Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
[FOTO REPORTAŽA] Vrhunac borbe sa požarima u Makedoniji: Bugarska, Turska i Izrael šalju svoje letelice

IAF C-130E sleće na Petrovac 8. avgusta / Foto: Dragan Cvetić
Letnja sezona 2017. ostaće upamćena po katastrofalnim požarima koji divljaju na Mediteranu i na Balkanu, gde su najugroženije bile Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija dok je Srbija ove godine imala nešto više sreće. Suvo vreme i nekoliko nedelja izuzetno visokih temperatura prouzrokovali su intenzivne požare koji su se proširili i iscrpili regionalne sisteme za civilnu zaštitu prisiljavajući neke balkanske zemlje da pošalju poziv za međunarodnu pomoć u vidu specijalizovanih aviona za gašenje požara.

Uspešno koristeći svoja tri Air Tractor AT-802A Fire Boss jednoseda, protivpožarne amfibije (sa registracijama Z3-BGT, Z3-BGU i Z3-BGV), svaki sa kapacitetom od 3.104 litara vode, makedonska Direkcija za zaštitu i spašavanje (Direkcija za zaštita i spasuvanje – DZS) se već nekoliko meseci prilično uspešno bori protiv letnjih požara u Makedoniji. U borbu su se na zahtev DZS uključila i dva transportna helikoptera Mi-17 makedonskog ratnog vazduhoplovstva (302 i 303), svaki sa vedrom kapaciteta od 2.000 litara. Međutim, sa preko 25 velikih aktivnih požara na različitim lokacijama u toku zadnjih dana jula, makedonska vlada je zatražila pomoć od prijateljskih zemalja.

Makedonsko ratno vazduhoplovstvo pomaže sa helikopterom Mi-17 „302“ u gašenju požara kod sela Osinčani 5. avgusta / Foto: Dragan Cvetić

Bugarski Mi-17 „417“ iznad sela Osinčani 5. avgusta / Foto: Dragan Cvetić
Prva država koja je odazvala je susedna Bugarska koja je rano ujutro 2. avgusta rasporedila u bazu makedonskog ratnog vazduhoplovstva Petrovac, blizu glavnog grada Skoplja, jedan transportni helikopter Mi-17 svog ratnog vazduhoplovstva uz posadu koja broji 12 članova. Helikopter je u periodu od 2. do 5. avgusta pomoću „Bamby Bucket“ vedra izvršio ukupno 81 bacanje vode na različitim požarima u blizini Skoplja. Međutim, zbog nedostatka resursa i predstojeće redovne 100-časovne inspekcije, bugarski helikopter je bio prinuđen da se vrati kući u jutro 6 avgusta.

Burundaiavia Mi-8MTV-1 „UP-MI809“ parkiran na Petrovcu / Foto: Igor Božinovski
Druga država koja je brzo odgovorila na Makedonski poziv za pomoc bila je Turska. Pomoć Ankare je stigla u vidu kazahstanskog transportnog helikoptera Mi-8MTV-1 kompanije Burundaiavia Airline, a koji je pod ugovorom o protivpožarnoj borbi već bio aktivan u Turskoj. Ova letilica, sa registracijom UP-MI809, turskom inskripcijom ORMAN (u prevodu: šuma) doleteo je na Petrovac 3. avgusta. Do 7. avgusta on je naleteo 19,5 sati u protivpožarnim operacijama i obavio je 82 bacanja vode iz vedra tipa „Bamby Bucket“.

AT-802 izraelske policije „4X-AFA“ stiže u Makedoniju 8. avgusta / Foto: Igor Božinovski

Izraelci u akciji. AT-802 4X-AFA izbacuje 3.100 litara vode / Foto: Igor Božinovski

Izraelci u formaciji iznad Makedonije / Foto: Igor Božinovski
Poslednja država koja je dala podršku Makedoniji je Izrael. Njihovo raspoređivanje započelo je sa koordinacionim timom koji je sleteo na Petrovac dvomotornim turboprop avionom Raytheon B200T Zufit 4 u popodnevnim satima 7. avgusta. Ovaj avion je deo 135. „Kings of the Air“ skvadrona Izraelskog ratnog vazduhoplovstva. Sledećeg dana usledilo je iskrcavanje logističkog tima koji je došao u Makedoniju transportnim avionom Lockheed C-130E Hercules iz sastava 131. skvadrona „The Yellow Bird“. Nakon dugog preleta u trajanju of 6 sati i 15 minuta sleteli su u Skoplje i dva policijska dvoseda Air Tractor AT-802 time kompletirajući pomoć sastavljenu od 4 različite letelice i 27 ljudi.
Uz podršku letačkog i zemaljskog osoblja firmi Chim-Nir Aviation i Elbit Systems kao i saradnju sa makedonskom DZS, izraelski avioni AT-802 aktivno su učestvovali u protivpožarnim operacijama 9. i 10. avgusta uz nalet od 15 sati i 34 letečke misije koje su dovele do ispuštanja više od 85.000 litara vodenih „bombi“ obogaćenih penom. Izraelska poseta okončana je 11. avgusta kada je Makedonija opet bila u mogućnosti da sama nastavi protivpožarnu borbu.

Beležeći 100% operativnu raspoloživost i oslanjajući se na samo tri pilota, makedonska flota AT-802A Fire Boss akumulirala je 164 sati naleta u protivpožarnim operacijama u toku ovogodišnje letenje sezone, tačnije između 3. maja i 10. avgusta. U pomenutom periodu izvedena su 365 bacanja vode odnosno bačeno je preko 1.1 milion litara vode na požare. U izvršavanju svojih misija Fire Boss amfibije su najčešće koristile instalacije za punjenje vode na aerodromu Petrovac ali je sakupljanje vode rađeno i na Mantovskom, Ohridskom, Mavrovskom i Tikveškom jezeru.

Makedonski „Fire Boss“ sleće na Petrovac 6. avgusta / Foto: Igor Božinovski

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.151
Поени од реакции
83.885
Имавме ние многу поважни трошоци изминатиов период. Средства за гаснење пожар не ни беа приоритет, туку тркала од 20+ милиони, стиропор со вредност на злато, рајски градини и поставување, преместување и одржување на споменици.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Имавме ние многу поважни трошоци изминатиов период. Средства за гаснење пожар не ни беа приоритет, туку тркала од 20+ милиони, стиропор со вредност на злато, рајски градини и поставување, преместување и одржување на споменици.
Ете сеа режимскиот мерцедес ќе го трампале за пп возила и опрема.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.151
Поени од реакции
83.885
Богоев: Скандалозна е пресудата за поранешниот телохранител на Груевски

не бе Ок е, нека види малку затвор и он, па човек усмртил сечејќи пуна

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Незнам што има јавност со ова. Збориме конкретно, го нема нигде 11 години, сега одеднаш му сметало задужување. Задужување може мене да ми смета, како што и ми смета ова денешново кое е континуитет на лоповската политика на ВМРО, ама неможе да му смета рецимо на Владе или Виктор кои ништо не кажале во рокот од 11 годишното задужување. Теоретски нема причина да се буни класичен вмровец за задужувањето на СДС, практично може да прави што сака. Во реалноста ќе биде множен со нула не ради нешто друго туку затоа што е лицемерна неговата реакција, а доволно сме возрасни и знаеме како се постапува со таквите.
Тоа не е ништо страшно во споредба со да речеме опозициски функционери и активисти кои располагале со куп информации за корупција меѓутоа сето тоа фино лепо одмолчено, баш исто 11години, така да Виктор и Владе се гола вода во муабетот,

Според твоето толкување значи дека оние шо пиштеа за полициска држава, партиска полиција мвро и сл, сеа е оправдано да ќутат?

Кај се сега НВО?

Проблем е непостоечки автентничен граѓански сектор, се е окупирано во партиско-полицкса држава, секоја критика се зема за партиски инструирана пошто логиката е ако нема политичка заднина и поткрепа, зошто пак да критикува?

Демократски да си го задржиш мислењето за себе абер ти пушта, и на крај краева кој си ти, тој, таа да критикува бе власт во оваа вукојебина?!

За поедини коруптивни моменти пак кај поединци од политичко-бизнис естаблишмент нема ни потреба да се зборува.

И сеа шу праиме?

Инаку тој авторот на видеото сум го слушал во живо разводнето како објаснува за агитпроп на социјани мрежи, во едни понакви времиња.

Ајде сега убаво препрочитај си ја домашнава задача (лектирава) и објасни ми каде мене ме најде овде? Промашена ти е темава.
Тебе не ти пречат простотиите од повеќе членови на форумов, ти пречи моето нормално дискутирање? Овде има многу „болесници“, ама не ти пречат. Веројатно повеќе сакаш да настапам со мангупски скопски жаргон (просрпски), со терање на се „у пм“, со делење на дијагнози на други дискутанти по свој „ќеф“, пцуење, колнење...? Таквите ти се ОК?
(y)

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
:pos::pos:

СТЕВАНАНЏИЈА ГО ПРЕЖАЛИ ЏОРЛЕВ СО „ТЕШКОТО“, ПИШЕВ РЕШАВАШЕ КРСТОЗБОР

Додека пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Димитар Стевананџија, наставник, ја рецитираше делумно „Тешкото“, бидејќи првин ја читаше од лист, неговиот сопартиец Васил Пишев решаваше крстозборки на денешната седница за разрешување на државниот јавен обвинител Марко Зврлевски. Стевананџија ја посвети песната на Блаже Конески на разрешените културни работници и со жалење констатираше дека е сменет директорот на „Танец“ Зоран Џорлев. Пратеници од СДСМ му дофрлаа од место: “Еј, не ја знаеш на памет ‘Тешкото’”.

Најголем дел од пратениците на владејачкото мнозинство, револтирани од, како што велат, бесмислена расправа за Зврлевски, се пред вратите на Собранието или во своите канцеларии. Останаа уште 14 дискутанти и според проценките на пратениците, расправата би траела со ова темпо уште осум дена.
Сигурно и двајцата тивко во себе ја повторувале "Тешкото" додека го стискале собраниско копче ЗА амнестија на УЧК во истото тоа собрание, кловнови вморонски.

"Патриоти" за пример.

Да не се заборави.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.503
Поени од реакции
87.446
:pos::pos:

СТЕВАНАНЏИЈА ГО ПРЕЖАЛИ ЏОРЛЕВ СО „ТЕШКОТО“, ПИШЕВ РЕШАВАШЕ КРСТОЗБОР

Додека пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Димитар Стевананџија, наставник, ја рецитираше делумно „Тешкото“, бидејќи првин ја читаше од лист, неговиот сопартиец Васил Пишев решаваше крстозборки на денешната седница за разрешување на државниот јавен обвинител Марко Зврлевски. Стевананџија ја посвети песната на Блаже Конески на разрешените културни работници и со жалење констатираше дека е сменет директорот на „Танец“ Зоран Џорлев. Пратеници од СДСМ му дофрлаа од место: “Еј, не ја знаеш на памет ‘Тешкото’”.

Најголем дел од пратениците на владејачкото мнозинство, револтирани од, како што велат, бесмислена расправа за Зврлевски, се пред вратите на Собранието или во своите канцеларии. Останаа уште 14 дискутанти и според проценките на пратениците, расправата би траела со ова темпо уште осум дена.
Ај едниов барем збори на говорница, али овој другиов што решава крстозбори... 1200 евра месечно зема плата, има луѓе кои гласале за нив а се кичмат од работа за 200 евра, па доброде нели му е срам ова што го прави, 1000 камери го снимаат, цела Македонија го гледа, а он си чкрта по тоа крстозборите... Све таленти ни седат во собрание:
- Поранешни Учки
- Криминалци
- Шарени гзолижачи
- А еве од денес и генијални умови кои го дрват курот на сред седница и чкртаат по Решко и Енигма.

Пу јазк!!!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.151
Поени од реакции
83.885
и пострашни работи се правеле на сред седница

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Они се криви. А и сонцето многу печеше и немаше облаци, кога беа вмро на власт не печеше толку и повеќе облаци имаше...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.151
Поени од реакции
83.885
Они се криви. А и сонцето многу печеше и немаше облаци, кога беа вмро на власт не печеше толку и повеќе облаци имаше...
Да. И дожд плус врнеше, од 70 ml еднаш таков врне у 1000 години, затоа имаше толку жртви, а не како што викаат заради нетијазнам кои причини.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Да. И дожд плус врнеше, од 70 ml еднаш таков врне у 1000 години, затоа имаше толку жртви, а не како што викаат заради нетијазнам кои причини.
Да де, исто.[DOUBLEPOST=1502810624][/DOUBLEPOST]

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.280
Поени од реакции
15.408
Воопшто не е тука дилема дали Муки е патриот.
Работата е што има некој кај вас малоумен што мисли дека сите овие лаги ќе поминат така. Никој нема да провери дали стварно оној што ја влечеше Шеќеринска за коса имал син кој загиналкај Вејце.
Никој нема да примети дека Муки е фотошопиран.
Никој нема да провери дали стварно има починато девојче од слепо црево што неќеле да ја оперираат.
Никој нема да му текне да провери у вашион отчет дека сте граделе станови за емигранти, па ај ќе лажете дека вие тоа не.
и да не набројувам, више ви се начукаа миљон лаги кои вака од страна личи ко мало дете да ги замислувало, надевајќи дека никој нема од возрасните да примети.
A koj ja proveril informacijata za toa koj ja donesol ODLUKATA za podiganje na spomenicite ta Aleksandar makedonski, Skenderbeg, Car Samoil, Justinijan.?????

Znam deka predhodnata vlada gi izgradi i taa beše i obvinuvana za toa što gi igzradila(ova ne znači deka go odobruvam ili ne gradenjeto)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
Тоа не е ништо страшно во споредба со да речеме опозициски функционери и активисти кои располагале со куп информации за корупција меѓутоа сето тоа фино лепо одмолчено, баш исто 11години, така да Виктор и Владе се гола вода во муабетот,

Според твоето толкување значи дека оние шо пиштеа за полициска држава, партиска полиција мвро и сл, сеа е оправдано да ќутат?

Кај се сега НВО?

Проблем е непостоечки автентничен граѓански сектор, се е окупирано во партиско-полицкса држава, секоја критика се зема за партиски инструирана пошто логиката е ако нема политичка заднина и поткрепа, зошто пак да критикува?

Демократски да си го задржиш мислењето за себе абер ти пушта, и на крај краева кој си ти, тој, таа да критикува бе власт во оваа вукојебина?!

За поедини коруптивни моменти пак кај поединци од политичко-бизнис естаблишмент нема ни потреба да се зборува.

И сеа шу праиме?

Инаку тој авторот на видеото сум го слушал во живо разводнето како објаснува за агитпроп на социјани мрежи, во едни понакви времиња.

(y)
Незнам што воопшто ме спомнувате во муабетот. Лично немам ништо против задолжувањето. Од друга страна ако во предизборието некој ветил помалце задолжувње или тоа што ветиле тогаш имаат право да се бунат сите кои очекуваат оние кои го ветиле тоа да си седат на ветеното, му се допаѓало тоа некому или не.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871

[DOUBLEPOST=1502811626][/DOUBLEPOST]
Незнам што воопшто ме спомнувате во муабетот. Лично немам ништо против задолжувањето. Од друга страна ако во предизборието некој ветил помалце задолжувње или тоа што ветиле тогаш имаат право да се бунат сите кои очекуваат оние кои го ветиле тоа да си седат на ветеното, му се допаѓало тоа некому или не.
Jas ne te spomnav zimi videloto, samo replicirav na postot kaj so bese spomnat, se nadovrzav be Vlade, ako?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom