Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.447
Поени од реакции
24.180
:oeoeoe:

Не знам дали ќе влијае бојата, може бела основна, попуст има дека за службена/фирма.
Домаќини љуѓе се ова, не вервам арч да прат за такво нешто :icon_lol:

Не знам кој друго би одбирал спецификации по личен вкус за набавка на службено возило, или пак дезени на ентериери за други јавни набавки итн ;)

Јбга, курто и мурто.
So te citam cuden. Ti ke se vozis so toa sluzbeno vozilo ili toj. Koj sakas da kazi kakva treba da bidi, Ti ?
I so ke ti meni tebe , da ne se povozis slucajno so nea?
I ne tuku maftaj so toj ventilatorot, ne sme leto:mad:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Zatoa sto ...na primer ...... eden Makedonec od dijasporata koj na primer ima 40 godini , od koi 35 godini gi pominal ziveejki vo Makedonija, pridonel povekje za razvojot na Makedonija vo svoite 35 godini pominati vo Makedonija , od nekoj Makedonec koj ima 18 godini, i zivee vo Makedonija vo momentot na glasanjeto .

Dovolno ti e, ti se razjasni, ili sakas poveke primeri ?[DOUBLEPOST=1519421945][/DOUBLEPOST]
Na koj jazik se komandite ? Ima dvojazicnost , so ogled deka se rabori za drzavno, sluzbeno vozilo ????? :vozbud::vozbud::vozbud::pos::pos::pos:
И на албански немало да го разбере колата.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
:pos::pos::pos::pos:
Албанциве од Струга викаат дека ја набавил со гласовни команди а не зборувал баш јасно.
Има и за тоа сигурно добра причина, пак да речам дека не се работи луксузирање или промочани пари :icon_lol:

На шо јазик се командите, на автохтон државотворен или фиромски, не знам дали воопшто постои опција, за тоа може има на форумот некој реализиран бизнисмен шо се бави со автомобилизам или има допирна точка со тоа, па е поупатен да не просветли и за ова меѓу другото :icon_lol:
Ако се на енглески ќе треба и преведувач да вработи, пошто ми стои т`нко дека оршофијарот на дотичниот спика енглески ;)[DOUBLEPOST=1519422389][/DOUBLEPOST]
So te citam cuden. Ti ke se vozis so toa sluzbeno vozilo ili toj. Koj sakas da kazi kakva treba da bidi, Ti ?
I so ke ti meni tebe , da ne se povozis slucajno so nea?
I ne tuku maftaj so toj ventilatorot, ne sme leto:mad:
Ете сеа, недоразбирање, и јас исто велам ко тебе, шо има друг да мисли, тек па да брчи за било шо со ваква власт, грешно ме протумачи :pos:

Шо Војвода си ваков шо гини за Камедонија без трошка личен интерес а за знамето пишува дека е вентилатор :icon_lol:

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.624
Поени од реакции
22.364
Зошто би гласела дијаспората во Македонија?
Зошто?
За ДУИ би гласале да ви допопикаме. Абе стварно си сериозен или на шега си ја фати работата?

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Zatoa sto ...na primer ...... eden Makedonec od dijasporata koj na primer ima 40 godini , od koi 35 godini gi pominal ziveejki vo Makedonija, pridonel povekje za razvojot na Makedonija vo svoite 35 godini pominati vo Makedonija , od nekoj Makedonec koj ima 18 godini, i zivee vo Makedonija vo momentot na glasanjeto .

Dovolno ti e, ti se razjasni, ili sakas poveke primeri ?[DOUBLEPOST=1519421945][/DOUBLEPOST]
Na koj jazik se komandite ? Ima dvojazicnost , so ogled deka se rabori za drzavno, sluzbeno vozilo ????? :vozbud::vozbud::vozbud::pos::pos::pos:
Што може да му смени ситуацијата кога тој заработува, гради иднина во друга држава, а во Македонија доаѓа на 1-2 недели одмор?
Што може да му сменат изборните резултати во Македонија?[DOUBLEPOST=1519422633][/DOUBLEPOST]
За ДУИ би гласале да ви допопикаме. Абе стварно си сериозен или на шега си ја фати работата?
Епа ајде кажи што можеш да промениш ти од странство, апсолутно ништо, така?

Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
http://24vesti.com.mk/osmani-ne-odi-na-konferencija-vo-bih-poradi-kosovo-vladata-veli-se-raboti-za-procenka-na-vicepremier
А овој Македонија ја претставува или Косово и Албанија?
Republjika AlMaKos.

Site happy naokolu na Balkanot. A nie Makedoncite(osven dijasporata) super moderni, hipster moda, citizen of the world!!!! :ojeaa:
Kako ne mu teknalo na Zaev, pa i na ovoj Sipov so ja ebese ambasadorkata , da go pretstavese predlogov koga rucase so Nmitz, i se slikase so Yankee foteljata ? :pos::pos::pos:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.624
Поени од реакции
22.364
Иначе не знам како ви текна Германија како пример да ја земете, држава со услови кои немаат допирни точки со условите во Македонија. Германија има 62,2 милиони гласачи а надвор живеат 2-3 милиони Германски државјани. Тоа се околу 5 проценти према гласачите во Германија. Земаќи предвид Германскиот изборен модел со 2 гласови, 400 изборни единици односно 16 покраински листи идам до заклучок дека и да гласаат сите Германци надвор од државата и да ги поделиме пропорционално на сите изборни единице, нема да се промени ни еден пратеник. Де факто Германците надвор од Германија само поради малата бројка немаат никакво влијание на резултатот. Друго е во Македонија, каде што би имале еднакви гласови во Македонија и надовор од неа и те како би имала тежина гласот на дијаспората.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.447
Поени од реакции
24.180
Ете сеа, недоразбирање, и јас исто велам ко тебе, шо има друг да мисли, тек па да брчи за било шо со ваква власт, грешно ме протумачи :pos:

Шо Војвода си ваков шо гини за Камедонија без трошка личен интерес а за знамето пишува дека е вентилатор :icon_lol:
Ginam , ginam . Mene prv me otepaa ;)

Член од
23 септември 2007
Мислења
77
Поени од реакции
83
Што може да му смени ситуацијата кога тој заработува, гради иднина во друга држава, а во Македонија доаѓа на 1-2 недели одмор?
Што може да му сменат изборните резултати во Македонија?[DOUBLEPOST=1519422633][/DOUBLEPOST]
Mozebi nema da smeni nisto, se raboti za nediskriminacija po uslov na drzavjanstvo, i ednakvi prava. Neli ke im davavme na Albancite koga ke odat na salter vo Gevgelija, da ima nekoj koj ke im progovori na Albanski ?
Isto taka ke mu dademe na eden Makedonec od Oustralia , da glasa , za da bide ednakov so drugite GRAGJANI vo Makedonija.
Neli ke gradevme napredno moderno gragjansko opstestvo ??????? Neli imase sarena kurton poln so boja po fasada - revolucija? Za ednakvost? Za moderno opstestvo ? :gjavol:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.624
Поени од реакции
22.364
Ја сам не многу ама дијаспората како целина може да има влиание ако има еднакво право на глас. Во Германија 12% АФД и то како ја промени политиката на сите други партии. Моментално се согласувам дека дијаспората нема многу влиание затоа што од 1990та до денес политичките партии во Македонија не сакаат независни гласачи затоа што не можат да им прават притисок.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Може да гласа дијаспората, ако гласа за мене...

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
@Igorcemk
Каков бенефит има личност која живее во Аустралија, која не знае кај е Македонија на картата, која има променет идентитет т.е е со странско име и презиме, нема воопшто стапнато во Македонија.
Зошто таквата личност би гласала во Македонија и зошто би ја ставил во ист кош т.е еднаква со населението кое живее во Македонија?
Како може да се одразат изборните резултати од МАКЕДОНИЈА врз неговиот живот во АУСТРАЛИЈА?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
@Igorcemk
Каков бенефит има личност која живее во Аустралија, која не знае кај е Македонија на картата, која има променет идентитет т.е е со странско име и презиме, нема воопшто стапнато во Македонија.
Зошто таквата личност би гласала во Македонија и зошто би ја ставил во ист кош т.е еднаква со населението кое живее во Македонија?
Како може да се одразат изборните резултати од МАКЕДОНИЈА врз неговиот живот во АУСТРАЛИЈА?
Од кога бе промената на името ти стана промена на идентитетот ?!? Нели заев ве лажеше дека со промена на име не се менува идентитет...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom