Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.711
Ти твојата у 8мици ја напраи кога одлучи да переш клозети у Рокдале.
Prvo se vika rokdejl. Vtoro, ne sum vo sidnej, rokdejl e poveke od 1000km od mene. Treto jas kako taka sozdavam i vo sekoe vreme mozam i si ja pomagam famijata bez pritoa da sum necij teret ili da vitkam kicma i da ja unistuvam idninata na narednite pokolenija.

Od druga strana ti ocigledno si spremen na se za da dojdes do fotelja. Ime, zname, dvojazicnost za tebe se totalno nebitni. Uzivaj, nema potreba da diskutirame poveke, se gleda sto covek si.

S

silmarillion

Гостин
Prvo se vika rokdejl. Vtoro, ne sum vo sidnej, rokdejl e poveke od 1000km od mene. Treto jas kako taka sozdavam i vo sekoe vreme mozam i si ja pomagam famijata bez pritoa da sum necij teret ili da vitkam kicma i da ja unistuvam idninata na narednite pokolenija.

Od druga strana ti ocigledno si spremen na se za da dojdes do fotelja. Ime, zname, dvojazicnost za tebe se totalno nebitni. Uzivaj, nema potreba da diskutirame poveke, se gleda sto covek si.
Баце Рокдале е по битолски ;) Што создаваш и помагаш ми е битно ко лански снег :)

Од трета старна, корбизјево некако не ми се мења за усмрдена фотеља кај што некој небањат го потел гзот 10 години :) Дал Господ, имаме :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.711
не, не...не е така. Ти овде пишуваш дека се спремала двојазичност и свиркачот не туркал кон федерализација.
досега во предизборието се споменуваше сдсм и двојазчиност. Сега, кога можеби ако, дпмне би коалицирал со дуи, одеднаш нема никаква разлика. Зошто ако сдсм победеше ке имаше двојазичност (мада и сега законски има), а ако дуи влезе со платформа за двојазичност, ќе немаме проблем? затоа што ти си еден од оние кои тврдеа дека доколку победи сдсм, ќе воведе двојазичност., затоа и те прашувам, дали ја знаеш платформата на дуи, дали знаеш кои беа дпа, дали знаеш какви се состојбите во општините каде имаат градоначалници?

Jas ti odgovoriv deka nivnata platforma nema vrska. Deka ke se dogovorat. Dui se svesni deka ke gi snema od politickata scena i od niv ocekuvam meka spogodba kade ke ima nekoja pridobivka za nivnata kauza ali pobitno kade ke kesiraat pred da kazat aufiderzen i da si povlecat u svicarska.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Поминаја тие времиња кога сето ова можеше да се реши ајде да речам побезболно за сите нас.
Сега е вистинскиот момент за партиско ресетирање. Раководствата на четирите најголеми партии се силно компромитирани со снимките што ги слушнавме, и ако веќе нив не им текнува да се тргнат настрана, барем се надевам дека самите партии внатрешно ќе најдат сили да се реструктуираат. На крај краеви и Грујо е резултат на ист таков процес од пред 12-3 години, па испадна подобра опција од неговиот претходник.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.711
Баце Рокдале е по битолски ;) Што создаваш и помагаш ми е битно ко лански снег :)

Од трета старна, корбизјево некако не ми се мења за усмрдена фотеља кај што некој небањат го потел гзот 10 години :) Дал Господ, имаме :)
Rokdejl e pravilno toa ti sto napisa nema vrska ni so bitola ni so bitolski, toa moze da go napise samo nepismen seljak sto misli deka taka nekogo vregja.

Ne se sekiraj sekako nema da sednes u fotelja, izgubi sdsm. Za nekoja godina ke imas moznost pak da probas.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.898
Поени од реакции
23.299
Oдносно со ердоганска чистка по која свршаваше Владето, е јеби га нема доволно пратеници сега за тоа. За наша среќа
За ваша среќа викаш? Вака ти е подобро, 30 години политичка криза која кулминира во последните две. Сите белосветски курантари дојдоја дома да ти кажват што и како како ние да сме последни будали на планетата. Народот до толку поларизиран да само една искра фали и се да замини у курац.
Колку што гледам вести се некој истепале, искршиле прашање на време ке биди и кога жртва ке падни.
Јас ако ме пратеше реков било која опција од двете требаше да преовлада. Тоа го напишав пред изборите што значи дека тоа многу лесно можеше да биди и СДСМ. И што мислиш што ке се случеше ако дојдеше таа опција на власт со убедливо мнозинство. Дури тогаш ке го видевме демократскиот капацитет на СДСМ кој ако ти не се сеќаваш пошто си бил многу мал некој тука многу добро го знае.
Не очекував ништо помалце ни од ВМРО ако тие преовладаа и барем што е до мене требаше многу порано да го направат и се ке беше готово и релативно безболно.
За наша среќа вика. Ако тргни колата низбрдо ке дуваш и ке бегаш од таа ваша среќа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
...продавачи на магла ...
ајде да те потсетам. Трајковски го изгласаа албанците у втор круг и тоа во некои места со 100% излезеност. Сега ти е појасно кој го води орото, која партија е патриотска...
Jas ti odgovoriv deka nivnata platforma nema vrska. Deka ke se dogovorat. Dui se svesni deka ke gi snema od politickata scena i od niv ocekuvam meka spogodba kade ke ima nekoja pridobivka za nivnata kauza ali pobitno kade ke kesiraat pred da kazat aufiderzen i da si povlecat u svicarska.
а зошто кога во дискусиите пишуваше за сдсм и двојазичнст, не го напиша ова истото? Ете дека сдсм и албанците ќе се договорат, мека спогодба, дека нема врска она што се пишува по курир и сител...дали мислиш дека ако некој е сдсм а не е дпмне, сака двојазичност и кантони? Дали мислиш дека ако некој е беса сака двојазичност и кантони, а ако е дуи не сака?[DOUBLEPOST=1482064376][/DOUBLEPOST]еве и овде истото го повторуваш. Од каде оваа логика?
Od druga strana ti ocigledno si spremen na se za da dojdes do fotelja. Ime, zname, dvojazicnost za tebe se totalno nebitni. .

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.859
Поени од реакции
6.649
"Патриотите" односно испраните мозоци не сфаќаат дека двојазичност веќе постои во државава. Сите табли на автопат се и на индијански, скоро пола администрација у државава на шалтер е индијанска така да џабе се лупаат у груди дека Паторот ќе ги спаси од двојазичност.

А после овие гомна што ВМРО ги издеде за албанците секое коалицирање на ДУИ со нив ќе значи крај за ДУИ. ОСВЕН ако ВМРО не им даде се што сакаат на ДУИ со што ќе можат да го обелат образот кај албанскиот народ.

Значи врти го сучи го криминилациве на власт од дамна ни ја скроија приказната, и ни ја продадоа државата и не ги боли цеФ за ништо освен да си го спасат газот од затвор затоа што ја покрадоа државата.

Вие пак мрзнете пред Дик како прави дегенерици, и уште нека ви го пикаат ДиК от и у гз и уста и у уши и у мозок, дегенерици гнасни.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.898
Поени од реакции
23.299
Сега е вистинскиот момент за партиско ресетирање. Раководствата на четирите најголеми партии се силно компромитирани со снимките што ги слушнавме, и ако веќе нив не им текнува да се тргнат настрана, барем се надевам дека самите партии внатрешно ќе најдат сили да се реструктуираат. На крај краеви и Грујо е резултат на ист таков процес од пред 12-3 години, па испадна подобра опција од неговиот претходник.
Ти личи ова на реален муабет? Мене повеќе ми делува на пуста желба која е далеку далеку од остварување.
И ајде како што велиш ВМРО најде сили пред 10 години да се ресетира, СДСМ таква сила не најде никогаш од нејзиното посотоење до ден денешен. Не е ни на повидок тоа .
И забораваш дека ако ги гледаме последните резултати народот е поларизиран до граница на издржливост. Ситуацијата е безмалку пола пола. 20000 гласа плус минус некој глас разлика за две крајно спротивставени опции кои немаат ама баш нити една заедничка точка околу која можат да најдат заеднички јазик.
Партиско ресетирање се прави обично кога едната опција изгуби. Барем така се прави во некој понапредни демократии. Кај нас ако тргниме од тоа СДСМ освен овие избори на сите претходни ги влечкаја како партали и мивки. И што направи таа како партија и како раководство ? Собра снага да се ресетира? И ти со цел ум очекуваш дека после овие резултати на крај на памет ке им падни да се ресетрираат кога не го направија нити тогаш кога губеја со убедлива разлика. Па и ВМРО кога сме кај тоа.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.711
ајде да те потсетам. Трајковски го изгласаа албанците у втор круг и тоа во некои места со 100% излезеност. Сега ти е појасно кој го води орото, која партија е патриотска...
а зошто кога во дискусиите пишуваше за сдсм и двојазичнст, не го напиша ова истото? Ете дека сдсм и албанците ќе се договорат, мека спогодба, дека нема врска она што се пишува по курир и сител...дали мислиш дека ако некој е сдсм а не е дпмне, сака двојазичност и кантони? Дали мислиш дека ако некој е беса сака двојазичност и кантони, а ако е дуи не сака?

Zasto bi imalo meka spogodba so nekoj sto veke im ponudi se toa? Vmro toa ne nudi, zaev ponudi i toa na sponzorite na dui, sega besa vo svajcarija.

Zaev ponudi a ko sto gledam ovde ima cel kup hejteri sto i so toa bi se slozile samo da go trgnat vmro. Se iznacitavme relativiziranja od tipot veke imalo dvojazicnosto pa ova ne e problem itn...

Dui i drugite ship partii sigurno saka dvojazicnost i federalizacija. Razlikata e sto dui znae deka ova im e posledno taka da pokraj se toa biten ke im e i kesot. Valjda ke se dogovorat...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
И ти со цел ум очекуваш дека после овие резултати на крај на памет ке им падни да се ресетрираат кога не го направија нити тогаш кога губеја со убедлива разлика. Па и ВМРО кога сме кај тоа.
Многу работи врзани за политиката што не ги очекував се случија оваа година, очекувам изненадувањата да продолжат, секако во позитивна смисла. Лидерите се без кредибилитет, промени мора да има, не прашање на if туку на when.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
За ваша среќа викаш? Вака ти е подобро, 30 години политичка криза која кулминира во последните две. Сите белосветски курантари дојдоја дома да ти кажват што и како како ние да сме последни будали на планетата. Народот до толку поларизиран да само една искра фали и се да замини у курац.
Колку што гледам вести се некој истепале, искршиле прашање на време ке биди и кога жртва ке падни.
Јас ако ме пратеше реков било која опција од двете требаше да преовлада. Тоа го напишав пред изборите што значи дека тоа многу лесно можеше да биди и СДСМ. И што мислиш што ке се случеше ако дојдеше таа опција на власт со убедливо мнозинство. Дури тогаш ке го видевме демократскиот капацитет на СДСМ кој ако ти не се сеќаваш пошто си бил многу мал некој тука многу добро го знае.
Не очекував ништо помалце ни од ВМРО ако тие преовладаа и барем што е до мене требаше многу порано да го направат и се ке беше готово и релативно безболно.
За наша среќа вика. Ако тргни колата низбрдо ке дуваш и ке бегаш од таа ваша среќа.
У било која варијанта, за било која партија, ердогански преместки какви што сакаш ти за мене се лоша работа за наша, на сите нас среќа нема да се случи. Подобро ваква статус-кво отколку една страна разуздана да изиграва Сталин од 38-та. Ако се оствари твоето е тек тогаш, не кола, се ќе отиде у пичку матер, ќе се направат лузни и рани меѓу македонците кои со децении нема да се излечат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Zasto bi imalo meka spogodba so nekoj sto veke im ponudi se toa? Vmro toa ne nudi, ...
дпмне не го нуди тоа јавно, но тоа се случува. Затоа ти реков, прошетај низ општините каде се градоначалници на дуи. Во Чаир има тукуречи еднојазичност, знамиња се веат исклучиво на Албанија. Слично е и во другите општини. Во Тетово каде дуи има градоначалник, во 2014 македонците требало да учат албански.
http://novatv.mk/opshtinskite-administrativci-od-makedonska-nacionalnost-kje-uchat-albanski/
За јсп, пошта и други институции двојазичност веќе постои. Во 2012 година, по предлог на дуи, од наши пари се слави ден на независност на Албанија.
така да, дпмне ништо не кажува јавно, но двојазичноста и двоењето на општините веќе ги спроведува во дело. И многу повеќе од тоа. Прашањето стои-со оглед на горенаведеното, зошто сдсм ги поврзуваш со двојазичност, а не и дпмне ако веќе дпмне се "покажа" на дело?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Многу работи врзани за политиката што не ги очекував се случија оваа година, очекувам изненадувањата да продолжат, секако во позитивна смисла. Лидерите се без кредибилитет, промени мора да има, не прашање на if туку на when.
Лидерите си се ок народот не го бива. Колку и да се лажеме така е. Штом Верушевски може 2 години хаос да предизвика тогаш сме печени за егзодус.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom