Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Kako i da e, pulenite bea ubedeni deka sprechuvaat neustavno, kriminalno, kurvinsko proglasuvanje na nekakva si vlada vo parlamentot. Liderot na VMRO gi osudi i se distancira od nivnite aktivnosti ( dosledno na edna golema "PIZDA" i nishto povekje. Ulicharski kazhano , ucvikaa i gi predadoa. I sega tie puleni se bokserska vrekja na kvinsishkata vlada vo vashata prekrasna drzhava. A ti mozhesh da se sitish i da orgijash na nivnata sudbina i bidi siguren deka eden den i tebe ke ti tropnat na vrata vo tri saat sabajle za informativen razgovor. Ako ne ovie sega shto sechat i pechat mozhebi slenite shto ke dojad i ke pechat i sechat. Losho e da se sitish na tugji stradanja i izmachuvanja. Take it easy.
Ако биле убедени по своја волја, тогаш зошто велат дека имало водачи?
Гледаш дека одработиле за одредени водачи, кои сега си уживаат со милиончињата украдени од народов, а овие луѓе што одработија за нив им свртеа грб и ги пикнаа во затвор.
Јасно ми е мене што и како, јас не им се ситам на овие луѓе, туку ги сожалувам што сами свесно си го загорчија животот, мислејќи дека оваа банда ќе застане позади нив, ама ете не излезе така, ги искористи како кондом и ги фрли. ;)

J

jakovdi

Гостин
Dobar si dobar. Duri i Miki mozi da ti pozavidi od pravenje na mutav. Tuku kolku da ne recis deka ne sfati pod staroto ime na republikata se misli na Republika Makedonija, ne na Federativna, Socijalisticka uste pomalce na Narodna. Staro e posto za eden mesec ke glasame za novoto i redno e Zaev pocesto da go koristi posto vaka sam vo koleno si puka. Ispagja kako da mu e sram ili nezgodno da reci Severna Makedonija a od nas bara da izlezime i da go glasame na referendumot.
P.S cim nemas nisto protiv , utre ili nekoj den potamu koga ke se logiras na forumot nema da se iznenadis ili navredis ako nikot ti bidi promenet vo jakovdi pederot posto nie samo mu dodadovme na tvojot nik karakterna odrednica a ne deka ti go promenivme nikot. I ne se sekiraj ke ima vnatreforumski referendum, nema da bidi toa tuku taka . Se po propis i zakon. I ti garantiram deka od koga ke go prifatis noviot nik( ustvari stariot nik samo so odrednicata) mnogu vrati ke ti se otvorat vo forumot. Nema da bidi daleku denot koga mozi i ke stanis administrator. Za moderator ic da ne pravime muabet.
Грешка си не постои старо и ново,одредница и име не е исто.
Федерална,социјалистичка ,народна,северна се одредници било тоа општествени, државно уредувачки,географски неважно,одредниците сами по себе не се име,одредниците историски биле менливи но името Македонија секогаш останува како и во случајов.
Во актуелниов се работи за географска одредница,предходно сме имале државно уредувачки одредници,ова не е нов момент во однос на одредницата.
Ова е нов момент во однос на консултирање на народот што предходно не било пример со социјалистичка,федерална или народна.

Последно уредено од модератор:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Трева и грмушки за тебе се соодветна алтернатива на исечени дрвја ?

Ептен испревртена математика практикуваш.

Изгледај ги видео записите, чисто за потсетување што ветуваа плавите жолтици, а што спроведуваат денес на дело.
Друга ми беше поентата кај што има згради е грдо и таму за век и веков ќе се згради, И никој не излезе за тие згради дури се градеа. А за што е гасов, за некоја фабрика, за парно за што?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Znaci ako trgnam po tvojata logika i ako nekako gi ubedam moderatorite pred tvoeto ime tuka na forumot da dodadat edno Pederot dali toa znaci deka imeto ne ti se menuva tuku samo se dodava karakterna ili seksualna odrednica?
Апсолутно името нема да му се промени. Посочениот збор само ја опишува или сексуалната ориентација, или карактерот на личноста. Името нема да му се промени, само ќе се дообјасни субјектот.[DOUBLEPOST=1535788025][/DOUBLEPOST]
Грешка си не постои старо и ново,одредница и име не е исто.
Федерална,социјалистичка ,народна,северна се одредници било тоа општествени, државно уредувачки,географски неважно,одредниците сами по себе не се име,одредниците историски биле менливи но името Македонија секогаш останува како и во случајов.
Во актуелниов се работи за географска одредница,предходно сме имале државно уредувачки одредници,ова не е нов момент во однос на одредницата.
Ова е нов момент во однос на консултирање на народот што предходно не било пример со социјалистичка,федерална или народна.
Бре бре... Социјалистичка е политички систем, федеративна е организација на државата, народна е пак нешто како првото, повеќе популистича работа, демек, државата е на народот и народот управува со неа. Северна е сосема нешто друго. При спомнување на државите, додавките федеративна, република, народна, демократска... најчесто се изоставаат. На пример, најчесто се кажува Русија, а не Руска Федерација... Србија, а не Република Србија... итн. За нас.. нема да може да го одвојуваме Северна од името. Може ли Северна Ирска без Северна? Или Кореа без Северна или Јужна? Итн...

Последно уредено:
Член од
1 јули 2012
Мислења
2.428
Поени од реакции
7.128
Нишо и тоа со гасоводот е ветар во магла се собрале потплатени 5 луѓе. Мамето му го ебаа со згради на Водно и сега плачат за цевки кои патем кога ќе ги затрупаат со земја пак трева и грмушки ќе никнат над нив, а плус што гасификацијата е позитивна работа.
Не знам дсли си начекал некоја изјава од луѓево што протестираат ама јас изгледав некои видеа. Убаво си објаснуваат дека нема да има ни трева и грмушки затоа што трасата мора да биде пристапна за некој дефект или пожар, да може механизација, пожарна, било кој да реагира при таква ситуација. Тоа со грмушките им е само една лага или толку разбираат (многу вероватно е и второво, кај нас ништо не се направило по стандарди до сега). Исто така и оваа траса не е за Скопје, туку за Тетово, Гостивар. Малку е нелогично да уништуваш толкава шума која е единствената која малку од малку го стасува Скопје, а Скопје нема никаква корист од тоа ако се знае дека можат да ја изменат трасата.
Е сеа дали се потплатени или не, поима немам. Ниту предходно ниту сега не ме интересирале некои вакви организации или браначи на дрва, никогаш не сум се замаран за такви работи пошто Железара ми е на 100 метри и константно ме труе, ни една власт не презема ништо.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Не знам дсли си начекал некоја изјава од луѓево што протестираат ама јас изгледав некои видеа. Убаво си објаснуваат дека нема да има ни трева и грмушки затоа што трасата мора да биде пристапна за некој дефект или пожар, да може механизација, пожарна, било кој да реагира при таква ситуација. Тоа со грмушките им е само една лага или толку разбираат (многу вероватно е и второво, кај нас ништо не се направило по стандарди до сега). Исто така и оваа траса не е за Скопје, туку за Тетово, Гостивар. Малку е нелогично да уништуваш толкава шума која е единствената која малку од малку го стасува Скопје, а Скопје нема никаква корист од тоа ако се знае дека можат да ја изменат трасата.
Е сеа дали се потплатени или не, поима немам. Ниту предходно ниту сега не ме интересирале некои вакви организации или браначи на дрва, никогаш не сум се замаран за такви работи пошто Железара ми е на 100 метри и константно ме труе, ни една власт не презема ништо.
Не смее да има растенија кои со своите корења можат да продрат до цефките......мора исто како и под далекуводите секоја година да се чисти зеленилото

Член од
12 март 2009
Мислења
20.633
Поени од реакции
16.844
Апсолутно името нема да му се промени. Посочениот збор само ја опишува или сексуалната ориентација, или карактерот на личноста. Името нема да му се промени, само ќе се дообјасни субјектот.[DOUBLEPOST=1535788025][/DOUBLEPOST]
Бре бре... Социјалистичка е политички систем, федеративна е организација на државата, народна е пак нешто како првото, повеќе популистича работа, демек, државата е на народот и народот управува со неа. Северна е сосема нешто друго. При спомнување на државите, додавките федеративна, република, народна, демократска... најчесто се изоставаат. На пример, најчесто се кажува Русија, а не Руска Федерација... Србија, а не Република Србија... итн. За нас.. нема да може да го одвојуваме Северна од името. Може ли Северна Ирска без Северна? Или Кореа без Северна или Јужна? Итн...
Преспанскиот Договор е една голема ГЛУПОСТ..
Има во свет и Северна Ирска, ама има и Ирска
Разбирам Македонија во Грција да има федерален Статус, ама и тогаш, бидејќи ние ПРЕД нив имаме држава Р. Македонија , тие би биле Јужна( или хеленска) Македонија а ние Р.Македонија...
Јасно е дека Грција НЕ прифаќа малцинства
Јасно е дека Грција сака да го монополизира терминот Македонија
Јасно е дека Грција сака да ја присвои целата античка историја на Македонија
Сите овие изјави на Заев и Димитров се една голема лага за домашна употреба која бргу ќе биде разобличена...
За да се спушти Грција на земја би требало заедничка акција на сите соседни држави, РМ, Блгарија и Албанија, па и пошироко, Србија, и Монте Негро, Косово .. но очигледно сите имаат некој свои интереси, посебно Блгарија

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.642
Друга ми беше поентата кај што има згради е грдо и таму за век и веков ќе се згради, И никој не излезе за тие згради дури се градеа. А за што е гасов, за некоја фабрика, за парно за што?
И бидејќи никој не излегувал тогаш на протести, по логика на нештата не треба ниту сега да излегува на протести ?

Имаше протести против висококатницата која ја одобри советот на општина Центар кога градоначалник беше Андреј Жерновски во периодот помеѓу 2013 и 2017 година, а Мирослав Шиповиќ од редовите на плавите жолтици беше претседател на општинскиот совет, каде што плавите жолтици имаа мнозинство од 12 советници наспроти пвеводбениците со 11 советници.

Имаше протести против уништувањето на парковите за да може пвеводбеничкиот пастир "да го разубави просторот", имаше протести против тотално непотребната изградба на кулата на АЕК на врвот на Водно, имаше протести и против бројни други напади од страна на урбаната мафија врз парковите и зеленилото.

Тоа што пвеводбениците глумеа глувонемост и слепило не значи дека и плавите жолтици треба да ја искористат истата привилегија на глумата.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
ајдеее
во времето на грујо добредојдена беше гасификацијата, сега не чини
ама превртливи сте
и отров да е, од дпмне да е, добар ќе ви е
Мешаш баби-жаби

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Член од
12 март 2009
Мислења
20.633
Поени од реакции
16.844
ајдеее
во времето на грујо добредојдена беше гасификацијата, сега не чини
ама превртливи сте
и отров да е, од дпмне да е, добар ќе ви е
тресеш глупости, гасификација имаше поодамно, пред предходната влада, па поред Бул. Србија оди една подебела цевка.
А идејата дека ќе се намали загадувањето со гасификација е тешка глупост. Воопшто употреба на гас во домаќинства е ризично и непотребно кај нас. . А еве сега сезона на зимници е, печат пиперки на отворено, ама не со гас туку со дрва и чурат ли чурат. Нека се гасифицираат топланите и фабриките, ама и тоа не им се исплати ако не ги натера град Скопје, гасот е поскап и од струјата. А и главното загадување од фабриките не е од горивата туку од технолошките процеси, така дека ова изградба на гасовод преку Водно е како што почнаа пред толку години изградба на железница за Блгарија, а уште полошо е што ќе го соголат Водно...

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
тресеш глупости, гасификација имаше поодамно, пред предходната влада, па поред Бул. Србија оди една подебела цевка.
А идејата дека ќе се намали загадувањето со гасификација е тешка глупост. Воопшто употреба на гас во домаќинства е ризично и непотребно кај нас. . А еве сега сезона на зимници е, печат пиперки на отворено, ама не со гас туку со дрва и чурат ли чурат. Нека се гасифицираат топланите и фабриките, ама и тоа не им се исплати ако не ги натера град Скопје, гасот е поскап и од струјата. А и главното загадување од фабриките не е од горивата туку од технолошките процеси, така дека ова изградба на гасовод преку Водно е како што почнаа пред толку години изградба на железница за Блгарија, а уште полошо е што ќе го соголат Водно...
Како и да е, сега тоа стана проблем, порано, до пред две години, пожелна беше гасификацијата. Сега наеднаш не чини. А трасата е зацртана одамна, да беше дпмне на власт сега и да го уништуваше Водно, тоа сето ќе беше оправдано за вас поради бенефитите од гасификација.
Не е тоа работата, туку тоа што размислувате онака како што ќе ви кажат од штаб.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Како и да е, сега тоа стана проблем, порано, до пред две години, пожелна беше гасификацијата. Сега наеднаш не чини. А трасата е зацртана одамна, да беше дпмне на власт сега и да го уништуваше Водно, тоа сето ќе беше оправдано за вас поради бенефитите од гасификација.
Не е тоа работата, туку тоа што размислувате онака како што ќе ви кажат од штаб.
Не сум многу запознаен со оваа работа, ама колку што сум видел трасата е широка 20-30 еве макс 50 м и долга неколку километри. Тоа не е многу и малку се уништува, а од гасификација може да имам некоја корист. Мислам дека е во мој интерес да се гради гасовод. Од 50 м линија на Водно немам многу корист зошто ретко одам таму а не е ни многу шума во прашање а може и да изникне пак. Генерално немам силен став за ова прашање но малку сум повеќе за гасовод...но ми нема тежина прашањево за да се информирам многу.

J

jakovdi

Гостин
Не сум многу запознаен со оваа работа, ама колку што сум видел трасата е широка 20-30 еве макс 50 м и долга неколку километри. Тоа не е многу и малку се уништува, а од гасификација може да имам некоја корист. Мислам дека е во мој интерес да се гради гасовод. Од 50 м линија на Водно немам многу корист зошто ретко одам таму а не е ни многу шума во прашање а може и да изникне пак. Генерално немам силен став за ова прашање но малку сум повеќе за гасовод...но ми нема тежина прашањево за да се информирам многу.
Не треба информации,фактот што квази еколози односно екологисти преферираат сеча на дрва и загадување на градот одошто ефтино и еколошко греење со гас кажува доволно.
Знам пример четврти спрат зграда станот го топлат со огревно дрво веке 4та година бидеки парното им е скапо.
Која логика е да си еколог да протестираш против гасификација на градот и преферираш сеча на дрва за огрев со што целиод град се загадува а притоа сите заедно плакаме со нашето здравје.
Монти Пајтон еколози.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
Ама од каде ќе увезуваме Гас од ефтините или од скапите, сигурно не од Русија тоа е причината што Грујо го тргна од власт баш токму од рускиот гас и тоа благодарение на куртон револуционерчиња шаренолики будали и сега сака гасовод каква ебана логика

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom