Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да се биде поштен, рече дека Оксфорд давал ценовници. Па после она се запишала на Џорџтаун.

Иако оваа чим отишла таму, се сомневам дека планирала да се врати и да ни помогне со своето знаење тука.
Ептен голем даунгрејд другар, од Оксфорд на Џорџтаун :) Да, голем дел од ЕУ факултетите имаат два ценовници ама има и држави кои имаат супер факултети и магистерските им се 0 денари за нон ЕУ.

И штом има пари да живее и да студира во Америка, имала пари да студира и на Оксфорд како нон ЕУ граѓанин, којзнае зш ја риџектнале. И точно, се согласувам со тебе, да студираш и на најутепаниот факултет во Америка треба да имаш ментално пореметување за да се вратиш назад.

Член од
11 јули 2014
Мислења
3.088
Поени од реакции
4.461
Па со оглед на тоа што околу 600к се за, остатокот се навежечки+против (воглавном уценети под притисок да излезат), не знам колку е паметно Заев да се сили со предвремени. Ете одма Али излезе и вика не е паметно предвремени да има. Рачунајте СДСМ, ДУИ, Беса, Алијанса, Ромите со Амди, плус масовно купување на гласови како и полнење на кутии во последните 3 часа во одредени албански населени места да има резултат од 600 илјади ЗА е дебакл според мене. Така да не знам колку е паметно да се силат на таа карта, а нема да ме чуди и другата страна наредниот период да се здружи (иако неприродно поради разлики во идеологија иако кај нас тоа не е ништо ново) против партиите на власт. Плус фалат честитките од “тешкашите“ кои требаше вечерва да му дадат ветар во грб така да мислам дека не му е толку лесна работата, видливи беа киселите фаци на тие позади Заев дека работата не им одела како што треба. А ако се имаат во предвид условите за техничка влада на 3 месеци пред избори поготово губење на ресорот МВР кој го контролира цело криминално подземје за вакви процеси е доволен индикатор дека овие 600 за можат да се растурат како кула од карти.
И на предвремени планираат да се заедно предизборно.
У друг случај потоп ќе им се деси, нема ни 40 пратеници да освојат.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.318
Поени од реакции
10.354
Не расправај за екскурзии и ти ебате беља, земал со Норвешка не споредува. 500 години цел Балкан бил под турско. Норвежаниве смешни уште ќе беа под турско со таков неутрален став со децении уназад. Земал ми збори за екскурзии до Северен пол ццццц

Нацијата на Квислинг земал ми ја величи.

Izvini vaka direktno bez pardon ti vlagam. Sto kur ako si bil 500 godini pod tursko ropstvo ? Sto kur ako Alekdandar Makedonski go pokoril svetot ? Ke sfatis deka narodov nema mentalitet za nisto osven nekoj da go gura i da mu kazuva so da prai ? Zatoa ja spomnav Norveska poso e neutralna i kur gi zdobole za bilo sto. Umno dete si citaj megu redovi malce i sfati mi ja poentata

Член од
23 август 2010
Мислења
39.918
Поени од реакции
116.334
Значит се гледа тенденцијата, СДСМ и ДУИ сами ги извадија овие бројки.
Неможе да биде фијаско 600к гласови а досега ниту еден политички кампус не извадил таква бројка од првиот референдум.
Како можеш да речеш мала е бројката а сите избори се околу 50 и ситно проценти на излезеност, тоа ти се околу милион гласови чак што е во благ пад излезеноста секои наредни избори ради многу јасни причини.

Значит од милион овие ти ваѓаат 600к без вработувања, без притисоци, без плаќања а како се тераат избори оваа бројка ќе ја бетонираат со сите алатки што ги имаат на располаѓање.
Ама пак изгледа не сфаќаш што ти цртаме. Денес СДСМ не доби 600 000 гласови, него СДСМ плус БЕСА, ДУИ, Алијанса, Ромите и одредени уценети и потплатени гласачи. Ти повлеков паралела со ВМРО 2014, за нив гласаа 400 и кусур илјади, за ДУИ 120+ илјади, за ГРОМ 30тина со што се стигна до бројка од околу 600 000, плус минус нешто, ова ко заокружени бројки ти кажувам зашто баш до последен гласач не знам и ме мрзи да проверувам. Срамно е Заев што пробува да извади позитива од денешниов референдум, а уште посрамно е што се јача пред народот и тресе зелени. На сите тие кампањи и потрошени пари, на полнење кутии и одредени неправди него едвај 36% му искачаат на гласање. :pos: И тоа повторно ќе ти нагласам, ВМРО ниту тераше официјална кампања ниту моментално е на прав пат, односно не е застанато на нозе после потресите 2016 година што им се десија. Доаѓаме до заклучок дека на народот не му треба Мицковски, Груевски, Заев или некој сосема седми човек за да му објасни каков договор ни е сервиран од страна на големите сили. Се поништуваме како народ, се сереме на се она што го оствариле нашите предци. Тоа ти е како татко ти да ти изградил куќа, да ти купил кола а ти да го искоцкаш во една вечер на рулет и кур да те боли за тоа. Убаво вика Заев, да не си играме играчки пошо државата е во прашање, само што не треба он да ни го постави ова “прашање“ на нас него сам на себе.

Член од
11 јули 2014
Мислења
3.088
Поени од реакции
4.461
Ама пак изгледа не сфаќаш што ти цртаме. Денес СДСМ не доби 600 000 гласови, него СДСМ плус БЕСА, ДУИ, Алијанса, Ромите и одредени уценети и потплатени гласачи. Ти повлеков паралела со ВМРО 2014, за нив гласаа 400 и кусур илјади, за ДУИ 120+ илјади, за ГРОМ 30тина со што се стигна до бројка од околу 600 000, плус минус нешто, ова ко заокружени бројки ти кажувам зашто баш до последен гласач не знам и ме мрзи да проверувам.
480 Вмро, 150 Дуи, 30 Гром беа тогаш. Вкупно 650-660, без Беси, Алијанси, Дпа итн.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
А штомислиш дека жителите во ЕУ не живеат од кредит на кредит а??? Побетер се од нас впрочем немаат свој имоти и домови оти се е на банка

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk
невероватно :facepalm:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Izvini vaka direktno bez pardon ti vlagam. Sto kur ako si bil 500 godini pod tursko ropstvo ? Sto kur ako Alekdandar Makedonski go pokoril svetot ? Ke sfatis deka narodov nema mentalitet za nisto osven nekoj da go gura i da mu kazuva so da prai ? Zatoa ja spomnav Norveska poso e neutralna i kur gi zdobole za bilo sto. Umno dete si citaj megu redovi malce i sfati mi ja poentata
Се е тоа ОК, ама не можеш да збориш за норвешки екскурзии во 1890 и како си го ладиле курето, кога ние во исто време сме биле под РОПСТВО.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.918
Поени од реакции
116.334
480 Вмро, 150 Дуи, 30 Гром беа тогаш. Вкупно 650-660, без Беси, Алијанси, Дпа итн.
Гледаш, дури и помалце им пишав, ама знам дека сигурно беа 600 000 со се коалиционите партнери, нешто што го доби и СДСМ денес само што они сакаат да прикажат дека стрикно Заев и неговата партија добиле толку. Јасно е дека на евентуални избори ќе настапат како коалиција, а не како одделни партии, ама јас не гледам како ќе добијат 81 пратеник... Да требаше да добијат 81 пратеник ќе пројдеше денес референдумот, просто е како грав.

Пак ќе кажам, најголема надеж моментално им е пролаз во Собрание со уцени на одредени пратеници на ВМРО што не е баш нереална опција со оглед на тоа во каква држава живееме.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.318
Поени од реакции
10.354
Се е тоа ОК, ама не можеш да збориш за норвешки екскурзии во 1890 и како си го ладиле курето, кога ние во исто време сме биле под РОПСТВО.
Nie koga sme imale drzava na 3 kontinenti niv gi nemalo na mapa. Drzi voda muabetov tvoj i moj ?

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Nie koga sme imale drzava na 3 kontinenti niv gi nemalo na mapa. Drzi voda muabetov tvoj i moj ?
Мојот да. Твојот не. Од причини што зборуваш за "македонска" држава која везе нема со таа од турско, не па денешнава. А Норвешка е таа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.214
Затоа што вака договорот уште не е урнат целосно, оти Заев уште има (неосновано) некаков легитимитет и се повикува на гласови. Но тоа не е најважно, важното е што мора да се знае што кога договорот ќе пропадне, кои се следните чекори, не знам колку пати треба да се повторам, на народот мора да му се каже како понатаму.
Realno gragjanite so referendumot bea prasani i si kazavme toa sto imavme da si kazime, sekoj od soopstveni pricini i pobudi. Bilo kako bilo referendumot ne pomina i tuka bi trebalo da bidi kraj na muabetot okolu dogovorot vo Prespa. Sekako ako sakame da bidime ili da ne gledaat kako seriozna republika. Muabetot mi e deka Zaev, SDSM realno ne treba ni da pomisluvaat da go primenat toj dogovor vo ustavot ni sega ni vo bilo koj sleden parlamentaren sostav pa makar imale i 90 pratenici tuku da ja pocituvaat voljata na gragjanite iskazana na referendum. Ako toa znaci deka uste dolgo vreme nema da bidime vo Eu i NATO, toa e toa. E sega realno znaeme sto ke napravat ili ke probaat da napravat no spored mene toa bi trebalo da go pravat a ne da smisluvaat kako da go zaobikolat referendumot. Ni tie ni bilo koj drug koga sme kaj toa.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Него да ве прашам, реторичко прашање, гледам овде сте повеќе ЗА да пропадне договоров со Грција. Свесни сме сите дека без дог со Грчка ќе бидеме у 99% од случаите надвор од ЕУ (за НАТО не ни треба да расправаме сите сме против) ? Свесни сме дека секој евентуален нареден дог со Грција ќе биде мин како овој или полош? Свесни сме дека ќе им го накршиме на Грција со ова и сиот притисок шо го имаа до сега ќе го пребацат на нас и ќе се вадат на нас, а они неможат ни да не смислат, и кај нив граѓаните не се ни 36% ЗА овој договор ? Свесни сме дека алтернатива ќе треба да се бара ван ЕУ еве се предлага ЕЕА со Русија, ама ќе не кошта конфедерација на Македонија, пошто албанциве се на повик од Бејли? Свесни сме дека стандаров (не дека ќе ни биде за 10 год од сеа кога евентуално би влегле у ЕУ х2 или х3 од сеа) ќе ни биде ист, ќе ни стагнира, ќе ни бидат џеповиве празни ко до сега со по 200/300/400 евра месечно ( од кои пола и више за основно сметки, јадење, пиење), додека комишииве бар (не праам муабет за тие нагоре господата) ќе не минат и одминат и ќе ни се смеат и сожалуваат, ко ние нив своевремено? Свесни сме дека државава без кредитите и "парите на САД и ЕУ" (ако запнеме, ги одјебеме и им свртим грб) ќе ни стане до толку нефункционална или во контра случај мн мн народ, (можда и некои од нас) ќе треба да останат надвор од работа- на улица, кратејќи ја државната администрација за да се ослободи "товарот" бидејќи пари се помалку ќе има државата ? Свесни сме дека меѓу другото ние неутралните влагаме несакајќи у битката ВМРО-СДСМ и пак ќе останеме ние покусо, а они ќе си делат тендери, ќе си возат џипови, ќе имаат по три стана, а ние под ќирија ќе идеме да тераме коа ќе сакаме да се осамостоиме?
И ред др работи што сеа можда не ни се вртат низ глава, али ако не успее договоров ќе ни дојдат на глава.
На крај краева боље ќе беше уопште да не се постигнеше договоров, одколку сега вака Ние да го отфрлиме и да им ја препуштиме играва на Грција, и фино лепо да си се сами насамариме за век и векови... незз за вас али мислам дека сме шух-шех у моментов, а ако изиграме до крај лошо и мат за брзо време. Незз кои ни се реалните потези у моментов. Значи РЕАЛНИ потези за добро на цела држава. А ако глеаме поединечно, се знае реални потези очекувани на граѓаниве на државава се знаат :) внка и за 20/30 год ни милион народ ќе не има...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom