Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Има овци во народот и стари патриотчиња кој мислат дека работата за доброто на државата и го гласат ВМРО оти нели 1893 и ова ВМРО то е то истото ВМРО за кој умирале луѓе тие се сега нивни наследници мислат дека ќе ја спасат државата.Историчар сум ама и јас да сум главен на партија не би ја играл та карта оти само пензионерите и неуките ќе те верват дека има платформи и дека работиш за да ја зачуваш историјата.
Па всушност Дпмне почна да игра на националистичка карта после објавувањето на бомбите во 2015,до претходно си ја користеа пропагандата за странските инвестиции,економскиот напредок,зголемувањето на пензиите,панорамските тркала,субвенциите и слично...имаше ненормални перење на мозок што дури ги разграничи стереотипите на обичниот граѓанин да верува што е нормално а што е ненормално...па затоа Дпмне и на овие локални имаше околу 330.000 гласачи што е огромна бројка за нив,во нормални околности не смееа повеќе од 250.000 да имаат и дури тоа е многу за нив за оние работи што ги правеа.

Баш кога почнаа да играа на картата на национализам Дпмне почна да губи гласови и да пропаѓа..во ваква средина тоа не му беше многу паметно.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Алал да ти е.Суштина на живот за тебе да јадеш,да сереш и да шеташ?Мудрост на месецот.

Албанците да размислуваа како тебе ни Косово ни пола Македонија не би ја добиле.Америне,Русите и другите што војуваат и гинат на другата страна на планетава изгледа глупави се или немаат пари убаво да се облечат или да се најадат.Сите се глупави што се прават патриоти и гинат како глувци.Во Турција да фрлиш турско знаме на земја се лежи во затвор бе другар.Запали ши.т.арско знаме јавно до вечер ќе те најдат и ќе зажалиш што си го запалил.Така се гради држава а не да мислиш само стомакот да го наполниш и што да облечеш.Тоа е тој лузерски менталитет и затоа на никој не му е нејасно како стигнавме до овој степен до губење на држава.Само на газот мислиме на ништо друго.
Затоа сега Албанците од Косово и Македонија се најбројни имигранти низ Европа, затоа што многу им е убаво тука...

И да, сите што гинат за "татковината" се глупави. Они ќе умрат за да може некој друг да живее. Мене ми се живее, така што ако ти си од тие паметните, оди слободно умри за да можам јас да живеам.

Ако ништо друго барем ќе нè олабавиш нас што сме на форумов...

P

psychostasia

Гостин
Јас мислам оти после ултиматумов и тоа што ги ддоснале сајтовите на судот крајно време е да се предадеме и да капитулираме. 3000 муџи не се мала бројка, плус тоа и ИСИС ќе се умешаат инфилтрирани со мигрантите на кои лицето ЗЗ ќе им доделува станови... пропаднавме луѓе, државата ни ја снема за 150 дена откако насилно беше превземена власта.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.381
Поени од реакции
8.989
Денес дознав дека кружи иницијатива со собирање потписи меѓу универзитетските професори околу платите. Бараат платите на универзитетските професори да бидат еднакви, т.е. да се промени досегашната практика според која професорите од ПМФ и други факултети земаа 23.000 ден., а тие од Правен и Економски факултет по 230.000 - 240.000 ден.

V

viktora

Гостин
Суштино, државите не постоеле до пред 100 години. Како можеш да се колнеш у нешто што не постоело ни 100 години? Па уште суштина било тоа. Бреееј. Лузерски менталитет е кога ќе интелектуално ќе те победи подобриот во животот, а ти од немајкаде ќе речеш, он можда ме победи ама ја сум МАКЕДОНЕЦ. Та преку куров што си веќе. До вчера беше југословен, утре веројатно ќе бидеш или бугар или шитар. Ебати суштината на животот кога ти е врзана за менлива категорија.
Државата ако не постоела постоела нацијата.Некој гинел во тоа време за да денес живеам во моја држава и да зборам на мој јазик.И ќе се повторам,државата ја губиме од идиоти и предавници кои мислат на сопствениот газ.И никогаш не сме биле југословени по националност,него македонци.Југословени постоеле според државјанство.

Имаш и друга опција доколку газот ти е пред нацијата и државата.Лапни бугарски пасош отиди пичке си материне на запад и секогаш ќе бидеш и најаден и напиен и убаво облечен.Со која интелегенција ти не убедуваш што е подобро за нас како нација кога размислуваш како поединец и мислиш само на твојот газ?
Тоа во иднина што би бил по нацијоналност добро знам.Но вие зинати за пари уште не сте одлучиле што ќе бидете.Чекате кој ќе ви даде најдобра понуда.

Еве и еден бонус.Документ од ЦИА што барале грците.Ако ти можеш да го проголташ ова за да шеташ убаво облечен и мевот да ти биде полн доста македонци не можат.

Продолжиси да си размислуваш како поединец,не ми смета.Аман немој да какаш со бабароги и еднорози.

Последно уредено од модератор:
Член од
7 август 2011
Мислења
4.973
Поени од реакции
15.274
Денес дознав дека кружи иницијатива со собирање потписи меѓу универзитетските професори околу платите. Бараат платите на универзитетските професори да бидат еднакви, т.е. да се промени досегашната практика според која професорите од ПМФ и други факултети земаа 23.000 ден., а тие од Правен и Економски факултет по 230.000 - 240.000 ден.
Целосно се согласувам дека платите треба да бидат еднакви и да не бидат одредени од бројот на студенти кои се запишале на еден факултет, ама од каде ова дека се по 4000 евра платите на економски и правен? Повеќе од 800 евра не верувам да се платите на Јустинијан ама можда сум и грешка.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не земаат на економски и правен толкави суми, ако имаат активности вон работа, да, со оглед дека сите се во некој УО или НО.

V

viktora

Гостин
Затоа сега Албанците од Косово и Македонија се најбројни имигранти низ Европа, затоа што многу им е убаво тука...

И да, сите што гинат за "татковината" се глупави. Они ќе умрат за да може некој друг да живее. Мене ми се живее, така што ако ти си од тие паметните, оди слободно умри за да можам јас да живеам.

Ако ништо друго барем ќе нè олабавиш нас што сме на форумов...
Тешко на албанците зошто имаат скоро три држави.Албанците одат печалат и градат куќи низ Косово и Македонија.Тука се никаде не одат.
Ако ти се живее што не заминеш од Македонија?Не верувам дека некој со јаже те врзал да седиш тука.Слободно уште 4-5 членови од форумов понеси ги со тебе и не само добро на форумов него една голема добрина кон државава ќе сторите.Не верувам дека ни на роднините би им фалеле а не па на другите што живеат тука.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Тотално подржувам. Пошто реално, разликата меѓу ПМФ и Правен во плати (зборам за основната плата) е 1:3.

Не се по толку платите на овие два факултети, ама околу 1500 мислам дека се. Можеби и јас грешам, но не е помалку од 1:2. Плус, ако доследно се почитува законот, вонреден професор (значи се подразбира и редовен) треба да имаат плата колку што имаат пратениците.[DOUBLEPOST=1510059836][/DOUBLEPOST]
Не земаат на економски и правен толкави суми, ако имаат активности вон работа, да, со оглед дека сите се во некој УО или НО.
И пишување закони и слично овие од Правен. :D

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Што? Земале 4000 месечна плата на буџет? Не е за верување

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.381
Поени од реакции
8.989
Тотално подржувам. Пошто реално, разликата меѓу ПМФ и Правен во плати (зборам за основната плата) е 1:3.

Не се по толку платите на овие два факултети, ама околу 1500 мислам дека се. Можеби и јас грешам, но не е помалку од 1:2. Плус, ако доследно се почитува законот, вонреден професор (значи се подразбира и редовен) треба да имаат плата колку што имаат пратениците.[DOUBLEPOST=1510059836][/DOUBLEPOST]
И пишување закони и слично овие од Правен. :D
Да, за основната зборуваме. Бројката од 240.000 ја слушнав од една професорка, може и да е паушална, поентата е дека Јустинијан и Економски се неколкукратно повеќе финансирани од ПМФ.

За хонорари не зборуваме. И тие од ПМФ, ФЛФ, ФЗФ земаат хонорари како рецензенти, промотори на книги, итн.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Да, за основната зборуваме. Бројката од 240.000 ја слушнав од една професорка, може и да е паушална, поентата е дека Јустинијан и Економски се неколкукратно повеќе финансирани од ПМФ.

За хонорари не зборуваме. И тие од ПМФ, ФЛФ, ФЗФ земаат хонорари како рецензенти, промотори на книги, итн.
240к да не било со се'? Плус, рачунајте дека учество во комисија (дипломски/мастер/докторски) е 2-3000 денари па нагоре...споредете со број на студенти. Дап...

M

mar30

Гостин
Нај нај фејворит патриотска реторика у Македонија:

Кој ви даде право да го менјате ФИРОМ?
Крај на преговорите за промена на ФИРОМ!!!
НАШЕТО ИМЕ Е ФИРОМ!!!
Our Name is FIROM!!!!
Нема попуштање,нема вракање!!!(се дере на цел глас)
Да живее Македонија!!!
Да живее ВМРО!!!
Да сте ми здрави и живи!!!
:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

V

viktora

Гостин
За името и за плати сте запнале.Ни збор за покачување на акциза на нафта,вода...ама битно ефтина тараифа вратија два саати.

Ајде партиските книшки под мишка и со среќа новите работни места.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom