Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
не би знаел сега како се чувствуваат некои, благо речено изманипулирани, или народски насамарени, патриоти, иако е универзална доблест да се биде патриот, за разлика од националист што се смета за прибежиште...во секој случај одамна напишав приредби.
Чисто процедурално, кој дел од национализмот е лош? Зошто е толку лошо да си горд припадник на една нација?
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
A каков статус има СЈО, како шо гледаме сите СЈО врши истраги, подигнува обвиненија, отпочнува судски процеси, предлага мерки за притвор, контрола, одземање пасоши....
Кај се гледа неуставноста?
по тоа шо ти така мислиш??
Читајќи што пишува во уставот.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: DLM
D

DLM

Гостин
Претседател на Руската федерација Владимир Путин
Денес во Русија е посебен ден – Денот на Словенската писменост, а писменоста дојде до нас од Македонската земја. Сакам да ви честитам со оваа награда.
Сегоднја и в России торжественныј день – День славјанској письменности, а письменность пришла к нам как раз с македонској земли. Прежде всего хочу поздравить Вас с этој наградој.
Today is a special day in Russia as well – the Day of Slavic Literacy, and the Slavic alphabet and literature came to us from Macedonian soil. I would like to begin by congratulating you on this award.


http://en.kremlin.ru/events/president/news/54556
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.406
Поени од реакции
7.857
Чекај сега, како прво не постои ниедна држава во свет, кадешто имаш тотална економска независност од самата држава. Јас не сум независен од државава, пошто нели сум граѓанин со сите обврски и привилегии, туку не сум зависен од власта, све до оној момент додека е мирно во државава....
Сакаш да кажеш дека може во Македонија да заработиш повеќе од волот за сламата и сето тоа да остане чисто како солза, без подмачкувања? Сериозно, по се изглеа сум субјективен, затоа така.


Што е поентата на овој дел? Сакаш да кажеш дека Ахмети се откажал од дел од платформата? Еве јас ќе престанам да објаснувам, не за друго, туку осеќам ко да го губам времето во објаснување, времето ќе покаже, а мислам и дека ти лично и сам си свесен до негде....
Поентата е дека она што од секогаш Алабнците го барале сега беше синтетизирано во еден документ, официјализран на крајно провокативен начин, шовинситичка приредба, со фашизоидни примеси. Во 2017г.
Кажи ми, ДПМНЕ со кој преговараше и речиси обзнани дека влезе во коалиција, со овој Ахмети од погорниот опис, или некој друг?


А што се однесува до Грујо и фашисоидноста, мислам дека гледајќи ги тука постовите, сите ќе се согласат дека тука (во мк) има премногу испрани мозоци, секако притоа покажувајќи со прстот кон другите. Тоа значи дека од гласот на тие испрани мозоци ни зависи иднината.. Па сега ти види ја тежината на демократијата.... А што е најинтересно, горе-доле, сегде е така, само што на запад државите имаат пари да го купат социјалниот мир....
Види испран мозок е релативна работа, значи кај нас во зависнот од припадноста, во однос на т.н Тиранска платформа да речиме, во овој момент национална тоа е смртна опасност и невидено зло итн...командант форина беше што беше ама го направија министер без многу приказни, сега тиради против истиот, и сеа шу праиме? Кај е тука патриотизмот?
Од друга страна пак, во зависнот овој пат од партиската припадност, горе, доле север југ Македонија е сечено лепено, додека отаде викаат се и сешто за нас, како договорено, а пак за виткањето кичма и федерализации и сл пиздарии другите викаат сечено лепено, и сега дај објасни ми ти мене кој тука шо работи? Која е поентата јас стварно не разбирам од аспект на национални и/или државни интереси, едино кој ќе биде власт е разлика, и нормално тендеристанска доктрина применета подеднакво.
Како ти ако го поддржуваш ДПМНЕ, истото шо влезе во преговори покрај т.н Тиранска палтформа, преговараше за име како на мајтап, си поголем патриот од некој кој е за СДСМ, демек едните викаат клети Албанци другите не?
Една декада власт и Западна Македонија де факто отпишана, имаш закон за знаме јазик и сл, примени го, ништо од тоа, и се а шу праиме?
Дај објасни ми шо е тоа шо ако го поддржуваш ДПМНЕ те прави патриот за разлика од поддржувачите на СДСМ или било која др партија, шо е помалку снимката за Бошковски и онаа за Груевски?


Чисто процедурално, кој дел од национализмот е лош? Зошто е толку лошо да си горд припадник на една нација?
Патриотизам vs Национализам, омраза кон др нации не те прави патриот, напротив, напишав патриотизмот е доблест. Сега треба да влеземе во полемика и да дефинираме патриотизам од државен и национален аспект, пошто се две различни работи.
Patria од латински, или пластично, можеби грешам, лојалност кон државата Македонија vs лојалност кон нацијата Македонска?
Едно меѓу друго сегрегирани т.е исклучиви, ви за ви синтеза на тие две...прилично дискутабилно, а и проблематично за вака јавно да се дискутира. Може да биде контрапродуктивно.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Кога ќе стане, нека го вика во својство на премиер. Денеска не е.[DOUBLEPOST=1495664721][/DOUBLEPOST]
А ти знаеш? Од каде да знам.
Викнат е како определен за премиер или на нашки за да разбереш како мандатар, така гласи поканата а не гласи за премиерот Заев. Може сега да не се инаетиш?
Каков си мајката, како магаре на пат.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.182
Поени од реакции
8.510
Несфатливо ми е, а и верувам не само мене за некој што битисува во Македонија да зборува за целосна економска незвисност и сл, едноставно не стои, нејсе мое субјективно мислење, едино може таква независност може доколку работи надвор од земјата, макар што и тоа не е целосно...во секој случај со добра работна позиција може да се стигне до месечна сума која изнесува нешто помалку од годишната на некој просек од некоја од странските инвестиции, така да биди уверен дека не сум засегнат, народни мудрости не ми се нешто блиски, оставам тоа за некој друг.
Нејсе, не знам дали ја виде изјавата на Ахмети,

Ахмети: Декларацијата на албанските партии нема цела да биде дел од владината програма

не би знаел сега како се чувствуваат некои, благо речено изманипулирани, или народски насамарени, патриоти, иако е универзална доблест да се биде патриот, за разлика од националист што се смета за прибежиште...во секој случај одамна напишав приредби.
Не го сфаќај лично и ти ова, искрено, се работи за декларативниот патриотизам, со фашизоидни примеси, од името не го даваме до горе доле МКД, па од антички словени и сл. Не знам со кој памет застанаа против истиот Џафери кој го направија минситер претходно. Не мислам на политичарите, се однесува на оние кои ги поддржаа.
Ne se rasfrluvaj tolku so izjavata na Ahmeti, prvo treba da vidime koj del od platformata nema da vleze vo vladinata programa.
 
Последно уредено:
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.954
Поени од реакции
11.580
@Ѓорѓи Н. А да те прашам, пошто толку си загрижен околу тие формалности, некни техничкиот премиер Димитриев (уште некој ден) што мајка бараше на прес-конференција во седиште на партија и тоа во работно време на владата? :icon_lol:

Иначе баш се мислам дали некој би му поставил прашање нему: „Извинете господине Димитриев, дали вашите дома знаат дека сте премиер?“ :D


http://fokus.mk/edi-rama-lezherno-na-vecherata-kaj-mogerini-dojde-so-trenerki-patiki-i-maitsa-so-print/
Не можам да престанам да се смеам. Каква ретарда... :pos::facepalm::facepalm:
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.182
Поени од реакции
8.510
E sekoja mu cest na Zaev, kako im go nacukal na albancive so pltaformata, do grlo, prajte go vie glup, crpnat I ne znam kakov, namesto platformata im ponudil nesto sto ne mozat da odbijat, i op Ali se otkazal, im ponudil konsenzus za sve, I ovie onaka zateceni i zaebani,sakale nejkele prifatile, koj sex im go mavnal, bravo.... e ova ti e lideriste.
 

razbirashh

No puedo,tengo nobio.
Член од
11 мај 2014
Мислења
983
Поени од реакции
2.202
Ма Заев е срцка бе, го видовте ли само колку е природен и приземјен кога неочекувано му се избација оние од 24 Вести, народен чоек бе, онака недоговорено го фатија како се спремаше хортикултурно да го оплемени дворчето пред штабот. Абе домаќин чоек, со засукани ракави, а не ко мештаљката на Грујо демек вози точак по кеј, кулира, слуша драм ен бејс на слушалици и оп ете ги Ѕинго ТВ го стопираат и бомбардираат со веќе спремени прашања. Абе има разлика... или па и нема.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
http://www.mkd.mk/kolumni/shto-tolku-mu-zgreshi-zaev-na-belgrad

Kakov keif mi pravi sto gi nervira "brakava".
Samo napred, Zajko.
Hmmm...gi nervira brakjava
Nie sme prvenci so "opredelen premier", pa shodno na toa ke imame neshto kako "opredelena vlada". Znachi Makedonija ke bide opredelena drzhava so opredelen narod. So ova Novoto Sonce na Slobodata stanavme opredeleni. Ima li ponisko od ova gospod znae.[DOUBLEPOST=1495671473][/DOUBLEPOST]
E sekoja mu cest na Zaev, kako im go nacukal na albancive so pltaformata, do grlo, prajte go vie glup, crpnat I ne znam kakov, namesto platformata im ponudil nesto sto ne mozat da odbijat, i op Ali se otkazal, im ponudil konsenzus za sve, I ovie onaka zateceni i zaebani,sakale nejkele prifatile, koj sex im go mavnal, bravo.... e ova ti e lideriste.
Kolku lesno ve manipuliraat ovie od Kaleto chudo edno.
 
Последно уредено:
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.448
Поени од реакции
7.926
лапај си Диме Христовски-Жабата условна казна од година и пол, а веќе има одлежано 10 годишна затворска казна. Значи пази, осудени докажани криминалци лабаво си шеткаат по улица, а невини ликови си страдаат.
И да не се лажеме, ова не е само во Македонија, во секоја не-развиена демократија си има вакви ликови кои ја вршат the dirty work на политичарите под гаранција дека нема да бидат осудувани или нешто слично.

Колку корупција владее во Македонија тоа е страшно.
Оваа појава е премногу навлезена во нашево општество што веќе стана дел од нашето секојдневие, менталитет па мислам дека ни е во генетскиот код веќе.
Е, драги мои, склоноста кон мито и корупција во Република Македонија владее мнооооооооогу долго. Толку долго што не може да се искорени па и Исус семоќниот да се симне на земјава.
На секој чекор има "заобиколувачи" на законските норми. На секое сокаче има фирма,продавница,кафич,ресторан или што и да е во кое што се крши некоја законска норма, се прикирва нешто или пак се изигрува самиот нејасно пропишан и поставен закон. И тоа се толерира премногу долго.
Премногу неразрешени судски случаи, премногу НЕпревземена(кривична/морална) одговорност...
Неможе тек така да се случат промени, бидејќи ова парче земја е погазено 25 години уназад.
Најголема е веројатноста дека тоа газење на државата и народот ќе продолжи во иднина, бидејќи и оваа генерација е учена од пост-социјалистичките олигарси и политички лидери, кои не доведоа до ова дно до кое сме.

Па кога ќе видам некој дека ќе пише "аирлија пад на режим / падна режимот" и слично... да незнае човек дали да го стрела со ак 47, узи или да иде на old school варијанта со сачмарка.
Значи ние сме родени, израснати и созреани во режим, како да ви кажам, 26 години живееме во режимско општество диктирано од неколкумина, нарекувано "независност". А тоа што вие ја гледата едната страна од паричката и глумите експерти е друг муабет.
 

razbirashh

No puedo,tengo nobio.
Член од
11 мај 2014
Мислења
983
Поени од реакции
2.202
^^^
Абе друже нас терористи симнатати од планина што заменија униформи со одела, ни ја водат државата та проблем биле некакви си ситни криминалци. А најлошото за оваа државичка е што и двете "МК" партии им го пушат на истите тие терористи и исламисти, па ред лижење, па рим џоб, онака ол инклузив курвање. А рајата малоумна закрлежавена мастурбира во мазохизмот дур ги воздигнуваат нивните лидери.
 
Член од
7 август 2011
Мислења
4.859
Поени од реакции
14.052
^^^
Абе друже нас терористи симнатати од планина што заменија униформи со одела, ни ја водат државата та проблем биле некакви си ситни криминалци. А најлошото за оваа државичка е што и двете "МК" партии им го пушат на истите тие терористи и исламисти, па ред лижење, па рим џоб, онака ол инклузив курвање. А рајата малоумна закрлежавена мастурбира во мазохизмот дур ги воздигнуваат нивните лидери.
Епа ај сега пошто УЧК седат во собрание да ги укинеме сите дела полесни од тероризмот. Може? Ќе одам утре ќе го претепам комшијата што ме нервира и ќе релативизирам со ,,абе теористи седат во собрание што има везе јас што сторив кривично дело кога нивното е потешко"
Ноу сенс...
 

razbirashh

No puedo,tengo nobio.
Член од
11 мај 2014
Мислења
983
Поени од реакции
2.202
Епа ај сега пошто УЧК седат во собрание да ги укинеме сите дела полесни од тероризмот. Може? Ќе одам утре ќе го претепам комшијата што ме нервира и ќе релативизирам со ,,абе теористи седат во собрание што има везе јас што сторив кривично дело кога нивното е потешко"
Ноу сенс...
Во држава со народец кој се такмичи кој подолго и подлабоко ќе брцне со јазикот у анусот на Грујо и Зајко, неможе ни да биде поинаку освен НОУ СЕНС!

Нит тие тврдокурни паразити ќе сносат одговорност, нит оние шарените хомосексуалци сносеа одговорнст, затоа што во банана држава се заштитени мајмуните кои ставаат глава у огин за нивните месии.

И така додека партиските глувци се јадат меѓу себе, никој не се прашува дали ќе одговара кривично копилето што фалшираше туѓа химна во сред собрание на Македонија?!
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Значи според тебе СЈО можеше комотно било кој случај да го истурка до крај ама не сакаа?
znaci spored tebe, sjo komotno mozese da stokmi edno obvinenie za kriminalite na DUI,ama ne sakaa?[DOUBLEPOST=1495676461][/DOUBLEPOST]
А да не треба да се труе народот со невистини ?
pocnavte i toa da odlucuvate?
sho e vistina a shto ne e?
pravo na izbor jok a?[DOUBLEPOST=1495676670][/DOUBLEPOST]
кога ќе ја носиш жена ти да се пораѓа у распадната и прљава болница, објасни му на докторот "од кога сте тука" или кога ќе си го носиш детето у смрдливо, руинирано школо, објасни и го истото на учителката - сигурно многу ќе ги занима и двајцата.
Од што ве засегаат социјални и економски проблеми седнавте платформи, јазици, химни, знамиња и 300 говна да мењавате.
Не ми продавај демагогии мене. "Сме се согласувале", ама ти се фати да си ги браниш оние што палеа цркви и куќи на комшии пред 15 години пошо од пред христос таму сте живееле заедно.
За ништо не се согласуваме. Ај доста со офтопик.
mislam deka zacapa vo dlabokite vodi na makedonskata politicka korektnost i demokratija
prvo pravilo, ne zbori za sranjata na albancite
vtoro pravil,vidi prvo pravilo
p.s.
valvo ti go lajknal postot. toa znaci deka ste drugarcinja? ne[DOUBLEPOST=1495676772][/DOUBLEPOST]
Несфатливо ми е, а и верувам не само мене за некој што битисува во Македонија да зборува за целосна економска незвисност и сл, едноставно не стои, нејсе мое субјективно мислење, едино може таква независност може доколку работи надвор од земјата, макар што и тоа не е целосно...во секој случај со добра работна позиција може да се стигне до месечна сума која изнесува нешто помалку од годишната на некој просек од некоја од странските инвестиции, така да биди уверен дека не сум засегнат, народни мудрости не ми се нешто блиски, оставам тоа за некој друг.
Нејсе, не знам дали ја виде изјавата на Ахмети,

Ахмети: Декларацијата на албанските партии нема цела да биде дел од владината програма

не би знаел сега како се чувствуваат некои, благо речено изманипулирани, или народски насамарени, патриоти, иако е универзална доблест да се биде патриот, за разлика од националист што се смета за прибежиште...во секој случај одамна напишав приредби.
Не го сфаќај лично и ти ова, искрено, се работи за декларативниот патриотизам, со фашизоидни примеси, од името не го даваме до горе доле МКД, па од антички словени и сл. Не знам со кој памет застанаа против истиот Џафери кој го направија минситер претходно. Не мислам на политичарите, се однесува на оние кои ги поддржаа.
kako moze nesto sto 'ne postoi' da bide delumno del od vladina programa?
 
Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom