Зарем целта е само некои заговори да се смислуваат.
Јас имам македонско самоопределување врз основа на моите претци. Договорот со Бугарија не го подржувам затоа што ја негира мојата македонска самоопределеност, заради понижувачката позиција која ни се доделува, итн... Тоа нема врска со кирилската азбука.
Ако правиш споредби, прави ги на реална основа. Јас не викам дека таа азбука е бугарска, туку кирилска.
А, лично, мислам дека денешните Бугари немаат реална основа да го користат името Бугари. Бугарите не се словенски народи (турко-азиски се), а карактерот на денешните Бугари е словенски. А башко што огромен дел од нив се со македонско потекло.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас имам македонско самоопределување врз основа на моите претци. Договорот со Бугарија не го подржувам затоа што ја негира мојата македонска самоопределеност,
Наведи кој дел од договорот ја негира твојата македонска самоопределеност.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.508
Поени од реакции
1.895
Еве она што го барав, што ќе се менувало, доколку бугарите и грците не продолжат да аздисуваат. Асном дека ќе се брише, нема да се брише, ако некој бил загрижен.
https://vlada.mk/nacrt-amandmani

Овие амандмани се составен дел на Уставот на Република Македонија и влегуваат во сила со денот на влегување во сила на Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на важноста на Привремената спогодба од 1995 г. и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните и ратификацијата на Протоколот за членство во НАТО од страна на Република Грција

АМАНДМАН XXXIII

Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија“, а зборот „Македонија“ се заменува со зборовите „Северна Македонија“, освен во член 36.

АМАНДМАН XXXIV
Во Преамбулата на Уставот на Република Македонија зборовите „одлуките на АСНОМ“ се заменуваат со зборовите „Прогласот од Првото заседание на АСНОМ до македонскиот народ за одржаното заседание на АСНОМ“, по зборот „година“ се додаваат зборовите „и на Охридскиот рамковен договор“, а се бришат зборовите „одлучија да“.

АМАНДМАН XXXV
  1. Републиката го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните држави.
  2. Со точката 1 на овој амандман се дополнува членот 3.
АМАНДМАН XXXVI
  1. Републиката го штити, гарантира и негува историското и културното наследство на македонскиот народ.
  2. Републиката ги штити правата и интересите на своите државјани кои живеат или престојуваат во странство и ги унапредува нивните врски со татковината.
  3. Републиката се грижи за припадниците на македонскиот народ кои живеат во странство.
  4. Републиката притоа нема да се меша во суверените права на други држави и во нивните внатрешни работи.
  5. Со овој амандман се заменува членот 49 од Уставот на Република Македонија.
Тоа што не правиш разлика меѓу проглас и одлуки на АСНОМ е твој проблем. Башка тоа што рамковниот се вметнува во преамбулата иако благе везе нема со конституирање на државава. Тој е вметнат за да се овозможи федерализација.Башка со амандманот 33 Реепублика Македонија оди во историјата и се создава нова Република Северна Македонија формирана 2019год.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не ми смета договорот со Бугарија, ама ми смета србизиранава новокомпонирана азбука што ни ја убутаа за да бидеме поразлични од Бугарите и послични со Србите. Во таа азбука има букви кои воопшто не одговараат на македонскиот јазик. (ѕ - не е една од нив)
И покрај тоа што сум свесен за состојбата која вештачки ни ја импутираа некаде после 45-та, сметам дека е сосема непрактично сега да се вратиме на нашиот, да кажам природен, правопис кој сме го користеле со векови.
Не, не можеме сега да ја менуваме азбуката, не реков да ја менуваме. Тоа што е.. тоа е.[DOUBLEPOST=1544454106][/DOUBLEPOST]
Наведи кој дел од договорот ја негира твојата македонска самоопределеност.
Ај да не се вртиме ко „калајџии“, едно па исто. Кажано е 10 пати.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom