Klin
Колце
- Член од
- 6 јануари 2014
- Мислења
- 4.411
- Поени од реакции
- 7.871
[FOTO REPORTAŽA] Vrhunac borbe sa požarima u Makedoniji: Bugarska, Turska i Izrael šalju svoje letelice
IAF C-130E sleće na Petrovac 8. avgusta / Foto: Dragan Cvetić
Letnja sezona 2017. ostaće upamćena po katastrofalnim požarima koji divljaju na Mediteranu i na Balkanu, gde su najugroženije bile Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija dok je Srbija ove godine imala nešto više sreće. Suvo vreme i nekoliko nedelja izuzetno visokih temperatura prouzrokovali su intenzivne požare koji su se proširili i iscrpili regionalne sisteme za civilnu zaštitu prisiljavajući neke balkanske zemlje da pošalju poziv za međunarodnu pomoć u vidu specijalizovanih aviona za gašenje požara.
Uspešno koristeći svoja tri Air Tractor AT-802A Fire Boss jednoseda, protivpožarne amfibije (sa registracijama Z3-BGT, Z3-BGU i Z3-BGV), svaki sa kapacitetom od 3.104 litara vode, makedonska Direkcija za zaštitu i spašavanje (Direkcija za zaštita i spasuvanje – DZS) se već nekoliko meseci prilično uspešno bori protiv letnjih požara u Makedoniji. U borbu su se na zahtev DZS uključila i dva transportna helikoptera Mi-17 makedonskog ratnog vazduhoplovstva (302 i 303), svaki sa vedrom kapaciteta od 2.000 litara. Međutim, sa preko 25 velikih aktivnih požara na različitim lokacijama u toku zadnjih dana jula, makedonska vlada je zatražila pomoć od prijateljskih zemalja.
Makedonsko ratno vazduhoplovstvo pomaže sa helikopterom Mi-17 „302“ u gašenju požara kod sela Osinčani 5. avgusta / Foto: Dragan Cvetić
Bugarski Mi-17 „417“ iznad sela Osinčani 5. avgusta / Foto: Dragan Cvetić
Prva država koja je odazvala je susedna Bugarska koja je rano ujutro 2. avgusta rasporedila u bazu makedonskog ratnog vazduhoplovstva Petrovac, blizu glavnog grada Skoplja, jedan transportni helikopter Mi-17 svog ratnog vazduhoplovstva uz posadu koja broji 12 članova. Helikopter je u periodu od 2. do 5. avgusta pomoću „Bamby Bucket“ vedra izvršio ukupno 81 bacanje vode na različitim požarima u blizini Skoplja. Međutim, zbog nedostatka resursa i predstojeće redovne 100-časovne inspekcije, bugarski helikopter je bio prinuđen da se vrati kući u jutro 6 avgusta.
Burundaiavia Mi-8MTV-1 „UP-MI809“ parkiran na Petrovcu / Foto: Igor Božinovski
Druga država koja je brzo odgovorila na Makedonski poziv za pomoc bila je Turska. Pomoć Ankare je stigla u vidu kazahstanskog transportnog helikoptera Mi-8MTV-1 kompanije Burundaiavia Airline, a koji je pod ugovorom o protivpožarnoj borbi već bio aktivan u Turskoj. Ova letilica, sa registracijom UP-MI809, turskom inskripcijom ORMAN (u prevodu: šuma) doleteo je na Petrovac 3. avgusta. Do 7. avgusta on je naleteo 19,5 sati u protivpožarnim operacijama i obavio je 82 bacanja vode iz vedra tipa „Bamby Bucket“.
AT-802 izraelske policije „4X-AFA“ stiže u Makedoniju 8. avgusta / Foto: Igor Božinovski
Izraelci u akciji. AT-802 4X-AFA izbacuje 3.100 litara vode / Foto: Igor Božinovski
Izraelci u formaciji iznad Makedonije / Foto: Igor Božinovski
Poslednja država koja je dala podršku Makedoniji je Izrael. Njihovo raspoređivanje započelo je sa koordinacionim timom koji je sleteo na Petrovac dvomotornim turboprop avionom Raytheon B200T Zufit 4 u popodnevnim satima 7. avgusta. Ovaj avion je deo 135. „Kings of the Air“ skvadrona Izraelskog ratnog vazduhoplovstva. Sledećeg dana usledilo je iskrcavanje logističkog tima koji je došao u Makedoniju transportnim avionom Lockheed C-130E Hercules iz sastava 131. skvadrona „The Yellow Bird“. Nakon dugog preleta u trajanju of 6 sati i 15 minuta sleteli su u Skoplje i dva policijska dvoseda Air Tractor AT-802 time kompletirajući pomoć sastavljenu od 4 različite letelice i 27 ljudi.
Uz podršku letačkog i zemaljskog osoblja firmi Chim-Nir Aviation i Elbit Systems kao i saradnju sa makedonskom DZS, izraelski avioni AT-802 aktivno su učestvovali u protivpožarnim operacijama 9. i 10. avgusta uz nalet od 15 sati i 34 letečke misije koje su dovele do ispuštanja više od 85.000 litara vodenih „bombi“ obogaćenih penom. Izraelska poseta okončana je 11. avgusta kada je Makedonija opet bila u mogućnosti da sama nastavi protivpožarnu borbu.
Beležeći 100% operativnu raspoloživost i oslanjajući se na samo tri pilota, makedonska flota AT-802A Fire Boss akumulirala je 164 sati naleta u protivpožarnim operacijama u toku ovogodišnje letenje sezone, tačnije između 3. maja i 10. avgusta. U pomenutom periodu izvedena su 365 bacanja vode odnosno bačeno je preko 1.1 milion litara vode na požare. U izvršavanju svojih misija Fire Boss amfibije su najčešće koristile instalacije za punjenje vode na aerodromu Petrovac ali je sakupljanje vode rađeno i na Mantovskom, Ohridskom, Mavrovskom i Tikveškom jezeru.
Makedonski „Fire Boss“ sleće na Petrovac 6. avgusta / Foto: Igor Božinovski