Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Gledas deka si glup... Prvo jas ne glasam, vtoro i koga glasam eve vo aus da receme uopste ne mi e bitna partijata gledam realno koj moze da napravi poveke pred se drzavata da ide napred. Treto ima golema razlika vo odnosot kon dijasporata pomegu edni i drugi mene toa mi e bitno. Jas ne gledam sto ovaa drzava moze da ponudi samostojno da se izvadi od gomna, edina nadez e preku sorabotka pred se so evropskata dijaspora, zboram za pred se onie otideni poslednite godini, nesto ko sto napravi irska pred 30tina godini. Jebi ga i za toa sme edno 20 god pozadi ama bar ima nadez deka eden den ke sfatite. Cetvrto sto pa jas dobivam od tvojot glas? Eve ti i tvojte tamu glasate 25 godini i sto do kaj sme? Unistivte nasledena drzava so se opstestveno, privatiziravte, prodadovte ime, zname, dadovte nenormalni prava na malcinstvata, si igravte vojna i da ne nabrojuvam sega na red e i ona malku sto ostana da go skurcate... Misli malku so tikvata najgolemoto zlo e ustvari toa sto vie tamu ste totalno nesposobni da napravite i pocituvate sistem i hierarhija a i ona sto go imate so site ovie previranja i nepriznavanja vlast, protesti i sekakvi bojkoti go unistivte. Zatoa i nema poenta da se glasa na ovaa anketa, tuka nema prav odgovor, nema izlez od situacijata, naebavte sekako. Naebavte i toa dobro bez nasi glasovi, strikno vase delo, uste ednas....Sfakas, ili da pocnam da ti crtam?

Ти не треба и нема да добиеш ништо од мојот глас исто како што јас нема да добијам ништо од твојот ! 20 години сме позади НИЕ, а не ТИ! Ти не си овде и нема што да се обраќаш со НИЕ, што не ти е јасно? Државата дали оди напред или не не е твоја работа, гледај си таму Аустралија дали оди напред, клецкај курви и пијај коктели.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.513
Поени од реакции
23.011
Ти не треба и нема да добиеш ништо од мојот глас исто како што јас нема да добијам ништо од твојот ! 20 години сме позади НИЕ, а не ТИ! Ти не си овде и нема што да се обраќаш со НИЕ, што не ти е јасно? Државата дали оди напред или не не е твоја работа, гледај си таму Аустралија дали оди напред, клецкај курви и пијај коктели.

Taka e vie, vie ste tie sto zaglaveni pres se radi vasite odluki, nie nadvor imame izbor mozme koga sakame da staneme del od vas ili ne. Tuka e i ljubomorata ona da mu umre kozata na komsijata... Ne se sekiraj za nas, nie sme super, ke pieme kokteli ke ebeme kurvi, pravime sto ni dusa saka, si mozeme. Od tebe ne zimame, naprotiv bidi sreken sto sme nadvor pa paraziti ko tebe cvetaat tamu inace nekoj od nas ke ti ja zeme rabotata sigurno duri bidi i sreken sto koga treba i davame za ti i vie tamu da ne jadete koreni. Miljardi se vlezeni vo mk od stranstvo sakal ti da priznaes ili ne. Druga rabota sfati deka nemozes ti da mi go odzemes pravoto da bidam makedonec, normalno ako toa jas sakam, nitu pak mozes da mi kazes deka ne treba da me zasega situacijata vo maticnata drzava. Ne znam u kakov film zivees ama toa nikako nemoze da se sluci, toa si e strikno moja rabota, individualna odluka ko sto si e tvoja da cmaes tamu i da prodolzis so zatucani repliki mislejki deka si pogolem makedonec od nekoj drug makedonec lol...
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
@WestBE му веруваш ли на Иванов кога вика дека коалицијата била договорена ама некој друг ја расипал? Дали ти мислиш дека странците ја расипале коалицијата и ако да тогаш кажи ни како се осеќаш после сите гомна изедени за платформата?
Kadri na sdsm se glavni vo dik koj go pravi spisokot. Toa pokazuva kakvi gluperdi se i koj e ustvari kriv za fantomi itn... Jas mozam da ziveam kaj sakam, duri i da glasam ako sakam a kade treba da glasam e relativno bitna rabota sto ete nekoj ja usral tamu ama ti si glup toa da go sfatis... Sto e najtragicno glup si i da sfatis za kakvo glasanje zborev vo originalniot post pa na ova se prefrli[DOUBLEPOST=1492527589][/DOUBLEPOST]


Edna ima samo vmro ne ja prifati a sdsm ja prifati... Neznam sto ne ti e jasno?
Па ако странци ја расипале коалицијата значи вмро ја прифатила платформата.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.513
Поени од реакции
23.011
Платформа има само во главите на манипулираните граѓани. И тоа мене денес искрено ме изненади. Луѓето навистина мислат дека Македонија е продадена! Упорно мислат дека ќе се променат симболите, а тоа никој не го бара, а притоа го знаеме потребниот кворум за тоа и веќе е досадно одново и одново да се тупи за една иста работа. Зборат за голема албанија, за јазикот.....!

Се’ падна во вода и одново и одново се труби на старата свирка. Јас до пред некој ден сметав дека заштитниците на режимот, иако знаат дека не се во право, тврдоглаво потенцираат и вртат едни исти работи и веќе дискусијата стана многу досадна, бранат интереси од чист партиски дух. Денес увидов дека дел од нив навистина се уплашени (читај манипулирани), а дел се толку полни со негативна енергија, па ако кажев уште збор-два, ова ќе го пишував од интензивна, а не од дома.

Сега се 69, па почни со нови шеми и математики. Гледаш дека народот сака промени. Гледаш дека народот не сака оваа криминална власт да го води во новата дупка, која продолжува да ја копа како некаков неоформен блок во парламентот. Гледаш дека ниту една партија не сака да коалицира со нив. И ако останеме доследни со народот, народот сака влада, економски потфати и посигурна иднина, нешто што го немаше последниве 3-4 г. 0,7 милијарди за една година! Оваа година преку 300.000 земаа за 3 месеци! И што повеќе сакаш?! Јасно е дека си партиски или идеолошки врзан за таа политичка партија, и немам ништо против, но барем да ја претставеше големата слика на работите, ќе беше пореално и поискрено. Вака сеуште го имам впечатокот за “патриотите“ дека дел се партиски војници кои слепо маршираат кон провалијата за ќефот на паторот, а дел уплашени “чоечиња, кои фатени за рака“ бараат нешто што не може да се добие.

1. Znaci ona dokumentot od tirana i se sto kazaa sipcite ne e relanost toa e samo u nasite glavi? Koj tuka halucinira ili e manipuliran?

2. Ne gledam. Vmro i dui povtorno si pobedija vo svojte etnicki sredini. Edina razlika e sto imase pogolema izlezenost i izboren inzinering toest sipci glasaa za sdsm za da bide blisku razlikata inace iskreno ne gledam a i brojkite ne ukazuvaat na toa.

3. Zatoa postoi SJO. Se napravi so odluka na site partii so odreden mandat i rok na traenje so potpis od site partii i megunarodnata. Site baranja vo przino bea prifateni, uslovite kako se toa ke funkcionira gi ukomponira SDSM i ambasadata na kale. Problemot ne e kriminalnata vlast koja se bori za opstanok problemot e ustvari kriminalniot dogovor koj ima tolku dupki i prostor za manipulacija pa SJO nemoze da se spravi so toa, ili SJO e totalno nesposobno ili nema kriminal edno od tie tri ke e...

4. Ne gledam. Gledam deka DUI smeni odluka posle telefonski povik od nadvor. Gledam deka nekoj pritiska za nikoj da ne koalicira so pobednikot na izborite, gledam deka tugi platformi i interesi se turkaat na smetka na nasite. Gledam deka ima odreden procent makedonci sto ne im e veke gajle za se drugo nego samo sakaat smena bez razlika sto ke bide cenata za taa.[DOUBLEPOST=1492568602][/DOUBLEPOST]
@WestBE му веруваш ли на Иванов кога вика дека коалицијата била договорена ама некој друг ја расипал? Дали ти мислиш дека странците ја расипале коалицијата и ако да тогаш кажи ни како се осеќаш после сите гомна изедени за платформата?

Па ако странци ја расипале коалицијата значи вмро ја прифатила платформата.

Kakva ti e sega taa logika?

Vmro jasno kaza deka ne ja prifaka platformata i kaza sto e za niv prifatlivo. Ostaj sto zborat sipcite, oni sega relativiraat za polesno da progolta narodot. Neka gi pokazat dokumentite koj neli gi imaat...

Ali se soglasi so toa sto vmro go nudese odnosno se napravi nekakov dil i koalicija ke imase se do povikot koga nekoj od stranstvo mu ukazal deka drugite se spremni na poveke/podobar kompromis, podobar dil...

Mnogu glupo e da kazes deka i dvete strani se soglasile za isti raboti (osven sjo) koga na vmro mu treba samo edna partija za koalicija i moze poveke da i ponudi na dui, plus niz godinite relativno dobro se poznavaat nego sdsm na koja i trebaat poveke od edna partija vo taa koalcija i mora da ponudi poveke za sekoja od niv da bide zadovolno. Zgora na toa mora da balansira vo siptarskiott blok zasto dui i besa ne se mirisaat pa iako nemaat isto pratenici besa si bara ednakov tretman. Ne e voopsto isto.
 
Последно уредено:
Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
Ако заигра оружје со ваков глупав народ лошо ќе се заврши.

Најдобро е "непознати сторители" да ги одбранат интересите на народот, бидејќи во моментов партиските елити на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ (па и ДУИ и останатите туљумби) не успеваат непартиски и без вмешување на лични интереси да ги реализираат барањата и очекувањата на народот. Немаат ниту интерес бидејќи единствен интерес за нив е да ги штитат сопствените бизниси и мафијашко- клановско функционирање.

За нив државата е само поле за безмилосен натпревар помеѓу мафиите и здруженијата на криминалци познати како партиски организации.

Значи првин малку демонстративен ќотек..
Па појава на нови движења и партии (по можност мултиетнички), демократски и неоптоварени со криминални хипотеки од минатото
Silent hitman e resenie. Narodot nema da bide involviran.[DOUBLEPOST=1492574098][/DOUBLEPOST]
По твојата логика, освојувањата со војна се легална работа. Така, Србија има право да си го поврати Косово со војна.
Јас не се борам за Србија, туку за принцип за ненасилно менување на границите.
Ме интересира што мислиш за присоединувањето на Крим кон Русија и откинувањето од Украина.
Toa e tvoja logika.
Pa ete Krim bese nenasilno menuvanje na granicite, so mala razlika sto referendumot na Krim bese da se pripoi kako federalna edinica kon Rusija, a referendumot na Kosovo bese za promena na svojot status, za nezavisnost i funkcionira kako suverena drzava, barem zasega.
Sto spored tebe e okupacija na teritorija od ovie dva primera ?
 
Последно уредено:
Ф

Фидо Дидо

Гостин
Се' ти е супер само ова
Мораш малце да покажеш почит кон нашите бранители. Ипак режисерот незнаеме која му беше целта и дали целта на режијата на војната во МК е постигната или тек допрва е созреан теренот за неговата режија.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Па самиот кажа дека мнозинство од 120 не е 51, мандатот се дава на мнозинството, како не е прекршен уставот?
Нема потреба за да си ја скриеш глупавоста и неутралноста да додаваш реченици во врска со Сдсм, нема да те тргне од прашањето и одговорот тоа. Кажи ми кратко и јасно како што бараш да ти одговараат и тебе, како не е прекршен уставот кога е даден мандат на партија која нема мнозинство?
Па никоја партија нема мнозинство над 50%. А во уставот не пишува апсолутно мнозинство. Мислиш ли дека Глигоров го прекрши уставот кога му даде мандат на Љубчо Георгиевски во 1992 г.?
И престани со навредливи зборови, в планина ли си растен?
Која реченица беше додадена за СДСМ?[DOUBLEPOST=1492591737][/DOUBLEPOST]
Си одработи Али за Грујо...
Можно е. Политиката е најголемата курва.[DOUBLEPOST=1492591837][/DOUBLEPOST]

Ем ја прифатила, ем не направиле влада. Чудно.
[DOUBLEPOST=1492592072][/DOUBLEPOST]
Pa ete Krim bese nenasilno menuvanje na granicite, so mala razlika sto referendumot na Krim bese da se pripoi kako federalna edinica kon Rusija, a referendumot na Kosovo bese za promena na svojot status, za nezavisnost i funkcionira kako suverena drzava, barem zasega.
Sto spored tebe e okupacija na teritorija od ovie dva primera ?
Крим е насилно менување на границите. Украина не реагираше воено заради силата на руската армија. Мојот одговор на твоето прашање се содржи во моите пишувања, треба да ти е јасно. Јас не навивам за никого и сум за исти принципи за сите, да нема двојни аршини. Ти не ми кажа дали го одобруваш одвојувањето на Крим од Украина? Што е битно за Украина дали Крим се припоил кон Русија или не? Во секој случај ја губат територијата.
 
Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Kakva ti e sega taa logika?

Vmro jasno kaza deka ne ja prifaka platformata i kaza sto e za niv prifatlivo. Ostaj sto zborat sipcite, oni sega relativiraat za polesno da progolta narodot. Neka gi pokazat dokumentite koj neli gi imaat...

Ali se soglasi so toa sto vmro go nudese odnosno se napravi nekakov dil i koalicija ke imase se do povikot koga nekoj od stranstvo mu ukazal deka drugite se spremni na poveke/podobar kompromis, podobar dil...

Mnogu glupo e da kazes deka i dvete strani se soglasile za isti raboti (osven sjo) koga na vmro mu treba samo edna partija za koalicija i moze poveke da i ponudi na dui, plus niz godinite relativno dobro se poznavaat nego sdsm na koja i trebaat poveke od edna partija vo taa koalcija i mora da ponudi poveke za sekoja od niv da bide zadovolno. Zgora na toa mora da balansira vo siptarskiott blok zasto dui i besa ne se mirisaat pa iako nemaat isto pratenici besa si bara ednakov tretman. Ne e voopsto isto.
Не викаат албанците туку самите од вмро си кажуваат дека било се договорено што значи дека ако некој од надвор им расипал договор, значи вмро ја прифатиле платформата. Самите си кажуваат ама тоа што не сакате да признаете е друго, па сега изговори како демек тие се договориле ама договориле тоа што вмро кажале, а убаво сите знаеме дека без платформата нема договор. Ако се странците криви како што кажуваат, значи платформата не е проблем и моментално служи за спас од затвор.
Па никоја партија нема мнозинство над 50%. А во уставот не пишува апсолутно мнозинство. Мислиш ли дека Глигоров го прекрши уставот кога му даде мандат на Љубчо Георгиевски во 1992 г.?
И престани со навредливи зборови, в планина ли си растен?
Која реченица беше додадена за СДСМ?
Види вака знам дека не сакаш да признаеш некои работи па затоа со небитни прашања се обидуваш да избегаш од признание. Првичното прашање кое ти беше поставено тебе беше ако вмро нема мнозинство тогаш зошто Иванов дал мандат на вмро?

Значи остави победници и губитници на страна, ти треба мнозинство за да добиеш мандат, вмро го немаше и сам си кажа, зошто викаш дека Иванов не го прекршил уставот?

Е сега, најблиску до доказ за мнозинство за добивање мандат се потписите, Иванов ги бараше од Заев, лично Иванов на тв кажа дека потписи сака да му се донесат како доказ. Зошто не ги побара истите потписи и од вмро? Бидејќи нели ни едните ни другите немаат мнозинство. Двојни аршини се тоа и одамна знаеме дека Иванов работи за вмро.
Значи не ми врти со небитни прашања.

Во врска со платформата, ти рече странци ја расипале коалицијата, ако е тоа така значи платформата не е проблем туку странците. Знам дека се чудиш бидејќи не сакаш да разбереш и признаеш, ама коалицијата странците можеле да ја расипат заради криминалот на вмро.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Види вака знам дека не сакаш да признаеш некои работи па затоа со небитни прашања се обидуваш да избегаш од признание. Првичното прашање кое ти беше поставено тебе беше ако вмро нема мнозинство тогаш зошто Иванов дал мандат на вмро?

Значи остави победници и губитници на страна, ти треба мнозинство за да добиеш мандат, вмро го немаше и сам си кажа, зошто викаш дека Иванов не го прекршил уставот?

Е сега, најблиску до доказ за мнозинство за добивање мандат се потписите, Иванов ги бараше од Заев, лично Иванов на тв кажа дека потписи сака да му се донесат како доказ. Зошто не ги побара истите потписи и од вмро? Бидејќи нели ни едните ни другите немаат мнозинство. Двојни аршини се тоа и одамна знаеме дека Иванов работи за вмро.
Значи не ми врти со небитни прашања.

Во врска со платформата, ти рече странци ја расипале коалицијата, ако е тоа така значи платформата не е проблем туку странците. Знам дека се чудиш бидејќи не сакаш да разбереш и признаеш, ама коалицијата странците можеле да ја расипат заради криминалот на вмро.
Уставот пишува мнозинство во Собранието. Не пишува апсолутно мнозинство. Според мене, мнозинство е најмногу. Секако дека е многу веројатно во Собранието често да нема апсолутно мнозинство освоено на избори.
Според мене потписи не треба да се бараат, туку се доделува мандат на победничката партија (изборна коалиција) и ако не се изгласа влада треба нови избори. Толку дозволува уставот. Не може да стане збор за двојни аршини кога ВМРО ДПМНЕ е победничка партија.
Иванов работи за вмро? Нееее... никако не е можно тоа. Нашите претседатели по устав и закон се непартиски Љуѓе.[DOUBLEPOST=1492593308][/DOUBLEPOST]
Нека барале тогаш кога го прекршил уставот. Сега живееме ние и сега бараме бидејќи сега е прекршен.
Сеуште не е прекршен, што не значи дека нема да биде. За прекршување на устав не се оди на суд, туку уставниот суд го корегира тоа. По 2-3 години. :)
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
како ќе се реши кризава ? лесно. криминалнци и предавници на јаже, прогласување на национално држава на македонскиот народ, а ако писне непријателот да му се сотре семката.
Така е.. со бумби и патрони.. душманот ќе го истераме „ко црв од јаболко“.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.197
Уставот пишува мнозинство во Собранието. Не пишува апсолутно мнозинство. Според мене, мнозинство е најмногу. Секако дека е многу веројатно во Собранието често да нема апсолутно мнозинство освоено на избори.
Според мене потписи не треба да се бараат, туку се доделува мандат на победничката партија (изборна коалиција) и ако не се изгласа влада треба нови избори. Толку дозволува уставот. Не може да стане збор за двојни аршини кога ВМРО ДПМНЕ е победничка партија.
Уставник, ајде ако сакаш цитирај го членот од Уставот кој вели дека ако првиот мандатар не состави влада се оди на нови избори.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Уставник, ајде ако сакаш цитирај го членот од Уставот кој вели дека ако првиот мандатар не состави влада се оди на нови избори.
Моравац, ајде цитирај од уставот каде пишува дека по првиот мандатар не се оди на нови избори. Слушај да објаснам по 97-ми пат: во уставот пишува дека претседателот го дава мандатот 10 дена по конституирање на собранието. Тоа се случи, и Собранието се конституира (се верификуваа мандатите на пратениците), и се додели мандатот. Во рок од 20 дена мандатарот треба да предложи влада да се изгласа во Собранието. Поминаа тие 20 дена, влада не се состави. Е сега те прашувам... како претседателот да додели втор мандат кога рокот од 10 дена помина? Ако го додели, ќе го прекрши овој дел од уставот.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Уставот пишува мнозинство во Собранието. Не пишува апсолутно мнозинство. Според мене, мнозинство е најмногу. Секако дека е многу веројатно во Собранието често да нема апсолутно мнозинство освоено на избори.
Според мене потписи не треба да се бараат, туку се доделува мандат на победничката партија (изборна коалиција) и ако не се изгласа влада треба нови избори. Толку дозволува уставот. Не може да стане збор за двојни аршини кога ВМРО ДПМНЕ е победничка партија.
Иванов работи за вмро? Нееее... никако не е можно тоа. Нашите претседатели по устав и закон се непартиски Љуѓе.[DOUBLEPOST=1492593308][/DOUBLEPOST]
Сеуште не е прекршен, што не значи дека нема да биде. За прекршување на устав не се оди на суд, туку уставниот суд го корегира тоа. По 2-3 години. :)
Според тебе и Иванов не го прекршил уставот ама не значи дека е така. Се знае што е мнозинство од 120, тоа е 61+ а не 51. И тоа како станува збор за двојни аршини бидејќи Иванов од едни бара доказ во вид на потписи, а од други не бара иако немаат мнозинство.
Инаку за платформата ви беше најомилена тема, па еве пак да ти кажам. Ако странците ја расипале коалицијата значи вмро немале проблем со платформата.[DOUBLEPOST=1492594467][/DOUBLEPOST]
Моравац, ајде цитирај од уставот каде пишува дека по првиот мандатар не се оди на нови избори. Слушај да објаснам по 97-ми пат: во уставот пишува дека претседателот го дава мандатот 10 дена по конституирање на собранието. Тоа се случи, и Собранието се конституира (се верификуваа мандатите на пратениците), и се додели мандатот. Во рок од 20 дена мандатарот треба да предложи влада да се изгласа во Собранието. Поминаа тие 20 дена, влада не се состави. Е сега те прашувам... како претседателот да додели втор мандат кога рокот од 10 дена помина? Ако го додели, ќе го прекрши овој дел од уставот.
Па веќе го прекрши едниот дел каде пишува мандат се дава на партијата или партиите кои имаат мнозинство.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom