Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
@Ѓорѓи Н.
Договорот си е океј, за тоа што Македонија е таа која што секогаш се потпира на Бугарија.
Имаш 700.000 иселеници со Бугарски пасоши, значи овие луѓе поради одредени причини побарале помош од соседна држава.
Најмногу студенти кои сакаат Европска диплома ја одбираат Бугарија како опција.
Еден куп бизниси имаш кој што се водат на релација Македонија-Бугарија.
Лично мој пријател кој работи со Бугари , после договорот му беше честитано и беше деклариран како "брат Македонец".
Значи никој не му е гајле какви биле односите пред 100,200,300 и повеќе години...
Заради ова што ти го напишав погоре вредеше овој договор со Бугарите за добро соседски односи , и според горе наведеното најреално е да биде така.
А вие што измислувате дека со овој договор "се продава Maкедонија" , не прикажувате никакви факти.

Сега ти бегаш од темата и отвараш друга тема, ја ставаш и Грција, таму е сосема друга приказна што на никој не му се верува да биде решена.
Нешто да се разбереме. Јас сум тој кој до пред „договорот“ бев нарекуван „бугароман“ и слично затоа што не бев како останатите на форумов (читај сдсмовци) и не се залагав за „Бугаре треба мрзети“. Јас тврдам дека Бугарите и Македонците до балканските војни биле најблиски народи. Потоа ние сме станале најблиски со Србите (особено во Југославија) и тоа е и денес. Значи, ако некој бил за нормални односи со Бугарија, јас сум бил. Овие СДСМ-овчиња сега ја „открија“ Бугарија. До вчера им беше најголемиот душман.
НО...
Јас не сум слеп партиски послушник кој нема мозок да прочита и да размисли. Понижување би ми било Заев да ми каже дека договорот бил супер. Прво, мислам дека неговото интелектуално ниво е многу пониско од моето, второ, мислам дека многу поголеми познавања имам од историјата и случувањата во овој дел од Балканот последниве 100-120 години... и што е најважно... не сум малоумен и да размислам со своја глава. Читам дека со овој договор ние не смееме да се „заложиме“ за правата на Македонците во Бугарија. Направи паралела какви се реторики слушаме од Албанија за Албанците кај нас. Ние такво нешто ако кажеме... можеби ќе бидеме и бомбардирани од НАТО (САД). Но, човечки е да прашаш за културниот развој и идентитет на своите сограѓани во соседството... Очигледно е дека не го признаваат македонскиот јазик, па го третираат на некоја вештачка уставна творба. Значи, јас не зборувам за нешто од пред 100, 200... години, туку за денешното однесување. Ти, можеби сега ја „откри Бугарија“, јас ја знам одамна. Ама не сакам да им се понижувам, како што почна со виткање на кичмата твојот лидер.
Гледам и недоволно познавање на работите во врска со Бугарија. 700,000 Македонци иселени со бугарски пасоши. Распрашај се малце пред да пишуваш за некоја тема. Ова нема врска со реалноста.
За „брат Македонец“ не знам што да ти речам, сем дека слабо си се интересирал за Бугарија до договорот, па ми кажуваш работи кои јас одамна ги знам. Македонците биле најблиски со Бугарите. После сме биле одделени од нив.

sap

Член од
15 август 2017
Мислења
128
Поени од реакции
20
, Министерството за одбрана - одделенијата за одбрана на регион со градовите и општините во состав се институциите, први ќе почнат да работат во две смени.
Владата овие реформи ги воведува со цел да им излезе во пресрет на потребите на граѓаните.
Неколку пати ја прочитав реченицава , никако да го сватам поимот одбрана на регион. Ај што Македонија е колку мало дворче, па поделена на региони, ама одделенија за одбрана на регион. Што би требело тоа да биде. За регионите е јасно , треба да се задоволат апетитите на рамковните, ама до оделенија за одбрана е отидена работата???

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
“Димовски побарале Фондот за здравство да ги покрие трошоците за лекување во странство, но ги одбиле со образложение дека може да се оперира во земјава. Тројца раководители на одделенија од Клиничкиот центар веќе се потпишале дека операција тука не може да се изведе.“

“семејството Димовски од Велес не може да добие согласност за корекција на вградената шипка во ‘рбетот на малата Тамара.“

“Таа битката со институциите и со лекарските комисии ја почнува пред три години, но нејзините обиди да издејствува лекување во странство биле безуспешни, бидејќи здравствените власти сметале дека сѐ уште постојат можности да се лекува во државата.

Според информации на „Фокус“, на двете конзилијарни мислења што биле издадени во април и во октомври лани пишувало дека станува збор за итен случај, иако веќе неколку дена директорката на Фондот за здравство Маја Парнаџиева – Змејкова и првиот човек во здравството Никола Тодоров тврдат дека на документите ја немало назнаката „итност“ и вината ја префрлаат на лекарите.

Но, ваквите тврдења ги побива медицинската документација на која јасно пишува дека лекарскиот конзилиум дури трипати се изјаснил оти девојчето под итно треба да замине на лекување во странство

Помина вашето време на лаги и манипулации[DOUBLEPOST=1504103786][/DOUBLEPOST]
Гледам, не си напишал дека било одобрено лекување, мислам во Турција. Па родителите побарале друга болница. Се се изнесува.
А башка што девојчето почина од пневмонија. Каде е тука вината на родителите? Иако не сакав тоа да го спомнам со месеци, затоа што секој родител му мисли најдобро на детето. Имаше изјави дека го однеле на лекар доста доцна. Тоа не го пишуваш.
Јас не бранам никого, но девојчето почина од друга болест.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти си класичен пример како социјалните мрежи и интернет профили го заглупуваат народот и го уништуваат нормалниот живот. Ако воопшто имаше некаков живот пред нив. Треба сериозно нешто да ти фали за цел ден да висиш на нив и тука да постираш туѓи бисери.

Мислев дека си удав досаден кога "дебатираше" со оној ретардот, ама тогаш всушност беше супер, споредено со ова.

Давеж на векот.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Оваа Видана точно е дека не е арна во умот ама ВМРО не смеат да писнат на оваа тема, поготово додека се уште со ова раководство. Морал, образ, лицемерие, that kind of stuff.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Ти си класичен пример како социјалните мрежи и интернет профили го заглупуваат народот и го уништуваат нормалниот живот. Ако воопшто имаше некаков живот пред нив. Треба сериозно нешто да ти фали за цел ден да висиш на нив и тука да постираш туѓи бисери.

Мислев дека си удав досаден кога "дебатираше" со оној ретардот, ама тогаш всушност беше супер, споредено со ова.

Давеж на векот.
Ете типичен интернет силеџија, коа не пишуваш на темите за ноктарчиња и бељот, пишуваш тука на секој втор навредливи зборови ставајќи се во улога на форумски автосеритет а притоа не сфаќаш дека се додека си тука присутен приматот на глупавост ти е загарантиран.

За класика кога пишуваш размисли што е занимавање со туѓи животи и што тоа кажува за тебе, не се мрсулави повеќе, веќе си засушен, зиг хајл испади и интелектуална величина на друго место, напорен си,

Сиктер сега од мене,

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Гледам, не си напишал дека било одобрено лекување, мислам во Турција. Па родителите побарале друга болница. Се се изнесува.
А башка што девојчето почина од пневмонија. Каде е тука вината на родителите? Иако не сакав тоа да го спомнам со месеци, затоа што секој родител му мисли најдобро на детето. Имаше изјави дека го однеле на лекар доста доцна. Тоа не го пишуваш.
Јас не бранам никого, но девојчето почина од друга болест.
Срцето и белите дробови и биле изложени на голем притисок од искривениот рбет. сите домашни и светски експерти предупредуваа на тоа. Секогаш спомнуваа и за ризици од притисок на внатрешни органи посебно срце и бели дробови.
Тодоров одбивал енергично да им се даде било какви пари на семејството, тоа го има и во документација, 2 конзилијарни мислења потпишани од најеминентни стручњаци во областа упатени до тодоров дека е итна операцијата тој ги фрла во ѓубре, три известувања до него дека во македонија нема ни доктори ни услови да се оперира девојчето тој го игнорира. Во хрватска беа спремни веднаш да ја оперираат со цена од 30.000 евра, тоа му беше скапо на тодоров па се ценкал и барал на други места поефтино и губел драгоцено време, па нашол во турција за 20.000 евра, па после се премислил рекол, а бе ќе напраиме овде центар за сколиоза и тука ќе ја оперираме за 500 евра........
Најголемата нечовечност тодоров ја покажа кога неколку дена по смртта на семејството и упати писмо дека им се одобруваат средствата.
Тоа беше она вистинско лице на тој министер.[DOUBLEPOST=1504171445][/DOUBLEPOST]
Неколку пати ја прочитав реченицава , никако да го сватам поимот одбрана на регион. Ај што Македонија е колку мало дворче, па поделена на региони, ама одделенија за одбрана на регион. Што би требело тоа да биде. За регионите е јасно , треба да се задоволат апетитите на рамковните, ама до оделенија за одбрана е отидена работата???
Не се плаши се е во ред.
Не си бил војска не ти е позната воената терминологија ниту структурата на одбраната.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Изгледа мачката му избегала од подрумот па има слободно време и замара.Остави го,ќе му се врати мачето и ќе испари.
Жалосно е да оставиш живо суштество со ваков лик.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.758
Поени од реакции
16.981
Срцето и белите дробови и биле изложени на голем притисок од искривениот рбет. сите домашни и светски експерти предупредуваа на тоа. Секогаш спомнуваа и за ризици од притисок на внатрешни органи посебно срце и бели дробови.
Тодоров одбивал енергично да им се даде било какви пари на семејството, тоа го има и во документација, 2 конзилијарни мислења потпишани од најеминентни стручњаци во областа упатени до тодоров дека е итна операцијата тој ги фрла во ѓубре, три известувања до него дека во македонија нема ни доктори ни услови да се оперира девојчето тој го игнорира. Во хрватска беа спремни веднаш да ја оперираат со цена од 30.000 евра, тоа му беше скапо на тодоров па се ценкал и барал на други места поефтино и губел драгоцено време, па нашол во турција за 20.000 евра, па после се премислил рекол, а бе ќе напраиме овде центар за сколиоза и тука ќе ја оперираме за 500 евра........
Најголемата нечовечност тодоров ја покажа кога неколку дена по смртта на семејството и упати писмо дека им се одобруваат средствата.
Тоа беше она вистинско лице на тој министер.[DOUBLEPOST=1504171445][/DOUBLEPOST]
Не се плаши се е во ред.
Не си бил војска не ти е позната воената терминологија ниту структурата на одбраната.
Нема такво конкретно мислење, во званичните документи од патологот како причина на смртта е наведен Ефизем на плуќа, а има и одговорност на родителите за не одење на контрола кај доктор... а родителите можеле да си најдат независен патолог па да тужат ако било така, ете Хелсиншки ангажира независен блгарски патолог за ромчето што алфите 2006 го претепаа на смрт а после се прикажуваше давење..
И не е точно дека Тодоров сам решил да дава мислење за операција, има доктори кој стоеја зад тоа..досега ќе беше приватно тужен, има дузина сдсм-овски адвокати кој што ќе го стореа
А имаше собрано од гражански донации околу 16000 евра, многу лесно можеше да се прати на операција со накнадна донација или позајмица од некоја приватна фирма... ама повеќе напори и пари се фрлаа за организирање на протести, па и самата мајка почна политички да се промовира по медиумите

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom