Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
Мислам дека и СЈО е неуставно, ама мислам не сум сигурен.
SJO e neustavno,

Spored Ustav, vo edna drzava imas tri centri na vladeenje/mokj : Zakonodavna, Sudska i Izvrsna vlast.I trite proizleguvaat od nacionalnata suverenost/drzavata/narodot.
SJO e institucija kreirana nadvor od ramkite na ustavot, a so toa i e nelegalna.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.191
Поени од реакции
12.080
– Грција бара едно решение ерга омнес, односно едно решение со јасно обврзување за едно име што ќе се користи за сите, како за надворешна така и за внатрешна употреба, факт што значи дека ќе треба името за кое ќе се договориме да биде во исто време и уставното име на соседната земја, нешто за што е неопходна уставна ревизија, објасни грчкиот премиер, повторувајќи ги грчките позиции, кои ѝ ги пренел и на високата претставничка на ЕУ за надворешна политика.
За среќа на Ципрас, Заев јасно како прваче си изрецитира дека нема црвени линии...

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
како ќе праи попис кога НЕ се знае како ќе се вика идентитетот ??
Сеа на пописот ќе има повеќе идентитети, задкарпатни македонци, горнодупенимакедонци ( во браин), така да ќе имаме повеќе малцинства, а и блгари ќе има доста, некој нема да сака да се пише ни задкарпатенмакедонец ни горнодупенмакедонец
( ке треба СЕ споено, незнам каков формулар ке собере).; . јас ќе се пријавам пајонец, тоа е кратко и собира во секоја рубрика:cool: било каде во светот а е и светски познато
Kurofmi :pistoldz:

Ne deka ne si vo pravo, ama pa i El Familia vidovme, taka da...

Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
И за мене би важеле истите услови подеднакво. Ако не остварам престој подолг од пропишаниот услов (заминам надвор од РМ во меѓувреме), нема да гласам. Инаку погрешна ти е претпоставката дека СДСМ го предлага ова. СДСМ предлагаше дијаспората да гласа, но гласовите да одат во постоечките изборни единици. Мојот став/предлог се разликува од тој, не е како што прејудицираш.

Оди види дали сум надвор, Ѓорѓи.
Ti predlagas, jas predlagam, tvoi argumenti, moi argumenti.
Ti na svoja strana imas pretpostavki i subjektivni tolkuvanja, koj treba i koj ne treba, koi ima pravo i koj nema pravo, vrz baza na izmisleni subjektivni tolkuvanja , demek ako ne zivees vo Makedonija treba da si Makedonec od vtor red, gragjanin od vtora klasa vo sopstvenata maticna drzava.

Jas na moja strana imam argumenti koi se propisani so pravni akti(ustav) vo site demokratski opstestva, i kako takvi se nemenlivi.
Narodot na edna drzava i nejzinite drzavjani se nedeliva kategorija, koga se raboti za univerzalnite prava i slobodi , kako sto e pravo na glas.

Ti mozes da predlagas sto ti dusa saka, iako samiot znaes toa sto go predlagas ne e korektno ...... eve i Britancite glasaa za Brexit, i ne samo tie sto ziveat vo UK, tuku i tie po cela EU.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Толку небитен лик што немало врата каде што не тропнал Делчев да го ослобди.
Делчев се што замислил а било тешко изводливо му го доверувал на Ќосето.
Ќосето исто така ако не бил, никогаш немаше да имаме успешна завршница на Мис Стоун (тој го зел откупот и го дал на Јане, откуп кој Јане никогаш не го внесол во касата на организацијата).
Ќосето со неговата чета е лично одговорен што главната чета за време на Илинденското востание успешно се пробива и се спасува од турскиот обрач.
Тој е многу битен лик, кој поради злоупотреба од страна на едни криминалци а другите пак кои немат прочитано 5 страници историја, го извалкаа до крајни граници, човекот кој бил десната рака на Делчев, Груев, Татарчев.
Шо разбираш ти бугарин бил а да и брат му го убил :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.470
Поени од реакции
24.206
Условите околу остварувањето на правото би важеле еднакво за сите државјани на РМ. Со правата доаѓаат и обврските.
Dobro izvini vaka so si prajs bajram so umot okolu toa so dijasporata. Vo saksija si rasten, ne se dvizis pomegju lugje, jaka drogata e sto ja zemas pa izgubi kontakt so realnosta ili sto e problemot? Vaka eden otreznuvacki samar da ti manam. Ne e problemot na edniot drzavotvren narod da mu zabranis ili da go uslovis za glasanje. Alooooo drugiot e problemot ebate kurtonot sarenolik demokratski. Zakonite bi vazele za site :facepalm:.
Tie od kur ne te mavat ni tebe ni republikata ni zakonite ni ustavot toj imal zelba zakonite da vazele za site, posebno za glasanjeto na dijasporata. SDSM otvorerena e kolku zena pred poragjaj i prasuva dali treba uste i da se podmacka za da polesno i vlezi se toa sto veti pred izbori tokmu na taa dijaspora ovoj mislel zakon kako da i go skrati pravoto da glasa. Lud jebe zbunjenog rabotata. Ovie sarenite koj od koj poodlepen. Kako da se natprevaruvaat eden so drug.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.381
Поени од реакции
8.988
Ti predlagas, jas predlagam, tvoi argumenti, moi argumenti.
Ti na svoja strana imas pretpostavki i subjektivni tolkuvanja, koj treba i koj ne treba, koi ima pravo i koj nema pravo, vrz baza na izmisleni subjektivni tolkuvanja , demek ako ne zivees vo Makedonija treba da si Makedonec od vtor red, gragjanin od vtora klasa vo sopstvenata maticna drzava.

Jas na moja strana imam argumenti koi se propisani so pravni akti(ustav) vo site demokratski opstestva, i kako takvi se nemenlivi.
Narodot na edna drzava i nejzinite drzavjani se nedeliva kategorija, koga se raboti za univerzalnite prava i slobodi , kako sto e pravo na glas.

Ti mozes da predlagas sto ti dusa saka, iako samiot znaes toa sto go predlagas ne e korektno ...... eve i Britancite glasaa za Brexit, i ne samo tie sto ziveat vo UK, tuku i tie po cela EU.
Не се претпоставки и субјективни толкувања, туку ставови и предлози. Ако Германија може да постави услови под кои дијаспората ќе го остварува правото на глас, може и РМ да постави свои услови. И не знам што има некоректно во изнесување ставови и погледи. Некоректно е што првиот пат ме цитираше со најдолни навреди. Не дека нешто сум навреден, туку на овој Игорче што пишува во темава ќе му пропадне муабетот дека сите софистицирани и интелигентни Македонци живееле во дијаспората.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.628
Поени од реакции
22.365
Немаат еднакви права.
Неможе некој што е во Оустрејлија со променет идентитет, што не го знае македонскиот јазик и не знае кај е Македонија на картата да има еднакви права со лице што живее во Македонија.
Еднаш фиромјанец секогаш фирмојанец, или аппермакедоњец, како сакаш.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.628
Поени од реакции
22.365
Има многу странци во РМ кои имаат инвестирано капитал и имот чија вредност многукратно го надминува капиталот и имотот што иселениците го поседуваат тука. Исто како што има државјани на РМ коишто имаат имот и капитал во Грција или други земји, но тоа не им го гарантира правото на глас. Не функционира државата како бордел.

Јас се надевам дека ќе се најде една политичка гарнитура која ќе собере храброст и ќе го услови правото на глас, на пример секој државјанин на РМ кој остварува престој подолг од шест месеци во годината. Дојди живеј тука, почувствувај ги социјалните и економските последици од сопствениот избор и нема проблем, гласај.
Државата не знае колку луѓе живеат во село Трубарево а ти сакаш да знае кој каде и колку време живее? Во паралелен свет живеете изгледа.

Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
Не се претпоставки и субјективни толкувања, туку ставови и предлози. Ако Германија може да постави услови под кои дијаспората ќе го остварува правото на глас, може и РМ да постави свои услови. И не знам што има некоректно во изнесување ставови и погледи. Некоректно е што првиот пат ме цитираше со најдолни навреди. Не дека нешто сум навреден, туку на овој Игорче што пишува во темава ќе му пропадне муабетот дека сите софистицирани и интелигентни Македонци живееле во дијаспората.
A sto treba da napravam , da ne sakas buket cvekje da ti dadam, koga direktno tvoite stavovi me diskriminiraat licno mene, i mnogumina na ovoj topic.
So svoite stavovi se pretstavuvas kako nekoj Makedonec koj e poveke Makedonec od odredena grupa Makedonci, i toa prezentirajki pozicija deka tvojot glas treba da e povreden od glasot na nekoj tvoj sogragjanin,samo zatoa sto zivotot te dovel vo situacija po sopstven izbor da zivees tamu kade sto zivees ?(Bilo da e Makedonija ili ne)

Za da baras pocit treba da naucis da gi pocituvas drugite.
Zivotot ne e .. "Frli kamen po nekogo, skrij ja rakata, i posle koga ke dojde po tebe, da se zalis na dobieniot tretman" :kuracc:

Demek sega si zrtva na mojot prostotilak i navredi ?:pos::pos::pos::pos:

A toa deka ja stavas Germanija vo pozicija deka nejzinite odluki se superlativ, da te potsetam sto zakoni imase Germanija vo 30te godini od minatiot vek, i kolku milioni nevini lugje izumrea vo vojna isprovocirana od nivnite stavovi, zakoni , gledista, i komleksi.
I seto toa ne e dalecna istorija, bidejki nekoi od istite lugje koi go napravija najgolemiot masakr vo pomodernata istorija , i den denes se zivi i politicki aktivni vo Germanija.
Taka da konceptot na sporeduvanje ti e .....:sick::sick::sick::sick:

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Него што коментари прочитав неможам да си поверувам. Албанците им се лутат на македонците во Струга бидејќи го донесле Рамиз Мерко на власт а тој троши на скапи коли сега.:facepalm:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.628
Поени од реакции
22.365
Условите околу остварувањето на правото би важеле еднакво за сите државјани на РМ. Со правата доаѓаат и обврските.
На пример? Колку што знаам дијаспорците плаќаат данок и го почитуваат законот? Што е со твоите сакани браќа Албанци? Дали тие ги исполнуваат обврските? Оди тука одземај права да видам како ќе поминеш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom