Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
@Igorcemk
Каков бенефит има личност која живее во Аустралија, која не знае кај е Македонија на картата, која има променет идентитет т.е е со странско име и презиме, нема воопшто стапнато во Македонија.
Зошто таквата личност би гласала во Македонија и зошто би ја ставил во ист кош т.е еднаква со населението кое живее во Македонија?
Како може да се одразат изборните резултати од МАКЕДОНИЈА врз неговиот живот во АУСТРАЛИЈА?
Zatoa sto mozebi ke se penzionira na 65 godini, i ke se vrati vo Makedonija (ako dotogas postoi kako vakva), vo Ohrid, ke si kupi stan, i ke lovi ripcinja vo ezeroto.
Se razbira, ke dojde vo Makedonija vo koja za svoite 65 godini i kusur glasale , i ja kroele po nivni terk drugite, bidejki toj bil vo Oustralia .
Taka da mestoto kade se rodil nema da e ni fragment, od mestoto kade sto ziveel pred da se otseli nadvor.:свиркам::свиркам::свиркам:

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Од кога бе промената на името ти стана промена на идентитетот ?!? Нели заев ве лажеше дека со промена на име не се менува идентитет...
Опасен си.
Овие од Оустрејлија се со сменети пасоши,имиња,презимиња..[DOUBLEPOST=1519423787][/DOUBLEPOST]
Zatoa sto mozebi ke se penzionira na 65 godini, i ke se vrati vo Makedonija (ako dotogas postoi kako vakva), vo Ohrid, ke si kupi stan, i ke lovi ripcinja vo ezeroto.
Se razbira, ke dojde vo Makedonija vo koja za svoite 65 godini i kusur glasale , i ja kroele po nivni terk drugite, bidejki toj bil vo Oustralia .
Taka da mestoto kade se rodil nema da e ni fragment, od mestoto kade sto ziveel pred da se otseli nadvor.:свиркам::свиркам::свиркам:
Можеби ќе се врател на 65 години затоа требало да гласа еднакво со населението овде... :aplauz:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.624
Поени од реакции
22.364
@Igorcemk
Каков бенефит има личност која живее во Аустралија, која не знае кај е Македонија на картата, која има променет идентитет т.е е со странско име и презиме, нема воопшто стапнато во Македонија.
Зошто таквата личност би гласала во Македонија и зошто би ја ставил во ист кош т.е еднаква со населението кое живее во Македонија?
Како може да се одразат изборните резултати од МАКЕДОНИЈА врз неговиот живот во АУСТРАЛИЈА?[DOUBLEPOST=1519423537][/DOUBLEPOST]
Мрш бе копито едно неписмено.
Тоа нема никаква врска. Не е тоа категорија која треба да се земе предвид некој да има право на глас. Ако си државјанин имаш право на глас. Секој им други причини но сите се Македонци и Македонски државјани а да ли ќе гласаат или не до нив е. На крај ако немаат никаква врска со Македонија тие немаат ни да излезат. Ама има и друго со имоти и кои плаќаат даноци и во Македонија. Убо објасни друг член овде какво мотиви може да има некој.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Опасен си.
Овие од Оустрејлија се со сменети пасоши,имиња,презимиња..
Ааа сакаш да кажеш, ако се смени името на Македонија, пасошите ќе останат исти, нема да се мењаат ?[DOUBLEPOST=1519424009][/DOUBLEPOST]
Можеби ќе се врател на 65 години затоа требало да гласа еднакво со населението овде... :aplauz:
Многу од дијаспората се враќаат дома да си ја одживеат пензијата, па можеби затоа сакаат да гласаат за да се вратат во земја која што ете и тие на некој начин ја градат....

Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
Опасен си.
Овие од Оустрејлија се со сменети пасоши,имиња,презимиња..[DOUBLEPOST=1519423787][/DOUBLEPOST]
Rekov mozebi ke se penzionira na 65, a ne deka mozebi ke se vrati vo MKD..
Vidi kade e toa "mozebi" i dali e...... :drk:pred ili posle pridavkata ili imenkata.
Ista maka kako so Gorna/Severna, dali odi pred Republika, ili pred Makedonija.
Redosledot na zborovite ve buni izgleda ?

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Тоа нема никаква врска. Не е тоа категорија која треба да се земе предвид некој да има право на глас. Ако си државјанин имаш право на глас. Секој им други причини но сите се Македонци и Македонски државјани а да ли ќе гласаат или не до нив е. На крај ако немаат никаква врска со Македонија тие немаат ни да излезат. Ама има и друго со имоти и кои плаќаат даноци и во Македонија. Убо објасни друг член овде какво мотиви може да има некој.
Тие до некаде се океј, ама примерот мој ти е многу многу различен.

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
Опасен си.
Тешко е тоа да се разбери. Еве например тие, кои отишле да се тепаат на Грамос, првом смениле пастошите со грцки. После пошле во Австралиjа со тие пастоши и по CV тамо се - роден во. Грциja или Jугославиjа, националност грк. Ама да си го смениле идендитетот? За тоа, ако името се стори Горна Грчка Макединиjа, нема да се мени ништо. Грците имаат Гркоjазичен грк и Славоjазичен грк. Вардарjаните ке се стораат Славоjазични и све. Па кога бее Стари срби и jазикот старосрбски диалект, да го смениле идендитетот?

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
bidejki se diskutira na taja tema: postoi drzava koja na diasporcite so drzavjanstvo (ljuge sto ziveat vo druga drzava, no se uste go imaat i drzavjanstvoto od drzavata od koja poteknuvaat) im zabranuva glasanje? mene ne mi e poznata takva drzava, no me interesira dali postoi takov slucaj.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Опасен си.
ostaj ja mk dijaspora, nego sto e rabotava so Bujar, nesto se resil da ne odi vo Banja Luka po konsultacija so dijasporata vo Albanija, ili vo podrum ste site kuropusaci, vklucuvajki go i zajko.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
На пример? Колку што знаам дијаспорците плаќаат данок и го почитуваат законот? Што е со твоите сакани браќа Албанци? Дали тие ги исполнуваат обврските? Оди тука одземај права да видам како ќе поминеш.
@Shepard Fairey Одговори на ова прашење не знам зошто цело време го избегнувате.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
И добро, ти како голем паметњакович, може ли да објасниш какви бенефити би имале странциве што може да гласат овде?
Што им менува нив правото на глас овде , кога не се во Македонија?
Што може тие да променат овде а таа промена да ја почуствуваат во Германија,САД,Оустрејлија ?
Личност која доаѓа на 1-2 недели годишно во Македонија, која е причината да учествува на избори ?
Изборите гo засегаат стрикно на населението кое живее овде т.е тие ги чувствуваат промените.
Sekoj gragjanin na Makedonija treba da pomine IQ test i pravo na glas da imaat samo onie so IQ nad 85 ili 90.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Твоето IQ тест е 150, затоа чистиш клозети во САД.
112 pred 16 tina godini. Problemot e vo toa shto polovinata od pratenicite vo Sobranieto nemaat poveke od 80. A sekoj glasach so 90+ e dovolno pameten ednostavno da ne odi da glasa za ovie izmekjari i bagra od bilo kjoa partija.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom