https://www.facebook.com/branko.geroski/posts/1291940560927636
Во врска со објавената аудио-снимка меѓу Љубомир Фрчкоски и мене на Јутјуб и на порталот Инфомакс, сакам да го соопштам следново:
Прво, разговорот е автентичен, иако е пренесен нецелосно. Датира некаде од 2012-2013 година, кога јас сум во дневен "Фокус", па Фрчкоски се интересира за малото доцнење во исплатата на хонорарите за неговите колумни.
Тоа е време кога ДУИ бара, а потоа Груевски овозможува проширување на јазичните права на Албанците. Не знам дали Груевски тоа го сторил под мое влијание, под влијание на Фрчкоски или под влијание на спомнатиот Владо Поповски. Тој дел од приказната не ми е познат - треба да се праша Груевски.
Мојот став за ова прашање секогаш бил јасен и прецизен - се залагав и се залагам за проширување на службената употреба на албанскиот, како и на јазиците на другите етнички заедници.
Второ, очекувам новиот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски, да нареди спроведување на истрага за стореното кривично дело според член 151 став 1, 2 и 3. МВР треба да ме извести за резултатите од истрагата, за да гонам со приватна тужба.
Да го потсетам министерот Спасовски дека за време на неговото министерување во ресорот во техничката влада, врз мојата ќерка беше извршено слично кривично дело, со познати сторители. Наспроти моите обиди да ја истерам правдата, полицијага и обвинителството тогаш го забошотија случајот. Тогаш имав разбирање, бидејќи Спасовски и не беше вистински министер.
Ајде да видиме дали сега ќе биде поинаку.