Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
1. Не знам точно што е предвидено, но и да е официјален во Источна Македонија, тебе никој нема да те принудува да зборуваш на албански јазик. Иако не верувам дека и во Источна ќе е официјален, а ако е официјален, ќе е официјален толку колку албанци ќе имаат некоја работа таму, значи ќе помогне кога ќе имаме работа таму, а тебе нема да ти одмогне ништо.

2. Овој закон мене ми среди некој општествен проблем, колку што тебе ти растури-оневозможи некое општествено добро, значи НИЕДНО.

3. Одговорено

4. Да баш денеска, убиството на едно дете беше преквалификувано како сообраќајна незгода, а и други државни монтировки никако да добијат епилог ... после законот за јазици, на ред е, а и треба да заврши и феноменот ,,тури му пепел ш*птар е нека лежи,, односно ,,мртов ш*птар, добар ш*птар,,

Насилниците - расипаните луѓе се охрабруваат кога законите не функсионираат, затоа денеска братот на тој што го усмрти Алмир им покажуваше среден прст на роднините на Алмир, истиот овој што покажуваше денеска среден прст, на видео снимката се гледа како удира по главата на таткото на Алмир, кој што го носеше на рака тешко повреденото дете.

Угнетувањето мора да заврши, за да се изгради заедничка држава.

Рамноправна држава за сите.

Правото на национално, верско, културно и друго изјснување и негување е елементарно човеково право и тоа ни под разно не смее да се спореди со цитирам : НЕКОЈ ОПШТЕСТВЕН ПРОБЛЕМ. (веројатно мислиш на вработување, инфраструктура, владеење на правото...)

Од една страна ме кочиш-застануваш кај елементарните права како што е тоа да зборам на мајчин јазик, а од друга страна бараш да решиме заеднички проблеми како што е да речам економскиот развој, нејасно ми е како сакаш економски развој без елементарни права, рамноправност.

Жално е што овој закон се донесе на ваков начин, се протестираше и за Педагошки во 90-тите, се протестира и за албански во 2018, срамота да се протестира против правата на останатите, кои што во ништо не ги загрозуваат правата твои.
1.Законот предвидува употреба на албанскиот јазик на цела територија.Дали си имал или си немал работа во Источна Македонија МОРА да се обезбедат преведувачи,случајно да не им улета некој албанец па институцијата и вработениот да не го кркаат.

2.Зошто да се казнува само за неупотреба на албанскиот јазик а не и за македонскиот?Автоматски албанскиот се издигнува едно ниво погоре од македонскиот.

3.Дали некој од албанците се побунил зошто се ослободуваат убици на деца,тепачи како Груби или бодење деца по автобуски станици?
Вчера повторно го одложија рочиштето за Монструм а убиците се на слобода.Или курот ве заболе зошто не е некој Алмир него се каури?

4.Вие сте тешки нацисти.СИТЕ ДО ЕДЕН.КРАЈ!

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.870
Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Болно црпнато копиле све да му ебам. Кој дегенерик
Според дислајковите може да види колку го сакаат и колку е во право.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

|gor

Шмрчем амфетамин
Член од
12 јануари 2010
Мислења
1.421
Поени од реакции
2.503
1. Не знам точно што е предвидено, но и да е официјален во Источна Македонија, тебе никој нема да те принудува да зборуваш на албански јазик. Иако не верувам дека и во Источна ќе е официјален, а ако е официјален, ќе е официјален толку колку албанци ќе имаат некоја работа таму, значи ќе помогне кога ќе имаме работа таму, а тебе нема да ти одмогне ништо.

2. Овој закон мене ми среди некој општествен проблем, колку што тебе ти растури-оневозможи некое општествено добро, значи НИЕДНО.

3. Одговорено

4. Да баш денеска, убиството на едно дете беше преквалификувано како сообраќајна незгода, а и други државни монтировки никако да добијат епилог ... после законот за јазици, на ред е, а и треба да заврши и феноменот ,,тури му пепел ш*птар е нека лежи,, односно ,,мртов ш*птар, добар ш*птар,,

Насилниците - расипаните луѓе се охрабруваат кога законите не функсионираат, затоа денеска братот на тој што го усмрти Алмир им покажуваше среден прст на роднините на Алмир, истиот овој што покажуваше денеска среден прст, на видео снимката се гледа како удира по главата на таткото на Алмир, кој што го носеше на рака тешко повреденото дете.

Угнетувањето мора да заврши, за да се изгради заедничка држава.

Рамноправна држава за сите.

Правото на национално, верско, културно и друго изјснување и негување е елементарно човеково право и тоа ни под разно не смее да се спореди со цитирам : НЕКОЈ ОПШТЕСТВЕН ПРОБЛЕМ. (веројатно мислиш на вработување, инфраструктура, владеење на правото...)

Од една страна ме кочиш-застануваш кај елементарните права како што е тоа да зборам на мајчин јазик, а од друга страна бараш да решиме заеднички проблеми како што е да речам економскиот развој, нејасно ми е како сакаш економски развој без елементарни права, рамноправност.

Жално е што овој закон се донесе на ваков начин, се протестираше и за Педагошки во 90-тите, се протестира и за албански во 2018, срамота да се протестира против правата на останатите, кои што во ништо не ги загрозуваат правата твои.
1. Мене никој нема да ме принудува, принудени ќе се тие што работат во државните администрации, или извршува друга државна функција. Доколку не одговори на албански предвидена е казна. Со овој закон албанскиот станува официјален на територија на цела Македонија, така што, да, и во Источна Македонија ќе биде албанскиот службен јазик.

2. Законот чини преку два милиони евра (извор: http://www.pravda.gov.mk/documents/Predlog Zakon za upotreba na jazicite so obrazlozenie (1).pdf) што значи дека со тие пари може да се асфалтира некоја улица, изгради објект за потребите на општеството (училишта, болници, домови итн.) или пак испрати некое дете на лекување и многу други примери да не набројувам до утре.

3. Фала за одговорот. Се надевам ќе продолжиме со конструктивна дискусија.

4. На видеото јасно се гледа како сторителот бега од група на Албанци и при бегањето удира во детето. Нека почива во мир детето, жално е што толку младо го заврши животот. Сторителот за тоа мора кривично да одговара, на судот остнанува да ја донесе одлуката.
Да не набројувам примери каде Македонци биле убивани, а сторителите не се казнети затоа што се Албанци. И сам си свесен за ова, ама секогаш го избегнуваш и се правиш сам жртва. Не ти држи вода дека сте угнетувани.
За елементарното право да зборуваш на мајчин јазик. Јас немам ништо против тоа, збори го со твоите дома, со пријателите. Но не ми го вметнувај и мене јас да треба да го учам твојот јазик, затоа што ти не сакаш да го научиш јазикот во државата каде што живееш. Еве ти еден пример за тоа што значи почитување на државата која ти дала многу. Вчера бев на ручек со Босанец од Цазин и Хрват од Пула. Меѓу себе комунициравме на словенечки затоа што сме во Словенија и ја почитуваме оваа држава. На работа, за време на работното време со колега од Куманово зборуваме на Словенечки, затоа што тоа е официјалниот јазик и од нас е побарано меѓу себе да комуницираме на тој јазик.
Имате денови на албанското знаме, на албанската азбука кога градоввите се накитени со албански знамиња и симболи и никој не ве попречува во прославувањето на истите. Има многу џамии низ Македонија, повеќето од нив нелегално изградени па никој не ви ги руши. Вчера судот донесе одлука, Македонија да плати на ИВЗ околу 160 илјади евра чинам беше за уништување на џамијата во Арачиново за време на војната во 2001. Културните и верските права, како и правото за употреба на јазикот не ви се скратени.
За економски развој на Македонија, како Македонци ќе комуницираме на македонски. Не гледам никаков проблем тука.
Што е проблем да се научи службениот јазик на државата во која што си се родил, живееш, се образуваш, работиш, основаш семејство итн. Нели е срамота пола од младината да не знаат македонски? Како да функционирам во општество каде што некој нема да го познава службениот јазик на својата држава?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933

Аман со ова.... Веќе пишував на темава околу ова, само ќе се цитирам, слободно реплицирај ми:
Да не беше детето етнички Албанец, или осомничениот етнички не-Албанец - немаше да има ни протести, ни мешање на партиите, ни ништо. Уште од старт ќе се тераше постапката за "Сообраќајна несреќа со смртни последици". Но бидејќи се работи за настрадан етнички Албанец - сите заедно се сплотени против "окупаторите".

king-makedon

THE KING
Член од
5 декември 2008
Мислења
503
Поени од реакции
262
Сојузна Република Македонија како прва модерна држава на македонскиот народ е прогласена од македонските партизани, албанците на никој начин не придонеле во конституирањето на Република Македонија, напротив се поразена страна во втората светска војна во ист кош со Германија, Бугарија, Италија, Унгарија итн. Наместо да бидат протерани, по втората светска војна им било дозволено да останат во Македонија неказнето, непречено да си говорат на албански по дома, низ чаршија, да се образуваат на нивен јазик, па уште и да служат војска и да добиваат функции. И еве денес ни се заблагодаруваат на глупавштината и добродушноста барајќи "права" што ги нема ниту едно малцинство у свет. И Русите се 40% во балтичките земји ама таму нема паралелни администрации. Се знае дека со држава се комуницира со единствениот службен јазик на конститутивниот државотворен народ. "Мајчиниот јазик" може да си го користат по дома, у чаршија и во основно образование.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.459
Поени од реакции
17.957
Прашањето може и обратно да се постави : Нели е срамота таа тетката да протестира против законот за јазиците а кутрата не може забите да ги поправа ?
http://plusinfo.mk/wp-content/uploads/2018/03/vesnik2-1.jpg

Колку македонци се иселија последните 10 години ?

Колку македонци се со блокирани сметки ?

Колку македонци 10 години носат иста јакна ?

Колку македонци умираат неможејќи да го купат лекот кој што постои, но немаат пари?

Истото важи и за албанците.

Но законот за јазиците според мене е елементарно право, што не треба да се стави под прашалник и да се спореди со други општествени проблеми, кои што треба да ги решиме заедно.
Дардан, живеам на Бит Пазар. Досега вака така некако се живее, се комуницира. Има ликови кои мака мачат со македонски, има што не знаат ни збор да гукнат, има на српски што зборат - веројатно Косовари. Значи и до сега не функционира како што треба, но се тера некако. Од сега натака, верувам дека добар дел, еве ако не повеќе, нека се пола од Албанците - нема да имаат никаква потреба да учат македонски. Како бе Дардан ќе живеат во иднина луѓето, вие на ваша, Македонците на своја страна. Македонците се може мекуши, ама како ќе натераш со сила да учат албански? И да знаат од пркос нема да зборат. Нели беше попаметно да се создадат предуслови Македончињата да почнат да учат албански, наместо на сила некој нешто да им наметнува? Мислиш ли дека такво разделено општество има иднина?

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.656
Поени од реакции
35.280
Но законот за јазиците според мене е елементарно право, што не треба да се стави под прашалник и да се спореди со други општествени проблеми, кои што треба да ги решиме заедно.
Дарди, соживотнику,
Си ги прочитал ли правата на Македонците што живеат во општина Пустец?
Општина каде што 99% од населението се Македонци, знаеш ли ти какви елементарни права имаат во Албанија тие?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Иначе, најново инфо што имам а неповрзано со двојазичноста е дека Павле (семка ти ебам) Богоевски е дека скурцал пола ако не и повеќе од парите за притворените од Шарена фејк Револуција. Наводно, потписници на сметката биле двајца од кои едниот е тој и скурцал доста пари. Претпоставувам на тоа белото што го шмрка цело време, дабогда задње му биде.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Законот за јазици ја добил поддршката на мнозинството граѓани на избори - вели Заев.

Кое мнозинство? Јас колку што се сеќавам тој ги изгуби изборите, неможеше да направи влада па заедно со Грујо му го дудлаа на Али.
Изборот кој беше исправен пред народот на тие избори беше избор помеѓу две зла. Исто беше со Бранко кога дојде Грујо, исто беше и сега. Тамам ќе помислиме дека сме го допреле дното и од ова не може полошо, доаѓа некој лик ко Заев да не демантира.

Главната причина зошто народот гласаше за Сдс на изборите беше заради надежта дека ќе проработи правната држава, дека конечно еден политичар од врвот ќе одговара за злоделата кон сопствениот народ.
Овој и се испостра на правната држава и уставот во собранието вчера. Вмро се нивни соучесници.

Заев кога се повикува на народот од сега па натаму нека се повикува на Албанското малцинство, тој е нивни премиер.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.459
Поени од реакции
17.957
Па тие тикови и кочења на вилици по емисии, ебате наркоманот. Има доста типови на кои им свртел грб и го чекаат во некои други времиња.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
За сите оние кои што се надеваат на уставниот суд во врска со законот за двојазичност:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom