Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Не сакам моето дете да го научи македонскиот јазик пред англискиот, нефунскионално е, глупо е и пред се дискриминаторски. Од мали моите и твоите деца нема да имаат исти услови до успех.
Ако ова не можеш да го разбереш тогаш имаш голем проблем, тогаш мене ме гледаш како на граѓанин од втор ред, демек јас сум дошол тука и морам да се вклопувам во оваа државно уредување. НЕ, и НЕ, пошто јас сум бил тука и пред државново уредување, не прифаќам таков устав. Уставот требаше да ги задоволи потребите на сите граѓани а не спротивно.
Си слушал за швајцарија?
А ти си чул за Франција, Британија, Германија, Италија. Имате право на образование и на употреба на свој јазик речиси секаде каде живеете. Прочитај ги написите на Астеруд и Павлова-Данева. Земи го примерот со судската постапка каде ќе настанат еден куп проблеми само затоа што еден учесник во постапката ќе сака да го користи својот јазик, земи дека такви проблеми ќе се случуваат во еден куп постапки во сите институции и кажи дали времето и парите вредат или не е можеби попаметно енергијата да се насочи на средување особено во делот каде живеат албанци на други прашања со оглед дека сме дно во прашање на ифраструктура, сообраќајни решенија, загаденост и генерално некултура и непочитување на закони.

Ама битно беше да го добиете правото у Кавадарци да се обратите на албански, се осеќаш сега подобро заради тоа?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
Не сакам моето дете да го научи македонскиот јазик пред англискиот, нефунскионално е, глупо е и пред се дискриминаторски. Од мали моите и твоите деца нема да имаат исти услови до успех.
Ако ова не можеш да го разбереш тогаш имаш голем проблем, тогаш мене ме гледаш како на граѓанин од втор ред, демек јас сум дошол тука и морам да се вклопувам во оваа државно уредување. НЕ, и НЕ, пошто јас сум бил тука и пред државново уредување, не прифаќам таков устав. Уставот требаше да ги задоволи потребите на сите граѓани а не спротивно.
Си слушал за швајцарија?
Ти воведоа во Швицарска школи на Албански или дополнителен државен јазик да биде Албански?
Еве колку ве имало таму
There are an estimated 250,000 ethnic Albanians in Switzerland, most of them from Kosovo, a sizeable minority arriving from Macedonia.[21] Albanians have migrated to Switzerland since the 1960s,[22] but bulk of immigration took place during the 1990s, especially during 1998–1999. They account for about 2% of total Swiss population, making them the third largest immigrant community in Switzerland, after the Italian and German ones

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
А ти си чул за Франција, Британија, Германија, Италија. Имате право на образование и на употреба на свој јазик речиси секаде каде живеете. Прочитај ги написите на Астеруд и Павлова-Данева. Земи го примерот со судската постапка каде ќе настанат еден куп проблеми само затоа што еден учесник во постапката ќе сака да го користи својот јазик, земи дека такви проблеми ќе се случуваат во еден куп постапки во сите институции и кажи дали времето и парите вредат или не е можеби попаметно енергијата да се насочи на средување особено во делот каде живеат албанци на други прашања со оглед дека сме дно во прашање на ифраструктура, сообраќајни решенија, загаденост и генерално некултура и непочитување на закони.

Ама битно беше да го добиете правото у Кавадарци да се обратите на албански, се осеќаш сега подобро заради тоа?
Ти гарантирам дека во таквите градчиња како Кавадарци, Берово, Пехчево, Гевгелија каде што нема ни А од Албанско население дека на платените списоци ќе се најдат имиња на нивни вработени како преведувачи во администрацијата, а нема никогаш физички да ги посетат тие места. Тоа се случуваше со претходната власт кога имаше еден куп од цела Македонија вработени во Владата, а да ги натераш да дојдат самите со автобус до Скопје и пешки да отидат до владата ќе се загинеа по пат.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Си слушал за швајцарија?
WOW ко да читам некоја феминистка :pos:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ти гарантирам дека во таквите градчиња како Кавадарци, Берово, Пехчево, Гевгелија каде што нема ни А од Албанско население дека на платените списоци ќе се најдат имиња на нивни вработени како преведувачи во администрацијата, а нема никогаш физички да ги посетат тие места. Тоа се случуваше со претходната власт кога имаше еден куп од цела Македонија вработени во Владата, а да ги натераш да дојдат самите со автобус до Скопје и пешки да отидат до владата ќе се загинеа по пат.
Нема врска, тоа е дел од животот.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Тоа ти се тие новите миниончиња на Зајев а тука ми се потресуваат за распади и незнам ти што.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
WOW ко да читам некоја феминистка :pos:
Наративот на Албанците, феминистите и ЛГБТ заедницата е ист:
"Ти си ме дискриминирал мене, и сега ти ми должиш нешто на мене"

Ниту сме ги дискриминирале, ниту им должиме нешто. За секој успех или неуспех самиот си крив.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Тоа ти се тие новите миниончиња на Зајев а тука ми се потресуваат за распади и незнам ти што.
Така иде тоа, за едните миљончињата ја прикриваат двојазичноста, за другите двојазичноста ги прикрива миљончињата, и додека тие се расправаат што-што прикрило и миљончињата и двојазичноста се реалност.... прц прц ситуација или по нашки double penetration.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Ако си способен, амбициозен и интелегентен, ќе просперираш и во МК.
Па, да, но зависи и од многу други фактори. Како и да е, ако останеш тука, можно е да те толчи тоа што ќе и се случува на земјава. А може и да не преживееш :)

Имам 2 братучетки. Двете се со завршени магистерски студии. Двете се способни, амбициозни и интелигентни.
Едната успеа да се вработи во банка во европска држава и да зема плата од 10к евра.
Другата се обидуваше тука на двоцифрен број места и успеа да се вработи само како секретарка и да зема плата од 300 евра. На секое друго место, и бараа партиска книшка.
Просперитет!

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па, да, но зависи и од многу други фактори. Како и да е, ако останеш тука, можно е да те толчи тоа што ќе и се случува на земјава.

Имам 2 братучетки. Двете се со завршени магистерски студии. Двете се способни, амбициозни и интелигентни.
Едната успеа да се вработи во банка во европска држава и да зема плата од 10к евра.
Другата се обидуваше тука на двоцифрен број места и успеа да се вработи само како секретарка и да зема плата од 300 евра. На секое друго место, и бараа партиска книшка.
Просперитет!
Кај нас има правници и економисти - со лопата да ги ринеш. Не можам да поврзам интелект со остручување кон економист или правник (освен ако тоа ептен не те влече).
А тоа е мнооогу многу мал процент.

Џабе ти е и 100к да зимаш ако на крај на месец ништо не ти останува и живееш под кирија.

B

Bafra

Гостин
Си слушал за швајцарија?
Да бараше да важи правото за сите, да бараше Арачиново и сл. да си плаќаат вода, струја и даноци колку поубаво ќе живеевме сите.
Ене ти го Косово, поубаво ли е за народот таму, политичарите и таму си го ебаваат, тука не ебаваат злоупотребувајќи ве, а вие се надевате ќе добиете леб преку погача.
Нема такво нешто.
Општеството во кое твоите и моите деца ќе живеат ќе биде жабокречина ако не се освестите и престанете да се палите како мајмуни на орли, јазици и сл глупости. Истото нели важи и за александровите синови :D

Швајцарија сум бил и твоите отидени таму, викаат за вас тука дека сте племе и не почитувате правила.:D

Јас сум Кинески да воведеме од прво оделение за сите. Гарантирам кога ќе станат зрели личности работа одма наоѓаат. :cool:

V

viktora

Гостин
Си слушал за швајцарија?
Не се плаши нема потреба твоето дете да го изучува македонскиот јазик пред англискиот.Поточно ќе нема потреба воопште да го изучува македонскиот.Од сега моето дете ќе го изучува албанскиот јазик,само вас да не ви се скратат правата и да не се чувствувате граѓани од втор ред.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Dali moeto dete so bilo koe vashe dete ke imaat isti shansi za uspeh dodeka na moeto angliskiot mu e tret jazik, a na vasheto tretoto mu e germanskiot?

A vie shto ne pravite razlika megju pravata na albancite tuka i vo shvajcarija ve molam ne me citirajte.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Што се замарате со дпмне, тие се маргиналци во моментов со најмалку подржувачи од своето основање...
Исто вака беа и нацистите во 45-та, а сепак светот баш се замараше со нив. Будала свет.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom