Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.525
Поени од реакции
27.343
А не те загрижува на пример: Македонија пред изчезнување!
Баш тоа
Нема народ, нема држава.
Отвори ја статијата и прочитај ја, поучна е.
Да де знам прочитав, го интерпретираш текстот како за да спречиме да снема народ, треба да ја укинеме Македонија... Како што Бугарија спречи со 2М емиграција во моментот кога влегоа во ЕУ..
Е сега статијата збори за бела чума, која е , BTW, најизразена во Европски земји и токму поради прокламираните европски „вредности“...

Пробај малце подетално да си објасниш како тоа промената на името и влезот во ЕУ, ќе ни го поправи демографскиот проблем што го имаме... Дали некој тоа го објаснил или директно ти кажал дека причина за тоа е што сеуште се викаме Македонија???

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Јад и беда, се крстевме дека неможе да биде полошо од претходната власт ( добро не е полошо можеби но не е ниту подобро), кога веднаш демант, од локалните избори ми беше се јасно кога ставаа партиски потрчковци на функционерски места, како и кандидати за градоначалници кои прво се нестурчни , а друго једино професионално достигнуќе им беше трчање по митинзи и делење сендвичи и сокчиња, сега гледам овој инцесоидниов нападнал полицаец и ја завртеле причата демек „ сама се удрив од пајакот“, кој на некое дете да му кажуваш нема да ти верува па уште снимки неможеле да се пуштат во јавност демек немало законски основ, прво ниту една снимка од тие поставени каок безбедносни камери од околните локали не е незаконски снимена, прво е снимена јавна површина ( не кај орангутанов дома ) друго сите се поставени од овластени фирми кои се занимаваат со истото, така да и те како не е незаконски да излезат во јавност истите снимки, но власта ја спинува целата ситуација со „ нема законски основ“ т.е нема закон што може да не натера да ја објавиме...ситуацијата со споменикот со ќосето, прво јас лично ако е дивоградба треба да се отстрани, друго ниту ми се допаѓа ниту па ликот бил некој важен човек во Македонската историја, но ако веќе тргаш дивоградби како да ме држи сеќавањето дека во Чаир имаше некои орли исто така дивоградби , мислам нели излегувавме на улица заради неселективност...

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Со Солза Грчева, Стојанче Ангелов со нив и те како би можело да се води.
Стојанче? Да бидеме сериозни. Стојанче прво треба да научи кој е Толстој (и не само Стојанче), кој е главен град на Словачка, Австралија, Канада... ОК си е човекот, ама сепак, треба некоја наобразба да се има. Не само школска...

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Toj nekoj sum jas i si sedam na zborot. Ne rekov deka Rusite ne ni pomgnale, dodusa vo slucajot Ukraincite koga sme kaj toa so toa sto ni prodadoja borbeni avioni i helikopteri( mislam i ekipaz nivni imase ama ne me drzi za zbor), no nasite brakja od istok ni podarija, tocno ni podarija tenkovi i haubici. Inaku ARM pred toa bese po vooruzuvanje na ramniste na lovdjisko zdruzenie. Ke pomineja niz nas kako krava kroz kukuruz.
Никој не ни "помогна " сето тоа беше скапо платено,односно поскапо него што вреди,со парите 2001 да се "пазареше" домаќински три армии можеа да се наоружаат.

Attachments

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
.. а Бачишта, Пласница и Лисичани беа сеа кај што никој не збореше Албански јазик (и сега не зборат ама се пишани Албанци)....... Дали знаеш дека тие балистички злосторници чие име го носат гордо тетовските навијачи на Шкендија во ВВ2...?!?..
Пласница и Лисичани се турцизирани, не се албанизирани, но (заради „Пуцко Петрол“) се за ДУИ (за интереси на Пуцкота).
А името на навивачите на Шкендија (балисти) е име на профашистичка организација од WW2, па може и државните институции со тоа да се позанимаваат.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
што научивме до сега.
има добра и лоша дијасспора. дијаспората нема право да одлучува кога е наклонета кон спротиввната партија.
Лазар Еленовски, човекот кој скапа во Брисел на државна сметка и одбива да се врати во матичната земја, тој дали е дијаспора? ако да, дали е од добрата или лошата? и дали има право да одлучува за земјава, као на пример дали да влеземе во НАТО? патем, децата негови не зборат македонски.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.373
Мене повеќе тоа ме загрижува :

Градови во Македонија пред изчезнување!
http://radar.mk/?p=12623
I mene me zagrizuva topenjeto na glecerite vo Grenland, gladot vo Afrika, situacijata vo Sirija ama ne te prasav sto tebe te zagrizuva tuku kako ke glasas na referendumot ako go ima. Da se meni ili ne?

S

silmarillion

Гостин
Околу дијаспорава...значи со зурли тапани или како и да сакаш искочи на протест слободно. Ок е да протестира дијаспората за промена на името, се тоа држи. АМА, да искочи некоја со транспарент НЕ во ЕУ не во НАТО и ЕУ ФАШИСТИ, а се накрмила 15 години у некоја скандинавска земја или Белгија Холандија или Австралија, Америка, Канада (кои или се во ЕУ или се НАТО или се ДВЕТЕ без исклучок) епа тогаш ќе ти се наебем мајке па задње да ми е. Така да прајте малце разлика за што се критикува дијаспората конкретно у случајов. И да не се праиме будали, да ги величиме тука дека се незнам какви патриоти кога ако утре се донесе закон дека само едно државјанство смеат да имаат, 0 (нула) од нив ќе се откажат од посилното државјанство во корист на македонското.

Дијаспора се сите оние што се отселиле во време на СФРЈ, во време на транзицијата, во време на војната, во време на Грујо и што ден денешен се отселуваат. Ниту еден од нив, ниту еден, 0 (нула), не најде причина да организира протест за сиромаштијата во државата. Или сиромаштијата е внатрешен проблем кој треба ние да го решаваме, а името е надворешен проблем што и нив ги тангира. Ја мајката, многу паметни бе. Што не искочи од вас патриотски порив да застанете на плоштадите во градовите каде што се собирате да се побуните за немањето правна држава? Или не иде Јонче Христовски на таков протест? Или на Пацето неможеш да и објасниш за што треба да искочи на протест, тешко е? Затоа сте биле, сте и ќе бидете ирелевантни. А за тоа парите што ги праќала дијаспорава и сме требале сите да бидеме благодарни, па ако не ги пратат ќе им поцркаат роднините ко паразите што останаа да живеат. Не дека другите некој аир видовме, напротив.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.373
Акo се oдржувa референдум зa иметo некa се рaспише штo пoскoрo.Мaлку ли се 27 гoдини у мрaк и изoлaцијa пoминaти пoрaди спoрoт сo иметo?Пaк ке кaжaм декa кoгa се рaспaднa Југoслaвијa сaмo Мaкедoнијa и Слoвенијa испoлнувaa услoви зa влез вo ЕУ,a дури Мaкедoнијa и пред Слoвенијa беше рaнгирaнa.Спoрoт сo иметo не oстaви вaму кaде штo сме и реднo е дa се oдлучи ке се менувa или не.
Ne te informirale kako sto treba. Imeto ke se smeni , nase e da si kazime dali ni se dopagja novoto ili ke pocekame podobra prilika a ne dali ke se menuva ili ne. Toa e reseno uste nekade pred 25 godini koga naseto togasno mudro rakovodstvo resi da pregovara okolu toa. Znaci uste ednas ne dali ke se smeni tuku kakvo ke bidi. Toa dali ke se smeni e zavrsena rabota.[DOUBLEPOST=1520241201][/DOUBLEPOST]
Никој не ни "помогна " сето тоа беше скапо платено,односно поскапо него што вреди,со парите 2001 да се "пазареше" домаќински три армии можеа да се наоружаат.
Transporteri be? Me zaebavas. Mozeja da ni poklonat i kamioni za nosenje drva, isto ke ni brkaa rabota kako transporterite samo sto vo nevoeni uslovi ke mozese i drva da se nosat so niv.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.525
Поени од реакции
27.343
Овој потпретседателов на ДПМНЕ мантра кај Ефтов за референдум... Изгледа договорот вчера бил сепак за референдум...„Народот е тој што знае повеќе од било кој политичар“..

Само треба да кажеме дека да знаел толку народот, немаше овие лопови да ги гласа 27 години...[DOUBLEPOST=1520242324][/DOUBLEPOST]
Околу дијаспорава...значи со зурли тапани или како и да сакаш искочи на протест слободно. Ок е да протестира дијаспората за промена на името, се тоа држи. АМА, да искочи некоја со транспарент НЕ во ЕУ не во НАТО и ЕУ ФАШИСТИ, а се накрмила 15 години у некоја скандинавска земја или Белгија Холандија или Австралија, Америка, Канада (кои или се во ЕУ или се НАТО или се ДВЕТЕ без исклучок) епа тогаш ќе ти се наебем мајке па задње да ми е. Така да прајте малце разлика за што се критикува дијаспората конкретно у случајов. И да не се праиме будали, да ги величиме тука дека се незнам какви патриоти кога ако утре се донесе закон дека само едно државјанство смеат да имаат, 0 (нула) од нив ќе се откажат од посилното државјанство во корист на македонското.

Дијаспора се сите оние што се отселиле во време на СФРЈ, во време на транзицијата, во време на војната, во време на Грујо и што ден денешен се отселуваат. Ниту еден од нив, ниту еден, 0 (нула), не најде причина да организира протест за сиромаштијата во државата. Или сиромаштијата е внатрешен проблем кој треба ние да го решаваме, а името е надворешен проблем што и нив ги тангира. Ја мајката, многу паметни бе. Што не искочи од вас патриотски порив да застанете на плоштадите во градовите каде што се собирате да се побуните за немањето правна држава? Или не иде Јонче Христовски на таков протест? Или на Пацето неможеш да и објасниш за што треба да искочи на протест, тешко е? Затоа сте биле, сте и ќе бидете ирелевантни. А за тоа парите што ги праќала дијаспорава и сме требале сите да бидеме благодарни, па ако не ги пратат ќе им поцркаат роднините ко паразите што останаа да живеат. Не дека другите некој аир видовме, напротив.
Ај подсети ме што беше ЕУ и НАТО, инквизиција ?!? па да неможе критички однос да имаат нејзините граѓани .. Можеби исто како граѓаните од Британија увиделе дека тоа е штетна организација, па сакаат да си ја заштитат родината...

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Убаво викаа западот не отпиша уште од 90 тите а истокот не не запишува. Единствена сила која може нас да не издржува воено и економски се ЕУ, НАТО и Кина. Кина е далеку и незнам кој интерес би го имала. Русија воено е јака но економски тешко дека може да не поддржува.

S

silmarillion

Гостин
Овој потпретседателов на ДПМНЕ мантра кај Ефтов за референдум... Изгледа договорот вчера бил сепак за референдум...„Народот е тој што знае повеќе од било кој политичар“..

Само треба да кажеме дека да знаел толку народот, немаше овие лопови да ги гиласа 27 години...[DOUBLEPOST=1520242324][/DOUBLEPOST]
Ај подсети ме што беше ЕУ и НАТО, инквизиција ?!? па да неможе критички однос да имаат нејзините граѓани .. Можеби исто како граѓаните од Британија увиделе дека тоа е штетна организација, па сакаат да си ја заштитат родината...
Па добро, граѓаните на Британија можеби немаат каде да избегаат, ама ако е до толку лошо да се спотераш да направиш транс и да искочи на улица, ваљда не си толкав мазохист и ќе запалиш визерот за во Македонија, која замисли, нит е во ЕУ нит е во НАТО, значи фашист фри!

Е така, ај сеа врати се у реалноста.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.525
Поени од реакции
27.343
Па добро, граѓаните на Британија можеби немаат каде да избегаат, ама ако е до толку лошо да се спотераш да направиш транс и да искочи на улица, ваљда не си толкав мазохист и ќе запалиш визерот за во Македонија, која замисли, нит е во ЕУ нит е во НАТО, значи фашист фри!

Е така, ај сеа врати се у реалноста.
Не бе чоек, не те демантирам и јас сум за да влеземе во ЕУ и НАТО, не дека ги сакам, дека немаме алтернатива.... цела политика овие 27 години ни е таа...

Ама има разни луѓе во ЕУ и НАТО, дел од нив смета дека НАТО и ЕУ е штетна... Па воГрција која највеќе има бенефит од ЕУ и НАТО, па е главно дувло на антиглобалисти и проруски активисти.... Нема тука лицемерие, туку став... Тие што се за одбрана на името се групираат од разни причини.... Како што се групираа во шарената револуција, некој беше кај шарените заради криминалот, некој заради двојазичност, некој заради лични интереси.... Па не те видов да го ловиш и да го пишеш тоа лицемерие на времето...

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855

Koga se raboti raboti za siromastija treba narodot vo MK da protestira a ne da se drzi za kur vo stilot me boli kurov. Koga se raboti za imeto mozda treba da resava narodot vo MKD, ama pak ke recam mozda,..ali koga se raboti za jazik i identitet e tuka e veke drugo prasanje, nikoj pa ni zajko nemoze da resava dali nekoj e makedonec ili govnomakedonec,znaci ti mozes da bides sto sakas ama nemozes da resavas za nekoj drug, nikoj ne moze da resava vo tugo ime, i zatoa dijasporata se krena, tuka veke se raboti za dostoinsvto,koe izgleda poradi x pricini dijasporata go ima poveke nego narodot vo mkd.(da ne navleguvam vo pricinite)
Inaku makedonecot nikogas ne deluval pomokno od vcera,bukvalno im se izmoca na site,sto ne mrazat niz cel svet.Izlezeni vo golem broj od site profili zaedno, od obicni rabotnici, visoko obrazovani luge pa do kriminalni strukturi,site zaedno.

I uste rabota da kazam,site ovie izrodi sto se isturija protiv makedonstinata, da videa grci ili srbi da go napravea toa sto makedoncite go napravija, ke jadea govna vo stilot,"vidi gi bla bla"... kaj se nasite "patrioti'.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom